tirsdag 27. mai 2014

Liavarden 799moh, Stranda


Heile denne helga har mor tilbragt uti ny huset til mormor og morfar, i avtale med en malerpensel og maskeringsteip. Mormor og mor har bytta denne helga, mormor hadde lillemann, mor mala. Lørdag og søndag kom søstern også. Så søndag etter siste strøk på siste tak, så var planen å ta en tur! :-D Det trengte vi alle etter dager med malingslukt. Dessuten så er sårt savna Carol som flytta, tilbake. Og lillemann hadde gått hos mormor og masa om fjellet, stranda, grille osv. Her i Sykkylven låg tåka lavt som surheten på en gretten tenåring, ingen vits å gå noen plass her. Løsning, stikke til Stranda! Skulle gå Patchellhytta, men vi var for seint ute, den turen tar 2t inn. Liavarden låg perfekt til ved fjorden med fjordutsikt, fjelltopper, ingen tåke, og ingen vind. Og ja, soool! :-D


Kjøre til Stranda, tar av ved Ringdal skule til Opshaug. Så videre heilt til sandtaket, og når du ser bygget til sandtaket, ta til høgre før bygget, på en måte opp og rundt heile sandtaket. Kjem til en bom til Vassetsetra og et skilt til venstre som står Liavarden på. Så kjem du til ei ferist med parkeringsplass bak og to skilt, parker der.
Lenge siden sist mor og lillemann var her no, 1,5år siden tru?? Virkelig på tide tilbake!Lykkeliten fann blåbær! :) han veit korleis lynga ser ut, og han spiser kart også.Stien starte rett ved parkeinga, lavt skogsdekke og en sti inn.

Sikkert litt pga hunden Eamon, og lenge siden han har sett carol og MissC, så lillemann starte i meisa.

Carol, søstern og missC glade for å være på tur igjen!


Glippe i skogen og ser antydning av det som kjem til å være den flotte utsikta lengre oppe :)Første utkikksplass til høgre langs ryggen. Ganske så rett ned her....
Ivrig på tur! Eamon drar godt og er fornøgd og logrer med halen. Eller som lillemann fint sei det, rister på halen! Mor forklarer at det heiter å logre, og at hunden gjer det når den er glad! No logrer den for den er glad for at den er på tur. Lillemann nikker i meisa, "Eamon gla ut felle" Lillemann skjønner godt at hunden er glad for den er ute på fjellet, for det er han også.Siden Eamon dro så godt, så tenkte Carol at Eamon kunne være drahjelp til mor med meis. Mor har pakka mat og drikke, pluss at lillemann hadde så lyst på kakao, så mor har termos også. Godt lasta, så prøve med litt drahjelp, og tar over Eamon ;)

Å komme ifra tåkeheimen heime, så var det så fint å sjå den varme kveldssola i skogen <3

Lillemann ville også holde Eamon. Løysninga vart at lillemann fekk snella, og mor holdt i sjølve bandet. Og dermed så delte vi på å leie Eamon! Smart! Lillemann var i alle fall kjempe fornøgd :)

Stoppa for å studere alle dei hulla i fjellet, olivin utvinning i fjellet der. Zoomer du inn ser du alle gruvene som vises veldig godt her vi står.


Norddalsfjorden som går inn til høgre her, og en tåkedott på Skrednakken 722moh. Ser ned til gården på Liene også, som ligg ganske for seg sjøl her.


Rot samling! :-D Glade turgjengen edelig ilag igjen!


Det var utrulig masse skjegg på trea her! Mørkt skjegg på både bjørk og furu. Grunnen til det er meir skjegglav å sjå på trær no enn før, er at det er en reduksjon på svovel i nedbøren.


Og skjegglav er fin som, skjegg!! :-D spesielt på desse herlige damene her! Varianter som heilskjegg, naseskjegg og en trønderbart ;-)


Litt spesielt med den nesten svarte skjegglavet, som gir en merkelig kombinasjon på kvit bjørkestamme og grønne blad.


Eamon drar ikkje så masse lengre, men er kjekt for lillemann å ha han som selskap og noe morsomt å sjå på. Heilt greitt også syns mor, så lenge ho passer litt på balansering på stein og avsatser. Lillemann er storfornøgd med å ha han!
2 gode venninner, Carol og mormor som virkelig har savna kvarande etter Carol flytta sørover. Blitt noen timer i telefonen på dei, så det var godt at dei fekk være litt ilag igjen <3
Studere utsikta og diskutere turer ;)


Lillemann la merke til et bestemt tre, og ville "Gå søl". var ikkje snakk om å gå 1 meter engang, men rett opp i treet for å klatre. Og så løfte opp føttene berre for å ikkje være i bakken!

Å gå ilag med gjengen er stas når du er så liten.
Men små litt tunge føtter, og et nysgjerrig hode går ikkje så fort. Ikkje heilt i form heller skjønner mor. E nok meir enn berre øyebetennelse på lillemann. Men ut vil han! Så her er det å prøve å få han oppi meisa igjen og ta att resten.Går litt og mor snur seg. Dette er det som er så fint med  gå Liavarden, utsikta!
Alle går og e så fasinert av skjegglavet på trea her, fatter liksom ikkje alt det svarte, og drømmer oss vekk i mørke kvelden og tåke her med sånn mose....
Får litt utsikt mot Vassetvatnet 442moh der nede. Der har vi telta en gang! :-D
Rett over er Rødsethornet 1085moh til høgre, og Heimste Blåhornet 1336moh til venstre.

Jada, det blir noen stopp for å prate og kikke, men det er derfor vi er på tur også, for å kose oss :)Dødt kan være vakkert ;)
Og så er der toppen, ikkje. En liten fortopp før sjølve Liavarden, men sånn er det med fjellturer, luretopper i fleng.


Hestehale på mor er gøy å røske i! Mor blir reine bustetrollet før mor får stoppa han.
Mor kjem seg ikkje over kor fint vær det er her på Stranda kontra Sykkylven! Men så veit mor heretter, at er det tåke heime, så drar vi berre over fjellet til Stranda og turer :)

Vakre molteblomsten <3Der er noen få avsatser opp, men ikkje verre enn at barn klarer fint denne turen sjøl.Men en ting er kjekt med denne plassen, landskapet varierer en del, det er ikkje berre opp og opp og kjedelig, men litt opp,  flatt og forskjellig terreng.
Og så er her noen kjempe store furuer her! Carol og Eamon blir små i forhold.
Ser ned til Synnulvsfjorden, og bort på Grøtet 1519moh og Liltegrøtet ca 1340moh.
Veldig flott sti her da, viser at den er masse brukt. Lettgåelig terreng og vakker utsikt er en uslåelig kombinasjon ;)Mormor ved nok ei stor furu. Det er mange av dei her, og vakre er dei virkelig.

Alle dei andre får ta på treet, så da vil lillemann også, så mor lener seg inntil det så lillemann får plukke på sjøl ;)

Og så var det spennende maur inni teet som forsøker å lage seg hus midt inni der! Så da satte mor seg like godt i treet, og da satt vi der da og kikka på maur.


Fleire plasser på vei opp, er der små stier bort til utkikksplasser. Litt kjekt å kunne sjå ned på andre siden også av fjellet.Søstern og missC på tur!Glad gutt på tur! Han som har snakka om tur no med mormor, kom seg på tur til slutt :-DEr så flott med kontrasten kvite snøtopper og lysegrønne bjørker! Litt sånn håp om en grøn og fin sommer.

Snø!!! Var visst litt rester av snø her også, og mor måtte plukke opp snø noen gonger til lillemann så han fekk kaste på mormor og sånt. Og så fekk Eamon seg litt drikke og et snøbad ;)Ikkje så lenge att no..... toppen er bak der så vidt mor kan huske. Mor har vært her en gang før, 1,5 år siden og husker sånn noenlunde terrenget. Blant anna at det er en del opp og ned her.

Retning Sykkylven så ser mor tåkeheimen som ligg ned i fjella der, stopper akkurat sånn at det er fint å være her.
Mor ser bort til Smogedalen der borte, og ned i fjellsiden der ligger Smoge heilt for seg sjøl! 2 gårder, og litt opp til skrå, Smogelia. Mor fantaserte om å gå ifra Eidsdalen og over Smogedalen, ned til Smoge en gang, men blir vel med tanken. Mange plasser mor vil, men lillemann veks. Får stå på lista til lillemann klarer å gå langt sjøl.Og da er mor ved fortoppen mor såg langt der nede.Ser faktisk heile Vassetvatnet no. Vassetsetra  nordvest av vatnet i endes, Uksagsetra ligg på nordøstsiden, du ser veien. Vi låg på Uksagsetra g telta, en heil gjeng. Veldig praktisk når du har med barn og en del utstyr, du kjøre nesten heilt fram.
Mor og mormor kjem over kanten som sistemann. Carol står og venter på oss og knipser oss i det vi stikker opp :)
Luretoppen til venstre her for Carol."Post!!" roper lillemann, og mor er virkelig overraska over at lillemann ser den heilt her ifra! Mor har ikkje sagt noe om at dette er toppen heller. Falkeblikk hos utkikkeren trur mor. Ser du den?


Oppe og folk sprer seg for å studere utsikta fra alle kanter! Mor får heller konsentrere seg om lillemann og mat først, å kanskje snike seg vekk for å ta utsikta ;)

Lillemann fekk være med på å åpne posten, og sitt med boka og tegner en krusedull i bakpermen, der uten linjer så ingen blir frustrerte. Viktig at liten også får føle det med post og skrive seg inn, for av og til er posten en motivasjon :)


Lillemann måtte jo ha seg en tur på toppvarden han også. Klatre opp, for så å sile ned berget. Ikkje det beste for dressen, men den er snart for liten uansett :)
Ser ned til pausegjengen, og trur der var en kjekspakke som frista en lillemann...


Søstern sitt og dingler med beina og tar en så kalla fotselfie!


Mor kikker ned under søsterns føtter. Jo, ikkje verst utsikt å dingle med beina :)Fra toppen ser du inn Sunnylvsfjorden. Toppane rett fram er Fremste Blåhornet 1478moh og Heimste Blåhornet 1336moh. Følger du ryggen rett fram der mor står, så kjem du til Duklidalen. Så har du Vassetvatnet ned til høgre :)

Liten lillemann med øyebetennelse, først på det eine øyet i dag tidlig, så på det andre, til tross for medisin. Men ut ville han! Vart litt tørking på turen.

Lillemann ville absolutt ha kakao. Mor som tenkte å bære minst mulig, endte med termos også. Men så blir lillemann så glad også, så det er verdt ekstra vekt <3
"Sitte dæ!" Lillemann har plukka seg ut en sitteplass, så her var det berre å løfte han opp.
Søstern kikker etter lillemann, så mor spring seg en runde med utsikta. Nesten heile Sunnylvsfjorden i ett! Fra venstre så har Skrednakken 722moh fått seg en tåkedott, Grøtet slepp unna sløret, så Smogedalen, Smogehornet osv innover rekka der.Ups! På den stunda mor og lillemann har tatt en kakao og litt mat, så har der komt noke tåkeslør. Håpe det held seg unna.
Mor lurer seg rundt toppen, til luretoppen i et håp lillemann ikkje ser mor. Men der reagere Eamon ove noken fra flokken har stukket av og dukker brått opp! Voff voff!! Jada, mor kjem snart tilbake Eamon.Nydelig å stå her på luretoppen og sjå mot Stranda, og ser hompetitten som det er å gå hit. Storfjorden rett fram, går over til Sunnylvsfjorden ned til høgre, og inn til høgre her går fjorden over til Norddalsfjorden. Fjordkryss altså. En kveldsdis har no lagt seg, litt slørete vakkert lys og stemning.
Fantastisk.........

Lillemann syns no mor har vært lenge nok unna, og kjem raskt mot mor med mormor i hælene for å passe på han.Mor en skikkelig lillemann nuss!! <3 <3 heldige mor....


Lillemann fekk en knekk Kvikk lunsj med Carol, og vil dele det med den søteste blomsten på Liavarden, Fjellsmelle trur mor den heiter. Snill da som vil dele sjokoladen sin ;)


Søstern skal utpå for å ta en bilde med mormor som fotograf, lillemann ville også være med, kose tanta si.


Tåkeheimen ifra Sykkylven kjem no veltende inn over fjella her. På tide å stikke, i tilfelle den kjem heilt hit.


Hallo tåke!Strake veien ned! Vassetvatnet bak mor og lillemann.

Nydelig kveld å være på Stranda :)Mor litt seinere med å komme seg avgårde enn resten, kle på to og få lillemann i meisa og opp på ryggen... men mor kjem!
Med ok fart så tar mor att resten av gjengen, med søstern rett i hælene på mor.
Tåka kom ikkje hit, den stoppa. Men vart så varmt at det berre vart å kle av seg. En holde meisa, en til å ta jakka til mor og stappe den inn. Ikkje berre berre å kle av jakka fort med meis på ryggen, uten å måtte sette ned heile greia. Men for en vakker plass å gjere det på! ;)


Det som er så kjekt med å gå her, er variasjonen. Ikkje berre opp og atter opp, men litt ned, litt bort, sånn som her.Godt med kakao på tur og meis :-D
Lillemann ville ned og gå sjøl, men klokka er så masse, er snart 21 og må komme oss heim også. Vente mot slutten å sjå om han får surre litt sjøl.
Kveldssola smyger noen stråler mellom trea og på oss, som den ønsker oss god tur, og takk for vi er ute og nyter den.

Kveldssola sender sitt varme lys på bakken, netsen lokker oss til å sette oss ned og nyte naturen og kvelden. Vi stopper faktisk opp berre for å diskutere det vakre lyset. 1-0 til kveldssola ;)Tåkesløret svever rundt Grøtet, som vil legge fjellet i søvn for natten, naturens natta kyss....

Vakre kvelden, mor kunne sikkert vært ute heile natten og berre vært her og nytt naturen.Lillemann koser seg over at mor kaster pinner til Eamon, fekk kaste han også og var storfornøgd!


Nydelig, ikkje sant?
Trur nattens kyss vil legge Skrednakken for natta også.Pause for å kikke seg rundt. Sånn er vi på tur, går litt, stopper opp for å enten prate eller kikke oss rundt. Det er sånn tur skal være, kos <3Ikkje så langt att til bilen no, og fint terreng for lillemann å gå sjøl. Og han vil ned for å klappe Eamon også. No har han sett på hunden så pass lenge at han føler seg trygg på den. Lykkeliten fekk klappe og kose Eamon, og rusler fornøgd avgårde :)


"Handa mamma" Her vart det litt bratt for en liten, og ei hand var da greitt. Helst vil sjøl, men idag med hund, så er det godt å ha mor nært.Sjøl om lillemann går fort nedover, så er der noen maur på stien, snegler, edderkopper osv. Havner litt bak vi, men det gjer ingenting. Lillemann koser seg storlig med mor og mormor her bak og alle ting på stien. Og blåbær!!Nede på parkeringa og går bak på markene der. Kveldens tåke ligger så mykt over fjellrekka, nesten som engleslør. Alle smiler og er glade her vi står. Så kjekt å komme oss ut av malingslukta og å gå opp og den av malerstol og kasse, stige og maskeringsteip. Og ekstra kjekt å få vært ilag med Carol, missC og Eamon igjen!! :-D
MissC hadde skritteller på seg, turen vart 8000steg og 6km opp ;)
Mor må være heime med lillemann i morgo, pga øyebetennelse og medisin ikkje fått virka 1 døgn enda. Og mor har halvveis lovt lillemann hytta til frokost ;-) Ny uke, nye muigheter! God uke alle sammen, og tusen takk for en herlig oppkvikkande tur :-*Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar