torsdag 22. mai 2014

17mai feiring og overnatting på Reindalsetra 710moh, Tafjordfjella


17 mai og mor sine 2 eldste er hos far sin, så mor og lillemann er aleine heile helga. Lillemann er så liten at 17mai feiringa forstår han ikkje så masse av enda. Så da kan man ta alternativ feiring med flagget til topps! Mor har hatt så lyst til Reindalsetra lenge no, og no er sjansen der! Sjøl om værmeldingane ikkje er heilt positive. Mor har heller ikkje vært lengre enn til bassenget i Tafjord, og det er 10år siden. Så her er det snakk om alt nytt. En arbeidskollega av mor har vært der utallige gonger før, og har vandra rundt i de fjella der inne. Sprek som pokker, nesten så mor får litt små nerver over å gå ilag med han inn :-S mannen er snill som dagen er lang, og stiller med litt plass i sin sekk, så mor skal sleppe å bære alt for masse i den meisa med lillemann i. Så mor pakker ultra lett for turen tross overnatting på Dnt hytta der, og stålsetter seg for en litt tung tur med lillemann på slep. Flagget er på plass, så her skal det gåes i tog til Reindalsetra! :-D (krysser fingrene berre for sikkerhets skuld...)
Kjøre inn til Tafjord, og fortsetter opp til Zakariasdemninga og skilta Reindalsetra. Stor parkeringsplass med plass til mange :)


LP som er dagens guide, turvenn, sherpa og arbeidskollega, har fått på sekken og går til utgangspunktet. Lillemann som ikkje er så glad i å kjøre bil, er glad for å komme ut av bilen og svirrer i grøfta litt. Er jo også fullstendig ny plass med nye omgivelser.


Heilt i enden og til venstre, står noen skilt og oversikt, og der starter også stien. Lillemann vil starte med å gå sjøl, men mor aner at her blir det lite framdrift på en som har sovetid no.

Stien er T-merka og veldig godt trakka, så absolutt ingen fare for noe bærtur i skogen pga dårlig sti.
Kor mange meter kom vi før første stopp? Ikkje mange, for mor såg et fuglereir som hadde falt ned. Det syns lillemann var veldig interessant, og hadde en god stopp med å undersøke og fylle med lauv.

Stien går på kanten langs vatnet innover. LP opplyse at ca 30min å gå heile dammen. Lang dam, tenke mor i det stille. Lillemann rusler litt sjøl, men der var en plas mor ikkje likte heilt for en så liten som også er trøtt, og fekk overtalt han til å sitte i meisa.
Langs store deler av dammen så ligg der mase trerøtter, tørka som er att av trea som stod i bunn av dammen.


LP er bort og kikker på noen røtter for pynt i hagen sin. Her kunne både dekoratører og utstoppere funnet mange gode emner! Mor tar seg sammen for å ikkje kikke etter ei eller to sjøl :-P
Flott T-merking i alle fall :-)


Litt spesielt med sånn grå farge pga nedtappinga, i kontrast til grøn vegetasjon og fjell. Og så ser man akkurat en steingard ifra en gård som lå her. Vent litt, skal zoome litt inn.
Sånn! Ser du muren? Garden som låg her vart brent ned, og murene står att. Når vatnet er enda lavere enn no, så ser du restane etter grunnmurane også. Berre noen få meter til så hadde dei vist. Trea her vart også sagd ned, derfor røttene alle veier langs kanten. Og LP fortel at når vatnet nesten er tomt, så ser du stubbene av trea med røttene som fremdeles knip seg fast i grunnen eller steiner. Nesten spøkelesaktig. Mor håper å få sjå det en dag.

Stien går fint i skog og enkelte bekker. Og med vårgrønt ute og løfte om sommer (håper mor) så er det utrulig fint å gå her.

Vart plutselig så stilt bak i meisa.... Zzzzzz.... lillemann har endelig sovna. Mor håper han søv lenge! Han kunne trengt litt søvn no etter ei natt med vokseverk og lite søvn.
Enden av Zakariasdammen. Stien går langs her til høgre, og vi skal opp og rundt den kløfta der. Går skrått opp til fossen.


Litt steinete sti her.Er noen nye steiner et par plasser på stien. En liten plass er litt rasfarlig om vinteren, og en bruker å gå fort forbi stedet.


En veldig stor dam dette. Litt tøffe farger og er et godt eksempel på oppdemming som er godt skjult og gjordt pent. Ikkje ofte man ser dessverre.
Stien går gjennom steinura her, men er fast. Da skal visst bort til neset der og opp. Skulle ikkje tru det når mor ser bort, men er både mulig og flott :)

Diverse planter stikk opp mellom steinane i stien, og LP viser mor en plante, Rosenrot. Den skal være bra for potensen for menn.
LP plukker opp en, og begynner å renske den. Skal visstnok være roten som skal spises. Den skal smake beiskt. Mor er ingen mann, dermed spør han om mor smaker. Joda, mor rensker litt og tar en liten bit. Beiskt, inneholder en del garvesyre ja. Blir litt tørr/nummen på tunga. Tydelig LP har smakt på denne før og mor skulle til å spørre, men lot være ;)
Men planten er kjent i virke mot fysisk og psykisk stress, nedsatt vitalitet, kreft, binyretretthet, impotens, tretthet, depresjon, overvekt, hoste, håravfall, hevelser, hemorider og svak hjertefunksjon.Grei sti og koselig.

Lillemann? Mor sjekker. Jo, han søv enda ;)


Et lite parti der det muligens kan være litt vått, har dei laga et slags rekkverk for å kunne holde seg i.Denne stien har blitt trakka på av tusenvis av folk! Og mor skjønner det her ho går :)
Mor hører en stor foss en plass, men mor har laaange blikk etter dei mange småfossane som er rundt i landskapet her også. Så flott med rennende vatn over alt!Å fy flate!!!! :-D :-D

Rart mor gliser?? :-D


Reindalsfossen. Her kunne mor stått lenge, virkelig lenge, og berre kikka på fossen og hørt på den buldrende lyden.

Men mor kan ikkje stå der lenge, best å gå det man kan før lillemann våkner. Fine gangbruer er bygd, virkelig lagt ned er del arbeid i området her for fotturister :)


Mor har aldri vært her, men ser brua og tipper skal innover dalen langs den ryggen. Og LP har snakka om et vatn der inne som er så fint. Mor gleder seg!!
Står midt på brua, og ser elva Reindølå som kjem ifra Langvatnet 699moh, vatnet som Reindalsetra ligg i enden av. Så den ryggen du ser der, Haugane 784moh, heilt bak til venstre skal du opp.


Fra brua ser mor vatnet forsvinne over kanten og ned fossen. I denne vannføringa er det heilt umulig å prate! Fjellet bak der er Breinausa 1433moh og kløfta er Djupedalen.

Framme på kanten får mor full utsikt utover Zakariasdammen. Er bra størrelse på den saken der! I lengde så er den over 3,3km! Og i følge kartet så kan vannstanden variere med heile 75 meter. Da er det snakk om dimensjoner :-/Artig berg i stien. Tenk at dette har isen vært med på å forme i alle dei år, og her går vi og trakker på det, og vises knapt.Fantastisk landskap å vandre i! Mor nyter kvar en bit av området her :)
Bak i meisa er det en lillemann som ikkje er heilt fornøgd :-( han har våkna alt for tidlig og er absolutt ikkje glad. Mor prøver det meste, men nei. Ikkje får han til å sovne igjen med gynging, ikkje prate han vekk, ikkje vil han ned, ikkje vil han være oppi. Stakkaren har ikkje fått sove ifra seg... no LP, no får du sett oss på vårt verste på tur :-S
Etter å ha gått et stykke og prøvd å snakke med han og roe han ned, så setter mor meisa ned på bakken, og setter seg forran han. Mor har sett ei hule i fjellet, stor ei langt borte, og peiker til lillemann. Bjørn, det er bjørnen si hule. Om den er der, kanskje den søv, eller om den har babyer. Og at hadde det komt en bjørn hadde mor faktisk blitt redd. Lillemann skulle klappe den han, men mor gir lillemann den viktige oppgava med å sitte i meisa og speide etter bjørnen og rope til mor. Og har bjørnen babyer så er den ekstra sint og redd for ungene sine, og da skal mor springe fort!!Lillemann glemmer å skrike meir, og er heilt med i historia :) Aller helst vil han dit og sjå inn!
Fantastisk dag i en fantastisk dal, med fantastisk vær! Mor var engstelig på det å dra i det store og heile pga yr.no. Men LP var heilt sikker på at været kom til å bli flott, for det er alltid fint vær når han drar på tur (påstod han hadde gode kontakter der oppe ang været) Og jaggu så fekk han rett! Trur mor må ta han med seg på fleire turer :-P
Lita elv med lause steiner å balansere på. Skal inn denne dalen nesten til endes, så opp skaret/dumpa der. LP er her ofte og kjenner terrenget veldig godt. han fortel om fjella, dalane, elver, historier om forskjellige hytter og turer. Mannen er berre et heilt utrulig oppkome av ei vandrende fjellbok! Mor skulle hatt en diktafon med, redd for å glemme noe av det han fortel.


Lillemann begynner å bli normale seg igjen, og heng over meisa på kikk etter både maur, bjørn og froskeegg! Og der var det jo noen! Ikkje bra farge på dei der dessverre.


Koselig, ikkje sant? ;)


Vakre Sildevatnet 597moh. Mor fatter ikkje kvifor det heiter Sildevatnet, garantert ikkje sild å få i det vatnet der.


Lillemann har sagt nei til en pause lenge no, men no skjener vi ned til haugen ved vatnet, og lokker med noe ifra meisa, og kanskje finne et klatretre! Lillemann ville ha sjokolade, mat nei takk.

Lillemann er en klatrer, og for all del ikkje hold han! LP er litt engstelig for en liten som dingler i et tre, og passer på.
Etter å ha hatt en liten pause, klatra, demontert en stubbe i jakt etter larver og biller, så var det å fortsette videre. Lillemann plukka med seg mors flagg i fra meisa, og la i vei og leda ann 17mai toget . Kjekt med flagget no som her er litt vind :)
Lillemann veit litt om det å gå i tog, for dei hadde gått i tog på barnehagen og fått prøvd seg.
For no, farvel Sildevatnet, ser deg att i morgen på vei heim :)
Opp den ryggen er siste kneika. LP sa det vart litt her, så var det slutt på motbakker. Lillemann ser steiner og tenker klatring, så da er han i gang han ;)

Et motivasjonsskilt for motbakkane som er i vente :-D
Skiltet er rett plassert i alle fall! Lillemann gikk et godt stykke sjøl, før mor hadde han opp i meisa igjen. Her er det greitt å ha han i meis, tungt, men praktisk.Snø! Lengre oppe så dukka det opp en snøflekk. Lillemann ville ned med en eineste gong og lage snømann! Mor lovte at mor skulle finne en lengre oppe som var bedre, og da skulle han få lage snømann. Mor dobbeltsjekka med LP om at der er meir snø (ikkje så lenge siden han var her sist) og ville berre komme seg opp denne kneika. Mor kjenner føttene er slitne siste biten, lillemann er ikkje akkurat lett lengre.

En varde! Pause! Ser Zakariasdammen med Breinausa fjellet til venstre for varden, Sildevatnet til høgre. Lillemann får sleppe ned her, for her er en snøflekk også.Den lovte snømann :) mor og lillemann laga en, som han selvfølgelig ødelagde. LP laga en som lillemann setter noen armer på.
Og så husker lillemann at søstern og MrR laga snøengler da vi var i Gimsdalen på tur!! No var det han sin tur, for no hadde han dressen på :) 2 gonger gjorde lillemann det, før en vart bra. For en husk! Mor er imponert over at han huska det der...


Du vakre Tafjordfjell <3
Mens lillemann stikker fingrene i klissete mold og kaster snø, så speider LP utover landskapet. Sildevatnet der nede no, mor er oppe kneika :) LP får noen stunder med å vente på lillemann som sitt i stikanten og plukker på ting. Ikkje berre berre å ha med en nysgjerrig 2 åring på tur ;) Men rolige LP tar det med knusende ro, og er like avslappa og smilendes som alltid :)Lillemann med flagget til topps, og siste biten før mor endelig kan sjå inn til Reindalssetra! Fjellprinsen til mor <3 Gratulerer med dagen Norge!! Tilbragt med å vandre i dine fantastiske fjell og hyller deg med glede :)
Nærmere nasjonal romantisk enn dette kjem du knapt!


Herlig!!! Mor ser på fjella som dukker opp. Opp der og bak, retning Danskehytta. LP forklarer mor kor opp og bak. Hmmm... mor og en damegjeng vurderer å gå her neste måned, litt masse snø enda tenker mor, for skal ta noen topper også. Hadde ikkje tenkt ski egentlig.
Sukk... lillemann demonterer og bygger opp varder. Mor sliter med å få han til å skjønne at dei fine og spennande steinane er bygd opp av en grunn, og skal stå.


Vakkert å sjå inn Langvatnet og til Reindalssetra der inne. Fjellet med 3 topper til venstre er Naushornet 1895moh, søkket ned er Hulderkoppen, så er det Svartegga 1866moh bak der. Daurmålshaugen der man går videre til Danskehytta. Er så mange fjell og turmål her, at mor surrer i hodet!
Stien videre er veldig grei å gå, og slakt nedover. men nærmer oss Reindalssetra, så har dei bygd mange og lange gangbruer. Lillemann elsker sånne!


Fleire sånne bolter i fjellet for å ha det trygt å gå. Var mange sånne opp siste kneika her også. Litt av et arbeid som ligg bak i årenes løp for å ha en fin sti for folk og fe.Mor ser no flagget som vaier i vinden på Dnt hytta Reindalssetra, det er jo 17 mai! :-)Tja er litt vått her og der, men er kjempe grei sti å gå.


Lillemann vil gå gangbruene sjøl, og nesten spring over! Der er mange gangbruer i stien, og noen er veldig lange også.
Mor gler seg til å komme fram til setra! Mor har som sagt aldri vært her, og har hørt så masse fint om både hytta og plassen.
Her er fleire hytter her oppe også. Noen her, noen der sånn ca 10 bygg.Der er brua som går over elva til Dnt hytta. Skilt til venstre viser vei til mange turmål, blant anna Veltdalen som LP snakker pent om som tur. Dit inn fekk mor lyst til å gå! LP, spørs om mor må spørre deg om å bli med en tur til ;-)
Elva går videre inn Veltdalen, og har fremdeles litt snø i seg. Fjellet her er Høgstolen 1953moh.
Framme ved Reindassetra og her er det tydelig vårrengjøring! Klesvasken henger til tørk og masse aktivitet. Så gøy! Da er det en del folk og liv her :) Og som LP sei, da er sikkert vatnet skrudd på også, de er kun på i sesongen.
Store hovedhytta på Reindalsetra. Men vi går til en annen del, den som bedrifta til mor vara med på å sponsa en gang. Ned i kjelleren for å finne oss kvart vårt rom. Der er det nok roligst å ligge med en liten.Lillemann er veldig rask med å teste sengene! Her blir rommet og senga til LP :) Testa, og veldig godkjent!


Men mor og lillemann tar det rommet med den største senga! For da kan mor ligge ved siden av lillemann og passe på at han ikkje faller ut av senga. Testa, og veldig godkjent den også ;)

Ikkje noe lite rom dette her, god plass og med pult og stol. Reine luksusplassen jo!

Sjekke ut det store kjøkkenet også, og mor må smile når ho se instruksane for bruk av kokeplattene! :-D Og enda meir må mor smile når LP fortell at det faktisk er han som har tegna det der en gang han var her, og skulle forklare ei dame korleis man brukte den. Mannen er en super tegner også ;)

Men vi hørte rykter om at dei skulle brenne masse utrangerte møbler, og det ville vi gjerne ha med oss. Så vi utsatte middagen, for kjipt å stå der med potetene på ovnen og bålet er i gang. En liten fjellprins er tom i magen, mor også, så vi tar oss ei skive på benken ute ilag med andre turfolk. Mor har med pålegg og skiver, men der er mange forskjellige småbokser med pålegg på hytta, så det kunne mor ikkje trengt å ta med.
"Der do" forklarer lillemann enkelt. Og er flotte utedo også! 3stk, med barnetegninger og utklipsbilder på veggane, bøtte med bark klar med boks oppi. En stor lang vask med alt du treng. Veldig fint og faktisk innbydende som do :)

Hyttene sett ifra do ;)Sjekke ut området rundt er veldig viktig, spesielt visst det er et vatn der, for det er meget leikbart ;)Langvatnet sett ifra Reindalsetra, med Rødalsegga bak på 1376moh. Og i enden av vatnet stikker det opp en bitte liten kul til høgre. Opp høgresiden av kulen kom vi opp.

Mor og lillemann undersøker området på den andre siden også. Mange fuglekasser i 3 farger henger så pass lavt at mor klarer å løfte lillemann opp så han akkurat får tatt en finger på kassa :) Og så gikk det leik i å finne kasser i en bestemt farge, og telle dei.


Et lite hus var der også, meint på 4beinte. Tepper inni der, men ingen hund å sjå inni. Men kven er Arve tru?? Står Arves bu. Mr og lillemann lurte litt på det der, men vart ikkje klokere av å diskutere det heller. Trur no det er mor skulle brukt hjelpemidelet, Ring en venn, men her er ikkje dekning!


Men så begynte folk å bære møbler ned til bålplassen ved vatnet. Dei andre turfolkene var også med på å bære.

Vi visste ikkje om dei som bar var turfolk eller dugnadsfolk, men vi hjalp til vi 3 også. Lillemann ville ta sin turn han også, og bar heile veien ned. Stor kar, gjere som dei andre karane :-D


Det vart litt av et bål også!! Var så varmt at folk rømte, mor også. Mor sneik seg bort av og til for å kaste på puter og diverse, og vart beskylda for å være bålgal. Det kan vel stemme... :-SLillemann syns også det vart varmt ved bålet, og fann seg like godt en stor stein uti vatnet å leike seg ifra. Mor tenkte i det stille at jo, ho har med skifteklær om han no skulle ploppe uti...


Etter bålet var det å ta en tur inn. LP ville stå for middagen, og forsvant inn på kjøkkenet. Han snakka om kje kjøtt, og mor er litt spent, for det har mor aldri spist. For da mor og LP diskuterte turen hit 17 mai, så meinte LP at det var litt trist å spise joikaboller på sjølvaste nasjonaldagen, og ville stå for middagen. Mannen er flink på kjøkkenet også, så det lukter godt!Mor tar med lillemann ut ilag med posen med småleiker som mor har med, hilser på dei 2 hundane som er der på tur, og så utforsker vi litt til i området :)
Reindalsetra hyttetun består av 4 bygg, og har 83 sengeplasser betjent, og ubetjent 33 sengeplasser. Der er en teltplass også. Den er betjent ifra 24 juni, ut til 14 september Plassen har mange fasiliteter, så sjekk ut både det og program på denne linken:
http://ut.no/hytte/reindalseterTurmuligheter?? Reindalseter ligg som et fantastisk utgangspunkt og knutepunkt i Tafjordfjella. Mor har berre virkelig nødt til å komme tilbake hit!! :-D

Mor og lillemann studerer et hull, altså en bolig til noen. Vedkommande hadde laga seg ganger under snøen, tvers over veien som vi fulgte.Spennende å sjå om der er noen der inne?Da er det middag, og mor og lillemann går inn. Snakk om å være bortskjemte! Servert middag midt i fjellheimen på 17 mai! :)
Og kjekjøtt nesten som sosakjøtt, var rett og slett himmelsk godt! Bedre enn sau faktisk. Poteter, grønsaker og for mor et glas rødvin. LP, du er herved overgitt en turkokkelue! Får prøve å sy deg en spesial :-/
Lillemann har også funnet seg et spel å leike seg med. Mor hadde med litt tegnesaker også, men her var både tegnesaker og stor rul med tegnepapir. Alt som er her..... fleire spill, kortstokk, bøker, duplolego...............og en gitar! Lillemann bryr seg ikkje om at en streng er av, for den er like flott å spille på uansett.

Fornøgd liten spelemann som både spelte og sang. Gikk mest i Bæ bæ lillemann, og litt Postmann Pat. Ikkje akkurat stille rundt lillemann for dei andre som no satt og spiste middag.

Da gjengen var ferdig med middagen, skulle dei ha litt dessert. Karnsekake! Lillemann hørte at det small i en smellbonbong. En av karane ropte til seg lillemann, og han fekk seg en ring kransekake og en sånn Pang! som lillemann kalte den. Hallo, lykkeliten eller? Vart maskotten på hytta han der.

En anna søt liten en på hytta var denne nusselige hunden her. Den sjarmerte lillemann i senk tidligere, da eigeren fekk den til å vise oss triks. Den hunden var virkelig drilla! Sitt og ligg på sekundet, og stod på to bein og dansa i ring. Eigeren sa pang, og den la seg død på bakken. Lillemann var heilt henrykt! Egentlig så er det ikkje lov med hund på hytta pga allergi, men vi var ikkje mange her, og for ss var det greitt. Den andre hunden hadde løpetid, så greitt at denne her lå fint i gangen ved døra. For lillemann var det stas, og måtte sjekke til den med jamne mellomrom :)Vi skulle ta oss en liten kveldstur, og kikke på den store 1000 år gamle verna furua. Stien går ved brua.


Det er så kort at dropper meis, og tar lillemann på skuldrene, eller han går sjøl.

"Stot mamma!" ja lillemann, stort tre. Og så springer han bort.


Lillemann blir virkelig en lillemann i forhold til det store ærverdige treet. Tenk at det treet har stått i tusen år! Alt det treet har opplevd opp gjennom årene, alle folk som har vært forbi. Det treet har sett masse forskjellig av tur utstyr og mote :-D
Treet har fått seg et "smykke" også, skilt som står "Naturminne" på.
Mor legg seg på bakken, og ser opp. Vakre greiner som strekker seg ut i verden. Og snart så blir utsikten litt redusert, lillemann kjem oppå mor for å leike :)
Mor henger seg opp ned i eine greina, og dermed vil lillemann også klatre. Selvfølgelig må han også få lov! Så klatrer han litt, og så hjelper mor han til å henge opp ned han også, og han  skratter og roper Meir, meir!
Masse maur! Joda, mor veit, for der var et par på mor da ho la seg ned ved treet...

Mor og lillemann i det store treet mens kveldssola går ned. Lurer på kor mange solnedganger dette treet har vært med på? Vi fekk i alle fall dele en med det ;)
Det var en planke ved treet, og LP tar den med, og vi skal legge den på saga som er bak i her. Passere små vatn på vei opp.

Det er så flott å sjå kveldsroen her oppe, vakre fjella og alle dei små vatna over alt. Mor har så lyst til å krysse fjella over alt!


Nytt lite vatn, og der ligg saga. LP har no brukt planken som bru til oss fleire plasser her vi surrer rundt på myra. No skal han legge den ifra seg, og i ta den egentlige stien til saga tilbake til Reindalseterhytta.


Oi! Leikeplass med vatn! Lillemann elsker som alle andre barn, å leike med vatn. Perfekt!Masse arbeid er lagt ned her for å bevare saga, slik at framtidige generasjoner kan få sjå korleis ting vart gjordt før. Blitt veldig fint her :)


Inne henger det bilder og informasjon om saga og arbeidet her. Ganske så kjekt å få sjå! Er du på hytta her, så er det fint å ta med ungene hit en liten utflukt.
LP vil vise oss en liten plass til, rett ved saga. Så vi rusler litt til. En gapahuk som står her. Sikt deg på elva og kikk bort på en liten haug.


Liten søt gapahuk! Plass til en å ligge her ei natt. Heilt perfekt! :)
Fra haugen her så ser mor lengre inn dalen. Det er så flott her inne! Mor skulle ønske at ho kunne fått sett meir.....
Naushornet 1895moh bak der.


En litt spesiell furu stikker seg litt ut. Stort tre, men med små greiner, røttene som ligger oppå berget og klamrer seg fast. Virker gammelt og annerledes enn dei andre rundt. Mor kunne sikkert tilbragt mange timer her ute, men klokka er masse, og en lillemann må i seng. Vi tar no stien fra saga som går tilbake til hytta. Mens lillemann sitt på mors skuldrer, får han ei grillpølse i brød som kveldsmat på vei tilbake. Litt meir mat på hytta, så er det sengetid.Pusse tenner er viktig, og lillemann finner fram sjøl sin pose med reisetannkost og tannkrem. Etter mor har pussa, så får han pusse litt sjøl. Mor har en ziplockpose liggende klar til alle tider med begge to sine tannkoster, vaskeklut, hårbørste og mors sminke. Skal på tur, er det berre å ta med heile posen.Mor har på et dynetrekk på ei dyne, og bretter den som en sovepose til lillemann. Kosedyna som pute, og mors jakke under for å bygge opp hodet for en nase som renner litt. Lillemann slokna etter ei stund, og sov som en stein. Mor og LP tok ei stille stund på kjellerstua med molte og kremtube, for der hører mor lillemann. Diskusjon om området her, historier (som LP er full av!) om området og ting som har skjedd, turmål og alternativ rute enn den standard ifra Grotli. Mor planlegger en tur i Tafjordfjella uten lillemann med noen damer, så håper det lar seg gjere. Klokka 12, blunker både mor og LP sakte, og tar natta. Mor kryper inntil lillemann, og lurer på kvifor det er den minste som tar mest plass i senga??
God morgen lillemann! :-D en morgenblid lillemann våkna kun en gang i natt på jakt etter smukken, ellers så sov han heile natta! Trur det er en som var sliten etter gårsdagen. Oppe er det fullt liv, og vi er vel siste mann opp.
Oppe på salen er det frokost tid, og LP har drevet å kikket etter bøker etter han og mors samtale igår. Gamle bøker heilt ifra 1967! Handskrevne til og med. Masse historie her som er meget lesbart en ensom kveld :)


Etter frokost med kjekjøtt rester og skive, er det ut en tur og kikke etter hundene for lillemann. Ta med leikene ut og kose seg litt.Ute er det nok en fantastisk dag i emning! Sol og varmt, men med litt vind. Mor som var så skeptisk til værvarslet på fredagen, ingen problem! Stålende vær for oss :)
Inne og leiker seg med spillene som er der, og en lovt kakao. Står til og med en vannkoker på kjøkkenet! Mor skulle tatt bilder av det kjøkkenet og skapinnholdet, for der er absolutt alt du treng, unntatt brød og melk. Hermetikkbokser med middag, rett i koppen supper, små porsjonspakker med pålegg i alle varianter for 3kr pr stk, kaffi, te, havregryn, knekkebrød, supper, sukker, krydder osv osv Kva var der ikkej for å klare seg??
Lillemann vart litt glad i den gitaren, som spiller opp mens folk rydder opp og pakker, klar for heimtur. Kjøkkenet syder av folk og liv. Mor og lillemann har også pakka meisa og rydda etter oss. Oppholdet nærmer seg en slutt.Klar for heim att... vart en kjekk tur opp og et koselig opphold på hytta. Mor kunne godt vært her ei natt eller to til. Men alt tar en slutt.


Med dette som utsikt, så ligger det an til en veldig flott tur heim også :)Når lillemann såg gangbruene, så var det en som brått ville ned! Å hypla!!Litt klatring for å komme seg opp på gangbruene blir det for små føtter.

Tralla la la! Mor er på tur! :-D sol og litt blå himmel, varmt i været og vært på hyttetur :-) Mor nynner for seg sjøl der ho går.
En siste kikk inn på Reindalsetra før vi forsvinn ned Haugane. Mor hadde ingen formeininger om korleis det såg ut her, tross sett bilde av hytta før, men det er en utrulig flott plass til og med før det grønne har komt. Mor kjem garantert tilbake til setra her en dag.


For en heise flott dag! Mor og LP diskuterer alt mellom himmel og jord, diskuterer turer og mor får servert både en og to historier om området. LP er ei vandrendes bok! Så var det den diktafonen mor skulle ønske ho hadde...
På kanten av Haugane og ser ned til Sildevatnet 597moh, fjellet der bak Breinausa 1433moh. Visst du ikkje synst dette er vakkert landskap, da er ikkje Tafjordfjella noe for deg.


LP vil prøve å lære lillemann at man skal ikkje rive varder for den kan inneholde skatter. Han har en liten fugl  leikefigur som lillemann skal gjemme i varden. Lillemann gjemmer den, og vi stenger med en stein så ikkje andre skal finne den. Lillemann tar den fram et par gonger for å forsikre seg om at den er der.

Den lille fuglen som lillemann til slutt gjemmer, og vi stenger att med en stein. Så om mor og lillemann er ved denne varden igjen, så får vi sjå om den fremdeles er der :)
Så er du ved varden, kikk etter fuglen og send gjerne mor et bilde eller mail om at den var der ;)
Lillemann vil gå ned sjøl. Ha er glad i å gå nedover (som barn flest) og mor er glad han har god trening ifra Hovdeåsen.
Noe som er enda bedre enn å gå nedover, er å skli nedover på snøen!! :-D
Her gjelder det å være framfor lillemann og passe på kor han renn! Og han vil ikkje høre når vi sei at han ikkje får renne videre, eller må ta til sides. Da kjem temperamentet fram og det er ikkje berre berre å da ta han til sides. Hallo, han vil jo berre ake videre jo!

Mor trudde en samling sånne var rakler fra et tre, men der tok mor feil. LP plukka opp og orklarte det var bæsj fra storfugl eller rype. Mor tar en og kikker etter. Jo så sannelig! Ok da har mor lært noe i dag også ;)


Det har falt over ende noen trær i fjellsiden, og lillemann er akkurat passelig til å krype under. Det kan ikkje mor, som må gå rundt og møte en liten kar som roper BØ!! med et stort smil.Sliten lillemann sitter og plukker i stikanten. LP står og venter og skuer utover landskapet. Sånn er det med små barn på tur, ting tar tid. Men mannen er borte i egne tanker der han står, og mor berre smiler av hans "borte-vekk-tilstand" :)"Pause hej" erklærer lillemann og setter seg ned. Etter liten pause, og så prate litt rundt, så får mor han opp i meisa or en kvil. Vi tenkte å ta en pause ved Sildevatnet og LP ta noen kast med fiskestanga, og en matbit. Greitt at lillemann får seg en strekk, og vi voksne får litt tid til å nyte plassen også.I det LP kaster ut, så kjem det fykende en svart lodden dott som stuper uti vatnet! LP sveiver inn for harde livet for å ikkje få hunden på kroken! Det er den eine hunden ifra Reindalsetra! Folket dro rett etter oss og er nok bak oss, og hunden sprunget i forkant.

Flotte Sildevatnet <3


LP smiler og sier at han gir opp på å fiske no, her er neppe noe fisk her sånn som den hunden har hoppa og plaska. Hunden er reine badenymfa jo! Hopper uti og virkelig koser seg i vatnet.
Lillemann syns det er kjempe gøy å kaste pinner og kongler uti vatnet til hunden. Den kjem med pinner sjøl, hopper etter konglene og er meir ut  vatnet enn på land :) Lillemann hyler i fryd i leik med hunden. Hunden er der ei stund, forsvinn, og så kjem den tilbake. 4 gonger er den hos oss og bader og leiker, for så å bli borte. Mor lurer på kor folket er.


Slapper av i lyngen, vinden bles så blader flyg litt, lyden av skogen, det klare vatnet, og lillemann som leiker seg. Ikkje lange stunden mor slapper heilt av sånn, men øyeblikket er limt fast  minnet.
Litt sjokolade er vel lov? Berre 2-3 ruter for kos <3Når vi begir oss videre, så slår huden følge et lite stykke berre, før den snur og drar retning Reindalsetra.
En liten som syns hunden er veldig spennende og koser seg :)Pause i meisa, og så er det å gå litt sjøl, for her var berga fine.
Mor er tom for vatn, og lille elva her er klart vatn. Heldige vi er som kan drikke vatnet ute i vår natur.

Mor kaster lange blikk i landskapet. Sukk......
Lillemann er på leit etter froskeegg, og LP passer på og forklarer. Og lillemann strever med å få plukka opp noen froskeegg forsiktig. Får holde litt før legt tilbake i dammen.Ta på forsiktig er viktig, er levende liv og skal ha respekt for alt liv.


Vakre Norge, for en perfekt måte å feire nasjonaldagen på, her ute :)Lillemanns bæremeis, den har hatt noen turmil no :)
Mens vi står her, kjem folket ifra Reindalsetra i full fart mot oss. Har faktisk passert oss, og no er dei på leit etter hunden. Vi fortel at den har vært ilag med oss masse, og tok retning Reindalsetra. Lykkelige over at vi har hatt hunden, og at redselen for at den hadde havna i elva letna.
Litt forsinka feiring, men Hipp hipp hurra!! :-DMor må berre bort på kanten igjen og sjå utover Zakariasdammen, et syn som berre må oppleves!


Det er utrulig til varme ute, sol og smilendes folk på tur. Men det er sjelden at folk på tur er sur også, og med sånt område er det vanskelig å være sur :)
Mor og lillemann på tur!! Og fingeren til LP ;)Mor hører på drønnet ifra Reindalsfossen, ser på Zakariasdammen og lurer på korleis det ser ut når dammen er full.

Lillemann vil gå brua sjøl her, men det er ikkje mor enig i. Fossen er sterk men skjønner en liten som er fasinert og vil sjå nærmere på det.


Fine farger ute, nesten høst og vår i forening.

Masse vatn!! Nærmere enn dette kjem du ikkje denne fossen lillemann.


Lillemann i farta!!
Lillemann studerer skiltet, Landskapsvern, peiker opp i fjella, prater, fortell, vifter med peikefingeren og held en tale. LP og mor står berre og undrer. Som om han forstår kva skiltet handler om og kvifor. Så folkens, beskjeden er klar, bevar den vakre naturen for våre etterkommere slik at dei også for oppleve den. Lillemann er nok en som vil ha opplevelsen og vokse opp til å bli en voksen mann og ta med sine barn.

Ja ja..... da er lillemann tom. Han er så sliten at han sitter tverr og vanskelig og drar lua nedover øynene. Da må det litt overtalelse og tålmodighet til og berre plante han i meisa igjen og sjå om han snart sovner.
Mor rister ekstra på meisa for å få lillemann i søvn. Det er utrulig varmt og mor skulle virkelig ønske ho hadde en singlet og ikkje berre langerma.
Stien ser annerledes ut ifra denne vinkelen :-)

Der er faktisk et par framfor oss i stien, ser dei borte ved trea.Vi tok en avstikker ut på en kant som er fin å fiske ifra når vannstanden er høg. Får et litt anna syn på dammen når du på en måte står midt i den. Får en følelse av størrelsen når du ser ned og inn.


En vakker ganske nystabla tur-T i stien, lyser opp her :)I denne varmen er dette skiltet heilt perfekt!

Berre å ta seg en sup direkte, leite fram en kopp eller fylle på flaska. Vannet er servert, rett i fra Moder Natur <3


Da har vi komt tilbake til utgangspunktet, turen er over men blir nok ikkje glemt. Sliten oppslagstavle etter årenes løp, står nye bildevegger lengre borte, men mor har berre retning bilen akkurat no. Få av varme sko, få av meisa og rette opp ryggen.


Mor setter lillemann i bagasjerommet, og han søv enda. Vi lar han få sove ei stund til. Skifter sko, spiser litt forfriskende druer som mor hadde i bilen. Hunden som var på Reindalsetra og bada med oss, kjem i band med eigeren sin. Den hadde returnert til setra, men et par kjente han att, tok han i band og tok han med. Hunden er 6år, og har aldri noensinne stukket av sånn før. Er redningshund også, men hørselen vart nok forvirra i all elvebruset og fossefallets brøl.  Ikkje lett da å høre når eigerene roper. Turfolk kjem og går der vi står mens lillemann søv, ute og nyter finværet og flotte plassen.
Mor er glad, veldig glad for at ho tok turen inn hit! En heilt fantastisk plass med et landskap som berre tar pusten ifra mor. Og ei Dnt hytte som er heilt superb i sitt slag. Mor har berre nødt å dra tilbake hit en dag! Og heile turen tenkte mor at her skulle mormor virkelig vært! Og skal lillemann være med. så må det skje snart mens mor klarer å bære han så langt og tungt. Lillemann er tung å bære no, så mor er veldig glad for at LP ville være med. Ikkje berre som bærehjelp, men som turvenn, selskap, all kunnskapen, en fabelaktig guide, humøret hans og hans alle hans historier. Turen hadde ikkje vært den samme uten.
Så LP, tusen takk for en fabelaktig tur som mor nok alltid kjem til å huske :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar