mandag 19. mai 2014

Melsetvatnet 523moh, Fjøre til fjells


Ledig kveld og tur er planlagt. En kort grei tur for å hente inn en kode i Fjøre til fjells tiltaket. Søstern vil en kort tur, så dit er heilt greitt. En arbeidskollega, MrO, vil også en fjøletur (kaller fjøletur pga målet er ei fjøl med 2 bokstaver på)Kjært barn, mange navn. Fjøletur, stokken, kode, planketur, fjøla osv. Søstern får med seg dattera si frøkenH, og dermed spør mor dattera si, syste, om ho vil være med og spør faren om mor får låne ho litt den kvelden. Etter litt om og men og sånn, så står alle sammen på Aurdal.
Tar bilen til mor fram til Aurdalssetra, og parkere der. Fått tillatelse ifra grunneiger til å kjøre fram på setra, skal egentlig stoppe ved bommen og parkeringsplassen der.
Samla gjeng på vei opp grusveien. Kode, her kjem vi! :-D
Vi er ikkje aleine på tur, et par er framfor oss. lang bakke først. Ikkje så ille bratt.


Lillemann vil starte i meisa, greitt det. Lillemann starta morgonen med at han ikkje ville i barnehagen "Banehage neiii. Felle mamma, felle, tante nate, poste pat" Altså, vil ikkje barnehagen, men på fjellet med tanta si, og  LP fra turen i helga til Reindalssetra. Så no har han fått det nesten som han vil :) Jentene kjem etter bak der, i full prat.
Kjem opp bakken og veien svinger til venstre. Bak benken, over grøfta, der henger det 2 kvite band. Der starter stien til Melsetvatnet.
Litt slitne jenter setter seg på benken. Tungt i starten for dei idag. Da skal lillemann også sitte. Dermed sitt vi på benken, mor med meis, og kikker utover.

2 minutters pause, og søstern og MrO starter på stien.


Fint med bjørkeskog og vår grønt :)


Praktisk med mors intravenøse vannslange i meisa :)
"Kjuke!!" Lillemann like glad kvar gong han finner kjuke i skogen :) Dessverre så satt den her så fast at lillemann fekk den. Mor lovte å prøve å finne en anna, litt lettere en å få av.

Skogen er ikkje så lang og stien er lettgått. Perfekt for barn her! Her representert av 2 store barn ;)


Syste hadde plutselig fått opp farten og låg langt framfor oss andre. Så ho sitter som vanlig i et tre og venter på resten. Syste er litt tung i starten, men så plutselig så fyker ho avsted!
Lillemann er litt vel masse mamma gutt. Men så fekk han for seg at syste skulle få lov til å bære han. Mor sa nei at det skulle ikkje syste. Men så kom syste sjøl og ba så pent om ho ikkje kunne få prøve litt berre. 19kg? Ok, ho skulle få kjenne og prøve. Og dermed labba syste i vei med lillemann på ryggen! Mor tenkte at det varte ikkje så lenge...
Men syste gikk i vei ho! :-S Ho bruker å ha venninna på ryggen av og til, så meis skulle ho klare litt. Mor litt skeptisk. Liker ikkje at ho bærer så tungt. Men få meisa tilbake enda? Glem det!

Syste spør om det er lenge fram til vatnet. Hmm... ned i dumpa der ligg Melsetvatnet. Ho hadde lyst til å sjå om ho klarte å bære til vatnet. Mor skeptisk og ville ha tilbake meisa. Nei, kom det bestemt ifra syste. Litt til.MrO er trekkeavdelinges sol! hevder mor. MrO snur seg "Eg??" Jepp det er du nemmelig :-D
Syste ser Melsetvatnet, og vil så gjerne bære meisa heilt dit! Ho sliter litt, og mr er på henne med at ho går så framoverbøyd og bærer tungt. Bestemt som ho er, retter ho seg opp for å få lov til å fortsette, for ho har satt seg et mål, og vil fullføre målet. Tidligere var det mor som var varm og rød i oppoverbakkene, no er det syste sin tur. Tungt dette her.Nærmer oss vatnet og der er litt vått her og der. Myra var overraskendes tørr! Virkelig. Så perfekt tidpunkt å hente denne koden på for oss ;)
Der er band her og der, men vi følger dei sånn ca. Greitt som peikepinn. For så fort du har komt opp på kanten av skogen, så er det berre å holde til høgre under Aurdalsnibba, så ser du vatnet, og held til høgre. Planken står på høgre side.Melsetvatnet ligg mellom Audalsnibba 1126moh her til høgre, og Vardefjellet 891moh til venstre. Går du videre inn og ned, havner du på Melsetsetra, og ned til Ramstaddalen :)

Siste biten og syste er snart i mål!! :-D nekter å ta av seg meisa før ho har tatt på stokken! Og da var det for mor å løfte av meisa, og ei fornøgd syste fekk seg en velfortjent kvil :-) Mor er imponert!

Greitt å sette seg ned og nyte plassen også.
Melsetvatnet med Tverrfjellet. Fiskestang hadde vært noe no.... lillemann skulle ønske han hadde si her. Mor må virkelig huske å ta den med til neste gong vi skal til et vatn altså, skjerpings mor!

Skrive seg inn i boka, og en rast i steinmuren.Mor lovte syste sjokolade på turen, og dermed tok mor med seg en av syste sine yndlings sjokolade, Freia melkesjokolade Oreo!

Lillemann forsvinn fort ned til vannkanten, med søstern rett etter. Kaste store steiner så dei blir våte, er virkelig gøy!! Og at tanta blir våt og hyler, er enda bedre!

"Plopp!!" Lillemann kaster så langt han kan, og ler når det skvetter. Skal ikkje så masse til for å glede han på tur :)

Pauseplass!

Mor har ikkje lyst på så masse sjokolade, heller litt mat. Hoppa over middagen idag, og dette er resten etter at mor og lillemann laga seg matboks og spiste på den heime. Mangler ei skive og diverse påspiste ligg att.Lillemann finner sjokoladen han og. Når andre spiser, så vil han og ha.

GODT!!!! Tur glad lillemann endelig ute igjen! :-D skulle tru 2 dager på tur i Reindalssetra var nok, men nei...
Det er ikkje dekning her, og søster lærer opp MrO i det brukte trikset med å få meir dekning. Holde mobilen mot panna, så sender den fortere. Og det er faktisk tilfelle også! Vi mennesker fungerer på en eller anna måte som gjer at det går fortere, Vi har testa dette mange gonger, og det virker. MrO syns heile ideen virker heilt på jordet, men humør karen som han er, så forsøker han gjerne. All galskap syns han er morro ;-)


Flotte Aurdalsnibba! Den ser virkelig annerledes ut her ifra enn det mor er vant med  sjå den. Her ser den veldig spiss ut, og ligner veldig på Straumshornet.

Jentene funnet seg en fin pauseplass oppå steinen. Lillemann måtte selvfølgelig en tur opp han også, for det dei gjer, skal han og.
Lillemann på flørtern med søstern <3 han sjarmere ho i senk! Nøttebrune øyner, lange vipper og smiler lurt, og tvinner tanta si rundt lillefingeren.


Heim igjen, og hoppende framdrift over det våte.

Sola kjem med sitt englelys på kveldshimmelen og gir oss fint lys å gå mot.


Gå sjøl faktor med lillemann, og rusler med dei voksne. Prater i vei og har utav seg diverse ting som får MrO til å dra på smilebandet.
Karane på stien. "Gjere som mannen" trakker lillemann bestemt. Her er det karene som er sjefen.
Litt meir hoppende framdrift må til på små sko og vått. Sjøl om lillemann har litt høge fjellsko, så er det ikkje så høgt i naturens standard.

Mor må bære han et stykke over steinete sti, men så bestemme han seg for meisa. Han vil kvile seg. "Kosedyna..." kosestund i meisa etter lang dag i barnehagen er godt.Bæsj?? Jepp, etter kuene som var her ifjor. Lillemann heng ut av meisa for å sjå. Merker fort når han heng ut på ei side, mor bikker sideveis!

Flatt og fint oppå myra her, veldig greitt å gå og oversiktlig. Barn går veldig lett her. Stien er ikkje perfekt heile veien, men du ser kor du skal og tuene er lave. Barnevennlig.Og kor vart det av jentene?? Mor må zoome inn godt for å sjå dei borte på myra. Var litt peiking lengre nede for å hinte på at, hallo, dokke er litt vel langt til høgre no. Men jentene er opptatt! Funnet en lemen og er over seg kor fin og søt den er! <3 den forsvant i hullet før noen av dei rakk å ta bilde av den. Syste ringe faktisk mor over myra for å fortelle kva dei fann, for prate/rope over myra var vanskelig. 2stk ivrige jenter :)

Flott ut mot havet der ute, og Ålesund og omegn.

Noen lemen er her. Mor hører så vidt noen, pluss vi finner en død en. Mor roper på jentene som kjem bort for å sjå. Lillemann syns så synd på stakkaren som ikkje virker lengre :(

Da er alle samla igjen, og den i skogen bærer det!
Syste har mor sine sko, og dei er litt for små for syste no. Gnagesår, og stopp for å ha på sportsteip. Mor lover syste fjel/tursko om ho da blir med på tur. Kjøper ikkje om 2-3 turer og så stopp. Syste hevder ho skal ta mest mulig turer på Fjøre til fjells, så da får mor berre kjøpe ho sko. Det er 12 turer i forskjellige vanskelighetsgrader, og må ha 6 av dei for å kunne delta på trekninga av premier.


Ei halvråtnende bjørk på bakken med ei kjuke som ser ut som den har smelta over den! Lava-kjuke??


Søstern fann en kjuke om var lettere å få laus, og lillemann fekk endelig den lovte kjuken! Fornøgd leiker han seg med den, før den havner tilbake til skogen.Så fort vi kom ned på veien igjen, ville lillemann gå sjøl. han forsvinn å fort ned bakken at mor er redd han skal snuble i steinane...
Varte ikkje så lenge da. ned i bakken kom det enkelt "Sliten..." da var det tilbake til meisa og siste stykket ned til bilen.

Heimste selet på Aurdalssetra. Sjarmerende sel, og her mor fekk lov å sette bilen.MrO har da henta inn sin kode nr2! Fornøgd og fornøyerlig kar :-D


Solid hengelås på døra på det søte selet. Minner mor litt om Dnt hengelåsen :)

I bilen og på vei ned. Måtte ha et kjapt stopp for å nyte den flotte fossen i Aurdalselva. Så fint å ha sånne perler av elver å kunne beundre :)
Turen er en av dei lette turene på Fjøre til fjells. Fra Aurdalsetra tar det en voksen ca 30min å gå inn til vatnet. Veien og stien er grei for barn, og er en koselig tur for familier å ta. Litt grusvei, litt skog, litt åpen myr og et vatn som  mål. Fra Aurdalssetra og inn til vatnet er det 2,2km på kartet. Starter du ifra parkering som er der man skal parkere, så er det 1,7km til. Så en vei er det over 3,9km på kartet en vei.
 Men no er det å levere syste tilbake til sin far, heim med lillemann, og få i han kveldsmat og i seng. Mor lover dynekos i sofa og maten der, så her ligg det an til en kosekveld på mor og lillemann etter turen, det er oss vel fortjent :)
Tusen takk for turen alle sammen! Nok en kode er no innhenta ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar