lørdag 5. juli 2014

Megardsdalen 500moh med morfar og mormor


Mormor ringte mor på jobb, Kva skulle mor gjere i kveld? Ingenting? Flott! Kva med Megardsdalen?  Og mor var ikkje vanskelig å be. Dei 2 eldste skulle bli henta av sin far for ferie først, og mor vil være der for å klemme dei ekstra før dei drar ifra mor i 1 dager :-( Ja da, dei er 13 og 15 år, men mor syns det er lenge uten dei uansett. Men etterpå kunne mor og lillemann bli med. Etter klemming og sett dei vel avgårde, bar det ut i Hundeidvika for å plukke opp mormor. Morfar kom ut, og lillemann vart så glad for å sjå han, at han klappa på setet ved siden av seg : Moffa sitte dæ" Og dermed kledde morfar på seg og vart med på tur! Å lykke!! :-D Lillemann prata som en foss, glad for at morfaren også vart med.
Megardsdalen er en dal i Hundeidvik, en grusvei går opp til høgre (skilta) før fabrikken Formfin, ved et rødt hus med laaaangt kvitt stakittgjerde. Samme vei som opp til motorcrossbana. Bom på 20kr, og kjør til endes.
Parker i rundkjøringa, og jepp, der er faktisk ei rundkjøring oppi skogen ;-)
Veien opp har faktisk fått skilt. Alternativt er faktisk gjennom grinda ved rundkjøringa, der går en sti.


Etter litt overtaling så satt lillemann på skuldrene til morfar. Han har hatt en slitsom dag på barnehagen, og ville egentlig sitte i meisa med det samme. No satt han og prata i vei på morfar sine skuldre :)

Mormor er grindåpner. Pass på å lukke att, for det går mange sauer her.
Hørte sauebjellene på laaang lei, og morfar og lillemann står og prate med sauene. Sauene er litt skeptiske til dei to der, og stakk av.
Sauer er ikkje akkurat smarte dyr, der dei prøver å stikke av, men spring framfor på veien.

Sauer popper opp både her og der! Lillemann har masse å følge med, og glemmer både tid og sted :)

Uvant dette, tom meis :-S som regel sitt lillemann der og skravler, men no sitt han på morfar og skravler i vei! Mor får heller passe på fiskestanga til lillemann.
Mor går og smiler for seg sjøl, ser på dei 3 der framme, og hører på skravlinga. Koselig å høre på dei <3Grusveien her er ikkje av det peneste, men landskapet rundt er kjempe flott. Taggane på Skopphornet er like flotte å sjå på kvar gong mor er her.
Revebjeller. Giftige, men fantastisk nydelige.

Lillemann vil no i meisa, sliten liten venn. Så mor setter ned meisa, og ser da bak. Ikkje verst til utsikt heller :) Ser ut til Hareid, Sula og Festøya.

Oppi meisa si, henger over beverbamsen sin og er still ei lita stund. Tar på å være liten med lange dager.
Dagens diskusjon, kor ruta til den så kalla Blåråsa går. Den har ikkje mor gått enda, men mormor har fleire gonger.

Langs veikanten veks det kjempe høge tistler! faktis pene å sjå på når man kikker etter.

Lillemann ville absolutt ta på blomsten. Så mor lente seg bort, men advarte lillemann, pass på stikk stikk!

Veien opp lukter veldig stramt av sauebæsj. Det er bæsj alle plasser på veien, og ganske så vanskelig å unngå. Nesten greitt lillemann sitt enten på skuldre eller meis.Pausebenken. Og da ville lillemann ned og sitte på benken. Sjokoladebit vart det også.
Veien videre fra benken var heldigvis med mindre bæsj på, av en eller anna grunn. Men kjekt å lukte meir skog.

Ras plassen. Her er man forsiktig om vinteren og ved snøsmeltinga.Andre siden av dalen er det et anna flott fjellparti, mellom Hundatinden 1234moh og Gjævenakken 627moh, lett strødd med kvite ulldotter ala sau."Elva, elva! Fiske!! :-D" Trur lillemann har tatt heilt av med dette å fiske. Mor forklarer at skal opp til ei seter og hytter, der er vatn og bru lillemann kan fiske på. Lillemann skal fiske så fort han ser rennende vatn, eller stor dam, og også da finne krabber. Mor jobber med å lære han forskjell mellom fjellvatn og sjøvatn, men han tar ikkje den heilt enda."Fossen!!! Storjfossen!!"  Lillemann er veldig kjapp ute med å oppdage fossen her, før oss andre. Men så sitt han høgt oppe på ryggen til mor også, og har full utsyn. Mormor har fortalt lillemann at Storfossen er her, og jaggu så huska han navnet også :-SFlott foss, men ikkje så stor no som den bruker å være som under snøsmeltinga. Men ifølge lillemann, så bråker den ;)Kjære Skopphornet, kor mor elsker dine tagger..... sukk...


Stien som tar over for veien, er veldig fin og grei å gå. Tydelig også. Så har du ikkje vært i Megardsgarden før, så frykt ikkje, du finn lett fram her!


"Hytte! Dæ!!" Utkikken i meisa er ivrig idag. Når han ikkje jabber om alt mulig, så er han opplysningsbyrå for kva som dukker opp :-) Og han er kjepp med å få med seg ting også, så noen dårlig utkikker er han ikkje.Da ligg Megardssetra der bak, Heimstevatnet 485moh bak mor, og stien tydelig til venstre her. Dette her er berre det første av 4 vatn inn her.

Den første hytta har blitt faste stoppestedet for folk som går hit. Den har fått seg en renovering, og denne setra er en plass folk bruker ofte. På fine dager treff du gjerne folk her, og ofte er den kjekk som kveldstur.

Det begynte å regne siste stykket fram, og mor låner huken under tak for lillemann og meisa. Få på lillemann meir klær, og dekke meisa for regnet. Regn var ikkje medregna på denne turen, men sånt som skjer her på våte Nordvestlandet. Mor har med ei tynn ulltrøye til, så mor klarer seg. Lillemann har softshell, pluss regntrekk som alltid er med. Legg ingen demper uansett :)

Lillemann vil fiske med en eineste gong, og morfar tar med seg guten. Da tar mor seg en kjapp tur i området. Veldig flott og koselig plass, med elv og fleire vatn.
Ned Hunaelva. I et lite stille hull, kunne morfar nesten plukke opp en fisk! Mor må virkelig få seg en liten tur aleine hit opp og fiske :-P

Lillemann har juksedupp på, og får da kaste som han vil uten redsel for å bli hekta, eller han hete seg sjøl. Men fiskeglede har han i tonnevis uansett!Der er fleire ruiner etter sel som en gang har vært. Mor kunne virkelig tenkt seg å sett et bilde fra da her da alle bygga var oppe. Sikkert en koselig plass :)
Elva er ikkje mange meter lang, og så kjem du til Litlevatnet 501moh.
Heiter Litlevatnet, men er et ok stort vatn, og ligg heilt inntil foten av Hundatinden 1234moh.

Mormor funnet seg en sitteplass i elva og ser ned til Heimstevatnet vi kom opp til høgre for.
Lillemann og morfar har fiska ved elvekanten, oppå brua, kasta ut og kikka på den falske fisken på fiskestanga har hoppa på elvestryka. Store smil på lillemann! Og så må han sjekke ut skit også, for han syns og har forstått, at skilt er viktig. Fleire flotte turmål ifra Megardsdalen. Skopphornet, Trandalen, Trollvatnet, over til Riksheimdalen, opp til Bakklidalen, Synnavindsnipa osv osv.
Lillemann er en kjeks-gut. Safari er greie, men han etterlyser likevel "rosakjeksen", Ballerina med jordbær. Må få på handlelista mor! Med kjeks i handa, er det å komme seg ned før dei virkelig store bygene kjem bak i dalen.

Noen som sa at regn er noe hinder?? Ikkje på radarparet her i alle fall! :-D

Mormor på vei heim. Vi synger på Twinkle twinkle little star sangen som lillemann er så glad i. Han sitter i meisa og synger og nynner, og er i kjempe form for øyeblikket :)Greitt å være litt aleine på tur når vi to går og synger. Ikkje lite faskt heller, og ikkje samstemte...... men utsikta, den er samstemt og vakker ;)Morfar er en skikkelig tullebukk, og det er han som bærer fiskestanga til lillemann. Her forsøker morfar å fiske en sau, men agnet fall ikkje i smak, og sauen stakk til skogs :-S men lillemann, han   flira og kosa seg. Han er berre så glad for at morfar vart med!


Nesten nede ved bilen igjen, og lillemann synger og nynner. Mor kikker bak, og lillemann skjønner han blir iaktatt. Ser deg nok mor!!
Megardsdalen er ca 3km langt, litt tung stigning til å begynne med på grusveien, men stien har fin stigning, og nesten flatt inn siste biten. Masse regn gir våt sti, så da greitt med gode sko. Men som kveldstur er den akkurat passelig. Lillemann er kjempe fornøgd med turen, og ekstra fornøgd siden morfar (som ikkje var vanskelig å overtale med lillemann sine brune dådyrøyner) var med. Kjekt å ha med besteforeldre på tur! :-D


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar