fredag 25. juli 2014

Opplev Oppstryn! Stryn


Mor, lillemann og sambo har tilbragt ei uke i Oppstryn. Bodde på herlige Strynsvatn camping i campingvogna, og hadde det som base for fjellturer, kjøreturer og fisking. Mor satt lenge på finn.no/kart og kikka på området rundt, og googla. Laga ei liste over plasser som kunne være interessante å gå og utforske. Og du store kor mange plasser det er å gå der!! :-D Mor vart nesten rådvill i kva velge.... Du ser det ikkje når du kjører gjennom, for du ser berre store mektige fjell. Lite aner du om gjemte daler, skjulte fiskevatn og "er det virkelig mulig å ha seter der??" setrer.
Vi fekk 6 turer:


 Fjellgården Segestad 314moh, og to setrer: Segestadsetra og Glomnessetra 400moh. Og Segestad ser heilt ubestigelig ut der den ligg ytterst på en fjellkant. Historisk sus og åpen restaurert gård for alle. Og en fantastisk rundtur!
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2014/07/fjellgarden-segestad-314moh.html


Erdalen, en virkelig nyyydelig dal! Flatt, med store fjell ruvende, med 2 setrer der også. Storesetra og Vetlesetra. Vetlesetra her en åpen DNT hytte også ;) Meget barnevennlig tur, og under 2 km mellom kvar seter.
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2014/07/vakre-erdalen-storstra-470moh-og.html

Mot Melandssetra 490moh rett bak Strynsvatn camping der vi låg, berre for en kort kveldstur etter regnet gav seg. En tur til den flotte elva Rjupedalenfor å sjå på strykene og fossen.
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2014/07/kveldstur-mot-melandssetra-490moh-stryn.htmlFisketur til Skihellevatnet 921moh opp i Sundsdalen, nesten tvers overfor Strynsvatn camping. Flott tur til et flott fiskevatn. Og går du videre der, så går du over til Rørhus i Hornindal :-S
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2014/07/fisketur-til-skihellevatnet-921moh.htmlFlofjellsveien 534moh. Kjent overgangstur mellom Stryn og Vollset i Hellesylt. Tur som er ca 1 mil å gå, men vi tok den opp fra Flo og et stykke bak som kveldstur. Rå fint!! Berre må få gått heile veldig snart :-P
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2014/07/en-liten-tur-opp-pa-bermte.html
Gryta 1032moh. En topptur rett overfor Stryn sentrum. Barnevennlig sti heile veien, og går du ned på utkikken, så får du ei flott utsikt utover Stryn. Fleire merka veier opp, om ønsker brattere oppstigning.
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2014/07/gryta-1032moh-stryn.html
Området rundt Oppstryn er kjempe flott! Mor hadde nakkevridninger heile uka vi var der, kikke etter alle plasser og fjell. Mellom turene har du nok å gjere på også.

Berre på campingen hadde vi mange muligheter. Der var 2 leikeplasser med trampoliner, klatrestativ, disser og ei elekstrisk gravemaskin som lillemann la att mange penger i. Teltplassen rett ved resepsjonsbygget, gravemaskina og leikeplassen.

Resepsjonsbygget der du får leige båt, kano, kjøpe diverse husholdningsvarer, kiosk, bestille Grandiosa, is osv. Og ikkje minst, ei hyggelig betjening.
Stor camping,med 2 servicebygg, og vognene og hyttene ligg som terrasser oppover siden.

Vårt krypinn for uka, akkurat passelig for oss 3 på tur :-D Ekstra kjekt er det at du ligg litt privat til sjøl om mange på plassen. Kvar terrasse har enten prydbusker rundt, frukttrær eller bærtrær. Veldig greitt på kvelden eller etter middagen, 1 pakke vaniljeaus, gå bak vogna, plukke enten rips eller solbær. Vips så har du dessert! :-D
Eigeren viste oss på kartet kva terrasse vi fann dei beste morellene også. Magen til mor.... :-PMor virkelig trivest her! Og med utsikta til alle mulig turmål, så vart denne flotte utsikta meeeeget godt studert.

Campingen sett ifra Oppstrynsvatnet i robåt.For campingen ligg rett ved bilveien, og på andre siden av veien, der ligg det naust, 2 robåter og 2 kanoer for utleige, grillhytte, kai, stupebrett i tre og fin fiskeplass.En av robåtene som er til leige. Redningsvester har dei også. Vi leigde denne, for en tur ut på vatnet, og lillemann leikefiske litt.Lillemann ville også ro, om enn litt vanskelig, så fekk han prøve heilt aleine. Innsåg fort at det vart for vanskelig for en liten.

Var mest kjekt å sitte og fiske, enn å ro.


Rodde rundt Dispaholmen også. Ei øy rett ved campingen. Spesielle med den, er at når vatnet ikkje er så høgt, så er der ei stripe med sand fra land ut til øya.


Akkurat når vi var ute og rodde, var vatnet høgt til øya. Far satte mor rett og slett av. Mor "walking on water"!!! :-D
Dagen vi ankom Oppstryn, da var det lavt vatn, og sandstripa var klar. Lillemann klar med bøtte og spade, og for å utforske området.
Det er som å sjå en drøm dette her, og tenkte at dette måtte vi berre sjå nærmere på. Pluss er på jakt etter fine fiskeplasser :)

Lillemann nådde ikkje øya engang, før det var bom stopp. Var alt for fin leikesand og vatn rundt,  til at øya lokka meir.


Motsatt side av øya er det ganske så djupt, og fint å fiske. Her må mor og sambo berre prøve fiskelykka! :)

Enda en fiskeplass :)Mor går tilbake, roper på lillemann, og så gjemmer mor seg. Dermed så er det gjemme og lete på gang....

Den lille øya, men likevel så godt trakka stier, og en heil masse med stier! Lillemann springer rundt og koser seg :)Den lille øya har ei lita strand også. Kaste Plopp! er noe lillemannn er veldig glad i. Og så er jo dette ei lita sjørøverøy også, så mor planlegg dagen etter å grave ned en skatt her og lage kart. Men dagen etter, så hadde vatnet steget så det ikkje gikk an å komme seg ut på øya meir :(Rett ved øya står det et oversiktskart over fiskeplassene ved Strynsvatnet.

Dagen etter da vi skulle prøve fiskelykka, da var veien til Dispaholmen oversvømt. Men var fint å fiske ved elveosen der også. Lillemann hadde makk og dupp, men hadde ingen tålmodighet til å vente før han sveiva inn :-S Ingen fisk og berre et napp.
Elveosen er det hoppa masse fisk. Sambo fekk fisk her seine kvelden aleine på tur :)
Når lillemann ikkje fekk fisk, så var det kjekt å ta grillmat i grillhytta tilhørende campingen ved brygga. Koselig lafta bygg med steinvegg. Masse benker og bord, plass til en heil haug med folk.
Grillmester lillemann :)Der er mange muligheter rundt om i Oppstryn også Jostedal Nasjonalpark senter ligg også langs vatnet. Ganske langt opp i vatnet. Vi var innom fleire gonger, både for å kikke, eller kjøpe noe å spise. Her er det utstilling om isbre og masse utstoppa dyr. Og så er her film om isbreen og dens utvikling. Virkelig verdt et stopp!Her er diverse du kan lese om ute også.
Lillemann likte barnebordet her, og at bord og benk var lagd oppi båter.

Mest gøy hadde lillemann det inne, med alle dyrene.

Til og med 2 bjørner er her, fleire jerver og ulv.

Klappe reveungene var stas! :-D
Litt fugler av både den store og små utgaven var det fleire plasser. Rett og slett et lite naturhistorisk museum heile dyreutstillinga. Meir enn mor har vist no.

Artig utstilling var at du kunne trykke på navnet på en bre, og så lyste der den ligg.
Steinutstilling er her også. Noe steingale mor likte ;)
Viking Lillemann! :-D

Noe feil her???


Noe annet som er flott her, er å ta gamle Strynsveien over Strynsfjellet. På vei opp er der laga til vandregang langs fossen. Virkelig verdt et stopp! Ser du nøye etter, så ser du en mann ytterst på "berget" på høgre side av elva? Gangvei med rekkverk dit ned :-D


Oppå Strynefjellet, forbi Stryn Sommerskisenter, snø!!! Et stopp så lillemann får kaste snø på mor. Sambo satt i bilen og lo for kvar blink lillemann hadde på mor :-/Lillemann måtte ha seg en tur ned til vatnet også og kikke.

Litt spesielt med snø og is midt på sommeren :)Landskapet opp og oppå Strynefjellet er fantastisk flott. Smale veier med turistbusser, vatn, elver og spesielt landskap.
Vart en lengre biltur på oss. Var så varmt ute, at best inni bilen med aircondition. Kjøre gamleveien over Strynefjellet, nyte landskapet. Og stoppa ved 3 små jenter som stod midt på fjellet og solgte vaffler, sitronkaker, saft og kaffi :) Så ta en matstopp på Grotli, før nye veien tilbake til Stryn. Passerer da Skredingdalssetra, som også er verdt et stopp.
Elva Glera som kjem ned fra setra, nede ved Jølbru. Stryn og Oppstryn har masse fantastisk natur. Elver og fosser over alt! Daler og mektige fjell, fiskevatn og setrer. Styneelva er også kjent som god fiskeelv, og der er campingplasser som har lagt tilrette spesielt for fiskere. Skulle du få lyst på shopping, så er Stryn sentrum kjempe messig. Moods of Norway er herifra, Ricco Vero også. Butikker finn du langs heile gata, pluss senter. Regner det en dag, så er bassenget i Stryn åpent for bading.
Mor er i alle fall ikkje ferdig med Oppstryn! Folkene vi møtte var så kjempe hyggelige og åpne, her vart du møtt med et smil og en prat. Mange sitt att i minnet enda. Tar gjerne ei uke til på Strynsvatn camping, for der trivdes mor veldig godt, lillemann og sambo også, pluss du hadde alle fasilitetane der, reint og pent, og pent vedlikeholdt. Og der ligg mange fleire turer på vent i alle dei ruvende fjella....
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar