søndag 6. april 2014

Jakten på Laftet i skogsrally.


Mor og lillemann skal på en tur, berre sånn ut i det blå. Har hørt en del og sett bilder fra ei koselig lafta hytte, kalla Laftet. Så mor tenkte å sjå om vi fann den der hytta oppi haugane i skogen. Det er ikkje ei åpen hytte, men den ligg visstnok fint til, pluss den ligg i et område mor ikkje har vært. Starter samme plass som du går til Sessvatnet, ved Høgtun, og går oppover nesten til vatna.Parkert ved Høgtun, og lillemann er allerede på oppdagelsetur :)
Lillemann gikk sjøl, for første målet til lillemann idag, var å finne traktoren som står ved ei "garasje" her. Og da måtte han ned og hilse på, og klappe på ;)

Fortsatte på veien mot Sessvatna, men da det kom folk på tur, syns lillemann det vart skummelt, og ville opp i meisa. Ja ha, et par på tur skulle vel ikkje være så farlig vel?Lillemann viser mor at han har kvite fine og skumle tenner så han kan skremme alt og alle med. Og mor bruker det mot han kvar kveld for å pusse tennene hans! Pusse tenner, ellers så skremmer dei ingen!
Mor ser mot Skopphornet 1226moh, og ser at snøen minker fort, ser forskjell fra dag til dag.
Så passerer mor og lillemann en heilt ny benk. Den har mor ikkje sett før.
Ikkje så lenge etter benken, dukker dette skiltet opp til høgre. Stien vi skal følge idag! Den fører opp til både Kjenglivatnet 190moh, Ekornessætra som ligg bak vatnet, og stien videre til Sætrenakken 235moh.Mor har vært opp her kun en gong før, da mor var opp til Ekornessætra og videre opp Blakstadfjellet 286moh.


"Hytte, hytte!!" Lillemann kikker en gang til. "neeeei, pang pang" retter lillemann. Han skjønner sjøl at det er ei jakthytte.
Kjem fort opp i høgda, og måtte ta en kikk bak før mor og lillemann forsvinn inn i skogen.Stien er merka med rødmalte tremerker. Trengst, for stien er litt dårlig enkelte plasser.


Ikkje akkurat beste plassen for bæremeis dette her. Lav og tett skog. Men vi har no vært med på verre, og gikk her ifjor, så det går nok denne gongen også ;)


Så mor gjorde sport i å finne dei røde merka! Lillemann var ivrig med å kikke og leite, og roper ut når han ser en som henger under greina.
"Deeeer!!" roper lillemann ut. Han prøver å nå tak i den, men den henger for høgt opp.

Litt opp i skogen hører lillemann mange fugler. Mor stopper opp, og begge to sier hysj..... og så lytter vi, og en kjøttmeis nærmer seg oss. Så spennende!! Lillemann sliter med å ikkje rope ut, og berre kviskre!
Komt ut av krattet, og får meir store trær og bedre skog. Ingen meir kvister å dukke under og skubbe til sides. Og ikkje minst, bedre sti.


"Neeeei!!!" roper lillemann plutselig. Mor bråstopper. Kva er det som er galt tru?? Lillemann stoppa mor i å trakke på noe......

Mor trakka nesten midt på bæsjen jo! "Hjott!" Lillemann ser hjortebæsj, og kikker seg rundt. Er hjorten i nærheten tru??

Mor og lillemann kikker seg rundt. Ingen hjort. Men et spennende landskap med furutrær, myrer og dumper.Lillemann fortsetter å kikke etter dei røde merkene. Og veldig viktig, prøve å ta på alle sammen! Mor gjer så godt ho kan med å stå på tærna, eller klatre litt opp treet, for at lillemann skal kunne ta på merkene som han finn. Stor stas! :)

Litt rot med stien siste metrene, men til slutt så ser mor Kjenglivatnet! Vatnet er første merke for å komme til Laftet.

Mor er visst en plass som kalles Ramskaret. Ser en slags "topp" og går opp. 2 benker er laga til, med utsikt utover vatnet og myrene her. Så skynder mor se ned siden, og mot vatnet.Lillemann hadde et mål nr2 for turen, og det var å finne endene som bruker å være på Sessvatna. Så han er spent på om det er ender på vatnet her også! Mor tør ikkje sei noe om her er eller ikkje, for mor aner ikkje! Men hadde vært kjekt om det var da, så lillemann vart fornøgd :)"Gakk gakk!" Og så sannelig! Et par var det å finne her! Og dei kom oss faktisk litt i møte også. Tydelig at dei er folkevante. Er sikkert nede på Sessatna også dei 2 her og blir mata.

Ut av meisa med lillemann, og å han til å gå forsiktig, og ikkje hyle dei der høge hyla i glede som diskanten ikkje hadde likt. "Lillemann, stoppe ved kanten der. Ellers så synk du i gjørma!" Han vil så gjerne nærmere! Berre litt til mor, berre litt til...
Pappa gakk gakk er et flott eksemplar, fin og grønn, neier pent. Mor leiter fram lillemann sin boks med havrefras. Lillemann elsker å berre mumse på havrefras, nesten som godteri.

Lillemann kaster ut halve havrefras som mor har delt. Pappa gakk gakk spiser ivrig, mens mamma gakk gakk er litt meir tilbakeholden. Mor passer på å kaste ekstra langt, så mamma gakk gakk også får mat. Kan ikkje la brautende karen der få alt.


Mens mor og lillemann står og mater endene, så kjem det faktisk folk! Hmmm kven er det tru? Og er her så masse brukt da? Vått område med våte stier.


Det var faktisk Balto som kom! Han har vi vært på tur ilag med før! På Borgundkollen ilag med eier Tone :)) mannen er også med idag på tur. Kjekt å treffe på dei her oppe, pluss mor fekk tips om en ny tur også ;) Lillemann, vi må tilbake her en dag vi! Men ikkje idag, no regner det.


Tor Åge peiker ut retning Laftet, og fortel at han møtte på en kar med hund som var på vei dit. Ja ha, da treff mor på meir kjentfolk. Og kanskje hytta er åpen også da? Søke ly for regnet kanskje og spise litt?
Lillemann har delt ut neste alle havrefrasa sine, og endene er no mette og vender tilbake til vatnet. Vi har stått ei stund og prata også, så det er på tide å snu et lite stykke, for så å skifte kurs mot laftet. Tor Åge peika ut laftet, og da klarte mor faktisk å sjå det! Da er det berre å krysse myra ;)


Mor snur seg, Tone og Tor Åge traff på enda fleire folk her. 2 stk til! Mor trudde virkelig ikkje at her var så mange her oppe, men det er det visst. Mor blir nok også en av dei, for det er fint her oppe, om enn vått. Gode sko er tingen! ;)


Krysse myra, krysse myra..... vått og vått men like tørr på beina. Og mor syns faktisk myr er pent! Når det er som dette, så er myr pent, så absolutt. Sætrenakken 235moh i sikte!


"Hytte!" lillemann ser noe i skogen. Det regner, og mor har ikkje regntett jakke, og regntrekket til meisa ligg att heime. Men mor tåler å bli våt, og lillemann har god dress. Mor får ikkje til å stemme med landskapet at dette skal være laftet. Berre en ting å gjere, finne ut av det!

Jakthytte! Ja ja, stemte med mors antagelser da, at det ikkje var laftet. Er litt i mors retningssans da i det minste.
Mor trakker opp Sætrenakken. Furuskog er så fint å gå i. Så åpent, men allikevel skog. Trærna er så store og markerte, ikkje berre tett i tett og like som i en granskog.


Etter litt, så dukker laftet opp! :-D og mor ser at døra er åpen. Altså, noen er her. Og det er no veldig kjekt å møte på folk i fjellet også :)
Lillemann som er så glad i hytter, er raskt inn, etter å ha funnet ut at mannen som var her ikkje var skummel.
Heilt nydelig utsikt bak <3 ser Hovdeåsen 369moh stikke opp heilt til venstre, Sulafjellet 776moh med kvit topp, og faktisk Godøya heilt bak til høgre.Strålende fornøgd lillemann leiker tittitt bø bak et tre med mor, og er fullt opptatt med å klatre, hoppe og leike seg, enn å faktisk tenke tanken på at han burde være trøtt.
Om mor no husker feil, så rett meg, men laftet vart satt opp av 3 karer, vart meg fortalt, og den blir mykje brukt som overnattingsplass i jakttider. Ellers så er det dei som disponerer den som er innom elles på tur og ei og anna overnatting, og så svipper det folk forbi. Berre den stunda mor og lillemann var der, var det 3 personer forbi. Lita, men du så koselig og fin hytte!

Lillemann ser på fluene i vinduet, mens mor ser på utsikta ;)Her syns lillemann det er kjekt å være :)) plass til 4stk på overnatting, men da er det virkelig fullt her også!


"Skal vi heim att lillemann?" Lillemann gidder ikkje sjå på mor en gang "Nei takk" svarer han høflig og fortsetter bark plukkingen.


Lillemann skal hoppe litt til, fiske med et strå, klatre litt, og da finn han stien sjøl, og sei enkelt "Heimatt no." Og da er det berre å pakke sammen og gå heim.

Lillemann bestemmer seg for at å sitte i meisa er best, og kjem for å bli lasta opp. Bestemt liten mann dette her, og tar ei stund før han faktisk er enig med å dra.


Mens mor og lillemann er her, så tar vi toppen også. Få med heile utsikta, og posten. Posten er veldig viktig!


Greitt å treffe på meget lokalkjent, og som viser mor stier som er bedre enn det mor og lillemann har gått. Da blir det ny sti ned! Og så er det så kjekt å gå andre veier ned, enn det mor gikk opp, får en rundtur :)Så flott å stå her og sjå på utsikta! Mor og lillemann er ofte nede ved Sessvatna der nede, og litt uvant å sjå vatna ifra høgda.Andre veien ser mor til Festøykollen 911moh.
Heile Skopphornet er ikkje ofte mor får på bilde!


Dette er en liten ås, men med stor utsikt :) Hit opp skal mor garantert gå fleire gonger! Det er sikkert.


Ned att år det fort unna. Lillemann vil ikkje sove i meisa, har vært for masse å oppleve idag, og truffet på så mange mennesker og hunder. Så her er det berre å komme seg heim og få lillemann i senga. Men stien som vart vist mor, ender midt på Sessvatna rett ved hyttene ved slenga.
Mor og lillemann kom ned til venstre her. Den til høgre går til vatnet vi var ved. Men obs, våt sti! Er masse myr her.

Da er mor og lillemann nede ved Sessvatna igjen. Blikkstille vatn der Skopphornet speiler seg. Men ingen and! Så bra lillemann fekk mata ender oppe ved Kjenglivatnet i alle fall.

Posten ved Sessvatna var ikkje aktuelt å passere uten å skrive oss inn! Mor prøvde å få passert den, men nei. Innskriving, og så strake veien ned til bilen. Ville ned og gå sjøl mot slutten, men her vart det en bestikkelse for å få lillemann til å sitte i meisa for å få han heim og til sengs. Men turen vart ganske så kjekk når man møte så mange kjentfolk på turen, og med tips på både stier og andre turmål :) I luftlinje så vart skogsrallyen på 5km, men også 5 veldig kjekke km. Hit kjem nok mor og lillemann til å gå meir! Garantert ;))
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar