søndag 6. april 2014

Kjekt å være lillemann på tur!


Lørdag og sambo har no tenkt å teste ut julagaven ifra mor, en metalldetektor. Ikkje en sånn billigsak ifra Jula, men en fra et firma som spesialisere seg på metalldetektorer. Sambo har lyst til dra på sætrer og bruke den, og kanskje finne noe? Så da må det prøvest ut først. En plass der mor og lillemann kan leike litt også mens sambo surrer rundt. Og mor veit av en plass, Kambane!
Vår i lufta, og det har komt blad på tornebuskene. Lillemann kaller det "Blomst" men mor prøver å lære han at det er blad! Og at dei der har "stikkerter" som kaktus på seg. Men nei, vil ikkje høre og knip i mange blad, og klare å unngå tornene på en eller anna merkelig måte.

Sykkylven viser seg fra sin flotte vårlige side, med sol gjennom disen, og blomster på ensomme frukttrær. Ei humle fyker forbi og en fugl sitt i et tre og er våryr og synger.


Kusymra har begynt å blomstre her også, og mor ser at fleire plasser kjem det fram blad.
Til og med kvitveisen står i full blomst her! Å som mor gler seg til kvitveisenger i skog og mark! :-D
Lillemann har sin egen måte å plukke blomster på idag, grave den opp med sambos nyinnkjøpte hagespade for anledningen. Men lillemann lot den heldigvis stå, for mor forklarte at grov han den vekk, kom der ikkje ny.

Fått gravedilla! Graver på veien, blomsten, grøfta, og no treet.Mor bar lillemann litt, for å ta att sambo en smule. Litt forskjell på framdrifta på en liten som skal utforske, enn en som skal en plass for så å utforske ;-)
Mor fann ei nøtt i stein! Lillemann, kom og sjå! "Etorn!" roper lillemann, og kikker opp i treet. Som om han forventer at der skal være et ekorn her pga nøtta. Plukker den opp, og skal vise sambo. Da må mor bære litt for å finne sambo først.

Sambo funnet, nøtt vist. Og mor ber lillemann om å lede an i stien. Og dermed labber han i vei til brua :)


Framme ved der mor tenkte sambo kunne øve seg med metalldetektoren. Fin plass for leiting, og fin plass for lillemann til leik. Synd huset her har rast ned. Mor har aldri sett det i heil tilstand.


Løa til plassen er heldigvis heil enda, og den innbyr til leik og gjemming her :)


Bak løa står ei ganske så stor jakthytte. Og den husker lillemann! Han runder løa, og spring avgårde!Så fornøgd!! :-D stråler der han står. "Mamma komme" og strekker ut handa for å hjelpe mor opp.

Fra vinduet så ser lillemann sambo som piper i vei. Lillemann roper og hoier, og vil dele gleden sin :)

Mor misstenker litt at hullet i hjørnet er gjordt litt med vilje også, som provisorisk jakthytte før. Kanskje vært et hull fra før, men noen planker virker avkappa med vilje. Men no er jo jakthytta oppe, så løa får vel stå i fred.
Ned og sjekke kva det er sambo graver etter.
En teknisk ny ting! :-D takk, den tar eg over! Og dermed så stakk lillemann av med metalldetektoren.Interessant dei der pip pip lydane! Og protester på at lillemann ikkje får ha den sjøl heile tiden og trykke på knappane :-(
Etter litt graving og trykking, så trur mor det er best at ho tar med lillemann en annen plass for å leike, enn å krangle med sambo om den pip pip saken. Så mor tok han med opp i skogen og tanken til gården. Spennende hull i lokket!


Sliten! Litt drikke, og litt eplebiter.

Springer litt til rundt og hoier, og stuper så inn i meisa. Kjeks!! :-DLillemann hører så mange fugler som syng. Og mor fortell at fuglane lager hus i trea! Så dermed så drar mor og lillemann på reirjakt! Og oppi et furutre, der fann mor et reir! :))


Lillemann kikker opp i treet, trur ikkje heilt at han skjønner at den kvist ansamlinga opp i treet er eit reir. Mor må lære han litt meir om reir først. Men han syns det er spennende å høre om reir og hus, egg og fugler, og kikker spent etter fuglen som eig reiret.

Fann ikkje fleire reir, men lillemann drar på egen ekspedisjon i skogbotnen.
"Kjuke! Kjuke!" Lillemann hopper nesten opp og ned i iver å ha funnet kjuken sjøl.


Litt hjelp med å løftes opp til kjuken, det trengst. Men å få plukke en sjøl, er nesten som belønning.


Ivrig spring lillemann til fleire trær som han vil klatre i. Vi er på tur uten mål og meining, kun for å utforske og leike. Bedre leikeplass skal du leite lenge etter! :)
Masse stein! Og en sti. Og en glad lillemann.Ute av skogen dukker det opp ei mark, ei mark med snø på! Lillemann er opptatt av snøen, mor meir opptatt av å kikke mot Storvarden 645moh til ventre der bak.


Kaste snø er utrulig morsomt når man ikkje har det sjøl rundt huset sitt!
Fann en heil masse fjær på smågreiner, og enda meir fjær på bakken. Trur nok at her har en fugl enda sine dager. Blant alle dei kvite fjærene, fann lillemann kun ei stor svart. Motstanderen kanskje?


Ny klatreplass! Og ny utfordring.


"Pippip dunk dunk munnen sin der!" og pirker i hullet med en kvist der en hakkespett har kosa seg og leita etter mat.

Etter å ha klatra ei god stund, så var lillemann tørst. Dermed så var det å finne tilbake til meisa.


"Kjuke, kjuke!" sukk.... lillemann fann tilbake til kjukene, og ville ha ny.
Nokre kjuker er faktisk ganske så fine også, som denne her. Nesten kunstnerisk i mønsteret. Kjuker er en sopp som lager fruktlegemer på da gjerne avkappa trær og greiner. Finn dei ofte på trær som har mista toppen, eller trær som ligg nede. Dei ligner litt som hyller som veks ut, flate under og ser ofte ut som svamper.

Grå kan dei også være. Kjuker er en poresopp, og lillemann er veldig glad i å finne dei, og plukke dei ned. Og så sitt han i meisa og plukker på dei, så det finmaska, nesten som sagmask inni, ligger  nakken til mor.


En stor kjuke, og en liten. Vil vise pappaen sin, så da er det berre å finne meisa, og så sambo.
Sambo stod og gravde i marka. Lurer på kva som var der?

En stor metall klump, og en liten bit som ligg i spaden. Lurer på kva den klumpen har vært for noe? Mor elsker sånne skattejakter! Berre lillemann blir litt større, så skal mor også pipe litt rundt og grave. Målet til sambo er å dra rundt på gamle sæter og plasser, og sjå kva en kan finne. Den er mor gjerne med på ;)


Lillemann vil ta over metalldetektoren, igjen. Og så er han no trøtt. Så opp i meisa og inn en tur i skogen andre veien, mens sambo graver siste. Og selvfølgelig så måtte mor stoppe ved et tre som var fullt i kjuker! Og så måtte vi telle alle sammen.Lillemann satt i meisa og speida etter hjortebæsj, og fann berre en plass. Utpå kanten såg lillemann rett ned på et skur, og ville sjølvsagt dit. Men mor sa at det er låst, for der har lillemann vært før på tur.
Flott utsikt ifra Kambane og innover Sykkylvsfjorden og brua her. Ser huset vårt også, til høgre.
Men lillemann er trøtt, og mor rekner med sambo er ferdig med siste gravinga no. Og da bærer det heimover igjen. Sambo har fått testa ut metalldetektoren, mor og lillemann har fått seg en skogstur og oppdagelsetur. Ikkje verst det på en lørdag formiddag :))


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar