mandag 5. mai 2014

Bæremeistur på Aurenakken 404moh.


En solfylt morgen, etter fleire dager med sludd og hagl. Mor hadde planen klar dagen i forveien, mor og lillemann skulle gå aleine opp på Aurenakken på bæremeistur. For Aurenakken hadde gått klar mange av snøbygene og haglbygene, og var snøfritt. Ved frokosten fekk mor en snap fra en venn MrR,bilde av Mini morris bilen hans, som han no henta her i Sykkylven. Han stakk innom, og da mor skulle dra på tur, så kom ideen: kvifor han berre ikkje vart med? Han hadde aldri vært der ør heller. At han ikkje hadde turklær, fiksa mor lett for han er omtrent samme størrelse som mor. Så han berre lånte turklær av mor, og sko etter min eldste :-D Ha! Her fekk vi oss en turvenn!


Kjøre til Aure sentrum, opp til kirka, ved ungdomsskulen ta av til høgre. Videre forbi fotballbana, og når asfalten gå over til å bli grus, andre vei opp til høgre. Står et lite skilt med Aurenakken på. Kjem til en stor parkeringsplass, og der blir saga ved. Du ser lett veien som går til venstre med en jernbom.Veldig fin turvei brukt av veldig mange. Grusveien er ikkje like fin heile veien, men den går nesten til topps. Veien er 2,2km sånn ca, og sti på under 250m. Veldig fin tur for alle aldre å gå.
Lillemann såg nok at her starter det med bakker, og ville starte i meisa. Og da med drikkepause ifra mors drikketank. Innlagt vatn i form av en drikketank, er veldig kjekt ;)Ikkje berre 2 beinte som går masse her, 4 beinte også. Mor spurte lillemann kva dyr han trudde det var, og starta med rekka: Hjort? Sau? Hund? Mor måtte fortelle at det var en hest, for du ser alt graset i bæsjen. Lillemann tenkte godt etter, så spurte han mor : "Tlakke på?" Nei takk lillemann, ikkje trakke på hestebæsj, for da stinker mor!

Det er vår og vanskelig med temperaturen. Skal være ærlig, mor syns lillemann begynner å bli tung, og derfor blir mor fort varm. Så av med jakka! Og da kom lillemann på pakken med rosa kjeks, Ballerina jordbær, og ville ha en. Fornøgd måtte han vise MrR at han hadde rosa kjeks!


Når den rosa kjeksa var mystisk borte, ville lillemann ha en til. Og dermed var det å sende MrR bak i meisa for å hente en. Det vart da 2 fornøgde karer som gikk og spiste rosa kjeks :)

Veien er ikkje like fin som begynnelsen, men er sånn ok for barnevogn også. Berre å ta med bæresele for siste stykket.

Ser tilbake og får en uti skogen følelse. Mest lyst til å bryte ut av veien og labbe inn i skogen og fylle fjellryggane bortover.
Er på flata no, og lillemann syns at da er det passelig for han å gå sjøl. Og dermed stoppa framdrifta opp ei stund. Undersøke trær, kvister, stein, veien og surre litt rundinger rundt seg sjøl.
Kjære fjella mine her i bygda! Mor har lyst opp på Aurdalsnibba, men får bli uten lillemann.

Kvite topper bak i horisonten, venter på snøen skal smelte så dei er gangbare igjen!Lillemann er opptatt han. Og så vil han gå alle avstikker veiene som er her. "Opp der" hevder han for han trur der er en topp. "Opp på fjelle mamma" og nikker. Han har begynt å tenke topper allerede :-S

Full fart framover!!


Vart en bråstopp her. Vatn, selvfølgelig. Mor såg vannløpere, og prøvde å vise lillemann dei.

Men når mor kikka etter, så vrimla det av liv ned i dammen! Rompetroll i massevis! :-D
Mor fiska opp en haug med rompetroll så lillemann fekk sjå. Han var skeptisk med å klappe dei, så mor heile tiden fylte på nytt vatn i hendene så ropmetrolla skulle få luft. Men du store kor spennende å sjå på! For no har lillemann sett og tatt på frokseegg, og no lære om neste stadie, nemmelig babyfrosker.Tok ei stund, men til slutt turte lillemann å ta på rompetrollet. Et stort fornøgd smil bredte seg om munnen på lillemann. Han turte! :))
Etter om og men, fekk mor lillemann vekk ifra dammen. Men ved neste dam vart det stopp igjen. Mor bekrefter at den er tom for rompetroll, og lillemann blir stående og kaste stein og mold. Mor og MrR berre innser at her blir vi ståene en stund ;)
Etter fått lillemann på trua til å gå litt til, så ville han så gjene leike med snø! Sett noen flekker, men et stykke unna. Men no kom en stor flekk, og lett  tilgjengelig! Med dådyrøyner og lette hopp så fekk lillemann lov til å gå ned til flekken. Snøball i lufta!!!
Og lage snømann er et must. Kliss våt hagelsnø vart super snømann.


Visse modifiseringer på snømannen av lillemann, så vart han fornøgd :)


Endelig fekk lillemann opp på veien igjen, så var det rett inn i meisa og finne kosedyna, kald på hendene etter leiken i snøen. Og dermed fann han også ,dessverre, en kylling sjokoladekule. Opp i meisa, full konsentrasjon om å åpne den kula. Heilt stille ei god stund, før et "Dææææ!" som som et høgt tynt seiersrop. Da har han fått til, og mor kikker etter.Veien tar slutt, og går over i sti.
Her deler stien seg i to. Høgre og du kjem til en benk og juletreet. Venstre går til sjølve toppen. Vi skal til høgre.

Litt triste kvitveiser. Sett en del av desse triste kvitveisene. Snøen dei siste dagene har nok gitt dei litt vel masse kulde :(

Det har begynt å komme opp nye skilt i Sykkylven, også her. Men oppå toppen i veikrysset ned til Vikedalen, eller Haugset som vi kom ifra.
Oppå er det flatt, og dermed ville lillemann ned og gå sjøl. Springer etter MrR ferdig utkvilt. Greitt å ha meis på tur ;)
Flott utsikt i emning! Og dermed på tide å ta tak i kragen på lillemann, for det er rett ned utenfor der.


Liten kar, stor utsikt :-D
Ser faktisk heilt ut til Ålesund og Godøya her ifra. Storfjorden der ute, Sykkylvsfjorden rett ned.

Mor og lillemann kikker kor brua er, ferga og andre småbåter på tur. Rart å være så liten og føle seg så stor!


Store fjellmassivet rett fram er Skopphornet 1226moh. Sykkylvsbrua rett ned her, enda ikkje nedbetalt (sukk) Heilt til høgre er Emblem med Emblemsfjellet. Bak i horisonten er havet, vakre havet med Godøya <3

Mor hadde lovt lillemann at han skulle få klatre i tre. Og det mor lover, det holder mor. Så mens mor hang opp ned i et anna tre, fekk lillemann et meir egna tre for han. Men det mor gjer, det skal han og. Så mor måtte sette han opp i mors tre også, og passe på. Og visst mor for all del holdt fast i dressen, så fekk mor passet påskrevet. Sitte sjøl.  Sta liten kar.


Fekk lillemann på trua på litt mat etter ei stund, magen får jo au uten mat. Tilbake til grillplassen oppå flata for litt mat og drikke.


Skive med leverpostei, og en boks med druer og tomater. Ikkje verst lunsj på tur :)Lillemann meir opptatt av små hull i sittestokken, enn maten. Så mor prøver å putte inn en bit inni mellom, med lovnnad om ingen nam nam uten mat først.

Kom en stor gjeng til på tur, og peika opp på himmelen. Ei stor ørn!! Og den flaug ganske så lavt også, lavere enn dette. Og lillemann er meir oppglødd av ørn enn vanlig fugl. Stas! :-D


Lillemann følger med ørna, vil gi den skivebit. Mister nesten balansen der han følger med kor den flyg, så mor må passe litt på så ikkje blir nærkontakt med bakken her.Nesten 1 skive inn, og fekk dermed den lille boksen han oppdaga i sekken :-S

Heim att, og lillemann skal gå sjøl. Skravler og er i godt humør. Får fremdeles ikkje hjelpe uten han sjøl bestemme det. Tålmodighet mor......


Skravler, går, peiker og koser seg. Han har skravla nesten heile turen, med et ordforråd som får både mor og MrR til å smile. Spør og konkluderer om masse rart, alt rundt seg, og alt det han tenker på. Hermer etter voksne sine setninger, med varierende hell og artige utfall :-D
Og alle forbipasserende får passet sitt påskrevet: dame på tur, en pappa på tur, en syste, en bror. Var mange som passerte som fekk seg et smil om munnen denne dagen ;-)
Halvveis ned var det nok for små føtter, og satt i meisa og hoppa og små sang for seg sjøl.  Vart i alle fall en vellykka tur for oss 3.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar