mandag 2. juni 2014

Helgetur til Hoemsbu DNT hytte, Eikesdalen, del 1


Langhelg og meldt knallvær! Sambo er heime, og mine 2 store skal til far sin denne helga. Finne på? Etter en del diskusjon med søstern, så endte det med at mor, lillemann og sambo skulle joine søstern, MrJ og en kompis inn til Eikesdalsvatnet i Romsdal. Dei skulle padle med kajakk inn torsdag, og vi komme etter på fredagen. Valget endte på dnt hytta Hoemsbu som ligg omtrent midt ved Eikesdalsvatnet 22moh. Et ferskvatn på ca 1,9 mil i lengde, klemt mellom skyhøge fjell.  I enden ligg blant anna velkjente Mardalsfossen. Siden hytta ligg uten biladkomst eller sti, så ringte vi et nummer som stod på dnt sine sider for å avtale båtskyss. 200kr en vei.
Fredagen kom med tåke, altså helge trøtte skyer som berre la seg rett ned. men meldinga ifra yr var lovende, så vi dro uansett. Etter en lang biltur fra Sykkylven med 2 ferger, var vi ved vatnet og venta på båtskyssen.
Lillemann hadde ikkje noe imot å vente på båten han ;)


Og mens vi pakker om, bærer til brygga, og kikker oss rundt, så begynner faktisk tåka å lette! Jippi!!! :-D
Rett over dit skal vi med båt, lover bra!


Står på Vike, rett etter tunnelutgangen. Der står skilt rett etter åpninga, Hoemsbu og parkering. Lett som berre det å finne fram! Vakkert bak her og :)

Måtte prøve noen kast i elva også, og det var masse meir action enn i vatnet! Lillemann hylte i høg C når han kasta opp elva, og duppen kom i rasende fart ned og hoppa rundt! Blitt en raser i å kaste ut han lille der ;)
Snakk om en herlighet!! Tåka avdekker flotte fjell, og der nede til venstre nede ved sjøen ser mor Hoemsbu.

Lillemann tester ut førerplassen i båten.
Spennende med båttur, men vindfullt.
Inn mot Eikesdalen og dei late skydottane har tatt seg sammen og dratt sin vei. Stort vatne dette her, nesten skulle tru det var en fjord. Perfekt padlevatn!
Hmm... er det Ågottinden 1526moh som er som en spiss der? I så fall så skulle mor få meir tilknytning til det navnet snart ;)


Ser Hoemsbu ligg der for seg sjøl, med den dalen bak! Turmål, så absolutt! :-P
Flott plass, og ei stor hytte, virkelig stor også. Sengeplasser til 33 inne faktisk. 3 plasser til i Hundebua til venstre for løa.Ankomst Hoemsbu med et koselig naust. Og kva er den fisken der tru??Ha ha ha! prøver å gå fiskeskrøna i næringa eller? ;)
"Måtte jeg en gang få en så stor fisk at jeg slipper å lyve mer!"
Søstern og MrJ hadde akkurat komt i land etter å ha padla inn vatnet og tilbake, så vi møttes akkurat også. Sambo tar vogna som stod her, lasta opp og begir seg til hytta.

Inne og finne rom. Lillemann skulle rett oppi senga og teste senga! "Sko mamma!!Folt!" En som virkelig elsker hytter og sengekos :)


Ikkje verst utsikt ifra rommet. Tok rom heilt i motsatt ende av søstern og MrJ, i tilfelle lillemann skulle lage bråk om natta.


Stua var litt rotete no, det er folk her og steller, vasker og maler. Egentlig stengt her no, men dei ønskte oss velkommen uansett. Får ikkje brukt heile huset på skikkelig måte vi da, men det gjor ingenting, for det var kjempe hyggelige folk som var her :)Ovnen på stua med diverse utstyr som har vært i bruk på gården. Var gård før den vart turiststasjon tidlig på 50 tallet. Og bygget er ifra 1914 faktisk.


Midt i huset, et stort og praktisk kjøkken. Tenke deg til da her var turiststasjon med pikkoloer som møtte deg på kaia, og egen kokk på kjøkkenet. Da var det hotellstandard her!


Kjøkkenet motsatt vei, vedovnen og gassovnen.
Gjennom kjøkkenet kjem du til spisesalen.
Samme koselige og gamle stilen som stua og kjøkkenet. Heile hytta er i samme gamle og veldig koselige stilen. Veldig gjennomført og heimekoselig.
Og etasjen oppe der soveromma er, der har alle 11 romma egne navn etter fjella rundt her. Og den Ågottinden? Jo, der ligg mor! :-D Der dukka navnet opp ja.


Heile oppe er kun soverom. Fra 2 sengeplasser, til 4 pr rom. Litt ubehagelig er den bratte trappa opp berre, ikkje noe for lillemann aleine, men sånn var hus før.Løa ute. lager for diverse, også utedoen er her. Meget velholdt plass, så absolutt.
Utedoen, damer fremst (uten merking), et herreskilt rett ved inn under taket som viser til utedoen for herrer.
Broren til han som eig her, har sauer ute på beite. Sauene går rundt fritt på plassen om ønskelig, og er viktige i jobben med å holde kulturlandskapet velholdt. Uten sauene så hadde alt grodd att her.


Ei dame som maler vinduskarmene prøver å få sjenerte lillemann i tale :)Plenklipper! Lillemann kjenner att ifra heime kva et sånt kjøretøy brukes til."Komme mamma! Klappe sau." Lillemann vil så gjerne klappe sauene her, men ikkje aleine, og forsikrer seg at mor kjem etter og passer på.Lillemann gir opp, alle sauene stikker berre av. Han vil inn på hytta igjen han. Synd sola har gått ned her no, den skinner så flott på andre siden. Den går ned her kl16, dessverre, men er oppe tidlig til gjengjeld.Tid for litt mat for både liten og stor. Jobbes hardt med å fikse sjøl.Enkelt no med det samme, pølse på den nye gassgrillen som er her, litt sunt og så litt usunt. Turmat! :-)

Det ligg strødd veldig store steiner i området. Det var faktisk 3 gårdsbruk her til raset fra fjellet bak her kom. Da flytte dei til Hoemsetra. 1 vart att. Etter størrelsen på steinane, så skjønner mor at dei dro. Der er ei "grotte" til venstre for steinen, den skal mor og lillemann ta å undersøke litt ;)
Lillemann blir liten i forhold til steinen! Tenk smellet og ristinga i bakken da denne, ilag med andre, kom deisande ned fra fjellet! Fy flate!Til og med mura opp i bakkant så det er brukelig her :)

Hagesnegle har så fine farger og striper på huset sitt! Lillemann banker på, for å sjå om sneglen kjem ut. Men nei, dermed så forsøker han å åpne det. Full konsentrasjon....


Artige trær her! Hull tvers gjennom, og såpass hult inni at lillemann nesten kan krype inn.Flott kai her, kan ta imot ganske så store båter faktisk. Ser rett over til Vike der vi kom ifra med båtskyssen.
Hoemsbu har store fine marker rundt bygningane som er utmerket til forskjellige ballspill, leik og avslapning.
Vi skal ta oss en liten tur. Og bortenfor kaia, ved ei uthus, der ser du ei grind i skogkanten. Der bort skal det gå en sti har mor lest. Stien skal gå til Hoemssetra, ca 1,4km lang. Passer fint idag og sjå om lillemann tar seg en liten dupp.
Hmmm... stod på siden at der er en sti, men den har grodd att litt. Ser den mellom bregner og kratt, så vi prøver ;)
Vi knekker kvister og greiner, og finner bedre sti om litt.


Lljekonvall!! :-D mor er nesten overlykkelig på blomsterfronten, for mor har kikka etter vill liljekonvall siden ho var lita. Ikkje mange eksemplarene her, 4-5stk, men mor fekk no sett dei til slutt.
Skal ikkje så masse til for å glede mor ;)

Her var det store steiner! Kun et lite parti med sånne steiner, men ikkje akkurat sånne steiner mor kjem over på stiene heime. Lillemann søv han, sovna faktisk fort også. Han var virkelig moden for en dupp!


Vakkert her ved Eikesdalsvatnet, virkelig! Mor er glad vi dro hit. Vatnet, fjella, dramatikken her men samtidig så rolig.

ja ja, litt sånn er stien. Gjengrodd og nedfalne trær. Knekk os videre gjennom, og mor svinger seg under trær.
Akkurat ned den renna her var det litt ekkelt. Bratt og sand, så sklir ned. Her gikk sambo først for å holde mor. Oppsatt motsatt var ikkje fullt så ille som her.Mor såg ikkje noen spor etter mennesker, men dyrespor var her. Tydelig at det ikkje er så mange som går her anna enn dyr.


Mors murmeldyr ;-)

Etter passert den renna, så vart stien faktisk ganske så bra. Så her vart det veldig kjekt å gå :)
Noe Hoem er kjent for, hasselnøtter! Her finner du hasseltrær over alt!

En god del markjordbær er her også, spredt over store deler av stien. Søte små blomster, med løfte om søte røde bær en dag.


Dette kalles flott og koselig sti :-)


Ras plass.... dramatisk landskap dette her, mange plasser viser det spor etter ras både av stein og snø.
Snøskredsplass. Ganske så tydelig på både gras og trær at her er det ikkje trygt om vinteren nei. All vegitasjon, inkludert graset, låg kjemma nedover.

Mor trur så garantert at her skal ho ikkje gå vinterstid!

Litt mark, så dukker Hoemsetra opp! Og mor hører at her er det folk.


Kaiplassen til Hoemsetra. Den gamle ferga som en gang gikk her, står pent parkert her. Den kom til vatnet i 50 åra i deler, og vart bygd på vatnet.


Sambo måtte studere litt nærmere ferga. Den sakk faktisk en gang, og så restaurert. Den gamle Mrf ferga Volda kom som erstatter, den vart frakta heil til vatnet, og trær måtte sages ned og ledninger flyttes for å få den fram til vatnet.Var en del bygninger her, overraskende mange også. Unger er ute og disser, folk surrer rundt. Ville ikkje forstyrre, så vi gikk ikkje nærmere. Mange av husene virka ganske så pent vedlikeholdte.

Snur og ser mot Hoemsbu. Ser ut som et godt stykke tilbake, men er ikkje så langt. Fjellet som er som en spiss fremst, er Sigridtind 996moh, fjellet bak er et par topper på 1700moh. Dalen bakover er Hoemsdalen. Turmålet for morgendagen.Ser over til Vike.Vikesoksa 1809moh ligg i tåkeheimen enda. Vikehaugen 1169moh ligg hitover.Bortsett fra folket på Hoemsetra, så var dette det eineste vi traff, en undrende sau som ser langt etter oss.

Hmmmm... kort dupp lillemann? Ved renna på vei tilbake så våkna han. Kikker seg rundt, som for å finne ut kor han er. Lillemann er vant med å våkne opp på mange forskjellige plasser no ;)
Stien var masse bedre å gå tilbake, sikkert fordi vi hadde knekt til en del. Snakka med folket som var her, dei skulle renske opp i stien neste gong. Og en tur bort til setra anbefales som liten rusletur :)
Mor og lillemann skulle sjekke ut stien motsatt vei litt seinere. Går en veldig fin sti bort til elveosen, Hoemelva. Sjekke ut mulighetene for en fisketur dit bort ved anna anledning. Og da var det litt kjekt å sitte i transportvogna og mor spring kvar gong lillemann tell til tre. Vi sjekka at stien er meget lovende, og en fisketur blir. Fiskekort ordna vi på Vike med båtføreren.


MrJ hadde bestemt seg for at han skulle ta et bad. Og da måtte vi følge med ned til kaia og overvære hoppet! :)
Teste kajakken til søstern var veldig kjekt syns lillemann! Mor drømmer om å eie en kajakk en dag, lov å drømme.Klar, ferdig, hopp!! Svalestup kalles det der MrJ ;-)

Det der kalles et virkelig nedfall :-S
Lillemann vile også bade, men mor forklarte enkelt at han hadde ikkje sånn drakt. "Kjøpe tikken" meinte lillemann og nikka. Han løser verdensproblemer på sekundet ;)


På naustveggen er omrisset av den siste bjørnen som vart skutt i Romsdalen. Inne på stua henger 3 bilder av bjørnen og jegerene.

Trappa på hytta innbyr til å samles på og som samlingspunkt. Er et eller anna med trapper uten gelender som her, og koselige frontpartier.


Sjekke ut proviantlageret i kjelleren, om en boks med et eller anna til kveldsmat. Noe anna enn pølser. Utvalget er ikkje å klage på i alle fall! :-)


Andre veggen med masse snacks! Vi endte med en boks lys lapskaus, noe alle liker. Snacks har mor nok av i både meis og pose.

Litt kaldt i huset siden alle vinduene er åpne og nymalte. Men mor hadde tatt med varme klær i tilfelle værmeldingane slo feil. Stoler ikkje på yr lengre. Lillemann er over alt og sjekker ut. 2 ledlamper i gangen var morsomme. Og en sånn betalingblankett hadde lillemann høgtlesing ifra.

Ledlampa havna under bordet ilag med lillemann, der heile gjengen var samla rundt kjøkkenbordet. Kjøkkenet vart samlingsrommet vårt, riktig koselig plass også.
Utpå kvelden vart lillemann meir og meir liggende på gulvet. Og dermed skjønte mor at no er det på tide å få lillemann i seng. Og når mor spurte om han ville legge seg, da kom det et raskt ja, samla dyna og gikk rett ut kjøkkendøra med retning trappa.
Når lillemann hadde sovna, lista mor seg ned til kjøkkengjengen. Karane satt midt i et kortspill. Kven som vann aner mor ikkje. Men hyggelig rundt bordet var det :)
Lillemann låg like fint i senga si da mor kom for å legge seg ved siden av. Vært en innholdsrik dag for en liten. Båttur, stor hytte med masse rom, stor uteplass, masse nye folk, tur, 2 hunder og alt rundt. Og i morgen er det masse meir som skal skje. Så morgendagen kjem til å bli positiv, uansett vær, for denne plassen her er virkelig herlig :)

Å ja, lurer du på åpningstider, priser og praktiske rundt Hoemsbu, sjekk denne linken til Molde og Romsdals Turistforening :http://www.mrtur.no/cabin.php?ca_id=335&fo_id=2502
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar