lørdag 7. juni 2014

Zzzzz på Løvollselet


Mor har som kjent fri på onsdager, dermed er det perfekt å ligge ute fra tirsdagskvelden til onsdag. Og med mormor som jobber med oppussing og flytting, så treng også ho ei avkobling. Mor hadde mest lyst til å ligge i telt ved Vellingsneset i Hundeidvik, eller selet som mor disponere på Løvollsetra. Mormor hadde litt lyst på selet, og når mor tenke på den ulven som trakker rundt hushjørnene her no og dreper lam for gøy, da er telt midt i hans område for tiden ikkje det beste. Trygge selet, der har ulven vært sin periode no, og rekner med han ikkje kjem tilbake med det første. Og så savner mor selet også.
Lillemann, jo han vil på tur han, og hytte, den saken er grei ;)
Kjører til endes av Andestadvatnet, tar av inn til Løvoll, og veien starter ved siste gården nærmest Andestadvatnet. Ca 1,4km opp til Løvollsetra.
Lillemann!! Må du ikkje gå ifra mor og mormor. Mor lurer på kva vegg ho snakker til.... lillemann starter turen aleine han, så her er det berre å få på meis og sekk og komme etter. Lillemann kjenner seg att, han  hylte og ropte da vi kjørte forbi huset til eigeren av selet, der vi bruke å parkere. Han husker trøtraktoren som han prøvde der.

Mor endelig klar! Lillemann måtte vente, utålmodig på å komme til hytta. Mor kaller det sel, for det er veldig lite og gammelt. Ikkje innlagt vatn eller strøm, ikkje utedo engang. Akkurat passelig at 3 kan ligge på stu, men dekker da heile gulvet. Kjøkkenet lite og koselig med en vedovn med kokeplater på. Mor elsker det! <3 tenk å eige noe sånt....

Mormor også fullasta. Mor og mormor hadde seg en stahets test i pakkinga. Mormor insisterte på å bære begge soveposene til mor, og posen med klær. Og to sta damer, så endte det med kompromiss. Mor grabba til seg en pose og klær, og stakk. Trur mor er datter av mormor ja ;)
En halv kjeve låg og halvgapte på veien. Lillemann ville både ta på og ta med han, ser ikkje noe ekkelt i sånt han, berre spennende. Nok av unger som rygger og blir redde, lillemann derimot, han har sett beinrester og andre ting fra babystadiet.Er ei lita stund siden mor var her sist no. Grønt og skjønt, og kjekt å sjå veien endrer seg fra gong til gong mor er her.


Pause! Lillemann syns det er greitt å sitte i meisa i etapper, og så ned att med nye krefter. Mor harErgobæresele som passer lillemann også, men da får ikkje mor med noe bagasje.
Mor lurer på kor langt graset blir til sommeren, om traske i knelangt gras. Det finn nok mor ut med tiden, har tenkt seg mange fleire turer hit i år ;)


"Sti!" roper lillemann og peiker. Han er vant med at mor følger stier, og han er fullstendig klar over at stier fører en plass. Mor forklarer at dette er veien til hjorten. han orker ikkje gå alle svingane til veien, men berre går tvers gjennom skogen. Lillemann ser rart på mor, men ser ut som han skjønner.Lillemann koser seg og slapper av, mor er litt meir rød i toppen og varm! Varmt ute, og har litt last. Men mor ville ikkje bytta for noe! :-D

Et nydelig rognerbærtre. Lillemann vil ha sånn blomst som han kaller det fint. Mor skulle til å plukke en kvast, men berre litt risting gjer at masse bittesmå kronblad fell av. Mor ser for seg håret og nakken full av sånne bittesmå kronblad, så nei takk lillemann. Mor forklarer kvifor lillemann ikkje får, og han skjønner det.
Mamma få...... søtere blir det ikkje <3 prøver å lære blomsternavn. Smør-blomst. Lillemann øver :)


Lillemann og mormor i samtale.
Plukke myrull, kalla q-tips, er morsom å leike med.

Komt til veiens slutt, og noe meget skrale graner markerer stopp. Bak kneiser Remerhornet/Rømerhornet 866moh, og mor tar seg i å lure kor veien opp til toppen går ifra denne siden. Om der er sti, eller berre gå på måfå.

Tar til venstre, og skuret dukker opp.


Tar ikkje mange skritta før selet dukker opp. Godt å sjå att plassen! <3

Lita og rød, akkurat passelig. Kunne trengt seg et strøk eller 3 med maling, blitt rød og pen igjen. Lurer på om der fins gamle bilder av selet, sånn det såg ut for ca 70 år siden? Eller eldre? Mor veit dessverre ikkje så masse om historia til selet, skulle gjerne visst meir.

Vel inne, så utbryter lillemann: "Sulten! Mat no." Mor og mormor ser på kvarandre. Han sei han er sulten?? Og det kom så fort han var innenfor døra. Her skal han ha hyttekos med mat med en eineste gong :)
Mor ned i kjøla, fram med panna med mat og pålegg, pluss snacks.Lillemann er raskt igang med å smøre seg mat. Vises godt at han liker å være her, og koser seg.

Kjøkkenet er akkurat passelig. 2 skap er akkurat nok. Flotte gamle tømmervegger og ei dør som er typisk for gamle sel, så lav at du må bøye deg for å komme inn.Mormor tar ut en klappstol, setter seg ned, og puster godt ut. "Herlig......" utbryter mormor og smiler. Tydelig at mormor også liker plassen, og kobler heil ut alt. Dette er rekreasjon!Bort i bekken for å hente vatn til mat, drikke, kaffi til mormor og pølsevatn.

Gammel steingard og unge bregner i kveldssola.

Lillemann plukker blomster, sånn som mor. Litt ufrivillig så tenke mor på ulven som gikk rundt her. Han var garantert her oppe også. No lusker han ute med mormor sin heim, mens jegere jakter på han. Ulven mista maken sin, og begynte å streife langt. Drepte lam og sauer på sin vei. Ikkje for å spise, men kun drepe. Tatt 23 lam+søyer hittil. Og sprunget etter en hjort uti et vatn, rett forbi en mann og unggutt på fisketur. Og så trasker den rett rundt hushjørna til folk. Mor er for rovdyr, uten tvil, men når det er som denne, så er det litt skummelt. Og stakkars lam som blir lagt ned kun for å drepe, ikkje for å spise.
Satser på at den ikkje er her no, men held et ekstra øye med lillemann.

Lillemann vil inn i hula, gamle murane til selet. Lurer på korleis det var her da?

"Inn att" og dermed gikk lillemann. Edderkoppane i hula vart lite gøy å krype ilag med.


Mors blomsterbukett. Skogstjene, myrfiol, skogsfiol og smørblomst i skjønn forening.Lillemann sin favoritt kortspill, 52-plukk-opp.

Finne fram soveposen til lillemann som vil kose litt. Han veit meget godt kva som er hans sovepose, og kva som er mor sin!

Favorittsyssel nedi soveposen er å bli heilt borte, og være et troll i eske! :)Lillemann som er en utegutt, og glad i hytter, syns at denne plassen her er perfekt! Lita hytte med lita dør, sånn passelig for små barn. Alt er lite, som et voksenhus litt krympa. Vindua er små, romma er små og alt er så lite i kvadrat at det er meir intimt å være der. Lillemann sin koseplass nr2 etter Hovdeåsen :)Kose fanget til mor er også godt <3Og noe som ikkje skjer så ofte: Mor med beina i ro! Og gjer absolutt ingenting anna enn å hygge seg med lillemann og mormor.
Lillemann syns at lys inne er så koselig, men ute var det ingen lys. Så han rett og slett gikk inn og henta en lysestake med lys, og fekk mormor til å tenne på. Sånn, no vart det kos ute også ;)Mor og lillemann tok seg en liten rusletur i skogen bak hytta. Masse myrull her også, og lyng av diverse slag.Ekstra kjekt er det å kile mor med myrull!!! Hjeeeelp!Røyk i pipa, der er folk i huset! :) Mormor er inne og passer pølsevatnet. Lillemann skal inn å sjekke om det snart er pølsetid!

Mormor står for kveldsmaten idag. Pølse, spekemat og potetsalat, nam nam! Ingen fare å være på hyttetur med sånn god mat :)
Så var det å lage til sengene for natta. Mor skubba alt bak for å få ut sovesofaen til mor og lillemann. Så sette stuebordet og lenestolen på kjøkkenet for å lage seng til mormor. Fullt kjøkken, men dette går bra ;)Lillemann er rask med å komme seg opp i senga si, følger spent med når mor skal lage klart til mormor.
Denne stolen her skal bli mormor si seng. Mor husker første gong mor oppdaga funksjonen på denne, og det var da vi vaska oss inn i hytta første gong. Mor lo så ho fekk vondt! For mor tok da tak i stolen og skulle løfte den vekk, og der datt den ifra kvarandre!Og vips så er stolen ei seng! Fantastisk praktisk stol, som eiger fortalte kom ifra Langevågen. Tok lillemann 3 sekund, så var han ute av si seng, og oppi mormor si.

Liten mann, stor verden der ute. Lurer på kva lillemann tenker på?

 Da var det berre tannpussen igjen. Lillemann er glad i reisesettet sitt, og får pusse sjøl etter at mor har pussa han først.
Teste senga til mormor er viktig, mormor skal jo ligge godt! Gammel dyne, et teppe og så sovepose. Det må vel bli bra? Stempel, godkjent ifra lillemann. Da kan mormor lalle.


For første gong er det litt vanskelig å roe ned lillemann og få han til å sove. Ender med mor sitter ilag med lillemann, held han på ryggen, mens mormor og mor prater. Han roa seg til slutt, og sovna.
Døra har vært åpen heile tiden, og mor og mormor sett seg ute med beina strake og tar livet med absolutt ro. Ser på fjella, diskuterer korteste rute, veiene etter monterlinja der borte osv. Og alt er heilt stille og fredelig. (eineste plagsomme er myggen som hadde seg både 1,2,3 og 7 serveringer på mor)


Da er mormor også i seng, og mor skal blåse ut lyset.
God natt verden.....Lillemann hadde seg ei hostebyge i natt, og rota litt, men ellers så gikk natta rolig for seg. Våkna blid og fornøgd, og kom krypendes til mor for litt kos.

Lillemann hadde nok å finne på dagen i forveien, at leikeboksen var det ingen behov for. No henter mor den, og lillemann husker den. Masse forskjellige småleiker til lillemann :)
Lillemann syns det er veldig kjekt å kunne gå ut og inn som han lyster. Heilt perfekt!

"Sulten...." klar beskjed ifra lillemann igjen. Mor i kjøleboksen og henter pålegg.Lillemann spiste 4 biter, og borte var han. Mor lager sin mat, og springer etter lillemann og stapper inni når ho når tak i han.
Handvispen som heng som pynt på veggen er like kjekk som sist gong. Viser mormor at han kan vispe fort!
Varm drikke som toddy tidlig på morgen er balsam for kroppen <3

Kva skal man med uteterrasse når man har heile verden??


Au! Au! Mor børster håret, og en lillemann skal gjere akkurat det samme som mor. Så han tar over børsten og gjer sitt beste. Bra mor ikkje er hårsår av betydning....
Altså, mor føler seg så innmari heldig som har fjellprinsen sin!! <3 og sine to store som er på skulen no. Mor er verdens heldigste <3 <3 <3
Myrullstengel former seg som et helikopter, og dermed er leiken igang. Skal ikkje så masse til, berre man har fantasi nok, og at andre er med på leiken.


Mor sender eiger av selet en veldig god tanke, at han er så grei å leiger vekk denne herlige plassen! Mor er så glad for å ha muligheten til å bruke her, et lite paradis i fred og ro.Ok, ingen vits i å knyte skoen sin. Lillemann er glad i å knyte opp knuter av alle slag, og prøve å knyte.
Skoen fungerer også fint som garasje for bilen, og foten er fin vei og fjell.
Men det er heimturer som står for tur no. Vi har pakka og kosta, hatt på plass og tilbake til virkeligheten igjen. Lillemann vil starte i meisa, brukt masse energi hittil, og har fått kost seg her. Slitsomt det også ;)
Ned bakken, og mor ser tilbake. Mor kjem tilbake om ikkje så lenge, da for å fylle på diverse ting. Takk for denne gongen Løvollsetra!Lillemann har en fin utkikksplass oppi meisa. En død lemen har dukka opp på veien. Den var ikkje der går da vi kom. Lillemann ville klappe, men mor forklarer at døde dyr skal man ikkje røre, for du veit aldri kva som var grunnen til den døde, eller anna ekkelt som kan være der. Men sjå på, og pirke med pinne er lov.En anna positiv ting med å sitte i meisa, er at lillemann når tak i ting høgere oppe! Så her tar vi litt undersøkinger og biologitime i samme slengen. Lillemann berre peiker ut kva han vil ta på, og mor stikker bort. Gran, lille venn. Lysegrønne er nye og stikk ikkje så masse som mørkegrønne. Og så lukter dei godt.
Plukke babykongler er neste. Or, heiter treet. Lillemann jobber med ordene etter kvart som ting blir undersøkt. Sånn held vi på heile veien ned. trær, blomster, fugler og hjortespor. Prøver å lære lillemann det lille mor kan om naturen, få han til å skjønne litt korleis ting fungerer, korleis det er å ta på, lukte på. Prøve å holde oppe nysgjerrigheten på naturen i live. Så kanskje en dag så er det lillemann som er ute i skogen med sine barn? Mor håper, for da har mor oppnådd det ho ønsket, nemmelig å gi lillemann naturglede <3


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar