søndag 3. august 2014

Fisketur til Storevatnet 510moh i Megardsdalen


Sambo har hatt lyst til å teste et fiskevatn han har hørt en del bra om. Han trakka over eine foten her forleden, så blitt utsatt, men også pga regnforhold den siste tiden her. Men no tar mor og sambo sjansen, pakke sekk og meis, kler på lillemann, og prøver fiskelykken. Tenåringene fekk besøk, og ville ikkje være med. Den er no grei. Mor står i døra si og ser mørke skyer bak Skopphornet 1226moh, men pakker heller med ekstra om regnet skulle komme (som det sikkert gjer, men mor vil oversjå) Meldt torden også, men ser ikkje sånn ut på skyene.Kjører til Hundeidvik, tar til venstre mot Gjæveneset, og en grusvei opp til venstre er skilta med et lite treskilt. Veien opp er rett ved et rødt hus med kvitt stakittgjerde, og før du kjem til fabrikken Formfin. Samme vei som opp til Motorcrossbana. Bom på 20kr. Kjem til ei rundkjøring (jepp, er siviliserte her oppi skogen) og parkerer der.


Grinda ved rundkjøringa, og lillemann kikker etter. Bruker å være sauer bak grinda. Dessuten så går her en alternativ sti opp til Megardsdalen. Mor har aldri gått den, tenkt mange gonger på å gjere det, men blir liksom ikkje :(


Sambo med sekken, og mor meisa. Klar med 3 fiskestenger, håpet er jo at alle skal få fiske. Men kom oss under 30m ifra bilen, da vart det bleieskift i grøftekanten.

Lillemann skulle gå sjøl, og vimser rundt etter diverse. Her ei stor bille som spring rundt og gjemmer seg under både mors og lillemann sine sko.Passert grinda, husk å lukke den for her er sau på beite! Lillemann opp, for hører sauer som breker, og bjelleklang.

Lillemann er trøtt, så bedre å få han i meisa om han sovner. Men da kom humøret også :)
Å nei! Stakkars mus! :( "Vikke ikke lenge helle" kjem det fra lillemann. Nei det har du rett i lillemann, viker ikkje lengre den der. Men ikkje røre den heller, for det er æsj, og så spis andre små dyr på den. Mor tar en liten pinne og letter litt på den døde musa, og et lite insekt vises. "Æææææsj..." sei lillemann og tar synd i musa.


Sist mor og lillemann gikk her, var ilag med mormor og morfar. Da var veien full i sauemøkk og det lukta virkelig ille her. No har sauen trekt seg lengre opp i fjellet, og spredt seg meir, så no er her veldig greitt å gå igjen :) Og så har mor test på nye fjellsko. Dei gamle har trakka sine utallige mil med lillemann på ryggen, og er utslitte. Uvant med dei her, skinn og tyngre, men tilbud til 700kr, da vart det dette, Viking som er samme merke som mor sine jaktstøvler som mor virkelig liker.. Hadde lyst til å teste Mammut Mercury, men fann dei ikkje.

Lillemann er oppglødd oppi meisa, for her vrimla det av sommerfugler! Og han passa på at mor ikkje trakka på dei.

Med 3 tenåringer heime, så er det alltids en eller anna av dei som ringer og vil noe. Mor ista, no sambo.


Så mor drømmer seg vekk i Skopphornet mens mor venter på sambo. Det som er så flott med Skopphornet, er at det er så variert. Rått og hardt denne siden, langt og meir vennlig andre siden.

Et stort tre er delt i to. Lillemann sei det er han som har saga det ned med motorsaga si, men mor trur meir på vinden.


Pausebenken og lillemann skal absolutt sitte på den. Kompromiss som lillemann syns er greitt, at mor sitter på benken med lillemann i meisa. Da sitt liksom han også ;)

Grusveien er ikkje akkurat en flott vei å gå, mor er meir glad i sti. Litt etter benken er den mest koselige delen av grusveien.

Det var meldt torden idag, og det er ganske så mørk himmel over Hundatinden 1234moh. Lov å håpe at torden ikkje kjem, som mange andre dager den har vært meldt men ikkje komt. Og meldt regn.


Med Hundatinden på eine siden, og Skopphornet på andre siden, så er det ruvande topper å vandre mellom.

Mor trudde lillemann nesten hadde sovna, heilt til vi traff på sauene, da var det liv i lillemann. Fin utsikt mot Ålesund og Sulafjellet.Storfossen i Hunaelva. Liten den no, i forhold til den bruker å være.

Endelig er grusveien ferdig ca 1,6km lang, og over på stien. Grusvei kan være praktisk det, men sti er masse meir koselig å gå på.


Komt opp på kanten, og ser Megardsstølen og det første av 4 vatn, Heimstevatnet på 485moh. Vi har som mål det siste og 4. vatnet her, og må da forbi stølen og inn dalen.Hundatinden ruver over det første vatnet.Og lillemann har no sovna. Megardsdalen er litt vindfull, og det er mor klar over, og har tatt med lua til Lillemann. Den kom på før han sovna, for han sjøl merka vinden og holdt seg for ørene.
Stien går tvers gjennom hytteområdet, rett ved elva og brua over til dei andre hyttene. Er så fint her oppe! Mor liker Megardsdalen, alltid gjordt. En familie med 2 små gutter fra Skodje, pluss en kar til med dattera si på ca8år, hadde slått leir rett ved hyttene her, matpause. Dei også hadde som mål 4. vatnet for å fiske. Dei fekk sjå kor langt ungene makta å gå, så kanskje vi kom til å sjå dei att :)Kan ta videre til mange turer ifra Megardsdalen, utallige valg her. Blant anna overgangstur til Trandalen, Riksheimdalen, topper som Sunnavindsnipa 1367moh, Skopphornet 1226moh og Hundatinden 1234moh. Ja og så en litt spesiell dal her, Bakklidalen.Krysse du elva så kjem du over til fleire hytter, som denne her, som ligg rett ved elva og vatn nr2, Litlevatnet 502moh.


Går videre inn, og siste hytta ligg her ilag med fleire ruiner. Mor har telta her kun 1 gong, og det var på en liten haug ved hytta der. Var i det minste tørt og minst sauelort.


Passert alle hyttene, og oppdager at lillemann har mista støvlane sine! :-/ Han sovna, og med glatte ullstrømper på, så glei dei av. Sambo er på vei for å finne siste. Så her står mor og venter. Mor droppa fjellsko på lillemann, for mor visste ikkje kor vått det var ved vatnet, og støvler heng ikkje på.
Stien videre inn er lett å gå, faktisk barnevennlig.Komt til det tredje vatnet Mevatnet 508moh, og skimter det siste vatnet rett bak. Vatna her ligg som perler på ei snor inn dalen. Både fiskevennlige og badevennlige ;) Ser det hopper noen fisk i vatna, men små dessverre.

Til og med en froskedam er her ;)Grunnen til mor elsker området sitt <3
Sunnavindsnipa langt bak til venstre, så litt spesielle dalen Bakkelidalen med tagger rundt, så ruvende Hundatinden. Mor har vært på toppene til Bakkelialen, og går du bak der så ser du rett ned i Hjørundfjorden!
Sambo ved målet, Storevatnet 510moh. Her er allerede en å fisker, på høgre siden av vatnet. Han skifter litt plass ser mor, så er det dårlig med fiske her tru?Skopphornet sett fra denne vinkelen, er heilt anna enn taggene som du ser på vei opp dalen.Mor trakker litt rundt med lillemann, han begynner å lage lyder i meisa, våkner. Rusler mellom Mevatnet og Storevatnet og håper han sovner igjen, for han høres gretten ut :-SNei da, han sovna dessverre ikkje igjen, og ikkje ferdig med å sove. Rett og slett morgengretten liten kar idag. Mor stod nok for stille for lenge.


Mor rusler litt rundt for å sjå om han roer seg ned. Finner kjetting med hengelås på, og tar den med. Planen var å ta den med til hyttene i første omgang, men i alle fall ta den med til basen vår no. Ikkje en gong kjettingen var interessant for lillemann, og da er han virkelig  gretten da!Mor prøver det meste med lillemann. Han skal verken ned, bli bert, opp, ned, ut eller inn. Ikkje engang bærene på det lille treet var interessante.
Meisa på bakken, men lillemann ville ikkje ut. Skulle sitte der og kikke og være gretten. Ikkje hans dag idag tydeligvis. Mor har diverse i meisa, som han vil ha men ikkje ha, så ha allikavel. Oi oi oi... her slit lillemann virkelig altså.Sambo gjer klar mor si fiskestang som han skal bruke til å kaste med. Mor har innsett at idag er det ikkje fisking på mor, her trur mor at ho heller får ta seg av lillemann.


Sambo si fiskestang står fast med 2 angler og makk på. Mor følger med stanga om der kjem napp. Berre napping på, ingen som sluker alt.


Veldig mørke skyer på himmelen, så regnet kjem når som helst. Så mor tar fram diverse for å lage en rask lunsj. Fram med mors Optimus brenner weekend sett, 2 poser rett i koppen suppe, og pølser. Endelig er lillemann ok igjen, og vil flyttes nærmere så han får sjå på mens mor lager mat. Ut av meisa? Nei takk, får mor til svar, men vil gjerne sjå på :)

Lillemann får velge kva kopp han vil ha, og vil ha det servert i lune meisa. Etter å ha spist 3 fruktkarameller og havrefras for å bli blid, var det godt med annen mat.


Dei som hadde slått leir kom no etter, og slo seg ned ikkje så langt unna. Fram med fiskestenger på karene.


Dagens raske lunsj før regnværet :)
Tomatsuppe, grønnsakssuppe med pølsebiter. Mat smaker alltid best ute!
No ville lillemann ut av meisa. Fått i seg lit mat og er blidere. Også litt nysgjerrig på folkene der borte og vil ha mor til å bli med. Men mor sier mat først. Lillemann koser seg med å servere pølsebiter, men helst spise dei sjøl.
Panna er kald nok, så lillemann rett og slett tar den med seg, og setter seg fornøgd på en stein.Varm tomatsuppe med grønnsaker og pølsebiter smakte veldig godt på tur :)Omtrent ikkje fått ned siste skeia med suppe, før regnet kom. Lillemann begynner å kikke etter fiskestang, men sambo begynner å pakke sammen. Regnet kjem nok ikkje til å slutte med det første, så berre å pakke sammen og dra heim. Dessuten så skal 3 tenåringer ha middag heime.
Lillemann fann mors stang, og tar i alt han makter for å løfte den opp. Han skal absolutt fiske! Stor stang, liten gutt, og han har ikkje akkurat kontroll på den, så her må mor og sambo passe seg så dei ikkje får spinneren på seg.


Etter litt lovnader om at han skal få sveive aleine, så får sambo lov til å kaste ut for lillemann. Lillemann har sett korleis ei stor stang fungere, og har allerede tatt opp på snella for å gjere klar til å kaste. Men teknikken der kan han ikkje enda. Sta som han er, så sveiver han inn sjøl, om enn tungt å holde. Det er mors flinke gutt det! :-*


Litt trist over i ega stang som ikkje har jukseduppen på, og for seint til å lage til makk og dupp. No skal vi heim. Snella begynner å falle ifra kvarandre også, etter mange dunk og prøvelser dei 6 mnd han har hatt fiskestanga. Fleire hundre kast ifra en 2 åring tar på ei lita stang. Spørs om at lilemann må få ei bitte litt større stang, med bedre snelle. Høres ut som en tur på sportsbutikk her :-/
Mo får på lillemann regndressen mens sambo tar siste kasta i regnværet. Dei andre har pakka sammen dei også og gir seg. Mor pakker sammen siste rest.Vi går ilag alle sammen. Hyggelige folk og veldig flinke unger til å gå! Dei har visst tura en del rundt dei også, så dette er friskusfolk :)Ingen fisk idag heller :( ser den ensomme fiskeren har flytta seg til Mevatnet, men om han har fått særlig med fisk, det veit mor ikkje. Dei tilreisande fekk heller ikkje så masse som et napp dessverre. Men koselig å treffe på dei uansett, blide folk og lette å prate med. Lillemann gikk et stykke sjøl, men følte seg litt utilpass med mange nye folk, o søkte trygghet i meisa. Hans trygge havn, og der tør han meir.
Mor fanga en bitte liten frosk! Virkelig en mini! Og alle ungene ville sjå på den lille. Jenta i følget fekk den i handa si, akkurat passelig i ei søt barnehand :)

Minstemann syns det var ubehagelig å sitte på mors skuldre og ville til meisa si i teltet han og som lillemann, men slokna i armene til mor. Trøtt og sliten friluftsmann, like gammel som lillemann, og var heilt ferdig :) En heil skjønn gut!

Etter å ha sagt takk for følget og minstemann lagt i teltet, så bar det strake veien til bilen. Lillemann koser seg over alle sauene ute, og er overraska over at dei går så langt opp i fjellsiden! Noen her nede, noen er lengre oppe.Mor med meisa på ryggen, ser ut som en stor sekk!Men inni sekken og trekket, der sitt lillemann! :-D sitt godt beskytta inni der han og koser seg og synger.
Mor fann nok en frosk, men denne er litt større, men fryktelig spretten!
Lillemann ville også holde, men mor klarer ikkje å levere forsken bak. Så sambo fekk oppgaven med å putte den i handa til lillemann. Det gikk som forventa, lillemann ville gjerne holde, men når frosken kom i handa, så skvatt han sånn til at frosken fekk vinger og havna på bakken.

Siste vatne er passert på vei heim, ser et siste gang på stølen. Folk er å maler og rydder ved første hytta, og brenner plankebiter. Mor hører lillemann roper "Full fajt!!" og skal ha mor til å springe på stien. Mor jogger avgårde med lillemann i meisa som koser seg. Han har som jobb å rope når det er vått, altså kliss klass, for da kan mor ikkje springe. Og store steiner. Mor får no opp varmen i det minste ;)
Nesten nede ved pausebenken fann lillemann ut at han ville ned og gå sjøl. Og det skulle han jo få lov til :)
Kile mor med et stort grasstrå er gøy!Og no fekk han sitte på pausebenken sjøl. "Bilde mamma!" roper lillemann og lager grimasje.Resten av veien ned, så veksler mor på å bære lillemann i hendene og at han går sjøl. Mest i armene. Men når kjem til porten, da skal han ned for å lukke opp! Litt hjelp, så får han det til. Mor og sambo går gjennom, men lillemann vart hengende på feil side av porten, og fekk trening i å klatre over.
No begynner mor å lure litt når vi er på fisketur, har ikkje akkurat hatt fiskelykke, anna enn småfisk. Lillemann må få seg ny stang, og mor trur et eget slukskrin. Kanskje litt tidlig som berre 2 åring, men kanskje greitt å ha klart til han for dei forskjellige forhold som sjøvann, ferskvann og kaste med leikefisk. Denne gongen låg leikefisken att i slukskrinet heime, så han fekk ikkje brukt si ega stang for berre 3-4 kast.Så her må mor på innkjøp!! :-D

2 kommentarer: