lørdag 26. april 2014

Mor og lillemann, endelig Storhornet 497moh, Godøya


Sambo skal ut på fiskebåten igjen, og på jobb i minst 4 uker. Mor skal kjøre han ut tl båten om morgonen. Og siden mor og lillemann da allerede er ut i Ålesund, så er det ikkje så langt til Godøya og Alnes. Mor har vært opp på Storhornet 2 gonger før med lillemann i bæremeis, og eine gongen gikk vi heilt rundt Alnesvatnet oppå der via Lesten. Dagens håp var å komme opp på toppen, altså Storehornet, men om lillemann vart lei, så var det berre opp til Alnesvatnet. Tar det som det kjem, og det er lillemann som styrer.
Starter ved havna på Alnes, og parkerer bilen. Lillemann vil leike der litt først, greitt det. Og så pakker mor meisa. Ekstra klær i tilfelle vind på toppen, er tross alt ved havet og lillemann er ikkje heilt frisk. Og så har mor med alt for masse og forskjellig mat, i et håp om at noe skal friste lillemann som har elendig matlyst.
Lillemann står og lengter etter fjøra.... mor har med spann og spade i tilfelle vi får god tid. Stien opp til Alnesvatnet på 254moh går rett over hodet til lillemann, og skrått til høgre til den lille toppen der. Så første etappe, fra 0moh til 254moh. Klar lillemann? :)

Lillemann kjem seg berre over veien, så er det stopp. Fine blomster må du skjønne! ;)
2 stk tusenfryd, og er litt fortvila over at han har kun 2 hender og ikkje får med fleire blomster.

Masse blomster mamma! Løvetann, tusenfryd og lillegeta frister en liten kar på tur.


Så var det veibeskrivelsen ja. Mor parkere på havna, går over bilveien til noen gamle naust/skur som står ved siden av butikken. Der går en kort grussti opp til boligfeltet. Så går du nokre få meter og ser rett på denne gården. Der tar til venstre gjennom heile gårdstunet (noe mor syns er litt ubehagelig å gå gjennom andre sitt tun).

På den eine røde låven står det faktisk et stiskilt, så det er akseptabelt at folk går der. Men mor syns uansett det er litt ubehagelig å gå gjennom folks område på denne måten.Du ser kor du skal, ingen problem! Skilt og sti er god merka.


"Bæ!" roper lillemann og er rask bort til porten. han vil åpne. Tru om det er sua ute i gjerdene allerede? Lillemann skal i alle fall leite ;)Mor og lillemann har no gått forbi markene som vi har sett sauen før, men ser ingen no. For tidlig kanskje? Men flott område her da.
Lillemann er litt her og litt der, Opp en stein, ned en bakke, plukke blomster, kaste stein. Framdrift 0, glede full pott!
Oppi et område i fjellsiden har en gjeng måser slått leir og danna bofellesskap. Om ikkje så lenge så må dei nok utvide med barnehage der og skule. Trur dette bofellesskapet snart vil yngle med små nøster :)

Lillemann ville kaste mose på måsene. Litt vanskelig. Mor meinte at han måtte i høgda for å kunne kaste ned, og dermed kom framdrifta.Stien vart steinete for lillemann og bratt. "Opp mamma, meis". Vått far det også.


Alnes er vakkert. Heilt spesiell plass dette her uti havgapet.

Vart noen stopp for å justere reima på lua, finner ikkje hullet på koseputa, og "ekkelt". Men samtidig så er lillemann på utkikk etter fly! Peiker og roper, for flyplassen er på naboøya og flyg lavt her, til lillemann sin store glede!


Steinete sti. Men mor har vært her før og er klar over det.


Mor lovte lillemann en pause når vi kom opp på utsiktsplassen. Der er det flatt nok til å stoppe opp, nyte utsikta og sette seg ned. Og kva mor ser?.............

................... jo dette ;)
Heile Alnes får du ifra utsikten. Og så ser du Giske, Valderøya, Vigra og Erkna som er ei lita øy rett over spiret på Alnesfyr.


Fristelse 1 for å få mat i lillemann, en megastor kanlebolle!
Kosepause i sola er absolutt lov på tur :)
Var meisa såååå tung??! Lillemann meinte at han var sterk, så sterk at han kunne bære meisa sjøl. Han tok i, tok i enda meir, men til slutt kom han med åpen munn i sjokk over at den stod fjellstøtt!Var det sånn vardebygging begynte tru? Lillemann leiker klosser og bygger sin egen varde. Finner andre steiner, og ommøblerer.
Sprekk i tidsskjemaet til mor? Jepp! Men det er sånn tur skal være, oppleve, glede og nyte :-D


Og så var det tid for å være sterke-gutt og bryte med mor! Og mor havna på bakken mange gonger! :-S En bit mat, og sterkere vart han ;)
Slitsomt å være sterkemannen til mor, og meisa var kjekk å sitte i og slappe av. For mor fortell om det store vatnet som er der oppe, og kanskje der er ender? Lillemann er no på andejakt!Rocky mountain!

Skiltet!! :-D Da er vi oppe ved vatnet :-D Lillemann er klar for å leite etter ender. Han veit mor har med skive i meisa, og mor har lovt at han skal få gi ei til endene om her er.
Mange muligheter når du er her oppe. Gå opp på Storhornet, eller berre første toppen før så du får utsikta ned over Alnesvatnet her. Ut på Johan Skytt steinen er ofte målet for mange. Gå utpå en smal stein som heng rett ut fra fjellet. Gå til Lesten og ut der er også fint. Mor har som mål opp Storhornet, men det får vise seg. Komt hit opp, og resten blir en bonus ;)


Greitt kart er her også. Kjekt å ha oversikt over kor du er, og kvar du kan gå.
Der var folk rett nede ved vannkanten her, så mor og lillemann følger den moldete stien langs vatnet, på jakt etter ender. Mor er glad ho ikkje tok turskoa, men høgere. Vått her, og med meisa som tynger. så synker mor litt i stien, og vatnet skvetter.

Litt rart å stå her oppe. Vatnet og området rundt er så flatt, som hugd inn på toppen her, og latt stå att en bit til Storehornet :-S Storehornet til venstre, kløfta midt i bildet går ned til Gjuv, Lesten blir ut til høgre.

"Jomskip!!" Lillemann hopper i meisa og er ivrig. Mor fortel det er lufta til flyet som kjem fra motoren. Men mor er med på leiken om at det er et romskip, som skal ut i himmelen og hilse på stjernene og planetene. Og kanskje besøke månen? Akkurat månen er ikkje lillemann med på, for den har gjemt seg bak et fjell, og romskipet vil ikkje finne den. Logikk mor! Nei, kan no ikkje anna enn å være enig... for det høres ganske så fornuftig ut ifra en 2 åring.


Flott plass her oppe! Og vatnet er så stort! Ligg på 254moh og er et fiskevatn.


Hittil har verken lillemann eller mor sett noen ender, kun en heil masse måser! Mor og lillemann diskuterer om måsene har skremt vekk dei stakkars endene.


Da har mor komt bort til fjellkanten, og stien går da opp mot Storhornet. Johan Skytt steinen ligg rett til venstre her utpå kanten. men med meis er det absolutt fullstendig uaktuelt å gå utpå den. En anna gong, mor har vært på den 2 gonger før.Mor og lillemann nede ved vannkanten. Vatnet er så klart og stille, at vi kan sjå visst der er fisk. Vart stående lenge og kikke etter fisk, snakke om fugler og fjellet. Lillemann peiker opp, "Opp dit mamma." "Vil du dit opp?" spør mor. "Hmmm... " nikker lillemann. Ok, da får vi prøve på det.


Ved en stor stein, står en stokk med rørdeler på. Mor skjønner kva det er, men for lillemann er den et spennede mysterium!

Viktig å ta på, undersøke og prate om den før mor avslører kva det er.Artig postkasse :-DHar no komt oss litt opp i siden, og blitt forbigått av 2 spreke karer i kun shorts i solsteiken. Mor angrer bittert på softshellbuksa i tilfelle trekk her ved havet. Litt spesielt er det å sjå vakre og flate Alnes der nede, og det røffe bratte fjellet ved siden av. Ser ned til Johan Skytt steinen og. vent litt, skal zoome den inn.Sånn! Der ser du steinen som er så berømt, og du ser stadig bilder av folk som er utpå. Pga sola så lyser den opp der den stikk utom kanten. Steinen henger på ca 245moh og det er rett ned under, før du til slutt ender i steinrøysa.Vi fortsetter oppover, og ser dei to spreke karane forsvinner opp siden, ser dei som små prikker i bildet. Mor og lillemann stopper for å plukke stein, mose og lyng vi, og det tar tid. Plus meisa er ekstra tung idag pga ekstra mat og klær, 23kg sikkert. Mor kjem garantert til å kjenne denne turen her i morgen!


Det går et redusert gjerde opp her, og lillemann har fått et for seg at han skal ta på stokkane på vei opp. Ikkje alle er mulige å nå tak i ifra stein, og noen ligg nede. Så vi ser oss ut en stokk, eller teller et visst antall stokker før stopper i 5 sek for å ta på.Utrulig flott å gå her med sånn havutsikt også. Hører bølgene der nede, ser øyene oppover og sola skinner. Det er dette som kalles en flott dag!Mor spør lillemann om han vil ha pause. Opp dit, peiker han. Vil opp først, så pause. Ok, da blir det opp først.

Ser til første toppen på 478moh og har en varde. Er 2 stier opp dit. 1 som går innpå her til et skilt og så til toppen, eller en som følger ytterkanten opp. Mor husker ikkje korleis den var ang luftighet, så følger den mest vanlige som er her. Bedre om lillemann må settes ned på bakken eller vil ha pause.
Bildet er litt missvisende ser mor, for det ser faktisk tørt ut på bildet, men det er vått og litt gjørmete. Gode sko er kjekt å ha her så du ikkje sklir i gjørma, eller blir våt.
Komt opp på kanten og et "veikryss". Her møtes fleire stier. Og dama og mannen som vi traff lengre nede, har forlatt skiltet. Lillemann er på utkikk etter dama, og speider etter ho, av ukjent grunn. Kanskje han berre likte ho med det samme? Kva veit mor? Oppå kanten her så får mor endelig utsyn mot Ålesund!

Flott eller kva? :-D Ser Sukkertoppen 314moh ligg så midt i bildet som du får det, og passe navnet perfekt! Og Sulafjellet 776moh til høgre for den igjen.

Ørn!! En stor fugl rett over oss! Ørn mamma! Lillemann er heilt oppglødd, og blir fortvila når den forsvinn bak fjellet. Så dukke den opp igjen, og lillemann meiner den bor på toppen, og vi skal opp på toppen og leite etter den. Hodet går rundt oppi meisa der han kikker etter den :)
Ser utover havet for å sjå om ørna leiter etter fisk. Ser stien vi kom opp også, og naboøyane nordover."Opp dit mamma" og peiker. Lillemann har 2 mål, finne dama igjen, og finne ørna. Da er det berre å følge ordrene ifra kapteinen på ryggen, og gå opp dit. Greitt for mor ;)

En av grunnane til at mor er så glad i denne plassen her, er at vatnet er så spesielt oppå her. Som ei stor flate på en avkappa topp, og at herifra så ser det ut som der ikkje er noen ytterkant, men flyter rett ut til havet. Øyane bak der er Runde og Fosnavågen.


Alnes stikk ut så fint der nede! Og tenk at vi kom opp den kanten der, ser nesten umulig ut herifra :-S så gikk vi til høgre langs vatnet, før opp hit.

Berre heilt nyyydelig! <3 står no på fortoppen til Storhornet på 478moh.


Er spesielt med å være ute på ei øy, og får sånn havutsikt med fjellandskapet rett ved. Ser til Gamlemsveten og fjella ved der. Øyane Vigra, Giske, Lepsøya, Haramsøya osv.Fra toppen her, er det opp den toppen der borte, og så bortover en rygg før varden på Storhornet. Lillemann er enda på utkikk etter den ørna, og prater fremdeles som en foss :)

En rask kikk retning Ålesund. Mor syns berre det er så nydeig her, og ser seg ikkje mett på utsikta....Der er toppen! Mor ser varden der borte, er berre å gå ryggen bort. Får Flø, Hareid, Ulsteinvik til venstre her.
Å himmel!!!! :-D :-D Utsikta fra Storhornet er berre ubetalelig!! Fra venstre er øyane Vigra og rekka med Lepsøya og Haramsøya. Gamlemsveten starter fjellrekka, ålesund med Sukkertoppen midt i bildet, så Sula. Så får du Sulafjorden. Pust mor, pust! Ikkje berre fordi mor er litt tung i beina no, men pga utsikta.


Er virkelig flott med fjord og fjell <3


Stien vi kom ifra bort etter ryggen. Flott rett ned her ;) Ser litt spetakulært når man står her og ser tilbake, men det virka ikkje slik da vi gikk der.Flø til venstre, Runde og Fosnavågen der ute. Alnesvatnet rett ned, med Lesten som endekant der framme.

Et godt stykke til Alnes herifra :-SGodøya, en kontrast. Flatt der nede, så kun et fjell, så lille flate Alnes på andre siden.Lillemann som har kikka etter dama no så lenge, og når vi endelig tok dei att, så søv han! :) Mor skjønte tegninga for 10min siden, da han plutselig ikkje prata som en foss lengre.


Fått lagt han bedre til så han får puste godt. Zzzzz lyder i meisa! :-D Mors gull <3
Sponsa topp dette, med ei skive med alle fjelltoppane på. Mor kan ikkje stå still så lenge, risikere lillemann våkner. Men tar ut mat i fra meisa for energipåfyll. Skive i handa, og Bixitblåbær kjeks for energi i framlomma.

Så er det å gå tilbake.... nei.... mor vil sjå litt ned først andre veien. Er mulig å gå ned motsatt vei og gå rundt heile vatnet. Mor gjordt en gang før, men da var lillemann under 1 år, og her var et par plasser med høge avsatser og litt bratt. Husker mormor ikkje var heilt nøgd der.
Stien går videre ned her,til krysset der folk kjem opp ifra Gjuv (mor må gå den veien en gang men berre elsker Alnes). Så går stien enten framover rundt Lesten, eller som mor tenke, går rundt kanten av Alnesvatnet tilbake til startskiltet. Mor snur fram og tilbake 3 gonger, før mor tenke som så: Alle som har passert mot, har ikkje komt tilbake, ergo alle har gått rundt. Kan da ikkje være lengre å gå rundt, enn å gå tilbake?
Mor hoppa i det, kan snu om ille. Var noen litt store avsatser, og der det var lagt ut kjetting, gikk mor berre enda lengre til høgre. ikkje bilde før her nede, og får meir utsikt over vatnet.


Lillemann våkna dessverre oppi her, om pga mor dunka i meisa, eller om bøyde for masse fram. Våken er han i allefall, og første han spør om er dama, og ørna. Og tenk, den toppen kom vi ifra! Ser tule ut, men er greitt.Kjekt å sjå noe knall grønt her på det brune fjellet ;)Da ser mor skiltet! Nede! :) Stien ifra Gjuv kjem opp ifra venstre, rett fram går til Lesten, til høgre går ned til vatnet, dit mor skal no.Godt skilta her oppe :)

Been there, done that! Sikkert siste gong mor går her med lillemann i meis.Da skal mor og lillemann rundt vatnet der....


"Fly!!! Fly!!" Lillemann er like oppglødd for kvar fly som flyg lavt over oss, på vei til Vigra.


Er flott vatn dette her, mor kikker seg rundt, mens prøver å holde et høgt tempo sjøl. ta inn på tidsskjema og for at lillemann ikkje skal bli lei.


Stein her i vika er mykje meir steinete, med store steiner som mor neste kravler over. Hullete er det også.Endelig ferdig med den humpete og rotete vika. Berre myr gjen rundt vatnet. Storehornet ser så annerledes ut ifra denne vinkelen enn den veien vi gikk opp. Se ut som en 3kant.
Myr, myr, myr... Stien er våt, uten tvil. Mor er glad ho har gode sko, faktisk jaktstøvlane. Men likevel så kjenner mor at det skvetter på leggane, får du går litt annerledes når du er så baktung som mor er no. Med mors 59kg og 23kg på ryggen, så er tyngdepunktet forskjøvet.
Noen har faktisk lagt ut stein i våte partier, greiner en annen plass.
Mor er glad ho gikk rundt, og ikkje tilbake. Berre å være forsiktig den første delen, så går det greitt. Neste mor har lyst til å gå her, er heilt ut på Lesten og ut til kanten der. Mor og mormor gikk til Rantevatna første gongen og så via Lesten tilbake. Men mor kunne tenkt seg enda lengre ut, og gå via det gjuvet som der. For det gjuvet gikk mor bort ifra pga lillemann i meisa. Så det får bli en tur uten lillemann."Edderpopp!" Lillemann peiker på et nett fullt av småfluer og mygg. Observant liten kar! Mor og lillemann studerte det nøye, og passa på å ikkje ødelegge det.


Blæs litt no, og mor er glad vi var her så tidlig og fekk vindstille. Skal berre bort til den lille kulen der bak, så er det strake veien ned.Lillemann har spist opp begge mors Bixitkjeks, måtte tørke munn. Av med meisa, tørke litt, kose, og prate om ting rundt oss, ender, måser, edderkopper, ørna, dama og veien heim att. Lillemann er mors aller beste turkammerat! Ingenting er som å ha han med på tur, og oppleve verden og naturen gjennom hans øyner. Og så sei han så masse morsomt! Prater som en foss og er en skøyer, med en fantasi som får en til å smile :-)
#bæremeisselfie!

Komt oss ganske langt no, og mor snur seg og ser tilbake. Rundt alle små viker langs vannkanten, heeeile veien rundt. Mor har gått veldig fort også, for å spare lillemann, og for å rekke en konfirmant mor har heime som skal i kirka og teste kappe og ta bilde.

Ei hytte! Lillemann som alltid kikker etter hytter oppdager den der meget fort. Han har jo førsteklasses utsikt der oppe i meisa, og har et godt øye for ting i horisonten. Så denne hytta har han kikka lenge på. Stien går ikkje oppom, så vi berre ser på den ifra avstand. Er vel det eineste bygget her oppe også.
Påfyll av energi! Kvikk lunsj er perfekt på tur, sjokolade og kjeks i ett :) Dele med lillemann er veldig koselig, der vi knasker og sei mmmmm begge to mens vi går.


"Fjosk mamma." Lillemann ser noen dammer som er for seg sjøl. Kikker etter, ingen froskeegg eller frosk. Lillemann trur at måsene har skremt vekk froskane også, sånn som dei bråker.

Da har mor og lillemann runda Alnesvatnet, og er tilbake til utgangspunktet. Lillemann kjente att skiltet med det kartet på, og visste at vi no var framme. Mor ser ekstra på fjellet og vatnet, for å huske synet, før snu nasen nedover.


Stien vi kom opp, og farvel til Storehornet for denne gong.Alnes kjem raskt til syne igjen, og lillemann og mor hører bølgene som slår innover stranda der. Er noke eget med lyden ifra bølger som slår inn sånn. Beroligende, men samtidig villt når det slår inn mor berg og steiner. Bølger er ekte naturkraft, utemmelig og fasinerendes.


Mor zoomer inn på stranda. Syste rømmer fremdeles om denne plassen, og fra den gong vi var her på tur og grilla. Syste bada her, og sandstranda var den gang heilt nydelig. men stormen ødela heile stranda her, og store steiner har komt fram. Ikkje like pent som det en gang var dessverre. Men mor drømmer fremdeles om å telte der nede, og sjå solnedgangen der en dag.
Så fort og lett det er å gå ned! Sliter seg opp, puster og peser, tungt og varmt. Og så er det et poff! så er man nede.... stien ned i sikte!


Å ja! Det er mulig å fiske oppe på Alnesvatnet. Litt etter saueområdet ved grinda, rett ved stien, der står postkassa for fiskekort. For den som ønsker det ;)

Vakre Alnes <3 Er nesten nede no, og sjølv om tidsskjema sprakk, så rekker mor heim for å kjøre eldstemann i kirka. Han hadde som backup å sykle om mor ikkje rakk heim, så ingen krise. men mor og lillemann har tatt seg tia til å oppleve og nyte også, for det skal man på tur, tur er kos. Skal man trimme så spring man aleine. Akkurat no så står mor og lillemann heilt bom stille, og kikker på husene og fargane dei har. Og så det rare huset der bak med spiss ;)

Passerer siste porten, og lukker den. Da får mor øye på noe lillemann ikkje ser! Sau!! Dei er her allikavel! :-DLillemann var overlykkelig ei stund, før han begynte å studere kvar eineste en. Klappe? Ikkje mulig lille venn, men vi fant dei til slutt ;)Og med sauene på plass på Alnes, tar mor og lillemann farvel med Godøya for denne gong. Er ikkje så ofte vi er her ute, langt å kjøre. Så det er kjekt dei gongane vi er her. Mor hadde håpt på Storehornet, men hadde som mål Alnesvatnet, og at alt anna vart bonus. Og det vart en stor bonus også! Rundt heile sulamitten! :-D Mor kjenner at føttene har fått sitt idag, meisa tyngre enn nødvendig, men sånn er det å pakke for kanskje ditt og kanskje datt, pluss mat til en som ikkje har matlyst. Vart en alt for kort blund på lillemann, 20-30min berre. Får håpe han er trøtt til kvelden. Bleiekift, skoskift og sette seg i bilen og komme seg heim. Lillemann er i strålende humør til tross for lang tur for han i meisa, han som har begynt å gå en del sjøl. Men han har opplevd masse, og vi har prata masse om alt mulig, og dermed går tiden fortere og er meir interessant på tur ;)
Har du anledning til å komme hit ut og gå en tur her, så gjer det absolutt! Er en fantastisk plass, med ei heilt formidabel utsikt. Mor vært her 3 gonger no, men kjem garantert tilbake en dag <3
Turfakta: Turen opp er på kartet ca 1,4km. Fra Alnesvatnet, via Storhornet er det flatt rekna på kartet 5km. Så turen på mor og lillemann idag vart på nesten 9km, en bra tur det! Vi brukte nok lengre tid enn dei fleste bruker, men med meis og liten, så er det den minste som er sjefen og bestemmer, og tur er glede, ikkje stress og mas. Gi gode opplevelser på tur, snu om det skjær seg, så dei ikkje får dårlige minner ang tur og ikkje vil meir. Gi dei små ekte turglede, og dei får gode minner ifra naturen som dei vil huske :))


2 kommentarer:

 1. takk for turen --- så lyst å gå i dine fotaspor - ein gang ;)
  monika

  SvarSlett
  Svar
  1. Monica, takk for hyggelige ord, varmer at eg får noen til å få lyst til å dra en plass eg har vært <3 Og dette er virkelig en fantastisk tur! Skal tilbake dit en dag uten lillemann for å kunne gå litt meir rundt omkring der. En plass eg ikkje klarer å glemme.
   Trude

   Slett