torsdag 24. juli 2014

Gryta 1032moh, Stryn


Siste dag i Oppstryn, dagen etter er det heimreise. Har blitt en del daler, vatn og setrer iøpet av denne uken, så mor hadde et ønske om en topptur for utsikten sin del. Valget vart Gryta rett overfor Stryn sentrum. Der er 3 veier opp til Gryta. En umerka som er bratt. En merka som også er litt bratt mot slutten med litt klyving, og så er det der du går via Bubergsskaret. Med meis, så vart det via Bubergsskaret. Men skulle no sjå når vi kom til foten av fjellet, kva vei vi skulle gå.
Tar av ved Esso stasjonen i Stryn sentrum, opp Setrevegen og følg skilt Skitrekket. Ved skitrekket står en bom, 40kr.Kjør opp til Bøasætra og parker på den store parkeringsplassen der. Skilta videre.Bom stopp ved skitrekket :)
Faktisk Gryta som er fjellet bak også.

Kjørt gjennom et enormt stort hyttefelt med hytter store som hus, og ender på en stor parkeringsplass. Målet som stikker opp der bak.

Veien opp til Gryta år opp til hyttene, så er der sti bak hyttene vider opp på haugen.
Du tar ikkje feil :)

Litt start problemer på lillemann idag, vært varmt ute i dag også, så lillemann var litt sløv. Endte med kompromiss, mor bære meis med lillemann snart, mot at sambo fekk starte med å bære litt.


Skikkelig engfølelse og seterfølelse her.


Lillemann ser en sti, og vil da gå sjøl. Rart det der, han liker ikkje gå grusveier, men stier, det er noe helt annet :-S
Lillemann går opp bratta sjøl, og oppå dei største steinene skal han. Mor ikkje heilt glad for det, men noen får han lov til å klatre oppå.Litt bratt opp fra hyttene og oppå haugen og tregrensa, men det er heilt greitt å gå og er ikkje så langt. Mor held lillemann i begge hendene der vi rusler etter sambo.Lillemann vil helst i meisa, men sambo oppmuntrer lillemann til å komme til toppen først.

Oppå toppen av haugen, og det er ganske så slakk stigning videre inn. Planker/stokker er skilt her, og her deler stien seg videre. Godt merka. Gryta rett fram.
Skitrekk nr2 som går mellom Hestefjellet og Småeggene.Nærmer oss Gryta og ser tydelig stien som går opp "bratte" veien. Ser ei som forsvant opp, og lurer på kor bratt det er. 3 karer som vi traff, anbefalte ikkje den veien med meis, må bruke alle 4 til å klatre med noen plasser sa dei. Så mor zoomer inn for å studere...
Komt til enden av det 1. trekket, og lillemann roper ut "Rundt!" Og så forklarer han korleis det fungerer, og at heisa rister kvar gong når den treff en stolpe. "Riste sånn" sei lillemann og rister heile meisa.
Lillemann fasnert av det store runde hjulet, og at et er ei heis! Studere litt, så forklare alt for mor :)


Utsikta bak oss. Ser Svingsetvatnet 287moh der bak.Rett etter heisa så deler stien seg igjen. No er det valget mellom sti opp til Gryta, bratt eller via Bubergskaret. Etter litt diskusjon, så kom vi fram til at slite seg i bratta i denne varmen, da heller bedre å gå via skaret som er litt lengre, men mindre tung å gå. Og skulle det bli veldig bratt og sambo ikkje like seg, så er det litt dumt å måtte snu.Vi valgte Bubergskaret. Du kan også gå til Kyrkjenibba 1400moh via denne stien.


Stien er veldig godt merka fra start til slutt med røde merker. Du går trygt her ;)

Skravlebøtta til mor vart plutselig så still... Joda, der hadde han sovna. Sambo fekk jobben med å legge han bedre til rette.


Utsikta bak mor blir berre bedre og bedre. Ser no også litt av fjorden der bak.

No var det synd lillemann sov, for her dukker det opp noen sauer. Mor og sambo lister seg forbi i et håp om at dei ikkje skal breke og vekke lillemann....Mor kikker langt etter bratte stien opp Gryta, kor den faktisk går. Kor vanskelig kan den være tru?

Du skal helst ikkje drikke vatn ifra bekker i områder de dyr beiter, så vi kikka etter noe som såg ut som et oppkomme. det vatnet drakk vi sjøl, og lillemann får det som er på flaska, berre for å være sikre.
Mor og sambo kikker stadig på den andre stien, ser etter jenta som gikk før oss. Ser ho kryper på alle 4 der oppe, og er glad for vi er her.
Skaret er ikkje så langt unna, slakkere og bedre å gå.


Stien er faktisk ned på berget et stykke også.
Utsikta bak blir berre bedre og bedre, blåere og blåere. Vanskelig å sjå kva fjell det er også.

Mor kjenner at lillemann beveger seg, og sjekker. Joda, søv enda han, berre skifta stilling.

Grei skilting også når nådd skaret, og stien deler seg. Så skal mor gå heile den fjellryggen der for å komme til toppen.Mor ser der den andre stien går, Kyrkjenibba 1400moh som det er skilta til, er faktisk toppen heilt til høgre her, så skjønner at det er 3 timer dit.Dukker opp et lite vatn her. Hadde lillemann vært våken, hadde han sikkert insistert på å fike i det :-/

En som våkna, og ikkje blid.... har ikkje fått sovet ifra seg, men nok med tanke på det er kvelden også. Men snakka han vekk med å kikke etter sauen mor såg var ensom og ropte på mor si. Da glemte han seg sjøl ei stund, og var heilt vekk i historia om sauen, og kor er mammaen??
"Sjå mamma, en langebein!" Etter å ha studert langbeinen, så måtte mor koste den vekk, for lillemann skulle jo oppi sekken og finne kjeks!

Kose på fanget til mor, og få på litt meir klær. Kos gjer alt så masse bedre <3Mini kjeks redder dagen! :-DEtter litt kos, meir klær og kjeks, så er lillemann klar for å gå videre. Regntrekket fungerer fint som vindbeskyttelse også, mor drar aldri på tur uten det trekket, uansett vær.Grei sti og grei merking :)
PÅ vei opp fjellryggen til Gryta, og mor ser tilbake. Skaret til venstre, så topper som Kragefjellet 1400moh, Seljesetskaret heilt inst, Steindalsegga 1366moh og Kykjenibba 1400moh. Og i "kløfta" til høgre, der inn ligg Oppstryn.


No som lillemann er våken, så fantaserer han om krokodiller i vatnet, mens mor heller lurer på frosker. Verken mor eller lillemann såg noen krokodillehale, så vi vart enige om frosker ;)Litt meir utsikt åpenbarer seg etter kvart mor går. Inn mot Oppstryn, og mor hadde håpt på å sjå heilt til Oppstrynsvatnet.
Veldig fint å gå langs ryggen her. Den er ganske så stor og vid også.

Langt der bak ser mor toppvarden. Så får vi sjå kvar den der utsiktplassen er, for den skulle være på 960moh, og toppene er jo 1032moh. Så kvar er utsiktsplassen da?

Lillemann såg toppvarden, og ville ned og gå sjøl. Og det må han no få lov til :)
Fleire kvite fjelltopper titter så vidt opp..... lurer på om mor får sett alle komme opp?


Vegetasjonen oppå ryggen er av den meget lave sorten.Vardekunst på vei til målet.
Ser du den store runde steinen utpå kanten? Den ser lite trygg ut, som om den kan rulle avsted.


Lillemann og sambo siste stykket til toppunktet.


Mor og lillemann, radarparet på nok en topp :-D

Kveldsdis og utsikt, sol og blå himmel. Ser fjorden inn mot Loen og Olden til venstre, Nordfjord til høgre.
Mor skjønner at utkikken er forbi toppen, og dermed tar vi oss en ekstratur. Må no få med utsikta som står skrevet så masse om, når først er her. Og lillemann vil gå sjøl. Og når du står ved varden, så ser du stien veldig tydelig, at du skjønner det.


Dermed etter å ha karret oss opp til toppen, er det å gå ned et stykke....En som koser seg på fjelltur :-D

Utsiktsplassen må være nede på den kanten der. Jaha, da er det berre å gå.


Den berømte utsikta utover Stryn sentrum :-D Slettes ikkje verst! Synd sambo ikkje får sett den. Det er rett ned utenfor her, og han liker ikkje høgder, og snudde 10m ifra utkikken.

Mor lovde å ta et par bilder og så komme kjapt tilbake. Mor kikker raskt, tar 4 bilder, og snur. Joda, verdt ekstra å gå for dette :)
Mor snur seg, og der er sambo med lillemann. Når du er høgderedd, så er det ubehageli at andre er utpå kanten også, og han følte seg tryggere med å ha lillemann med seg, sjøl om han veit at mor ikkje går utpå kanten, eller gjer noe dumt med lillemann med. Men sånn er det med høgdreredsel, så mor er kjapp.
En fantastisk fin kveld, denne siste dagen her i Stryn. Mor skulle ønske ho kunne vært her fleire dager til, for her er så mange fine turmål! Som Gryta ;)
Sambo og lillemann kikker på en øyenstikker, hatt det spennende nok dei.

Og da var det oppatt... sukk. Er bratt oppatt, og ikkje så enkelt å bære lillemann i armane da, så her er det å få lillemann i meisa igjen.
Mor morro klump! :-D
Oppe ved toppvarden igjen (pust pes) og da ser mor stien vi kom ifra, og den som kjem opp den bratte veien. Vi tenker vi tar den samme veien ned igjen også, var veldig grei vei å gå.
Noe salt i varmen er utmerket! Reinsdyrpølse og elgpølse har vært kjekt på turene her inne.

Lillemann legg den dyrebare smokken sin i varden. Forsikrer seg om at verken mor eller sambo skal ta den.


Liten matpause er noe lillemann liker på turer. Ikkje at han alltids er så sulten, men han liker kosen :)Flott utsikt ifra toppen også ;)


Utsikta inn mot fjella. Så mange turmål her er!!


Gutta til mor ved toppvarden.


Lillemann undersøker rundt den store steinen, lurer på om det bor ei mus der. Men han finn ingen.


Mor nyte utsikten, før vi no pakker sammen og går ned att. Har vært ei fantastisk uke i Oppstryn med flotte turer, og møtt mange kjempe kjekke folk.Lillemann er klar for å dra heim, han er litt sliten sei han, så heilt greitt.


Mor ser en plass der det kan være mulig å få sett inn til Oppstrynsvatnet, og mor tar en avstikker. Og jaggu så får mor sett inn! :-DEr virkelig flott her inne, sjøl om det ser veldig bratt ut, så er det masse som skjuler seg av setrer, stier og veier. Det er berre å leite!Sambo og lillemann ligg framfor mor, så her er det berre å jogge etter!

Godt trakka sti....


Når mor tar att lillemann, så skal han til mor med en gong, og da mor helst bære han også. Rett i meisa med lillemann, og sambo tar på trekket, for det er bra trekk her oppe, og beskytter mot sola også.

Ikkje noe krokodille de heller, kjem det ifra meisa. Mor kjenner lillemann rister på hodet, dammen var for liten meinte han, og krokodille liker ikkje gras.
Ned att til skaret.Fra skaret så vises stien på berga veldig godt, der den slynger seg nedover.

Og no som lillemann er våken, er det veldig greitt å møte på sauene. Lillemann husker sauen mor snakka om, og den var vekk ifra fjellsiden, og sikkert komt hit til den lille flokken. Lykkelig slutt er veldig viktig ;) Synge Bæ bæ lillemann er viktig også når man treffer sauer.


Stien ned haugen til setra igjen. Mor og lillemann synger fremdeles på sanger, tuller og fjaser.Lillemann er lykkeliten på tur! :-D


Oisann! Ups! Mor nesten trakker på den stakkars redde frosken. Lillemann neste hopper ut av meisa for å sjå, så mor må sette sjøbein der vekta bak svirrer fra side til side. Greitt nok å bære over 20kg på tur, men når lasten da hopper, gynge fram og tilbake, skifter brått side, ja da kjennes det ut som 30kg.
Da er mor tilbake på Bøasetra. Varmt kveldslys møter oss på det store hyttefeltet. Her er hytter spredt over heile området, veier i kryss og tvers.Hittil som mor ar sett, så er det her på Bøasetra at mor har sett flest av dei gammle koselige hyttene.
Etter å ha kikka på ei hytte som stod til slags her, så vender vi nasen til bilen. Hadde vært koselig å hatt ei hytte her oppe, ikkje berre for sommerbruk, men også vinterbruk, for her er masse oppkjørte langrennsløyper her om vinteren.

Takk for idag Stryn, og takk for turen <3
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar