onsdag 16. april 2014

Stormfull telttur på Farstadstranda, Fræna.


Mor og lillemann er på langtur. Skal møte Markablogg ( http://markablogg.blogspot.no) for første gong, og gå tur ilag. Lillemann er 2år, fruM har 2 små på snart 4år og ei på 7 måneder. Mor og markablogg har fulgt kvarandres blogger ei god stund no, og no skulle dei til Møre på påskeferie. Da kom spørsmålet om mor og lillemann ville komme opp og treffe dei? Selvfølgelig ville mor og lillemann det! Og dermed vart det pakka. Mor fann ut at best å berre dra opp dagen før og telte å planlagt turområde, pga lang reisetid. Er ca 11,5 mil opp dit, og med 2 ferger, så ting tar tid. Været? Jo det viste seg ikkje fra sin beste side. Mor dro i sludd, regn, nysnø og sommerdekk og vind. Mor har heller ikkje vært i det området før, men sett på kart og studert sånn ca det er mulig å sette opp teltet. Ukjent, jepp, og dermed så hopper mor i det med begge beina ;-)
Etter ei lang reise, så finner mor Farstadstanda, og parkerer på den anlagte parkeringsplassen. Er vindfullt her, men heldigvis så har regnet stoppa, og har litt sol! :-D Og noe spennende i horisonten! En drage! Mor veit det er en kite surfer, men for lillemann er det en drage.
Lillemann er raskt klar for å finne den der dragen.  For den var stor! Der er laga en vei til stranda, 150m lang.


Farstad er ganske så flatt landskap, med noen store fjell bak. Men det er veldig pent her, spesielt i sol ;-)En kar som var ute og kita, og hadde ganske så god vind også.

Lillemann såg lenge på surfinga, det var spennende å sjå han surfa fra eine enden av stranda, og så fort til den andre enden av stranda. Inni mellom hoppa han også. Og ja, han datt en del også, så litt vatn svelgte han nok.Vind mamma, vind! Lillemann syns stranda er super, men et og anna vindkast blir litt ubehagelige. Og lillemann er ikkje den som klage så ofte over vinden.Det er virkelig nydelig her på Farstadstranda! Skjønner godt at det er ei mykje besøkt strand.

Det ligg et tynt lag vatn inn over stranda, og mor og lillemann har heldigvis vanntette sko og kan trakke i. tenk å kunne hatt ei strand som dette i mors nærhet! Å himmelrike!

Mor tar bilde heilt ved vannkanten og innover mot stranda. Altså, sukk..... får en sånn Danmark følelse, sommerferie. Men da stemmer ikkje det fjellet til venstre inn i bildet, Sjurvarden på 667moh. Flate Danmark har ikkje sånne pene fjell ;)

Heilt speilblankt..... og det er kveld. Mor lurer virkelig på om det er mulig å ligge i telt i natt, eller om mor ender med å rømme i bilen for natta.Lillemann liker absolutt stranda her! Mor har med bøtte og spader, men en litt trøtt lillemann etter lang biltur, da er det best å finne en teltplass å få alt klart. Og lillemann? Han plukker tang ;)

Tilbake til bilen etter å ha kikka på mulig plass heilt til venstre på stranda. På med meisa, soveposer på hekta, og teltet i armane. Vindfullt lillemann?Etter litt meir trakking og kjenne etter på vinden, så fann mor en ok egna plass. Lillemann ser soveposane, og klapper på den eine "Min!" hevder han. Han er trøtt og vil heimatt. Mor sei at fergene har tatt natta, og om telt er ok? Mmmm... nikker lillemann. "Ikke her!" Mor ser på lillemann. "Ikkje telte her? Kor du vil da?" mor vart overraska over protesten. "Dæ!" peiker lillemann, "Fjellet" Åååååå... lillemann vil telte på fjellet, ikkje på flatlandet. Sorry lillemann, men idag må du ta til takke med lavlandet.

Teltet er oppe!! Og folkens, det var ikkje berre berre! Vinden her tok veldig godt, så godt at mor faktisk tenkte at dette her ikkje er mulig. Og få opp teltet i vinden? Rekne med dokke har prøvd sjøl, litt makking og hurtighet må til. Vinden tok tak i teltet, og blåste det rett opp! Lillemann satt skjult i meisa for vinden og kikka på mor "Telt sånn drage mamma!!" Heilt rett lillemann, mangler berre ei snor :-S

Ingen solnedgang her idag dessverre :-( det hadde vært noe å fått. Men mor aner meir og verre dårlig vær er på vei, så her er det berre å skynde seg! Teltplassen er 300m ifra bilen, og mor rekna med 3 runder med ting.Men med en litt lei lillemann, uvær i vente, så røska mor med seg alt resten i runde 2. Fatter ikkje korleis mor fekk med seg alt, inkludert den store sekken på samme skuldra som meisa, men fekk med alt. Også leikeposen til lillemann, som han vart innmari glad for når han kikka ned i. Inni teltet var det lunt og godt, og dermed steig humøret til lillemann betraktelig :)


Ja veit, er fy fy. Men ute bles det så hardt at å få varma opp den lovte pølsa til lillemann hadde vært umulig utenfor forteltet. Mor holdt heile tiden godt øye med brenneren, redd for brann. Pluss at det blåste sånn at mor nesten frykta at teltet skulle lette! Heilt ærlig, mor har aldri vært inni et telt i sånn sterk vind. At lillemann ikkje vart redd, det overrasker mor, for alt virkelig levde, blafra og slo hardt. Mor vurderte faktisk å knyte meisa og sekken fast i teltet for meir vekt fra innsiden.
Lillemann? Jo han kikka på teltet inni mellom og såg litt skeptisk ut, men var mest fornøgd og leika seg, og spesielt fornøgd no som han fekk den lova pølsa si :)Pølseselfie!! :-D


Og så fekk vi besøk! :-) :-) fruM hadde fått sine 2 små i seng, og kom for å hilse på. Var litt rart å endelig møte fruM som mor har sett kun på bilde via bloggen, men ho er like koselig, om faktisk enda koseligere enn via bloggen. Lillemann likte ho med en gong :) Det ligg an til en koselig tur ilag i morgen!


Lillemann fekk seg Ridder Mikkel aktivitesbok og Goldfish, pluss som fruM sa, posen med bamsemums er berre oss, etter bamsemums føljetongen mor hadde i bloggen ;)
Rett etter fruM dro, så tok lillemann natta. Virkelig bråk ifra bølgene, i jamn dur med vinden. Innerteltet slo godt inn, men lillemann er så utslått at han bryr seg ikkje. Zzzzz...Mor snik seg en tur ut for å sjekke til teltet. Mor hørte at det sklei noe av teltet, sludd. Fantastisk! Her er vinden sterk, så sterk at mor er i tvil om dette går, og så kjem det sludd også. Flott!!
Dette her klassifiseres som ekte møkkavær! Mor tar pluggane og flytter på dei, strammer opp og krysser fingrane for at det ikkje letter. For mor er heilt seriøst skeptisk.Sånn, opp stramma, plugga flytta etter at teltet har flytta seg. Da skal mor og ta natta. Trur mor, om ho tør å sove :-SRette annledninga til å finne ut at teltet mangler 2 plugger! Shite altså! Mor finner noen sterke greiner, knekker i Y og trakker den ned i jorden.
Ligg i soveposen, kjenner vinden som slår, oppdager at mor har glemt att sudokubladet i bilen. #%&¤"! Da blir det å spise litt av "maten" lillemann laga av Goldfish som vi fekk av fruM. Goldfish i alle kopper og leikepanner :-D lillemann har hatt det gøy i både leik og spise.Siste mor gjer før ho slukker lyset, kikke til at lillemann har det godt. Joda, sover som ein stein i bråket fra havet og vinden. God natt lillemann <3Etter ei delvis småvåken natt, så var det en morgenblid lillemann kl 6.45. Han våkna noen ganger den natta og sutra, som han bruker. Delvis pga han misslikte tynnvottane på hendene, og delvis fordi han føler seg litt fastlåst i sovepsen. Ikkje det samme som dyne serru ;-) Mor våkna noen ganger av at mor drømte at ytterteltet forsvant med et brak i vinden, og kun innerteltet stod att. Noe som er en idiotisk tanke, siden innerteltet er fast i ytterteltet. Men kven er rasjonell i drømme? Ikkje mor i alle fall! Men natta var virkelig vindfull. Mor har aldri noensinne lagt ute i så sterk vind, og mor kikka ut i ytterteltet av og til, og såg at teltet stod som en ballong og hadde nesten take off. Så mor er virkelig imponert over teltet sitt, et Helsport Fjellheimen pro 3camp. Mor skal aldri kvitte det med seg! Innerteltet slo så pass inn, at mor måtte flytte seg til midten for å ikkje kjenne  slag i ryggen heile tiden. Og mor satte faktisk teltet på den beste plassen på heile stranda også, med best ly. men no har prøvd dette også ;-)


Lillemann i dyp konsentrasjon over klistremerkene i Ridder Mikkelboka ifra fruM :-)


Så var det frokosttid, etter masse leik, kos og latter. "Sjøl" hevder lillemann, og fikser frokosten sin, med litt hjelp da sånn aller nådigst.


Og har du sett!!! Sola kom!! Lillemann kikker ut vinduet, og roper Soooool!!
Mor skal berre ta morgenvasken før vi kryper ut av teltet. Kjenner sola varmer, og vinden fra igår og i natt, er berre en bris i forhold. Mor fekk ei lita gave ifra syste på 13år. Speil med børste for tur! Ho veit mor ønsker seg en sånn som dette, og hadde funnet et. Utrulig glad i deg jenta mi! <3 <3Etter frokost er det lov med litt dessert. Bamsemumsen ifra fruM passer perfekt! :-)


Var så masse leik og kos inn i teltet, at lillemann ikkje ville ut med det første. Og når vi endelig kom oss ut, da var sola borte. Men kva gjer det?? Lillemann er strålende fornøgd med å våkne opp til ei himla stor sandkasse med vatn! Og vi ligg ved elva til stranda, og har stranda bak oss. Men sandbanken her ved elva er ganske så stor den og. Mor kikker ut teltåpninga på lillemann. Fornøgd han :-D

Lillemann som ikkje er så glad i gå for langt ifra mor, har no ingen problemer med å leike seg vekk.... no er det mor som må følge etter han for å passe på :-S
Teltet står akkurat bak kanten til stranda. Ganske så flatt heile området, men mor fann ei lita dump som berga oss denne natta. No er det å nyte heile Farstadstranda ilag med morgensurferene, før alt folket kjem. Og før fruM kjem med familien sin og vi skal gå tur ilag. Mor gler seg til tur ilag med dei! <3

Ganske så fin plass å ligge, ikkje sant? Drømmeplass for liten og stor ;-)
Fullt utsyn utover heile Farstadstranda når mor kikker opp ifra teltplassen. Stranda er over 600m lang!! 600m med fantastisk sand og grunne som små barn kan leike i.

Men første stopp for mor, er utedoen. Den står ved parkeringsplassen. Er et stort rom, som mange bruker til å skifte i også. Såg surferane brukte plassen etterpå, heilt perfekt!
Farstadstranda er verna, så ikkje lov med teltleirer, større arrangement, mototisert ferdsel eller sykkel. All inngrep på planteliv og dyreliv er verna. Står at love til tradisjonelt friluftsliv, men mor lurer på bål? Er det lov med medbragt ved?? men er så pass vind at bål ikkje er aktuelt, enn om vått terreng her.


Elva ned til havet. Bak ser mor at fjella har fått nytt kvitt dekke etter natta. Ugh... og bak i dei fjella der ligg også Trolltindan 832moh som mor har vært på. Eineste fjellet i dette området mor har vært også, og da såg mor hit ned! Og no er mor her! Kjekt :-)Kjekt skilt før stranda, og oversiktsbilde.
Vært i bilen og skifta til regndress. Like greitt så lillemann får herje fritt! Og etter å ha henta nette med bøtter, så er lillemann så klar for leik!


Kun surferane på stranda, så lillemann og mor har heile området for oss sjøl!
Bølgene lager skikkelige drønninger, og 3 surfere leiker seg i bølgene.
Mor har ikkje lue på, og vi leiker oss i retning teltet. Lillemann tar synd i ørene til mor i vinden, og stryker mor på ørene ;-)

Var ffint lite skjell å finne på stranda, men noen fant vi da. Stolt lillemann passer godt på, og putter dei i bøtta.


"Makk!!" lillemann har funnet snadrestene etter at en makk har gravd seg ned i sanden. prøvde å grave raskt etter den, men fann berre hullet den forsvant i.Midre vind her på vår lille strand ved teltet. Like greitt å være her. Og få tredd den lua nedover ørene på mor.


Pynte med skjell på alle slotta er en leik som aldri går av moten :)


Utforsker rundt elvemunningen, ser på alle forskjellige fuglane som er på den andre siden. Flott plass dette, en drøm å telte her.


Kom litt sol igjen, og en frydfull lillemann hyler gledeshyl mens han spring på den flotte stranda. Trur nesten at mor må tilbake hit en dag ;-)Tegnetid! Ifølge lillemann tegna han hjerte og stjerner til mor <3
Mor og lillemann tar seg en tur til bilen, og henter lillemann sin trøtraktor! Den er ikkje motorisert, anne en 1 mors kraft i draget ;) Raser rundt på markene og hoier så surferkarane berre løfter hodet og kikker. det driter vi i, for vi er her for å ha det gøy! Passe på å parkere doningen pent ved teltet etterpå ;-)


Ei fjør! Lillemann tar synd i pippipen som har mista den fine fjøra si.... og så har det regna på den også! Uff da.


Mor henta Optimus crux weekend brenneren, skulle lage lunsj. Så snur mor seg. Tabbe! Der var panna full i sand! Lillemann da.... pannene er så små, at dei ligner leikepanner, perfekte for sandkaker. Sukk... vaske vaske vaske.Etter en vask, var det å fyre opp vatn til kjøttbollene.

Som dokke ser, så er det lillemann som putter oppi kjøttbollene, etter å tatt en bit av kvar eineste kjøttbolle. Må no test smake alle! :-D


Lillemann? Snart nok kjøttboller? Du treng ikkje smake på alle akkurat :-S Mor snakker til døve ører, og han tar en bit av neste kjøttbolle også.Litt småtrøtt lillemann, og mor tar med kjøttbollane inn, så han får ta av seg litt klær, og litt meir lunt inne. Og for at han skal spise maten, så får han aller nådigst låne mors turkniv under nøye oppsyn. Berre en finger fra andre handa nærmer seg, tar mor kniven. Men det var effektivt! Fleire kjøttboller forsvant inn lillemann sit gap i småbiter ;-)
Og så skifte en bleie, for no er familen til fruM på vei! Skal på tur!! :-D Glede! Pakke telt får vi gjere etterpå. Men å telte her på Farstadstranda vart en opplevelse mor alltid vil huske, både pga vinden, men også pga av den flotte stranda. Så er det litt også med turer mor og lillemann tar aleine, litt meir planlegging og sånt, men vi har det utrulig kjekt ilag på tur :-D
Mors aller beste turvenn <3

6 kommentarer:

 1. Flotte bilder :), ønsker dokker en fin påske

  SvarSlett
 2. Tusen takk Ellen :)) håper du får ei flott påske du også ;-)

  SvarSlett
 3. Så koselig å lese og se hvordan dere hadde det på stranden. Sååå mange flotte bilder! Sier det igjen, du er så utrolig tøff og det er imponerende at du klarte å sette opp teltet i den vinden. Og lillemann er en tøffing han og, han koste seg bare og så ikke til å bry seg med at det ruska og reiv i teltet når jeg besøkte dere. Gleder meg til å lese om turen også :) Stor klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi kosa oss godt vi mens vi venta på dokke ;-) og fekk god tid på å nyte både stranda og landskapet. Få opp teltet i den vinden trur eg heller var en stor dose flaks! prøvde å tenke logiskt og vindretning, men må no ha fugert siden eg fekk det opp. Lillemann er en tøffing, vinden gjorde han ikkje red, og så lenge eg holdt meg rolig, så fekk teltet berre blafre i vei :))
   Gler meg til å lese din side av turen! Stor klem tilbake <3

   Slett
 4. Heisann! Dette er jo min barndoms strand.. men eg har IKKJE telta der altså. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Men Lene da! Er du derifra? Da har du vokst opp med ei fantastisk strand! Har familie i Vevang, og var der mange gonger i min barndom, men var dessverre aldri ned til stranda her. men du som det frister å dra tilbake! :))
   Og har du ikkje telta der? Du som har telta mange andre plasser og er ei friskusdame ;-)

   Slett