lørdag 12. juli 2014

Fjellgarden Segestad 314moh, Segestadsetra og Glomnessetra, Oppstryn


Første dag med fint vær i Oppstryn, fleire turer låg på lista,men en plass hadde peikt seg ut med historisk sus, Segestad gård. 314moh, ganske så rett opp, på ei fjellhylle ytterst av Glomsdalen. Ser nesten umulig ut å komme opp dit, men med si plassering og vedtatt som spesialområde for kulturminne, så måtte dette være noe spesielt. Tid for tur!! :-D

Kjøre til Hjelle, over elva og så videre forbi Hjelle skule. Ein grusvei til Glomsetgård, og en parkeringsplass med bom på 40kr. Du må gå ifra parkeringsplassen bort til gården for å komme til stien opp til Segestad. Mens mor og sambo gjer seg klar, er lillemann allerede i gang med å kaste Plopp!
Fint oversiktlig kart ved parkeringa viser turmulighetene i Glomsdalen. Dagens plan var å komme oss opp på Segestad, så videre inn til Segestadsetra, over brua til Glomnessetra, og sti derifra og ned att til parkeringsplassen. Fra parkeringsplassen 400m, Segestad ca 1,5km (1/2-1 time), videre til Segestadsetra ca 2km, over til Golmssetsetra ca 300m, ned att til Glomsgarden over 2km. Så 200m tilbake til parkeiringa. Grovt regna 7km på kartet.

Fra Glomnes gård får du flott syn bort til den fantastisk flotte fossen!

En stopp på brua må til når det er så pass stor elv. Stien til Segestad går til høgre rett etter brua.
Men førtst så må mor også ha seg en stopp på brua og kikke på elva, mor som er så glad i elver og fosser ;)
Og oppå den hammeren til venstre skal vi da opp no... ser faktisk umulig ut, og mor las en plass at i gamle dager måtte man bruke stige der. Gjenstår å sjå no da.


Fin vei til å begynne med, og passerer ca 3 hytter som er til utleige.
Lillemann skal da gå sjøl, og det første han gjer, er å forsvinne i grøftekanten og kikker på maur.
Lillemann skal opp på alle steinene i stien, telle til 3, og så hoppe. Da tar framdrift tid, så mor går først og finn dei store han kan hoppe ifra ;)"Vente pappa, ej sjem!!!" Lillemann spring i full fart for å ta att.Kva du fann lillemann?? "Nøtt, ekorn sin" kjem det veslevoksent ifra lillemann. Han har funnet nøtter før og fått forklaring.


Plutselig hørte mor noen annerledes fuglelyder enn det mor er vant med. Og der kom en stor hakkespett og satt seg i treet rett ved! Og den var svakt grønnaktig, og stor. Det spesielle var ar der var minst 3 av dei som flaksa rundt i skogen. Lillemann forklarer at dei banker i treet med nebbet sitt, leita mat. Som du fortår, mor og lillemann har kikka på hull etter hakkespetter før :)

Ser du hakkespetten? Lillemann gjor. Hint, 3 stammer tett ilag bak til høgre. Ser du den ikkje enda?? Stamme i miten, på venstre siden av stammen. No da? No ser du den vel?


For å prøve å dele litt på bæringen av lillemann, så satt lillemann på skuldrene til sambo litt. Men han passer på å sjå bak av og til, forsikre seg om at mor er rett bak.
Mor så et interessant blad på et tre. Mor plukka bladet med seg for å vise lillemann seinere.

Seinere vart ikkje så seint, for kom til et parti der sambo gjerne vil ha ei hand fri om skulle skli eller noe, kunne ta seg for, og da bedre lillemann sitt i meisa enn skuldrer. Dermed fekk lillemann bladet, som vart studert nøye, og plukka ifra kvarandre etter beste evne.


Begynne å få litt utsikt no, aner litt at det kjem til å bli vakkert når komt heilt opp. Den grønne fine fargen som får av brevatn, er heilt fantastisk fin!Det er skilt mange plasser, som er lokale navn på plasser og ting. Det viser seg seinere at var ikkje så dumt å lese skilta, for når mor da snakka med lokale folk, så kjente mor att noen av stedene dei snakka om :-D


Sambo som grudde seg litt til å gå her, for på avstand og på kartet så såg det bratt ut, og sambo har i dei seinere år plutselig fått høgdeskrekk. Han som før han i vaiere og klatra stiger, er no ikkje glad i høgde lengre. Men stien opp her var null problem! Ingen bratt plass eller ubehagelig.


Får no også litt utsikt nedover Oppstrynvatnet 29moh. Ser stille ut på vatnet, kanskje mulig å få litt refleksjoner av fjella i vatnet? Mor håper :)

Oi!! Det var mange hull i treet det! Hakkespett som har leita etter mat! Lillemann teller hullene en, to, tle, fije, sess, sju, åtte! Vært en sulten hakkespett her.
Å jess!! Fremdeles stille nok på vatnet til at fjella speiler seg. Ser rett inn Fosdalen på andre siden, og snøen på Stryneskåla og Skålebreen. Svarte! Rett bak der ligg jo Skålatånet! Sukk...  dit opp har mor lyst, og overnatte der. Men bære lillemann opp dit? Tvilsomt.
Ikkje det verste å gå her :)Kven skule tru at den fjellhylla som såg så uframkommelig ut, skulle være så lett egentlig? Når du ser opp sånn som dette, så ser det vanskelig ut.


Pauseplass :) Flott utsikt inst inn Oppstrynsvatnet, med det markante fjellet Hjellehyrna 1368moh. Benken er bygd opp med stein under beina, men den frister ikkje mor til å sette seg på :-/ er litt rett ned ved benken, og sklir den, ja da seiler du med benk. Trur mor berre fortsetter videre.


Folkens, kva sei du om dette som utsikt??!! Er som er fotomanipulert postkort! Fra venstre Hjellehyrna 1368moh, dalen inn er Erdalen (målet for morgendagen) Topper som du kan sjå er foreks Tomefjellet 1851moh, Middagshyrna. Nonshyrna 1516moh, Havaldetreet 1776moh, Kampen 1648moh, Tafsehyrna, Stryneskåla 1848moh, Sandvikfjellet 1472moh og Nesjehyrna 1519moh.


Etter ei stund så skimter mor noke der oppe, et bygg! Da er vi ikkje så langt unna målet! :-DOg så var der en utsiktsplass til. Og med sånn fantastisk utsikt nedover Oppstrynvatnet, ja da føler du at du nesten er i paradis!

Litt bratt opp hit er det, men det er varmen som er verst. Men med sånn utsikt, så kan jo mor ikkje anna enn å smile heller :-DMor kikker litt ned. Jo, det er et stykke ned her. Men du så flott!!
Morsom måte å sage ned et tre på, og lillemann hadde passa perfekt på den der :)
Sambo går på, og optimismen råder i varmen. Første bygget som dukker opp er et skur.

Ser no hovedgården der oppe, så er berre et lite stykke att. Mor er så spent! For mor har lest at det har vært bosetning her noe før år 1000, og det er lenge siden det! Og dette var faktisk den beste gården her ei stund også, og det på ei fjellhylle! :-O


Et område med frukttrær er her også. Mor ser epler og plommer, så her skulle dei klare seg sjøl.
Store trær, god sti,  sommer og sol, og ikkje minst, en fornøgd lillemann :)
Da dukker taubana opp også. Den kom til gards i 1931, og før den tid måtte alt som skulle til gards, måtte berast på ryggen opp og ned den smale stien. Så hadde dei båt nede ved vatnet. Og det vart litt å bære når dei laga en del som skulle selgest. Geitost i eldhuset på gården, skinn, kjøtt vart salta og hatt i tønner og sendt med jekt til Bergen, og dei kinna smør.
Midt i bakken står endatil vogna til taubana.
Oppe!! :-D Og det skal bli godt med en kvil no. Er ikkje så langt opp, og tidsforbruket stod 1/2 til 1 time. 1 time brukte vi ikkje, men var en passelig tur opp. Sånn at det faktisk kan gjentas en dag sjøl om vi no har vært her ;)
Flott utsikt ifra tunet også, rett over til Erdal.Det første dyret vi møter på, er ingen sau, men ei marihøne!  Mor har ikkje sett ei marihøne på et par år no, og lillemann har heller aldri sett ei, så her blir det å telle prikker og la den gå på handa :)Sambo og lillemann forsvant inn på låven. Mor ser at låven er restauret. Det er Segestads Vener som driver plassen her, og stiftelsen vart stifta i 1983 etter  at taket på hovedhuset blåste av. Og så stod fjerdedelen av bygningane uten tak. Perla her var i ferd med å forsvinne pga manglende vedlikehold. Men Segestads Vener skulle no endre på dette :)Sambo stod og las på diverse info plansje som er laga til her. Alt ifra historie, om landskapet, bygningane, drifta og alle hendingane som har vært her. Masse interessant lesning!

Her står masse forskjellig også. Både av morderne ting for vedlikehold, men også gamle ting som tilhører gården. Siste eiger døde dessverre i 1961, og siden da har gården stått tom.

Gården ligg heilt utpå kanten på ei fjellhylle, ytterst av dalen Glomsdalen. Ser innover dalen. Den er nesten ei mil lang, og finn fleire setrer innover der. Vi skal videre inn seinere ti Segestadsetra, så over elva til Glomnessetra, så ta stien på den andre siden av dalen ned att. Og ender da nede ved garden eller ved bilane.

Sambo og lillemann er allerede inne i hovedhuset og kikker. Hører dei roper på mor. Kjem!!! :) Fantastisk flott inngangsparti! Litt herskapelig over seg.


Tømmervegger og motivmåla dører. En plass med sterke farger og lagt ned arbeid og omsorg i huset.

Ei typisk bratt trapp som var i gamle hus. Mor stikk opp for å kikke.

Flott nytt tak! Steinhuset har blitt tatt godt vare på skjønner mor. Betydelig arbeid er lagt ned her.


Nede på første stua står det masse møbler stua sammen. Restaurering av andre stua pågår. En gammel veldig flott stol var det første mor la merke til.
Veldig breie vinduskarmer i steinhuset, perfekt til bleieskift av lillemann :)
Restaurering pågår..... så kjekt at der er folk som bryr seg om plassen og tar vare på den! tar tid og krefter å drive på som dette. Masse frivillig arbeid for at vi andre skal kunne nyte plassen og få oppleve historia til Segestad.

Enkelt kjøkken, med en gammel ovn bak mor.


Men så hører mor at lillemann roper. Sambo ville også opp og sjå, og dei er no på loftet. Ja, ja, mor kjem! Dei roper noe om sommerfugler. Liksom, inne. Skal sikkert berre skremme mor og sei bø ;) Men nei, var ikkje berre skremme dei skulle, men der var et par sommerfugler der i vinduene. Mor fekk jobben med å fange dei forsiktig og få dei ut vinduene. Lillemann ser langt ette dei store og flotte sommerfuglene der dei flyr lykkelig  avgårde :)


Men så er det ut og få i lillemann litt mat. Leverpostei er favoritten, og lillemann tar lilleboksen og spiser rett i fra den! Hallo du der, pålegget skal på skiva!

Rett ved hovedhuset står det et bygg til. Lillemann er bort og sjekker om det og er åpnet.


Det er faktisk eldhuset! Her dei kokte geitost. Benker og bord var her også, så vi satte oss inn i skyggen med resten av maten. Koselig plass :)
Kjekt å sjå før og etter bilder av bygget, og info om kva det var brukt til.


Mor har med noen av dei bitte små bilene til lillemann, og han driver å trekker dei bak, så fyk dei avgårde. Eine flaug like godt tvers over bordet, og hekta seg i vedkorga i "krana" si, og hang der til lillemann si store glede :-D


Her har det blitt kokt en del geitost og anna i årenes løp.
Mor tar seg en rask tur for å få heile gården i et oversiktsbilde. Mange bygg her faktisk, og har vært en ganske så stor gard. Har til og med vært husmannsplass her! 2 drenger og 2 tenestetauser har her også vært. Siste plassemannen som dei kaller det, forlot Segestad i 1902 etter snøraset tok huset. Segestad har vært sett på som en trygg plass, så snøraset var overraskande. Alle 3 kom seg berga ifra det, heldigvis.
Ved garden er der satt opp en kjøkkenbenk og en krane for praktisk bruk, og tørste folk :)Nede ved en kant ser mor et lite bygg. Aner ikkje kva det bygget er, for litt om og men å komme seg dit ned. Utedo ser det meir ut som. Å ja, der er faktisk et utedo inne på låven, til venstre når du kjem inn låvedøra om behovet er der ;)
Vakre hovedhuset i stein. Solid bygg som har overlevd en heil del.

Mor går ut på en hammer til høgre for hovedhuset. Må no sei at det er litt av en utsikt dei har hatt dei som budde her. Så flott som dette er det ikkje mange som har. Ser faktisk ganske så langt ned Oppstrynsvatnet.

Mor snur seg der ho står på hammeren. Hovedhuset, eldhuset og inn Glomsdalen. Fjellet Nakken 1236moh er starten på heile Glomsdalen.
Er ikkje dette et lite stykke paradis på jord, ja da veit ikkje mor <3Mor spring tilbake til karene som kjører biler på bordet. Mor skal ha seg ei skive ho også, og en bit elgpølse. Godt med noe salt i varmen og på tur. God pølse, for boksen var nesten tom!Sambo sin tur til å rusle litt rundt og kikke. Han forsvant nedenfor låven for å sjekke ut båser osv. Lillemann diltende etter, vil sjå han også ;)

Inne i kjelleren på låven har dei laga til et rom. Store mengder einer ligg til tørk. Kvifor aner mor ikkje. Brygging??Der var også snikra breie benker langs veggene. Som møteplass når det er stemne her oppe? Pent har det blitt her uansett ;)


Også her hadde det komt seg inn fleire sommerfugler. Mor tok nok en gang jobben med å fange dei forsiktig, og få dei ut.

Fleire romdelinger under låven, plass til forskjellige dyr. En bruker i 1782 førte bok som eksisterer enda. Der stod det at han hadde 12 melkekyr og 8 ungdyr på båsen. Og ei føllmerr, 30 vinterfora sauer og 30 vinterfora geiter. Så dette er en grøderik går, og en grøderik dal. Var godt med beite inn dalen her.Lillemann, skal vi gå no? Og han legg på sprang. Kjekt å kaste mose :)Men til slutt så fekk lillemann trua på å fortsette. Han er trøtt no, så er berre et spørsmål om tid før han vil opp i meisa og sove. Fjellet Svaretfjellet ruver her, med Lægdekulen 1433moh som ruver over Segestad.
Inn Glomsdalen. Dalen er snart 1 mil lang, med fleire setrer innover. Siste setra er Stol, som har historisk verdi. Var her ifra Bergen i 1985 for registrering, og inne på Stol fann dei 10 kolgroper fra jernalderen som har stor bevaringverdi, pluss tufter fra forhistorisk tid. Selvfølgelig verna alt sammen som freda kulturminne. Meir oppsiktsvekkande er at dei fann 4 tomter rundt en skålgropestein/helleristninger. På Stol finn du også rundt 7 hytter. På Nos som er ca 5km etter Segestadsetra, fann dei også en skålgropestein med 18 skåle bora ned i steinen. Forskerane er enige om at dette hadde et magiskt religiøst innhold. Dei fleste er ifra bronsealderen, 1500-500 f.Kr., men kan også være eldre. Alt har sånn historsk sus over seg, at det virkelig frister mor å gå dit, men blir alt for langt å gå 1 mil inn med lillemann og tilbake på en dag.


Vakre Segestad... vært masse her historisk sett. Rik gård som det vart tvist over. Dalen også rik, og har hørt gjete om fleire gårder, men etter svartedøden i 1349 vart alle gårdane lagt øde. Berre Segestad vart tatt opp att i drift. Tvist om gården har det også vært, etter en bonde hevda rett og sa han hadde brukt gården som seter, men futen meinte at gården hadde det som trengte for å være eigen gard. Etter synfaring av retten i 1594, så fann dei 10 hustufter og en gammel brønn med skjold over mot snødriv, dermed bevist at her har budd fast folk før. Futen fekk medhold, Segestad er en egen gård, ingen seter. Og tenk at i 1723 måtte man bruke stige for å komme til gården! Her har også vært smie, og gått gjeteord om en finsmed en gang også som lagde kniver med slire med sølvutsmykninger på. All redskapen vart lagd her. Heilt fantastisk kva dei gjor sjøl og var sjølforsynte med her oppe. Og korn har dei også hatt. Mor er virkelig imponert over plassen her, historia her og alt slitet folk har hatt for å klare seg på denne fjellhylla.


Lillemann hjelper til med å åpne porten. Forlater tunet for å begi oss inn Glomsdalen.Rett overfor tunet står sambo og lillemann og ser på sauene som sløver under trea der. Bæ bæ lille lam har du noe ull...


300m ifra tunet ligg restane etter muren som var rundt husmannsplassen. Stod 3 bygg her, men forlatt i 1902 etter snøraset.

Restene etter dei 3 bygga, ligg idyllisk til.


Kjem du mor?? Lillemann skal fortelle om høge tistler, sommerfugler, osv.

En ting er sikkert, her er både mange blomster, trær, nøttetrær, grøderike jorder og skog.
Farvel Segestad, vi sees kanskje en annen gong også ;)Trøtt lillemann opp i meisa, legg seg rett ned.
Kven skulle tru det, men sti skal det gå på begge sider her. Og vi skal finne ut av det på vår lille rundtur :)


Var litt utydelig sti i begynnelsen, men det kjem seg. Tett gras er det langs heile stien.

Langt ned til elva Glomsdøla der nede. Tenke på når bekken gikk tørr eller pga skikkelig frost at dei måtte ned dit for å hente vatn.Tett skog er det virkelig. Mor lurer virkelig på korleis det var her før når dei dro med hest til Segestadsetra for å hente høy. Da kunne det ikkje vært sånn skog her. Og sikkert beita her.En som har tatt seg en lur baki der <3 da er det for sambo å rette opp lillemann så han ligg godt. Sov godt lillemann...


Ikkje masse til utsikt dei ca 2km inn til Segestadsetra. Litt skog, og så meir skog som utsikt. Prøver å kikke over på andre siden på kor i alle dager stien går der :-/

Men det var da høge blomster! Dei lange stengene med lilla blomster er høgre enn mor der ho går!Landskapet åpner seg litt, og får sett inn dalen. Oi oi oi! Mor kunne tenkt seg lang inn denne dalen her :-PAll utsikt forsvinn litt til i vegetasjonen. Litt ruskete sti også. Heilt garantert ikkje sånn standard den var før.

Fjellet Klubben 1462moh dukker opp att, med Øykjeskaret med snø i til venstre.
Og der dukker Glomnessetra opp på andre siden! :)
Røft landskap dette her. Svarte fjell og ur, litt annerledes enn heime.

Dalen åpner seg, og sola sender stråler ned og gjer graset irrgrønt. Segestadsetra må vel snart dukke opp, sjøl om det berre skal være ruiner der.
Første ruinen på Segestadsetra ca 400moh, er inntil en stor stein, delt i 2 med ei sprekke, står det att ruiner. Kunne ikkje vært ei hytte, i så fall meget trekkfull ;)


Litt oppi der står att steinruinane etter ei anna hytte. Mor ser rester etter 3 bygg her. Mor veit ikkje kor mange som har vært her heller. Men med tanke på bebyggelse her i 1000år, så kan det ha vært litt av kvart her.
På setra finn du en benk for en lengre pause, og brua som går over til Glomnessetra. Tar du til venstre etter brua, så kan du gå videre til Stol. Går du ikkje over brua, kan du gå videre til Nos på ca 500moh og ca 5km inn.Mor med sovende lillemann i meisa ned for å kikke på elva og den store steinen. Blir liten i forhold til steinen :-S

Mor kikker opp elva. Klubben 1462moh med Øykjeskaret, en dal som mor egentlig ikkje har lyst til å snu ryggen til og gå ifra, men berre fortsette å gå innover.

Men mor skal nedover, til Glomnessetra og så tilbake til bilen. Mens dalen ligg bak mor og lokker. Skulle hatt telt! Eller fått lånt ei av hyttene på Stol.... sukk...Lillemann søv seg gjennom den første setra. og kjem nok til å sove seg gjennom den neste også. Dit er det under 300m til også.Mor har passert første bygget på Glomnessetra, berre en ruin att, og snur seg for å ta bilde av den, og den vakre dalen. Hjertesukk igjen. Mor skal slutte å mase om den dalen no.


Det er 2 hytter på Glomnessetra ca 400moh. Ganske så nye hytter også, så dei virker som dei blir godt brukte også. Sambo med sekken med mat, drikke og klær, står og venter på mor. Mor måtte berre ta et bilde skjønner du ;) Utsikta rett fram er til Fosdalen med Stryneskåla og Skålabreen.Hyttene har no flott utsikt utover Oppstrynefjella, og flott utsikt innover flotte Glomsdalen. Skulle ikkje mor holde stilt om den dalen ho? Jo, det skulle ho. Så over og ut.
Ikkje ofte mor ser så mange fine av desse her, ei rirkule. Vedfibrene er rett og slett slynga og vridd rundt kvarandre, og får en veldig hard og seig konsistens med fin struktur. Mor kjenner en som lager flotte skåler av sånne kuler.
Stien på denne siden av Glomsdalen er masse bedre enn den fra Segestad og opp til setrene. Men så er det ikkje hytter på Segestadsetra heller, men det er det her. Meir brukt, og meir holdt ved like.


Faktisk reint kjekt å gå her! Litt trist at når du er på vei ned, så veit du at turen nesten er over. Men vi er fremdeles spente på korleis siste biten vil være ned, for det er bratt der, på samme måte som opp til Segestad. Men folk går her jamnt, så ille kan det ikkje være.


Litt rask får no stien ha lov til å være også da, men jamnt over veldig fin sti.


Står og ser ned til elva laaangt der nede. Ser den ikkje, men hører den godt. Diskuterer at da vi var på motsatt side, så såg det omtrent utenkelig at det skulle gå en ok sti her, og når vi står her, ser det nesten utenkelig når det gjeld den andre siden ;) Altså, ikkje sku stiene på fjella ;)
Laaangt ned, ser ikkje botnen engang. Sambo som har litt høgdeskrekk, er enig med mor at hadde det ikkje vært vegetasjon her, så hadde det ikkje vært det samme å gått her, da vært som om å gå langs et stup.
Mor har aldri opplevd en plass med så mange store brune sommerfugler som her! Dei er over alt! Ikkje negativt, for dei er veldig flotte å sjå på og kjekke for lillemann å følge med, men dei må virkelig trivst her i Glomsdalen.Tenk at der på andre siden gikk vi.....

Noe fasinerendes ved dette fjellet der det ruver.

Lillemann søv enda, og mor og sambo trasker på. Begynt på nedstigninga, og stien er fremdeles like fin. Lover bra!

Moden markjordbær :) Da er det offisielt full sommer!En liten ruinrest etter noe som en gang var. Står et skilt med nr20 på, sett dei skilta dukker opp over alt. Enten navn eller nummer. Hadde da vært kjekt å ha den lista som forklarer kva dei talla står for.
Forlater løvskogen og stiger inn i furuskogen.

Og der ser mor over til Segestad! :-D Hallo der borte! Mor ser at der er folk på tur.

Stien begynner å bli en del brattere her, men ingen tegn til berg eller kanter her enda.


Mor ser rett opp på Nakken 1236moh


Nei men ,morn morn lillemann! Sovet godt? Etter sove sveisen å bedømme så har du det :-D

En grøn fluesopp dukker opp, og mor og sambo har en diskusjon om kor giftig den er, om den er den giftigste soppen i Norge. Etter litt googling så viser det seg at den kun er nummer 3.


Noen man møter på som sambo ikkje likte ;) stor er den, godt over 3cm lang. Art, aner ikkje, men stor var den.

Lillemann ville ha drikke, og den er i sekken til sambo. Og der finn mor også pakken med kjeks. Mor som har pakka, så mor veit kva snadder ho finn ;) Lillemann napper ut kjeksen, meget fornøgd.


No er den fine stien over, og brei sti med rullestein og laust underlag tar over. Tydelig at regn og vatn har gjordt sitt med stien. Litt ubehagleig å gå nedover på, lett å skli.


Får utsikt! Og ser at vi nærmer oss slutten. Stien skal ende borte ved parkeringsplassen, og fremdeles er det rullestein og grus som er stien. Ingen bratte som på vei opp til Segestad. Bebyggelsen til venstre er Hjelle, med flotte Hjelle hotell som ei lita kvit gammel trebygningsperle.
Og mor ser inn til Erdalen igjen. Dit skal mor i morgo!! :-D Glede!!

En veldig høg plante med en stengel med mange gule blomster på. Mor ikkje sett før heller, og aner ikkje kva heiter. Blomsten er gul med en slags rød midt.
Mor snur seg og ser opp stien. Litt ubehagelig sti dette her, og mor og sambo er enige om at var bedre å gå opp til Segestad enn dette her.Litt bedre her og der, men generelt rullestein.
Opptatt humle som ikkje aner at mor og lillemann står og studerer den :)

Gården der vi gikk gjennom, dukker opp att. Hmmm... skulle ikkje stien gå ned ved parkeringsplassen? Har vi gått feil en plass? Eller har stien delt seg, og vi ikkje fått det med oss? Dette er i alle fall der stien har gått ifra gammelt av, men sikkert blitt lagt om for å unngå at alle kom ned ved huset.Der kom vi ned, og spor viser at vi ikkje er aleine om å komme ned her.Dagens rute :-D Sambo og mor enige om at dette faktisk er den fineste turen vi har gått ilag, og en tur vi kan ta oppatt om kjem tilbake hit. Segestad er virkelig ei perle verdt et besøk. Historie, flotte bygg, og ei plassering mange kan misunne.
Lillemann får endelig kaste noen kast med fiskestanga på parkeringsplassen, og er en ganske så fornøgd gut :)

I bilen og ser no over til Segestad. Ser du gården oppå fjellhylla til venstre? Sånn heilt ytterst av Glomsdalen? For ei plassering sei mor berre, og er like fasinert som da mor såg plassen for første gong. At folk i mange hundre år, ja kanskje ifra vikingtiden har hatt bosted der, er heilt utrulig. Og så en honnør til Segestads Vener som har lagt ned tid, krefter og penger i å restaurere denne flotte plassen. Tusen takk for arbeidet, slik at folk kan nyte denne perla, og kan få lære historia bak plassen, og vår historie om slit ved sånne plasser. Har du anledning til en tur opp dit, så anbefaler mor det virkelig :-D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar