fredag 30. mai 2014

Stilla, med syste og lillemann. Fjøre til fjells.


Det er en rød dag, himmelspretten som mange kaller den, eller kristihimmelfartsdag. Dagen er uansett rød, og blir tilbragt i ro og fred. Alt er stengt, og roen senker seg over heimen. Sambo er på vift, bror søv enda, og det er berre mor, lillemann og syste som er våken. Det er varmt og knallsol ute! :) Kva finne på? En kort tur kanskje? Kor, kor, kor? Syste har nylig bestemt seg for å være med på Fjøre til fjells i år, og dermed hanke inn koder på bestemte turer. En kort og grei tur er Stilla, mot Langneset. Pølse på termos, meis og ta med traktoren til lillemann. Klar for tur! :-D

Kjøre til Hydro stasjonen på Vik, opp Blindheim. Bom 20kr. Kjøre videre grusveien til Skålholten, parker der. Der er ei bru med port/grind på, over den. Eller du kan gå videre opp veien ifra parkeringsplassen til setra Hindaholen og 5 min fra den ned til Stilla. Kan også kjøre til Hindaholen, men 30kr til i bom. Vi tar Skålholten. Det er først under 1,3km med grusvei, for så gå litt over 600m i landskapet på sånn noen lunde sti.


Og kvifor gjere det lett og kjedelig, når man kan gjere det meir spennende og krysse elva sjøl, enn å ta brua? ;)


Lillemann har 1 mors kraft på traktoren sin, er dermed lett motorisert, og må ta brua. Heldige syste som kunne ta elva!Grusveien er ikkje av dei beste. Dype furer etter vatn som har fossa ned her (mor har friskt i minnet forrige tur her for 2 uker siden med regnskyll og kraftig haglbyger og veien var meir ei elv enn en vei) Til fots sånn som syste er veien heilt fin, men med barnevogn må du kikke litt etter, og med en trøtraktor der lillemann svinger verre enn ei kråke på nachspiel, da rister det bra.En liten avstigning på lillemann kun for å gå ilag med syste :)
Men det varte ikkje lenge. Mor stopp! Påstigning!

Eller???! Lillemann var av før han var heilt på. Noen maur vart distraherendes i veikanten og måtte observerast på nært hold.Mens lilemann observerer mauren og at dei jobber som dei skal, så kikker mor på utsikta av fjelltopper. Straumshornet 976moh som en spiss til venstre, og mor tenker at en kveldstur dit en kveld berre må gjennomføres.
Ca halvveis på grusveien kjem vi fram til Skålholtsetra. Kun denne her som står att som heil, resten har fallt sammen, eler er ruiner.

Lillemann setter føttene i veien, hardt. Hans form for bremser. Han lytter intenst, bjelleklang! Det er sluppet ut sauer på beite her! :-)
Lillemann er i det sutrete hjørnet idag, fremdeles ikkje heilt i form, men ville heller fjellet enn heime. Han klager på au oppå handa, au sko, au enda meir sko, og au litt til. trøtt og litt utenfor er nok årsaken, og det er varmt. Mor kjenner at tålmodigheten blir strekt idag. Syste sin vart for kort, så ho år framfor ei lita stund. Dermed så er meisa bedre no. Så mor knytter traktoren fast i et tre, som hint om at den er plassert der, ikkje glemt. Lillemann ser langt etter traktoren, men mor lover vi skal hente den etterpå.

Når veien svinger til venstre, der går merkinga med et rødt og kvitt band, inn til høgre. Så avstigning grusvei her takk! ;)


Stien er merka litt her og der, litt utydelig sti over myr osv, men er heilt grei å finne fram på, berre å kikke litt. Litt vått også små plasser, men joggesko går fint.Syste er litt frustrert på mor, og den får mor berre ta. Mor sa lett og kort tur, flatt innover. Mor skulle sagt oppover grusvei, for den er ikkje flat, og syste trudde etter det mor sa at det var en flat vei alt sammen. Innover her kaller mor flatt, sjøl om litt småplasser opp og ned, men til å være her så er dette flatt inn. Beklager syste, mor skal spesifisere bedre neste gong.....


Viser syste Gimsdalssetra, for der har ho vært før. Siste bakkane der er bratte, og tunge. Men ser man kor setra ligg, så er det ikkje rart den siste veibiten er ganske så bratt. Bra trimvei i alle fall. Og Borgundkollen bak 782moh.Ser langt inn Straumsdalen med Langenesvatnet 376moh i enden. Stien fortsetter ved varden her, om du skulle lure.


Syste leder an, og hører elva allerede og ser antydninger av den. Snart framme syste ;)
Lillemann er fremdeles litt på den med at au-au sko, så mor berre raskt plukker dei av, og bærer dei. Mor kjenner at lillemann sitter og vifter med føttene, og mor kikker i kamera i mobilen at han sitt der og smiler :)Mor og lillemann kikker til begge sider, joda, er som da vi var her sist. Bortsett fra brua har fått grind på seg pga sauene som er ute på beite.


Oppå brua, og mor ser at det er mindre vannføring no enn da mor var her sist. Men likevel ei fin elv å kikke på.Andre siden av brua, Stilla. Målet er nådd! Syste er allerede i gang med å kikke etter bademuligheter. Mor har lovt ho skulle få bade, og det har ho virkelig tenkt å gjere også!
Finne en sitteplass for å spise lunsj. Sitte oppå steinen? Mor kjenner etter om den er varm, og da må lillemann også kjenne etter, selvfølgelig.
Mor står ved stokken og ser mot brua. Kikker etter en ok plass for syste å gå ned til elva for å bade.


"Syste??" Lillemann blir fort bekymra visst han ikkje ser syste. Mor fortell at ho skal bade før vi skal spise.Mor og lillemann benker seg ved kanten for å sjå om syste får til å bade her. Hodet hennes vises rett over buskene, der det kalde vatnet viser seg å være veldig grunnere enn håpt på.

Mor og lillemann gikk ned i elva vi også, for å sjå på syste. Berget og steinane her er veldig glatte, så obs obs! Lett fuktige sko og du sklir fort her. Rennende vatn blir veldig fort fristende. Berre strekke seg litt......Er jo så kjekt med vatn!! Lillemann vil også bade, men finner ut at det kanskje er litt kaldt. Men å sjå på syste som sitter midt i elva og plasker, er gøy det også :)

Leike litt til berre. Mor er klar for å gripe etter et par føtter, men lillemann er ganske så trygg der. Strømmen er heller ikkje sterk, og ikkje er der djupt. Verre at han blir våt og kald, eller slår seg.
Oi!! Kva er det syste gjer? Bader og leiker seg i heile elva jo! Ikkje særlig pyse denne jenta. Lillemann har underholdning han, og ei fornøgd syste er morsomt å sjå på :-)
"Syste gjeje sånn mamma!" Glad gutt, tross litt furting på vei opp hit. Alt er glemt når man har det gøy!Tid for badepause! Lillemann får den første pølsa, og får ha på ketschup sjøl.
Herlig lunsj i det grønne! Pølse på termos er genialt på tur :-D

Ikkje verst utsikt ifra pauseplassen heller. Gimsdalstinden til venstre på 1007moh, Hammarsettindane enda høgre til høgre igjen. Heilt i enden, Urfjellet 1267moh.


Syste forsvant for å bade meir, og dermed så forsvant lillemann og, med mor i hælane.

Mor og lillemann på brua, for å sjå på syste. "Bilde mamma!" Lillemann vil sjå om han har ketschup på munnen som mor sei han har.


Syste sliter med å finne noe bra plass for å svømme, er ok grunt for vassing. Dermed så legger ho seg flatt for å dukke seg.
Mens syste bader, dukker det opp en gjeng med fleire barn. Dei og vil vasse, og syste kjem opp på land.Litt meir mat og litt snacks, mens lillemann flørter med lille søte jenta som kom i bæremeis.

Vi begir oss tilbake så fort syste er tørr. Lillemann var vel i meisa i under 5min, så vart det heilt stilt. Han har rett og slett tatt Zzzzz..... Dermed går mor og syste og prater og surre, tar oss god tid så lillemann får sove lengst mulig.Herlig med tur ut på sånne dager! Vandre mellom høge fjell, fjelltopper som stikker opp, sol og to av mine kjæreste med på tur :) Om enn litt frustrert humør, så vart humøret snudd fort til positivt på alle 3 :)Lillemann låg ikkje heilt godt, så ned med meisa og legge han til. Litt systekos i sovestunden gjer godt <3


Snakk om å ha det godt på tur! :-D


Syste knyter opp traktoren ifra treet, og den får seg en skikkelig heisatur der syste springer avsted! Trur den snart har brutt alle tidligere fartsrekorder den måtte hatt tidligere.


Sauene som vi tidligere kun hørte var inni skogen, var no på markene på Skålholten. Syste prøvde å snike seg innpå med mat i handa. Men nei. Snart sprang både Fårikål, Fåreribbe og Pinnekjøtt avgårde mot skogen.

Vart ingen sauesanking på syste, dermed bærer det avsted med traktoren etter så det skrangler.
Siden lillemann søv, så tar vi en ekstra stopp for å kikke oss rundt. Ei nedfallt hytte blir spennende å undersøke. Syste ville en gang bli arkeolog, og graver rundt inni der.

En dør som en gang ønsket velkommen inn, ligg no nede, ferdig med sin hyggelige ønskninger.Faretruende helling her! Snart gir den nok etter i vekten av ny snø til vinteren.Mens syste graver rundt i ruinane, kikker mor på blomster, trær og kjuker. Og edderkopper som jobber på sine nett. Utrulig kor sterkt et sånt nett kan være! Naturen er fantastisk.
Nede ved bilen så søv lillemann enda. Mor foreslår for syste at ho kan ta et bad i elva. Jo, det ville ho. men ho ville vente  til alle var dratt, og noen som kom.

Mors badenymfe <3 syste fann seg en kulp som var enda bedre å bade i enn Stilla.
1-2-3! Og dermed forsvant ho under vatnet. Lykkelig badenymfe! :-D Mor passer på lillemann der han søv. Biler kjem, biler drar. Barnevogner og bæremeis. Stilla er perfekt for småbarnsfamilier, virkelig. En benk er eineste som mangler der borte. Mor kjem garantert tilbake hit, og det trur mor at andre også kjem til komme tilbake til. Fjøre til fjells handler om å komme seg ut, og finne nye plasser, og det har virkelig fungert fint for Stilla :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar