mandag 30. juni 2014

Løsetsetra i Ramstaddalen


En fin ettermiddag, og kva gjere på? Vise sambo litt av bygda her, og fiskevatn. En plass er Løsetsetra i Ramstaddalen, og et stykke etter seta ligg et vatn, Løsetvatnet 507moh. Men sambo er sein heim som vanlig, så mat, og litt att og fram. Leite opp 2 jenter som er på ralletur tar også tid. Så her vart det berre å gå så langt vi kjem, og eventuelt berre snu. Mor har kun vært på Løsetsetra der 1 gang før, og det er 2 år siden. For å ikkje fullstendig forvirre, der er (tru det eller ei) 2 setrer i lille Sykkylven som heiter Løsetsetra. Løsetsetra i Søvika, og Løsetseta i Ramstaddalen. Dermed også 2 Løsetvatn også. Så for at du ikkje skal bli forvirra, mor, lillemann og sambo er no i Rastaddalen ;)
Løsetsetra er ikkkje merka med skilt noen plass, og ei heller noen parkeringsplass. Så bilen vart parkert heilt i enden av veien i Rastaddalen, der du kjører inn til Fasteindalen. Der er en rasteplass med benker ved elva. Så skal vi gå til husklynga der borte, der går stien opp bak et rødt gammelt hus.


Ved husene går veien opp. Var så vidt mor huska kor veien gikk, for det er ut som veien går rett ut på marka. Ikkje skilt her heller, så faktisk stoppa bilen og gikk ut og sjekka om det var rett vei.
Med den kjære hunden sin Tinkabell, vandrer lillemann håpefull. Han veit at der er hytter! Og nok tid, så et fiskevatn.

Nede i hagen til det røde gamle huset, står en forlatt  traktor som har gjordt sin plikt her i livet. Lillemann ville over og prøve den med en gong. Ikkje lett å forklare for en liten at sjøl om den står forlatt, så er den ved et hus, og dermed ikkje lov å røre.
Flott med grønne blomster enger, grønne trær, gammel steingard... sommeren er ei vidunderlig tid!


Men ute på blomsterenga er der liv! Bæææææ! Her er det en sau med 2 lam!

Sambo løfter opp lillemann så han og får sjå :) Lillemann som er så glad i sauer når han er på tur! No er det endelig sauer ute i skogen igjen :)Skal no innrømme at veien opp er berre oppover. Men heilt fin vei å gå på, så pass gjengrodd at du får en liten skogsfølelse ;)

Veien her leder også til den toppen der, Løsethornet 686moh, går via Løsetsetra. Der har faktisk lillemann vært, før han var 1 år.


Lillemann hevder han er sliten.... sitte meisa, enkel og grei beskjed.Kor er Tinkabell??? Lillemann sin kjære hund har fått bærehjelp ;-)Stor bille på veien! Artig med alle smådyr som kravler og kryper på bakken :)Veien opp til setra går rundt Løsethornet. Så det er et stykke opp, ca 1,8km.
Nedre del av Ramstaddalen langt der nede.Ikkje den mest slakke bakken det her, men treng ikkje springe opp heller, og veien er lettgåelig. Bak til høgre stikk faktisk Aurdalsnibba 1126moh opp.

Lillemann går sjøl, med motivator bak seg, og mor framom som motivator. Aller helst er retninga grøftene, for det er mest interessant!
"Stoooo båt!!" Et cruiseskip ifra Geirangefjorden er på vei ut att, og lillemann følger spent med etter kvart som den kjem fram i fra fjellet. Det er noen båter her kvar dag som kjem og går.
Det lave skydekket gjemmer heile Auskjeret 1203moh, kun Litlehornet som er en del av Auskjeret stikk aller nådigst fram.Ser inn Melsetdalen med Aurdalsnibba til høgre, og elva ifra Melsetvatnet. Og på kanten til venstre, der går det fleire kuer.Lillemann tok en pitstop i grøftekanten for å følge etter en edderkopp, alt skal no studeres også, sjøl dei minste mayren som gjemmer seg i graset.
Og så kom der hoppenes et heilt anna dyr! En frosk fekk mor til å hoppe i alle fall, så godt kamuflert som den er :-/ Turde ikkje heilt fange den, for den var så stor, og om at det kunne være ei padde. Men den hoppa, så dermed en frosk. Men stakkars frosk, 3 store monster kom jo og skremte vettet av den...
Og endelig så er vi framme! Første hytta dukker opp, gammel og sjarmerendes.
Hytte nr2 var nyere og større, og her var det en altan også. Til lillemann sin tristhet, alle hyttene var låst :( han som er så glad i hytter....


Vi lånte forsiktig altanen litt, og en fornøgd lillemann spratt rundt og berre smilte :)
Ifra Løsetsetra så ser du faktisk over til Melsetsetra på den andre siden av elva og dalen. Der er ingen vei bort dit ifra her, men du må heilt ned til hovedveien igjen, og ta en grusvei opp før Løsetseterveien. Den veien er skilta retning Melsetsetra.
Det er no pent når kveldssola klarer å presse seg mellom noen skyer et lite øyeblikk...
Fra venstre, Barbrotua 834moh, så inn Blådalen der Løsetvatnet 504moh ligg, så Litlehornet, og til slutt har Aurdalsnibba gjemt seg i skylaget.

Lykkeliten på tur <3
Kva i alle dager er det som dukker opp?? Her sitt vi og spiser banan, kjeks og slapper av, så kjem en kjent figur ned fra Løsethornet! MrJ er også på tur! :-) smilende kjem han inn på altanen, overraska over å finne oss også her.


Koselig at MrJ dukka opp også, og praten går livlig. Mor kikker etter den 3. hytta, som er godt skjult der bak.
Lillemann åpner porten, på tide å dra heim. Dropper Løsetvatnet, for vi kom oss alt for seint avgårde :( men kan no alltids ta att turen, og da med vatnet og fisking. Denne gongen så får nok fiskestengene bli værende i sekken, dessverre.

Den første hytta ser litt halvforfallen ut, litt ensom på en måte. Men skinnet kan bedra! Tenk på alle åra det har gjordt trofast teneste ;)
Det er nedover no, og dermed så går lillemann sjøl. Men hallo, kven syns ikkje at det å gå nedover er kjekt og direkte gøy?? Gå oppover og slite er ikkje fullt så gøy da.
Lillemann svinser rundt, mens karane prater ivrig om fisking.


Å hopp!! Enda en frosk! Og denne var enda større. Lillemann studerer nøye, før den hopper avgårde.Veldig grei utsikt på tur ned dette ;)


Lillemann fann en stein som han hevder var en benk, og benker er til for å sittes på. Dermed vart det et stopp her :)
Lillemann vart sliten, og opp i meisa igjen. Men heilt greitt, mor og lillemann prater om alt og ingenting, og karane bak fekk styre med sitt :)Da lillemann nesten var ved bilen, så var det den elva da..... mor kikker på sambo, ja klokka er masse, men lillemann har så inderlig lyst til å fiske! Til slutt tok mor med lillemann ned til elva, og en jublende lillemann kasta ut og slapp et gledeshyl! :-D
Fiskeglede? Så absolutt!

Heim lillemann?? Mor spør for 3. gong, men lillemann berre rister på hodet, og skifter fiskeplass. Lillemann, no må vi berre heim.... beklager. Lillemann blir meget motvillig med heim. Lillemann sov godt den natta, sikkert i elva i drømmene, for han var ganske så fornøgd med å ha vært på tur, og fått fiska. Mor trur han kjem til å bli en ivrig elvefisker når han blir stor. Og forhåpentligvis, så får mor være med ;)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar