lørdag 19. april 2014

Bål, krabbe og fisketur på Aursneset


Det er påskeferie og lite påskesnø :( i alle fall for langrenn. Men sola skinner fra skyfri himmel, og en lillemann har fått sansen for å fiske. Han tørrtrener på stuegulvet, og blitt en kløpper på å kaste ut. Og siden det er bålforbud, så kan vi kun grille i fjøra. Da tar vi en "kinderegg" til lillemann, nemmelig bål, krabbeleiting og fiske! Plass valgt, fjøra og berga bortenfor Aursneset fergekai, greitt å gå for lillemann, Og muligens en softis etterpå? Hmmm... lillemann var absolutt ikkje vanskelig å be ;-)Parkere på fergekaia, og går til venstre med tydelig sti. Fin og familievennlig sti, passelig til bitte små føtter :)Den beste plassen var det allerede en stor familie der. Der er laga til sand plass, a la sandkasse, bålplass og fjøre. Så vi tok heller den første fjøra, som også er den beste plassen for krabbeleiting! Så mens mor laga til bålet, var sambo og lillemann på krabbejakt.Mor fann babykrabbe!! Den tør lillemann til slutt å holde. Stolt!! :-D
Sjå mamma! Lalle sove! :)

Fann mange krabber, og noen med såpass klør at dei kunne gitt lillemann vondt. Hadde med bøtte, og den var snart full i botnen med krabber!


Mor med dagens største. "Skummel!" roper lillemann og rygger ved synet av ei store klørne.
Mor og sambo løfter steiner, lillemann kikker under.... passelig krabbe!  Men litt skeptisk.


Bålet er grilleklart og mor lager til mat, mens sambo tar en tur bort på berga for å ta et par kast med fiskestanga. Mor og vil fiske!
Deilig å sitte ved bålet i sola og grille seg ei pølse eller to <3


Sambo og lillemann i grillmodus :)

Spennende å ha ei bøtte full av krabber :)Mor la på 2 pakker med grønnsaker, krydra og salta, med en klatt smør på. Nam!

Pølse smaker aldri bedre enn det den gjer, nygrilla på et bål <3
Noe mor alltid har stussa over, små krabbene har ofte anna mønster og farger på seg, men som voksne er dei like? I fjøresteinene er det Strandkrabba vi finner, og den kan variere sterkt i farge, ifra grønn, brun, grå eller rød. Fargene kan mulig variere pga miljøfaktor. Men mor finn ingenting og flekker og mønster.
Pga fargen, så er dei flinke til å skjule seg i tangen. Men lillemann finn den lett, inni tang og tare på steinen ;)
Dei frosne grønnsakene er no ferdig, og med ei nygrilla pølse, så er det et herlig måltid ute :)


Da mor og lillemann gikk tur ilag med Markablogg/fruM, hadde dei en liten skattejakt, der far gjemte en boks med godteri i landskapet. Lillemann har no skjønt kva skattejakt er, så mor skulle prøve med ei sjokoladekule med kylling på. Mor gjemmer, og sambo må holde lillemann i handa, litt for ulendt i steinane for han.
Mor gjemte ikkje så veldig, men synlig oppå tangen. Lillemann med sitt røntgensyn fann den!!
Så fornøgd!! :-D Og en kylling mamma!

Kva har du i munnen lillemann?? Det er jo fullt jo!! :)
Siden det ikkje er skattejakt for oss voknse, så får en Kvikk lunsj duge ;)
Lillemann var raskt ute med å sikre seg den og, og stakk av med ei stripe, meget fornøgd med seg sjøl.Og når man skal heim, så får ikkje lillemann ta med bøtta full med krabber, så her må han tømme dei ut i sjøkanten.
Sjøl om krabbene har fått sin frihet, så måtte berre lillemann plukke seg ut en bitte liten en, berre for å sei farvel. Og ha en liten biologitime til mor, og vise kor klørne er, føttene og skallet. Engasjert lærer eller? ;-)

Sambo var på vei til å gå, da mor fann ei bitte liten søt sjøstjerne!


Dermed var det full stopp på lillemann, som absolutt vil holde sjøstjerna. Og etter massa roping på sambo, måtte han og komme å sjå den.

Mor fann noe veldig hardt på en stein. Såg ut som begynnelsen på noe, men dratt utover steinen. Mor syns det er så spennende å snu steiner og kikke i fjøra, for der er så masse å finne, berre men tar seg tid til å kikke litt.

Ja ja, nesten forlatt fjøra og mor ser 2 røde sjøanemoner. Mor vil gjere et eksperiment og vise lillemann noe.

Mor tar bøtta til lillemann, fyller den med vatn, og putter steinen med anemonen på oppi. Tar litt tid, men så åpner sjøanemonen seg. Lillemann kikker på den, rynker panna og ser på mor. Merkelig ting...

Klokka er en del, over 19, så skal fiskestanga brukes, så får vi forlate stranda og finne berga.


Berga er på andre siden av fergekaia. Ofte folk der og fisker. men for å komme til berga, må man passere kiosken. "Is!!" roper lillemann, og is vart det :-D
En kommende fisker? I alle fall så er han meget fornøgd der han står med stanga.


Som sist, så har mor et sterkt tak i nakken på dressen til lillemann. Ivrig som han er, så er det fort gjordt å falle ned fra berget. Og ja, redningsvest mot drukning, men han hadde slått seg bra i fallet. Og mor har ikkje tenkt å slippe noe tak så lenge han står der.
Sambo står litt lengre borte og fisker :)
Og jaggu så fekk sambo en fisk også! :)) og heilt perfekt, så datt fisken av kroken og rett ned i en liten dam på berget!


Fisken sprella og svømte, og med skrekkblanda fryd hoppa og spratt lillemann også :-D
Og etter masse om og men, litt fryd og litt hopping, så turde lillemann å ta på fisken i vatnet ;-)


Men med litt kald vind, sein kveld, så var det berre å sleppe fisken ut i sjøen igjen. Den er ikkje av noke størrelse akkurat. Så lillemann tok bønnhørlig farvel med fisken, og plopp! så fekk fisken dra heim. Lillemann snakka om fisk, sjøstjerne, bål, krabbe og fiskestang da vi kom heim, tydelig fornøgd med dagen :-)

2 kommentarer:

  1. Heldige dere som kan fiske og leke i fjøra :) Så mye spennende å se på, skjønner godt lillemann koser seg. Goingen! Håper få tatt med storebror på slik oppdagelsestur i fjøra til sommeren, kan tenke meg det vil bli stas :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Fjøra er en spennende plass med så mange rare ting! Og alt som er å finne under steiner, blir reine skattejakten det for storebror ;) hadde vært litt spennende om vi møttes til sommeren og tok guttane våre med i ei fjøre og fann krabber og skjell :)

      Slett