tirsdag 8. juli 2014

Kveldstur mot Melandssetra 490moh, Stryn.


Mor, lillemann og sambo har tatt med seg campingvogna og dratt inn til Stryn og ligg ved Oppstrynvatnet. Være ei uke og gå litt turer i området. Mor har plukka ut noen interessante plasser som vi tre kan gå. Men dårlig vær fører til lite tur. En opplett førte til en liten mulighet en kveld, og Strynsvatn Camping her vi ligg, så har dei laga til en vei ca 2km opp bratte fjellsiden, mot setra Melandssetra på 490moh. Enden av veien går en merka sti til setra. Pluss der er en sti som går til den utrulig store og flotte fossen som er her. Fra campingen så hører mor duren fra Rjupedalselva, og ser kvitt skum heile elva ned.
Starter rett opp ifra campingplassen, og begynner på 45moh og skal over 260 høgdemeter opp. Litt sånn trim og for å komme oss ut, pluss mor vil opp og bort til fossen :-D

Oppe ved campingplassen finn du dette flotte skiltet med full oversikt over veien opp, pluss navn på alle svingene, og ide kvar du kan gå videre.
Været ser utrygt ut, men berre biltur og være inne i campingvogna for en liten, blir kjedelig. For mor også, må mor berre tilføye. Målet for turen er rett opp bak her.
Ei grind etter campingplassen, og dermed er turen i gang! :)
Brekkefjellet 1136moh ligg fremdeles i skylandskapet etter regnskyllene idag. Krysser fingrene for stopp av regn for idag.


Sola bryt gjennom, skin flott på campingplassen. Mor ser også ned til lille Dispaholmen nede i vatnet, ei lita perle vi var på igår.Sambo hadde lillemann på skuldrane så lenge som mulig, men lillemann nekta til slutt og skulle berre i meisa. Og mor bære. Sukk... håper han blir litt meir våken med litt frisk luft.

Kjempe flott vei å gå på, skikkelig underlag. Bratt, men berre å ta det med ro.Oppstryn er jaggu vakkert!! Grunnen til at mor og sambo dro med lillemann hit. Fantastiske fjell, nydelig vatn, masse elver og fosser, daler alle plasser, og et dramatisk landskap <3

En pausebenk er nok kjekt å ha midt oppi svingane. Tungt å gå så bratt opp, men Oppstryn er masse opp.

Ei flate! :-D Så deilig! Og en masse søledammer. Og kven skulle da plutselig ned?? Jo, lillemann. Fiske med strå i absolutt alle søledammane bort heile veien, inkludert grøfta.

Sambo prøver å finne en måte å  gi lillemann drahjelp på. Da han med ei grein, nope, for da skulle han berre fiske med greina. Dra han i tau ville han ikkje. Heilt til mor lurte på om lillemann hadde fått seg hund, da gikk det ;)


Og så bytte roller ei lita stund. Men da hadde lillemann fått nok, og slapp tauet. Ja ja, kom oss en sving til opp.


"Hanske!" Lillemann såg det samme som mor, en mista arbeidshanske. Det ser ut til at den har hengt her ei stund også.Sola beriker oss med sitt nærvær, og alt virker så lettere. Til og med veien virker lettere :)
Lillemann syns veien er tung, sjøl om han holdt mor og sambo i kvar si hand et godt stykke og fekk god dra hjelp. Meisa, den er kjekk den! Og "dops" som lillemann hørte rasla i ei nesten tom eske.....

Mor hadde håpt på å få utsikt mot Furedalen overfor Veslebygda. Mulig turmål en da det er mulig :)

Fjellet som er i mors horisont er ikkje noe turmål med lillemann på ryggen, Dispahyrna 1484moh.

En vakker blomst i veikanten, ikkje så mange blomster her. Mor forklarer lillemann, farge: rosa, heiter revebjelle, og blir sjuk om han spis den. Dermed så er lillemann i gang med å kikke etter alle revebjellene har kan finne :)


Siste svingen, og oppå kanten låg 4 sauer. Lillemann vart veldig glad, for sauer er kjekke dyr å treffe på :)Mor får til og med klappe litt mamma sauen. Lilleman turde ikkje.

Stien opp til setra var rødmerka opp skogen her, men det er 20 min ekstra å gå opp, for seint på kvelden for oss :( Dermed stikk vi berre bort til fossen. Og som sauer alltid gjer, dei går rett fram på veien når dei skal stikke av ifra folk, ikkje til sides og inn i skogen. Ja ja, så her får vi ta med oss sauene til fossen også.


Inn i skogen på en god sti, og lillemann smiler, han er jo tross alt inni skogen!Ohoi!! Her bråker det! :-D Vatnet fosser avgårde i den store Rjupedalselva.


Mor berre elsker sånne store fossende elver, der du kjenne fråden står og at vinden blæs pga trykket. Kjenner lufta er våt, og føles som om du står i tåkeyr :-DLillemann liker også elver, og han syns den bles masse! Og masse bråk :)Lillemann skal absolutt ikkje ned her, for det er vanvittige krefter i denne elva. Men du store tid kor vakkert det er med utemma naturkrefter :)Mor må berre ha en siste kikk på elva før returnerer til campingvogna. Mor hører elva konstant på campingplassen, ser deler av strykene, og har heile tiden hatt lyst bort. Men no vært langt opp og bort ;)


Mor stopper opp, det heng noe i treet i stien. Et ødelagt kvepsebol? Sambo er lite glad i sånne gul og svartstripete, og ber mor ligge langt unna. Mor skal da absolutt ikkje ta på eller forstyrre, berre kikke. Men bolet som er ca 10cm høgt, er det ikkje heilt forlatt. En ensom kveps stikker ut av bolet, i det mor forlater åstedet.

Stien ifra veien og bort til elva er grei, og over en liten bekk. Ikkje lange biten bort, og vel verdt!Akkurat her på dei steinene, der går stien til høgre, opp videre til setra. Dama på campingen sa det tok 20min opp til setra ifra veien, og så kikke litt rundt og så ned, så blir det dessverre for seint for lillemann. Men kan no kanskje prøve oss en annen dag på den setra.Lillemann turde endelig å ta på en sau!! :-D Fornøgd lillemann stolt over seg sjøl, vil en gang til, men det vil ikkje sauen og stikk.


Mor har no berre sett Oppstryn i regn og meget lave skyer, men dette her begynner å bli svært så lovende :)
Skyene slett snart tak i fjellene rundt, og mor som har kikket på Finn.no/kart no lenge, får no endelig sett litt rundt korleis turmåla ser ut :-D


Det meste ser vakkert ut i solskinn, til og med dryppende vatn blir ekstra pent.Lillemann kjører med nye leiken i meisa, vart leikebutikk i styrt regent, og det hadde lillemann ikkje noe imot.
Nesten nede på campingen igjen, og lillemann er no snart klar for seng. Hente ei skive, bøtte og spade, og ta kveldsmaten i strandkanten.


Turen sånn ca på finn.no/kart ;)


Sett ifra vannkanten, med Rjupedalselva midt i bildet. Fjellet bak er skylagt dessverre. Setra skal ligge rett til venstre for elva, litt nedom dalkanten, sånn ca der øvste solflekk er. Mor har lyst heilt opp på kanten, og da gjerne til venstre inn den dalen. Men får sjå kva turer som blir, for mange ligg på ønskelista :)
2 kommentarer:

 1. Kjekt med nye turer, og i Oppstryn er det jo rett og slett fantastisk for oss som likar fjell:) Om de er der enda, anbefalar eg tur til Segestad og Erdalssetra/Vetledalsseter. Begge turane går fint med bæremeis. Dei begynner å bli tunge å bære etterkvart, så då begrensar turane seg sjølv, ja :) men heldigvis kan dei jo gå meir sjølv også. Sjå meir info om turar i Oppstryn i dette innlegget (og sjekk ut linkane som ligg der for dei andre turane):
  http://fjell-luft.blogspot.no/2013/12/oppstryn-3-under-brefall-og-stupbratte.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Må berre smile Liv Janne, for ogår var vi på Segestad, så Segestadsetra og Glomnessetra. Idag var vi til Erdalsetra/Storesetra og Vetledalsetra. To smeise fine turer, og ny tur ligg klar for morgendagen :-D Merker at lillemann veks ja, så turene blir deretter også, men ser på det bra trim ;) Tur til Skjerdingsdalsetra ligg som ønske også, men så er det å få passe til buss, og eg fekk til å finne ut av det igår :-S Ser kor vi ende opp! Men Oppstryn er berre vakkert! <3

   Slett