onsdag 16. juli 2014

Fisketur til Skihellevatnet 921moh, Oppstryn


Sol og varm morgen på Strynsvatn camping. Dager med 30 grader er ikkje akkurat perfekte til å gå tur på. Med bæremeis på over 20kg levende, ristende last, så er oppover tungt i heten. Ikje godt for lillemann oppi meisa heler da. Så litt utpå kvelden, da pakka vi sekk og meis, og dro. Mor har som før sagt kikket på finn.no/kart og plukka seg ut diverse plasser som ser interessante ut å gå til. Da gjerne med fiskevatn som mål. Lillemann og sambo vil gjerne fiske, og mor vil utforske, og får da to fluer i en smekk ;) Opp Sundsdalen til Skihellevatnet starter på 470moh på Inigardssetra, sti opp til vatnet på 921moh, altså 451 høgdemeter opp, på ca 3 km. Overkommelig tur skulle mor tru ;) Har tidligere sett et treskilt ved en grusvei, og skulle prøve oss opp der.
Når du kjem til Oppstrynvatnet, rett før ei bru, er der skilta til Flo. Ta av inn til Flo, så ta av til venstre igjen. For mor og sambo tok av en stikkvei litt lengre fram, som dessverre viste seg å være privat og meget humpete. Skal ta første vei til venstre, en bom og heilt opp til Utigardssetra. Derifra går en sti med bru over elva, og så ender du opp der mor og sambo starta ;) Men det oppdaga vi dessverre litt for seint......Her startet vi, etter å ha stussa over der ikkje var bom, men snakka med en grunneiger som kom ned, og sa at hadde vi 4hjulstrekk, så var det berre å kjøre opp. Joda, har 4hjulstrekk på bilen, men ikkje høg som en offroad, så denne veien her var absolutt ikkje egna for den stakkars sharanen. Men kom til seters, ikkje for å gjere oss feite, men for å ture ;)
Lillemann syns skilt er viktig, sikkert fordi han har sett mor passe på å lese dei, og ta bilder av dei. Men grei egenskap i å lese skilta når du er på tur ;)

Og når man er på 470moh, så ser Oppstrynvatnet lite ut. Men mor får sett litt opp i botnen på fjellet på ande sidden, som blir rett ovenfor Strynsvatn camping, og en tur vi mor og sambo vurderte. For oppe ved Rjupedalselva start, der er en isbre, som fruen på campingen sa man kunne gå på. Men ser no at det er laaangt bak til den. Dropper den turen med lillemann på ryggen.


Positivt! Stien er merka med røde band opp gjennom skogen :-DKjem til ei lita bru, du er på rett vei :)

Lillemann gikk ei stund med mor, men endte med å spørre på meisa. Tvinger ikkje lillemann til å gå mest mulig, drar et ut litt, men ikkje sånn at han skal bli lei og ikkje vil på tur. Da heller litt opp og ned i meisa for pauser :)Og så er det dei pene brune sommerfuglene som er over alt her i Oppstryn. Det er masse av dei her! Fine er dei også :)


Mor og sambo har forstått for lenge siden at vi endte på feil vei opp. Spørsmålet er da, kor er stien på andre siden? Går den andre veien lengre opp enn på denne siden? Osv osv. For mor og sambo er fullstendig ukjente her (som dokke sikkert skjønne siden vi tok denne veien opp). Speider konstant etter stien på den andre siden...


Stien her er veldig grei å gå den, og jamn oppstiging.Mor kjenner godt der ho går, at det var 28 grader ved bilen ved starten av turen. Lillemann sitt heldigvis rolig, og skravler i vei om kuer, fiske, trampolina på campingen osv.


Interessant stopp, ei yrende maurtue. Lillemann heng ut av meisa for å sjå og telle alle maurene :)


Et glimt over til andre siden og Tennafjellet 1247moh. Ser fremdeles ikkje noe anna sti der borte....

Ser elva der borte til venstre. Om mor ikkje tar feil, så er det elva ifra dei små vatna Aksletjønna på 1018moh. Skihellevatnet ligg forbi skogen her, inn til høgre.

Hmmm.. fjellet til høgre for mor virker interessant. Ser ikkje ut som det er så langt opp dit egentlig. Mor spør sambo om å hoppe over vatnet og heller ta toppen? Sambo berre ser på mor, ser på toppen, og aner at lengre til toppen, og brattere. Mor fekk ikkje lurt han med på den nei... :-/


Ikkje så verst utsikt bak mor heller :) Rjupedalselva som renner ned ifra koppen me alle dei toppane rundt seg. Topper som Dispahyrna 1484moh, Geitafjellhyrna 1626moh og Storskredfjellet 1742moh.
Nei, her er det berre å henge seg på sambo, og traske seg videre. Slutte å lure på kor stien er på den andre siden, for no er vi allerede på vei opp på denne siden her :)


Varmt i været, men det er fantastisk å være på tur i heilt nytt terreng, ikkje vite kva som kjem bak neste sving, oppdage noe nytt og spennende område.


Da ser mor inn til der Skihellevatnet ligg! :-DDet er kyr på beite på andre siden av dalen, og lillemann ville rope på dei. Og ville ha mor til å hjelpe til med å rope. Så her står da mor og lillemann, og rauter som noen kyr med halsbetennelse.
Lillemann ville plukke en q-tips sjøl. Ja ha? Så mor satte seg ned på ei tue, lener seg veldig godt til sides, og dermed får lillemann plukka den der q-tipsen sin :)
Etter ei lita stund så kjente mor noe som kom kilende.... myrulla var perfekt til å kile mor med! :-D Fantastisk morsomt syns lillemann som fekk ny hobby der og da :-/
Mor ser seg tilbake. Landskapet akkurat her forandrer seg ikkje masse, lite vegetasjon siste delen.
Men det må no være en del folk som bruker stien, siden dei har laga bru og allting.Mor prøver å huske kartet inni hodet sitt. Botnen til venstre, vatnet heilt til høgre. Og husker mor ikkje feil, så kunne du gå til venstre forbi vatnet, og så komme ned til Rørhus i Hornindal. Mor syns det er merkelig å tenke seg til akkurat den biten der geografisk sett :-SDet bordet der hadde ikkje mor forventa å komme forbi her! Tøft laga til var det :)


Et bitte lite vatn dukker opp, og lillemann skal fiske med en eineste gong! Mor må overtale lillemann til å vente litt til, for i det vatnet der er det ikkje fisk. Men fjellutsikt, det er her! :)

Etter litt så syns mor og sambo at det der måtte da være et tak?? Er her hytter?? Mor kan ikkje huske at det var hytter som dukka opp på kartet. Men hytter er jo en gledelig overraskelse :)

Lillemann syns det var litt spennende å sjå snø her også, og litt småbekker som dukker opp som hull i bakken.

Det der var da en spesiell spiss, Botnenibba 1372moh, som er på en måte midten mellom Oppstryn og Rørhus.


Her er 3 hytter, og vi tar retning på den bakerst, for der ser det ut til at det sitter en mann og soler seg :) Først passerer vi ei lita grøn hytte.Og så må vi til lillemanns store fortvilelse, passere en bitte liten dam til. Lillemann klør i fiskelysten!


Vi går rett forbi Skihellevatnet også for å komme oss hytta. Tenkte å spørre mannen kor det var best å hente reint drikkevatn. Og så syns mor det er så kjekt å treffe dei lokale her også, for dei er så hyggelige og åpne.


MrSunde er en veldig hyggelig mann, og inviterer til kaffi og henter ut fleire stoler. Praten går fort og det er ganske så trivelig :) Lillemann oppdager en krakk som er akkurat passelig for han.Lillemann har med trekk-bak biler i meisa, og kjører rundt på det lille berget. Tydelig at han koser seg :)
Mor tar fram matboksen, for å få i lillemann litt mat. Trollboksen til lillemann har blitt med på noen turer no.

Utsikten ifra hytta til MrSunde. Fint her i solveggen og kikke utover vatnet og landskapet. Tenk, at går mor forbi vatnet her, og ned, så er mor halvveis heime :-S
Mor kjenner at der er litt behov for energi påfyll med mor også. Greitt med dei små pakningene med pålegg med på tur.Der er strømgjerde rundt hytta, for å holde kyrna borte fra hytteveggen, hans egne dyr faktisk som er her. Lillemann kom borti gjerdet, men fekk ikkje strøm, MrSunde og sambo, dei får strøm. merkelig det der at noen får strøm, noen ikkje. Lillemann held fast i gjerdet han, men nei.

Lillemann er utålmodig, han vil fiske!! Og etter en god pause så drar vi ned til vatnet.


Hytta til MrSunde på vei til Skihellevatnet.

Lillemann i farta!! :-D Han kan ikkje vente med å få fiske!
Sambo skal til å fylle på flaska si, men lillemann er allerede klar med stanga, og første kast er i lufta!


Skihelevatnet er et bra stort vatn. Rasmusfjellet 1484moh rett fram, og botnen som man går ned til Rørhus mellom dei to fjella her, kalles Skihellsesvodene. Var brukt som overgang en del før i tiden, og MrSunde har gått over der sjøl med gutungen sin. Ca 1 mil er det fra Røyrhus til Oppstryn.


Lillemann koser seg virkelig no! Sjøl om han kun har juksefisk på, så elsker han å kaste ut, og sveive inn. Vi har hatt på dupp der kroken trekker seg inn i duppen, men lillemann er for utålmodig til å vente på at fisken skal bite, tar 1-2 sveiv, og dermed trekker kroken seg inn att i duppen. Ergo, ingen napp. Så han får leike seg litt til på denne måten, og krok når han er under 100% oppsyn. Han er berre 2,5år enda.
Kasteteknikken er det ingenting å utsette på :) MrSunde stakk nedom oss på vei ned att, for å sjå til fiskerene, og smiler godt av lillemann som står der og kaster og kose seg :)Lillemann har hatt mange kast han før sambo har gjordt klar stanga si. Lage klart tar litt tid, men lillemann han er alltid klar ;)Mor fekk beskjed om at no er det guttetid. Mor tar hintet, og stikker noen meter unna ogkikker seg rundt. Når lillemann blir lei, da får mor heller trå til og sjå etter lillemann. I mellomtiden koser mor seg på sightseeing :-D

Den 3. hytta står heilt ved vatnet, og elva som går ifra vatnet. Perfekt plassering!

Mor fekk fiskestanga til lillemann i handa "Mamma fiske..." og skulle ha seg en klatrepause.

Tok ikkje lange stunden der han kikka på mor med stanga si, før han var ved vatnet igjen.... Klar, ferdig, kast! Mor ser akkurat juksekroken begynne svevet sitt utover vatnet.

Far og sønn.....


Kose pause må til. Pakken med kjeks fekk gjennomgå, med fiskestanga innenfor rekkevidde, pent plassert opp etter steinen.Så var det å følge etter mor og fiske i elva, og alle smådammene i elva. Litt her.........

.................litt der............ og mor redde en fast juksekrok........................ så var han tilbake til vatnet med sambo. Mor setter seg ned i max 3min, og får sett litt utover den blå himmelen og nyte fjellets ro.


Best å gi seg, seint på kveld. Skal no ned att også, og da grille ved Oppstrynvatnet. Lillemann i meisa, og ei eske smurf ifra sambo. Diskuterer farge.....


Skogsstjerna er kvit.... og der er masse! Graset er grønt. Himmelen er blå, som shortsen til lillemann. Lillemann er i full sving med å lære seg fargene. Går litt tullball inni mellom, men det kjem seg.


Mor trasker i vei, mens lillemann snakker om farger. Herlig å gå her med kveldssola som skinner, fine stien og en lillemann på ryggen som koser seg og skravler <3

Kjekt med nye plasser å gå, og nytt landskap. Nye ting å oppdage også. Mor rett og slett stor koser seg! :-D
Og så er her masse spor etter ku også, og sau. Sauene gikk rundt hyttene og breka, gressa på dei grøne flekkene i foten av fjellet.

En kveldstur på sånne heite dager er ganske så greitt, for det er et annet lys på kvelden, landskapet får andre konturer, og ei elv skinner annerledes i kvalsdsola.Lillemann og mor går og synger (stakkars sambo) etter ønske ifra lillemann. Ia, ia ååååå og alle dyr han kjem på. Så nedturen går fort unna!


En liten stopp for å sjå på kyr på den andre siden av dalen, det kan vi alltids unne oss. Dyrene til MrSunde.

Varme lyset ifra kvelssola...... herlig! :)

Kven er mors gull?? Lillemann!! :-D Mors lille fjellprins og tullebukk :)Oi da! Den der var stoooor! En stor edderkopp står heilt stille på steinen, og mor bøyer seg ned så lillemann får studere den. Mor forklarer for lillemann at han ikkje skal ta på dei, men kan ta en pinne. Mor tar en pinne, rører den så vidt, og vips så er har den gjemt seg under steinen.


Nede i skogen igjen, og har brukt vel 45 minutter hittil.

Ops! Mor passe på å ikkje trakke på en forvirra stakkars padde.


Lillemann har okesterplass for å studere ting ;) Padda intet unntak.


Mor hører ellva der ho går, men nærmere enn dette kom ho seg ikkje.Så annerledes det ser ut når man kjem ovenifra, enn nedenifra. Rett og slett vakkert er dette her sett ovenifra, der stien slynger seg i den grønne bakken.Aha! Nesten nede og der ser mor at stien deler seg! Der må stien ifra den andre siden komme. For mor såg ingen sti eller vei på den andre siden av dalen, ergo, den må ha komt over elva rundt vårt startpunkt.Og der dukker setra opp, og turen vår er snart over. Men mor ser at der er folk på setra, og det er no berre hyggelig, for folk her er så hyggelige :)


Der låg en lapp på vinduet på bilen, at der er kyr på vei opp veien, og at vi må vente på dei kjem opp. Det er no greitt det :) Eigeren av kyrne er på selet sitt, med 2 av guttene sine. Så vi venter ilag med dei.Vi vart tilbudt å gå inn på selet å fylle på flaskene våre, for hadde lagt inn vatn ifra bekken. Lillemann som er så glad i hytter, ville gjerne inn :) Ei ny hyttebok låg der også, så mor skreiv ei lita helsing.
Bilde fra Mari Maurstad med ei helsing fra da ho var her på selet.

Lillemann var kontaktsøkende overfor gutten på 8år. Kjekt med andre gutter å leike seg med også. Dilta etter han og ville gjere det samme som han ;)Ut og leike? Lillemann dilter etter, og syns det er spennende her. Eigeren er en meget hyggelig kar, ler lett og tar livet med en dose humor :) Så vente her gjor ingenting.
Da høres kubjelle og folk ned i svingen. Måtte trekke oss opp i bakken pga dyra ikkje kjente oss. Lillemann følger spent med, nesten glemmer å puste. Mor er oppvokst med kyr, og kjenner at ho savner litt det livet der.


Lillemann syns at dette her, det var spennende det! Så mange. og på så nært hold! Og kven kom ifølge med eigerens barn med dyrene? Jo, karen ifra Storesætra som vi traff på! :-D Mor ropte: "Neimen kjentfolk her jo!" Verden er liten, og et koselig velig gjensyn. En del latter av heile tilfellet :-DMor tar med lillemann ned for å klappe dei. Varme var dei virkelig, mjuke også. Kjempe fornøgd lillemann som fekk klappe ei ku! :-D


En annen bonde var også på vei opp med sine kyr, så vi vart tilbudt å sette oss i selet mens vi venta, og dei andre førte flokken sin opp på beitet. Dei skulle opp på beite der vi kom ifra :)  Bilde av selet før og etter oppussinga. Tydelig gjordt en del arbeid for å pusse opp att.
Lillemann stor fornøgd han med radio og musikk. Tok litt tid før flokk nummer 2 kom opp, mista en kalv som måtte hentes. Eigerene av selet rakk også å komme ned att, og lillemann rakk å få i seg kveldsmat. Ingen grilling i kveld, for vart seint det her. Men fekk no hilst på kjekke folk, pluss treffe att han i fra Storesætra, og lillemann fått sett mange kyr :) Ikkje så verst tur egentlig. Men en ting, veien opp her er privat, sjøl om vi fekk løyve. Ta bomveien til andre setra, for den veien er en god del bedre å kjøre også ;) Men en tur opp til Skihellevatnet er å anbefale. Sjøl om vi ikkje fekk fisk denne turen, så er der fin fisk. Såg dei kom i vake når vi skulle gå. For oss var det feil sluk, skulle hatt spinner, pluss for fint vær og stille. Lillemann, han snakka om kyr og mø, fiske og tur heile tiden til han sovna i campingvogna :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar