fredag 16. mai 2014

Storhornet 497moh på Godøya, via Gjuv


En virkelig perfekt dag å ha fridag på! Blå himmel og sol! :-) Eineste dumme er at det er litt kjølig ute, og kald vind. Hadde avtalt med morfar at mor, lillemann og mormor skulle dra ut på Giske for å hente et skap, og siden  vi er i området, skulle vi gå oss en tur. Vi hadde et par muligheter kor vi skulle gå, alt etter været og vind. Så etter plukka opp skapet, så bestemte vi oss for Storhornet via Gjuv. Vi har alltid gått opp ifra Alnes, og får da den flotte utsikta over Alnes på vei opp. Men fra Gjuv er det kortere, og en ny vei for oss.
Kjøre til Gjuv på Godøya og kjøre veien langs sjøen til endes. Veien snur og går oppover og tilbake igjen. Så kjem du til en parkeringsplass med tavle på. Parker der.

Samme kartet som du finn fleire plasser langs stiene her. greitt så du får oversikt :)Parkeringsutsikt! :-D Sukkertoppen heilt til venstre, så Sulafjellet, Sulafjorden, Hareid og ytterst har du alle øyane rundt Runde.

Dagens mål, Storhornet!
Og vi skal opp på kanten der, for så å gå ryggen opp til Storhornet.


Lillemann starter friskt sjøl. Skal no sjå kor lenge det varer, han blir litt sløv etter en lang biltur.

Skulle ikkje tru det, men dette er faktisk starten på en veldig masse gått sti, men ser litt gjemt ut.
Et lite skilt står det under granene, anonymt med berre en Fjellsti som merke.

Off we go! Lillemann er i farta!
Og så er mormor beitende igjen, no er inntaket gjøksyre. Smaker litt syrlig, og inneholder kalsium. Men mormor, du bør ikkje spise for masse av den, for den inneholder også giftig oksalsyre og bør derfor inntas i mindre mengder. Mor tenke på kor masse ho spiste av den som liten! Vi gressa jo i store mengder av og til :-S Gjøksyra er som alt anna mat, med måte ;-)"Sliten mamma..." En tur i meisa for lillemann. Rekner med at det ikkje er så lenge før han skal ned igjen. Har med den store dyna i meisa, for det var ganske så kald vind nede ved bilen. Så han er godt kledd også, både ull og heimestrikka alpakkaull.
Godt kledd mor også. Med meis og gå litt no så koker vel mor over.
Ei stor knekt gran står i full kongleblomst. Virkelig herlig rødfarge på konglene!


Lillemann ville også ta på, og aller helst plukke med ei eller to. Fekk med seg ei kongle, for det var utrulig med pollenstøv på dei.Når du står nede og ser opp, så går du ut ifra at stien er bratt, men det er den ikkje. Veldig grei sti også, men steinete.


Mor og mormor syns faktisk det er en veldig koselig sti også. Og den kalde vinden rekk ikkje inn her. Vart faktisk ganske så varmt og lunt. Så av med jakkene igjen. Trur vi valgte rett  side av Godøya å gå opp Storhornet idag, Alnes siden er heilt garantert vindfull. Her merke vi ikkje vinden engang :)
Joda, heilt riktig tenkt av mor, lillemann hadde seg en liten kvil berre, så var det ned att for å plukke blåbær blomst.

Fin utsikt til Flø ifra et utsiktshull på stien.

Demontere ei kongle for å sjå kva ekornet spiser .


En stor stein må bestiges! Og mormor er med opp for å passe på en surrete lillemann som aller helst vil fly av steinen.
I stien møtte vi på en annen som også var på fjelltur. Går ikkje så fort med vedkommande, men veien opp er også en del av turen, og det er lov å snu m man syns det er for langt ;-)
Lillemann flink å gå sjøl og klatre, når han virkelig har bestemt seg for å klare sjøl. Om han så må ned på alle 4, så skal han sjøl.


Så blir han sliten igjen, og tilbake i meisa.
Å! Der er målet :)
Et egg! :-D mor kikker seg rundt etter reiret. Ikkje å sjå. Mor plukker det opp og viser lillemann det. Var så fin farge på egget, og mor lurer på korleis ta det med heim? Uten å knuse? Mormor kikka i sekken sin, brillehuset hadde vært perfekt, men det ligg att :-( så mor legger skallet i et stort tre, og skal prøve å huske å ta det med på vei ned. Mor har ei lita kasse heime med fugleegg som mor har arva, og den er så kjekk å kikke på av og til, spesielt for unger som er på besøk.For en strålende dag det er! Heilt perfekt for fridag og tur!! :-D mormor som har jobba og vaska ned det nye huset, har knapt gjordt anna, og berre nyter det å ta en pause i alt styret.
Og ei glad mormor oppdager kusymre :-) står noen store fine tuer her, nesten så vi føler oss heime som på Hovdeåsen.

Greitt nok at mor har sett masse Skogfioler langs stien, men her er et teppe av dei!
Lillemann og mor lurer fælt på kor mormor vart av?? Lillemann roper "Mommo! Mommo! Ko e du??" Juhuuuu! hører vi ned i skogen. Så venter vi litt, og da dukker mormor opp i stien. Ho har hatt en lengre fotosafari med blomstrene der nede, spesielt den der kusymra. Og så har ho sikkert beita litt til på gjøksyra også. Ho spiser den i det skjulte for lillemann så han ikkje skal lære seg å spise alt mulig ute i naturen. Han får lære seg seinere kav som er spiselig ;-)
Litt trøtt? <3
Nydelig skogfiol :)


Et glimt av toppen. Joda, vi nærmer oss!

På turen så snakker mor og lillemann om dei forskjellige blomstene vi passerer. Vi er på leit etter den fine gule kusymra, men det vart tomt for den  her. Men så kom det mange store kvitveis, og dermed vart det en kjempe stor kvitveis på lillemann. "Kit-heis!" her pugges det for harde livet på blomsternavn ;-)

Her og der så dukker denne blomsten opp. Ser no at bildet ikkje vart så bra, men tok den med for det er en blomst mor ikkje er vant med. Kva heiter den? Noen som veit? Fargene er så spesielle, gul, oransje merkelige.


Et stort men ødelagt sneglehus! Mor plukker den opp og viser lillemann. Noen har spist opp sneglen :-O pippipen kanskje? Hakka hull i huset og spist den til mat. Lillemann får bak sneglehuset for å studere det. Mor og lillemann vart enige om at sneglehuset er litt som meisa, for sneglen har huset sitt på ryggen, som mor har huset til lillemann på sin rygg ;-)

Hull! Lillemann mista sneglehuset inn i trekket. Kor vart det av? "Mommo, hjepp!" Mormor til unnsetning!

Da er vi neste oppe på kanten. Finne en plass å ta en matpause før toppen. For kjenner at vinden no kjem over kanten, og en lillemann begynner å snakke om div i bleien.Heilt grei utsikt her ifra :)

Blåser både her og der no, men mor ser ei klynge med grantrær rett før kanten. Der kunne de være lunt. Og riktig! Så ved noen ruinrester tar vi en pause.
Lillemann viser mormor blomstene han har :)

For å få litt meir matlyst, ta med småpakninger med pålegg :)

Og så la lillemann smøre sjøl! Full konsentrasjon, og vil aller helst spise opp pålegget uten skive.

Og så lurte lillemann seg en tur bak i den åpne meisa. Der ligg diverse godt! Og det han plukka ut, var faktisk en banan :-/ overraskandes.....

Fornøgd lillemann som koser seg på tur :)

Mor stikk 10 steg opp på kanten av krattet, der ligg Alnesvatnet! Hei vatn, mor og lillemann er tilbake! Igjen! :-D
Engasjert lillemann. Kva er det du vil mor skal sjå??En sommerfugl! roper lillemann og smiler. En veldig fin en også. Mor er ikkje vant med denne fargen, så litt spennende å sjå en ny.

På tide å komme oss videre, men en lillemann har no komt til grensa trøtt. Drar på dyna si og babyhunden sin.Stikrysset. Enten rundt Alnesvatnet, mot Lesten, opp Storhornet eller ned tilbake til Gjuv. Og kjenner no at vi har komt over kanten, is kald vind møter oss.
Vi skal opp på Storhornet, så da er det berre å sjå å komme oss opp.
Mjuk myrull som svaier i vinden.

Blomst? spør lillemann og rynker på nasen. Ull, svarer mor, myrull. Lillemann ser fremdeles rart på mor. Stor q-tips, forklarer mor. Da smiler lillemann og plukker en, og gjentar etter mor. "Sto kupipps!" Q-tips veit lillemann kva er, og dermed er planten godkjent.
Knall blå himmel, Alnesvatnet og fridag. Det kan ikkje være feil :-D Men kald vind er litt dumt, men den får vi kle ute eller gå oss varme.Sove?? Er du gal? Nå nei, her er det å holde ut i trass.
Og typisk mormor der borte som en prikk, forsvinne uti periferien for å ta bilder, da oftast med bakenden stikkande opp eller liggande i lyngen ;)
Tenk at det skal være et så stort vatn oppå her! Og så flatt område. Det ser ikkje slik ut når du står nede og ser opp på fjellet, verken ifra Alnes siden eller fra Gjuv.
Siden lillemann ikkje er oppi meisa, så får mor også krype litt i lyngen ;)
Vakre Sulafjorden.


Mormor står og venter på mor og lillemann som kjem etter. Går no ikkje så fort med en liten en, men du store kor masse meir man får att av å ha dei små med <3
Lillemann rydder stien for stein mens mor venter og nyter utsikten.
Mormor sin tur å vente med lillemann mens mor tar bilde. Uheldigvis så mista mormor mobilen i bakken så den slokna. Vi fekk no liv i den igjen, men mormor huska ikkje koden sin. Dermed vart ho kameralaus også :-( så da deler vi berre mor sin mobil, og deler på å ta bilder. Men mor hørte noen frustrasjons lyder inni mellom over kamera mangel ;-)


Etter en liten diskusjon med lillemann, så fekk mor han i meisa. Overtrøtt og sutra over ville ha en sjokoladebit, til å ikkje spise den, nekte å gi den ifra seg så den smelter i handa, til å tute litt og være rett og slett trøtt.Ser du den søte brua midt uti vatnet der?Går ifra halvøya ut til ei øy. Dit skal mor utpå ved neste anledning! Men så ser du også det mor syns er så surrealistisk med plassen her: du ser vatnet, og så rett ut i havet! Ser ut som ligg  samme høgde, men er 254 meter i høgdeforskjell!Stien bærer preg av at det er mange som bruker den, godt trakka. Ikkje så rart at det er mange som er her heller på tur, flott tur med fantastisk utsikt!


Alnesvatnet rett ned, så havet, med øya Erkna der ute.

Ei super fornøgd mormor som berre stråler idag over å være ute på tur, og ikkje minst det å være akkurat her. Hører titt og ofte et sukk og et utbrudd "sjå kor fint!" Ho er så herlig å være på tur ilag med! <3

Ta da!! Siste kneika igjen, og litt klatring er i vente. Mormor minner mor på kor kvalm ho var første gong vi tre var her og gikk ned via kjettingen. No er mormor rolig, for no har vi vært så masse på tur siden da, og mor er masse meir fjellvant enn den gongen. Lillemann var berre 9mnd gammel da. No er han 2,5år og har vært på utallige fjelltopper og turer.


Sender mormor opp først, i tilfelle låne ei hand eller noe.
Sukkertoppen i sikte! 314moh. Søt liten topp fra denne vinkelen.
Mormor fann ei stor svart fjør! Indianer-mormor! :-D Lurer på kva slags fugl om har mista den, for den var grov.
Det er hardt å være mors fjellprins og nekte å sove. Blir varm av å være trassig. Men mor gikk å gynga ekstra, og dermed så sovna han. Av med lua for varmen inni der så han ikkje vart kokt. Trekk og dyna tok av for all vind.Mormor med godt tak i kjettingen, og opp med deg!
Gyngene på meisa og mor tar seg 1 minutt i stillhet for å nyte. Dette er den ultimate oppladning som finst...
Mor har lyst til å gå fram langs kanten der, til gjuvet, så fram på Lesten. Men for å ta en full runde her oppe, så treng mor nok en heil dag. Uten meis så er det mulig å telte oppe ved vatnet, og så ta runden i ro og mak.

................... mor er egentlig mållaus her oppe. Mor føle så masse inni seg og bobler over i glede over å være her, men klarer ikkje å få det ut i ord. Er det et som kalles skrivesperre tru?

Mormor står like still og nyter, sånn som mor.

Mot Ålesund på andre siden av Storhornet. Alle fjelltoppane innover landet, fjorder og blå himmel. Heilt fantastisk!


Til og med komt molteblomst! :-O mor er overraska. Flott enslig blomst her oppe. Og den søteste smak på høsten.


Alnes på eine siden, Ålesund på andre. Midt på står mor, midt i alt det vakre her ute.Mormor på toppen, slepper sekken og stopper opp. Mor omtrent kjenner at mormor smiler der ho står :)


Toppvarden, med en slags fjellurskive ved siden av på en mindre "varde".

Der nede stikker Alnes fram :) Fineste med å gå opp den veien, er utsikta du har over Alnes. Lengre å gå dessverre, men en annen opplevelse enn veien vi år idag. Rundtur er absolutt den beste turen ;-)Kjem du fra Alnes, kjem du derifra. Mor foreslår å gå litt den retninga, for å få full utsikt mot øyane. Sånn! Alle øyane nordøstover som Vigra, Lepsøya, Haramsøya... og så Ålesund med Sukkertoppen som bitteliten topp ved siden av Sulafellet. Så inn Sulafjorden.


Storhornet med varden, Lesten, Alnesvatnet og til slutt Alnes. Runde heilt der ute, som en av øyane uti havgapet.Vi bruker lite med tid på toppen pga kald vind og lillemann som skal sove. Ikkje noke kjekt å sitte her heller med den vinden, så er berre å starte på nedstigninga igjen.

Forblåst! :-) Lillemann ligg godt med dyna godt dytta rundt seg. Våkna, så mor gynger på han. Håper så inderlig han sovner igjen!


Love it!! Berre å nyte det, for morgendagens værmeldinger er ikkje så fine :(Kor vart mormor av no da? Aha! Oppå varden!

Klar mormor? Da går vi ned att. Ikkje akkurat lyst, men sånn er det. Får komme tilbake en dag.


Mormor vil heller ikkje ned att....

Mors fjellprins flytter på seg, sjekker om alt er bra der bak. Joda, sover han no :-D


Ser egentlig tuel ut å skulle ned her, men fullt mulig er det ;)
Mor?? Mor kikker opp. Mormor står på kanten og skuer utover.


Tar det rolig ned dette partiet her. Ikkje akkurat for den som er ustødig på foten.
Mors hode stikker så vidt opp der ho forsvinner ned.Ser vi bilen der nede til venstre tru? Hmmm... ser i allefall heile veien vi gikk opp til kanten på vatnet.
Resten av nedstigninga gikk fort. Ikkje før vi er langt ned i fjellsiden ved Gjuv at lillemann våkner. Litt sutrete som dei fleste er når dei våkner. Men etter 1 minutt så er det over. Når mor snakker om at vi skal finne ei strand, og at han skal få ta av strømpebuksa og springe med naken fot, da smiler han bredt, og den tynne eg-er-lykkelig-stemma kjem. Han husker fremdeles da vi telta på Alnes, og bada på Giske.Lillemann syns det er behagelig å halvsløve i meisa når han akkurat har våkna. Må være en behagelig måte å våkne på. Kose med dyna, frisk luft, gynging, noen som prater, og være ute i frisk luft! Mor kunne virkelig tenkt seg å våkne sånn!Ser stien som bukter seg ned fjellsiden. Skulle tru noen hadde lagt til steinane, men er nok naturlig. Blitt trakka godt til å årenes løp.
Og kva er det mor har glemt på vei ned? Jo eggeskallet! #¤%&! Ja ja.... gullfisk hukommelse.

Inn i bilen med oss, og kjører til Giske. Kikker på strendene og vinden, og bestemmer oss for stranda ved brua her, stranda til høgre. Ikkje mulig å snu på brua, så må over, og så tilbake.Flott strand :-D planen er å gå heilt til endes av stranda, om haugen kan gi litt le for den kalde vinden.Lillemann stopper rett ved bilen han. Vann og traktor, uslåelig kombinasjon!Et stort skjell, og mor skulle ta et bilde av det. Og vips! så forsvant skjellet. Lillemann såg også skjellet, og forsvant fornøgd.

Liten gut, stor sandkasse! Og så banner mor litt innvendig for at ho ikkje kom på å ta med bøtte og spade i farten.


Men lillemann savner ikkje bøtte og spade, han er lykkelig berre over å være her :-)
Og mormor? Jo, da vi var her sist, så vart ho så fortvilt over at ho ikkje hadde med seg badedrakt og fekk bada, at ho tok strake veien ut i havet! For denne gongen skulle ho bade! :-D
Lykkelig svømmende mormor <3

Og på land en fortvila lillemann som også vil bade! Mor tar av han på føttene, og lillemann omtrent lyser i glede!

Lillemann vil du ha......... og borte er han.

Mat lillemann?? "Bade!" og borte igjen. Plasker litt 20cm ut i vannkanten, hyler, og kjem springendes tilbake.Ser på sporene til ei veldig stor and av et slag, med unger som var her da vi kom. Lillemann sammeligne sporene med størrelsen på sine egne føtter. Tenk at ei and gikk akkurat der!
Full leik og springing! For en som nesten alltid har på klær av et eller anna slag, så er det fantastisk deilig å være naken på føttene og kjenne sanden mellom tærna.

3 par triste sko. På sandstrand vil vi alle kjenne sanden mellom tærna ;-)


2stk badenymfer: Mormor og lillemann!!


Hyyyyyl! Og full fart!! Mor er litt bekymra som mor, for litt kald vind, og vatnet er kaldere enn da vi var på Giske sist. Men lillemann, han fryder seg sånn at heim er uaktuelt på noen måte.

"Mamma bade mej?" lillemann vil ha med mor ut i vatnet, og mor springer ilag med lillemann fram og tilbake i vannkanten og hyler begge to :)


Mor og lillemann <3

Grave i våt sand med hendene og kjenne at man blir skitten, må være gøy, trur mor.

Lillemann, ikkje...... bli våt. For seint..... sukk.
"Bade mamma!"Ikkje farlig at mor glemmer å ta med spade når et stort skjell fungerer utmerket!

Litt fargerik kos er godt på stranda :)


En god og varm handduk og mammakos er godt når en er litt kjølig <3
En så fornøgd mormor som var så badesjuk sist vi var på Giske, endelig så fekk ho også bada! :-D

"Ej glavemaskin!" og lager store hull i sanden. Hendene fulle i våt sand, men med et stort smil om munnen :)
Litt meir mammakos og dele en GodMorgen yoghurt. Prate lillemann vekk for å få han til å sitte litt i ro, og få i han litt mat.
"Heim att" erklærer lillemann. Body er litt våt, bleie vart duppa i sjøen også. Godt bodyen er i ull. I bilen, og har med flasker med reint vatn og skyller lillemann. Av med vått, og på med tørt. Kosedyna og dvd film, og heim bærer det. En lykkelig liten har vært på tur og har bada. Sitter og koser seg mens mor ser at mormor også smile. Ho har fått seg en velfortjent fridag, og endelig fått tatt det badet. Mor føler seg så heldig som har det sånn som dette her, er glad for kvar en dag der mor føler ho har bidratt til at noen smiler. Og akkurat no så smiler vi alle 3 <3
4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Takk det samme Ellen! Måtte du få ei fin feiring! :-D

   Slett
 2. Herlig tur. Har ikke vært på Storhornet ennå, men det blir det blir. Er d ikke fint på "rullestranda" vår vel?

  SvarSlett
 3. Om du ikkje har vært opp dit enda Sygni, så e det en vel verdt tur! Da har du noe got i vente! Rullestranda? Er det et dokke kaller stranda ved brua? Og kvifor det navnet? Vi fann den med minst vind, og der er heilt nydelig <3

  SvarSlett