tirsdag 15. juli 2014

Vakre Erdalen, Storsætra 470moh og Vetledalsetra 515moh, Oppstryn


Mor har hatt nasen i finn.no/kart og kikka seg rundt. Så googla litt. Og etter en biltur opp til Erdalen, var saken klar, dette vakre landskapet her måtte berre undersøkes! For noen fjell, for en dal! Etter vært på Segestad (for et paradis!!!), så stod Erdalen for tur. Inn til Storesætra skulle være en grei tur, videre til Vetledalsetra også. Men om gå heilt opp til Storedalen og vatnet på 865moh ved Erdalsbreen, det ville berre bli en bonus. Uansett, etter våkna opp på herlige Strynsvatn camping, inntatt en god frokost, så var det å pakke sekken og meisa. Sola skein og lillemann blid.
Opp Erdalen i enden av Oppstrynvatnet. En bom på 20kr, og kjøre opp grusveien 1,6km til en parkeringsplass. Parkeringsplassen er sånn omtrent litt over midt på den haugen der, Hestemammaren 439moh. Så skal du rundt siste kneika og bakover.

Allerede i starten etter å ha parkert bilen, så begynne du med å gå noen få meter på grusvei, med sånne fjell som utsikt.


Og hallo, med sånn utsikt ned Erdalen er heller ikkje å forakte :-D
Ei pil vise opp til starten av stien, opp svaberga.
En krøttesti er bygd opp og brukt i mange år her. Erdalen er en sandbotndal etter isbre, og har et rikt beiteområde for krøtter. Her har dei unnet spor etter jordbruk tilbake til bronsealderen, og funnet 4 bronseringer som tulig stammer tilbake til 600 år f.Kr. Her kan gå opptil 200 kyr på beite. Skal sjå om vi treff på noen ;)
Lillemann har med seg helikopteret sitt, og ser opp på fjella. Har skjønt han også at fjella her er store, og med store elver.


Dette er det lillemann ser på, fjella til Middagshyrna.

Stien er svaberg en god del i starten. Tenk deg å lede flokker med kyr oppover her du!

Faktisk litt våt noen plasser, men med hopp og sprett, så er du over :)
Og her begynner nasjonalparken. Du har Jostedalsbreen nasjonalpark her, og du når breen etter Vetledalen, og opp på Erdalsbreen.Mor og lillemann forbi hammeren, og da er det innover dalen. Mor og lillemann blir litt små akkurat her....

Sambo går som regel fremst, mor skravler i vei med lillemann, stopper opp og tar bilder. Plutselig kan mor og lillemann henge litt att, fordi vi oppdager ei bille eller to ;)

Om litt berg og steinete, så er det fint for barn å gå tur her. Spennende sti for unger, stadig noe nytt som dukker opp. Noe annet enn kjedelig grusvei der alt kan virke litt likt og langdrygt."Snø mamma! Snø!" Lillemann henger ut av meisa og er ivrig. Aller helst vil han ta å snøen, men mor forklarer at det litt vel langt dit bort, og må nedover og over den store elva. Dessverre ikkje heilt lett lillemann :(

Stien er ikkje merka, men som du ser, treng det heller ikkje. Var en plass eller to på heile stien som kunne vært litt utydelig, men er berre å kikke litt framover, så løyse det seg sjøl.


Dette er kontrastenes dal! Fin og flat dal, stupbratte fjel på opptil 1800 meters høgde. Grønt gras, grå og svart fjell. Kvit snø på toppene, rennende vatn ned fjellsidene. Et brak i ny og ne når en bit av snøen/breen faller ned.


Tydelig at her har mennesker vært og lagt til steiner til stien. Steinstien bukter seg bortover landskapet som en elegant slange.

Nok et brak høres, og alle kikker bort på fjellet. Det går kyr på beite der borte, lurer på om dei bryr seg lengre, eller har blitt  vant med det.Det er ca 1,7km til Storesætra, og ca 1,8km videre inn til Vetledalsetra. Og husk, grovt streka opp på kartet. Men mor ser no noen hyttetak der inne, og håper på at der er noen lokale på hyttene sine. Alltid kjekt å hilse på, og få vite noe om området. Og fjella her, flotte og høge, i kontrast til den flate botnen her. Første som stikk fra til venstre er Trollurgjølet, det markante i midten er Strynekåpa 1530moh. Til venstre for Strynekåpa ligg Vesledalen, til høgre ligg vatnet og Erdalsbreen.


Mor ser inn mot Erdalsbreen. Ser at det er et godt stykke dit, om kjem så langt idag. Hadde no vært kjekt å få sett en bre på nært hold her i bre-land.
2 stk er framfor oss, ser ut som dei skal til Storesætra. Kanskje ei hører til her? Her er i alle fall en del hytter her :)
Dei 2 karene er lokale ja, og skulle hit for å sjå til kyrne. Lillemann henta koseputa si, og satte seg godt til rette.
Men vart varmt i sola, og dro med seg koseputa i skyggen. All sjokoladebelagte kjeks i meisa var klissete, sjokoladen som var der var klar til å brukes som glasur :-S Men en energibar med jordbær var spiselig, og vips var den lillemann sin ;)Nok en gang så hører mor at det knaker i fjella, og på samme plass som tidligere, så ser mor snø som raser ned og lager en kvit fin flekk.


Setra har mange søte hytter :)


Flott her inne på Storesætra :) Sambo står og prater med karene, mens mor ar en rask kikkerunde. Hyggelige karer som hadde masse å fortelle. Alltid like kjekt å treffe på lokale her, dei er så hyggelige å imøtekommande. Og dei fortel gjerne om området her.tenk all den historia dette selet kunne fotelle om.....
Et par ruiner er her også.Og ei i stein! Mor syns dei i stein er så spesielle, noke eget ved dei. Tenk det nøysomme arbeidet med å bygge det stein for stein.


Lillemann kom etter mor, og fann seg en ynda leikeplass :) Små barn og vatn, er noke heilt spesielt.
Forestill deg at du våkner en morgen på ei av hyttene her, går ut på trappa, og ser rett fram. Da er dette synet som møter deg :-DMor passer på lillemann i bekken, mens karene er i god prat :) Pausen på setra vart en del lengre enn planlagt, var å hyggelig selskap. Og vi er no på ferie også, så tid har vi nok av ;)Vi skal begi oss videre, og dei to kaene skal bort over elva der, og til dei kyne som du ser på den grøne flekken. Om vi fann noen kyr på Vetlesetra med en del kvitt på hodet, så var det hans dyr.

Stien fortsetter på nedsiden av den hytta der.


Etter ei lita stund, så dukker det opp noen kyr i skogen :) Sambo løfter opp lillemann og viser han dei.

Litt lave gruselver må krysses også. Opp med lillemann så han ikkje blir våt.
Kyr er observert, så mor og lillemann tar en avstikker for å sjå dei bedre.

Dalen er imponerende stor og flat. Ser dessverrre ikkje elva der den bukter seg i botnen pga all skogen som veks til. Men der er en del småelver spredt her.
Juhuuu! Lillemann oppå steinen og syns han er litt høgt oppe!
Lillemann i farta!! Være fremst, og full gass! Her er så flatt og fint, at lillemann kan springe av hjertets lyst :)
Sånne skilt er her en del av heile veien. Små stedsnavn, og noen av dei kjenne mor att ifra kartet.Her renn det nok en del vatn under vårsmeltinga, men no, berre småtteri.

1,2,3 og hopp lillemann!

Lillemann? Lillemann? Kjem du snart?? Sukk... som å snakke til en vegg, bortsett fra at denne veggen her har ører, men nekter å bruke dei. Kaste stein i bekken er meir interessant.

Stoooor kubæsj! Og det var mange rundt her. Nytt tisfordriv, telle kubæsj :)


Herlig landskap.... Trollurgjølet med sine gråsvarte unådige fjell, i kontrast til det grønne frodige.
Landskapet her er heilt perfekt for unger! Lillemann koser seg masse i den lette skogen.


Begynt på litt  stigning, skal over Reset, og da blir det litt stigning. Ser nedover dalen, og mor er like forundra over at en dal med så høge fjell, har en så flat dal. Litt av en bre som har gått her en gang.

Lillemann er flink å gå, leier mor litt inni mellom, og skal oppover stien han også. Prøver å ta att sambo, men vanskelig når en liten ofte stoppe for å hoppe ifra en stein.
Ruvende Tomefjellet 1851moh.Lillemann var no sliten, og spurte pent på meisa. Han har gått en del sjøl, og no skal vi til på den mest bratt stigninga også. Mor lett ferdig kokt i varmen :-/Kneika her er eineste stigninga også ifra Storesætra.Utsikta ned dalen når mor med lillemann på ryggen kom seg opp. Heilt fabelaktig!

Komt over kneika, gått litt innover, og en port dukker opp. Ikkje nok med der er en port, men kvister og greiner ved siden av også, så her er det virkelig snakk om stengsel.
Stien videre innover. Vetledalen skal ligge ved foten og litt til venstre for Strynekåpa 1530moh, så kan ikkje være så lenge att no :)


En hul trestamme! Spennende! Lurer på kven som kan bo inni der? Mor bøyer seg ned, og mor og lillemann fantaserer og studerer.Veldig fin sti her, og en koselig skog.
Der! Bak en stein dukker det opp et tak :-DMor og lillemann, klare for å utforske Vetlesetra :) Og etter det den hyggelige karen på Storsætra sa, så skulle det være ei DNT hytte her som var åpen. Håper den er åpen, for lillemann hekta av mors DNT nøkkel som var fast inni meisa på tur, og kasta den vekk :( mor er nøkkel laus :(


Beklager litt dårlig bilde, men måtte berre vise dokke den flotte dalenden her :) Strynkåpa midt i heile greia, med smådaler på kvar side. Fantastisk plass!

Etter å ha telt alle hyttene, så snur mor seg, og ei oppi skogen dukker opp. Er noen hytter her, blant alle store steinene.


Heldigvis så er der nøkkel til hytta! :-D :-D og en lykkelig lillemann fekk hjelpe til med å låse opp døra. Han har håpt så inderlig på at hytta var åpen, og no er han så klar for å gå inn! :-D


Rett inn på stua, og kikker ut vinduet. En sti videre inn til dalen med Erdalsbreen går rett nedenfor hytta.Ikkje tid til å spise enda, rett opp trappa for å utforske hytta :)
Soveplassen er oppe, plass til 6, pluss 4 ekstra madrasser om nødvendig.
Treng å fylle på vannflaskene, g inn på kjøkkenet for å kikke etter en mugge for å hente vatn et sted. En gammel gul tupperware mugge er ypperlig :) Og så er der 3 lokale tenåringer på hytta ovenfor, så mor skal spørre dei kor dei henter vatn. Elva oppe ved brua, var svaret mor fekk :)Mor følger stien nedenfor hytta, og e raskt ved elva. Og den var stor!Og der oppe er brua. Mor tar seg an avstikker opp til brua for å kikke. Traff et par nede i dalen som også hadde som mål inn til Erdlasbreen og dalen der, men bekken etter brua var så stor, at dei ga seg på det og snudde. Mor skal sjå etter om vi og berre må gi oss, for skal tross alt over med meis på ryggen.

Å du store!!! :-D mor står på brua og ser ned dalen. For et syn!! :-D Mor skjønner dei omtalane mor har lest om at Erdalen er en vakker plass, mor kan berre stille seg i rekka og være veldig enig ;)

Ikkje så verst syn oppover heller :-P
Mor vart kikkende opp, så ned... til sides og berre nyte synet. Noen få stjålne minutt aleine mens sambo ser etter lillemann på hytta med ei skive.Lyden av elva, hastigheten på vatnet, skummende kvite, det rå utemma naturlige vatnet som
gjer at vi menneskene hadde vært sjanselause om vi hadde gitt oss i kast med det.
Mor skynder seg å fylle på muggen, og begir seg tilbake til hytta. Hytta er ganske ny som DNT hytte, satt i stand av Indre Nordfjord Turistlag, og åpna som DNT hytte sommeren i 2011. Der er ei DNT hytte til, inn mot Erdalsbreen, Infimus, som er ei nødbu tatt over etter kraftverket. Tuen skal være overkommelig også for barn, men idag blir det ikkje. Bekken var så stor no, at mor rett og slett trekker seg her.
Oppi vinduet så ser mor at sambo og lillemann står og vinker :) Mor kunne sikkert ha trivst inni denne vakre dalen ei natt, men idag har vi ikkje planer om det. Men veit no om muligheten i det minste  ;)
Inne på stua heng det er "før og etter" bilde av hytta. Fra 1950, og ferdig oppussa i 2010.


Dagens turmeny, banan og elgpølse. Og så ei skive på mor. Det med å ha med elgpølse på tur, viser seg å kkje være så dumt. Det er salt og godt i varmen, pluss kjøtt gir næring.
Lykkelig lillemann fekk høre på radio! Sambo fekk inn kun 1 kanal, men for musikkelskende lillemann, så er musikk musikk rett og slett ;)


Havre polarbrød med leverpostei... lillemann er hekta på leverpostei for tiden, kan spise det med skei om han får. Så mor tør knapt dra på tur uten en miniboks i meisa. Sist var det fullstendig krise da leverposteien låg att heime :-SFra Vetleseter kan du dra til Erdalsbreen eller Vetledalbreen. Er et flott utgangspunkt om du vil på bretur og har breerfaring. Du kan dra til Slæom, Fåbergstølen eller Lodalskåpa 2083moh. Diverse kart finn du på hytteveggen på stua.
Proviant finn  du også her :) Hytta er selvbetjent heile året. Lillemann sjekker at der både er kjeks og kakao.


Lillemann har no både spist opp maten, og ferdig med å utforske hytta. Fått på seg skoa sine, og no vil han utforske ute. Mor skynder seg å hive i seg siste biten, og triv tak i meisa. Her er det berre å følge etter.


Lillemann er i full gang med å kikke seg rund. Mange store spennende steiner å kikke bak. Mor roper på lillemann, for så langt unna får han ikkje dra på egenhånd.Lillemann har forteller kor at han har funnet stien heim. Men først må han hjelpe mor med å finne utedoen som ligg ved en stor stein her :)

Utedoen funnet!Lillemann har funnet seg en passelig stein å klatre opp på. Dei andre større fekk han et nei på å klatre opp. Men fornøgd vart han uansett :)
Tar ikkje langt tid på stien, før lillemann finn noe intressant. Røde bær som han vil vise mor.

Noe hopper framfor mor i stien! Stor frosk som gjer sitt beste for å gjemme seg.Mor får lillemann til å liste seg forsiktig så han ikkje skremmer den. Lillemann sitt heilt stille på huk, og studerer frosken, i et håp om at den skal gjere et eller anna. Endte med at mor foklarte at for frosken er lillemann et stort monster, og dermed er frosken kjempe redd. Vi forlot frosken forsiktig og rolig :)


Sjøl store utforskere blir slitne, og da er det godt å ha en kvileplass ;)Sola skinner, stien er flott, lillemann sitt i meisa og skravler som berre det :-D alt fra kyr til hytter, frosk og fly. Og så synger vi etter lillemann sine ønsker. Spesielt "Ia, ia, å", altså Onkel Per han hadde en gård. Alle dyr vart representerte på turen her.


Tilbake på Reset, og det veldig langt ut til Storesætra herifra. Men det skal være under 2km, så veldig langt er det ikkje, ser berre verre ut enn det er.

Midt nede i skogen igjen, og kyr dukker opp midt i stien :)Veldig spennende syns lillemann, men også litt skeptisk da ei begynte å rusle etter oss.
Det som såg så langt unna, var faktisk raskt å komme seg tilbake til Storesætra.


Ingen stopp på setra no, rett til Hestehammaren og tilbake til campingvogna for lillemann har sovna.

Stien er en gammel kløvsti og viser godt bruk. Men veldig kjekk å gå på :)


Ned med meisa for å legge lillemann litt bedre til rette. Mors sovende lille fjellprins <3 slitsomt å være en aktiv utegutt.

Vakre Erdalen åpenbarer seg etter passert Hestehammaren.


På parkeringsplassen stiller mor seg i skyggen med lillemann, for det er ganske så varmt ute. Mens sambo starter bilen og setter på aircondition, står mor og ser på fjella rundt her. Så majestetiske, så innmari høge, og mor som burde være vant med høge fjell som jo bor midt i Sunnmørsalpene. Mor har skifta fullstendig syn på plassen Stryn og Oppstryn. Her inne er et turparadis, berre du leiter litt på kart etter veier, daler og stier. Erdalen kan virkelig anbefales med sine to setrer om du skal ha med barn, rett og slett perfekt! :-D

2 kommentarer:

  1. Ja virkelig nydelig landskap! Ha en herlig sommer videre der to friskusser:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ha er herlig sommer du også! Ser du er rundt og farter i vakre Norge du også :))

      Slett