fredag 1. august 2014

Gutta på tur til Fauskekambane 179moh, Fjøre til fjells


Torsdag og regnskyer her og der, sol? Sånn litt. Vanskelig vær å gjere noke som helst, lengre tur kan bli meget vått. Og så er tur kjekkest med selskap ;) Lillemann har en kompis i barnehagen, og mor er venninne av mora, og kva passer da bedre enn pipe på dei om dei vil være med? Så tenkt så gjordt, melding sent.
Og dei ville være med! :-D Lillemann så glad for at kompisen ville være med!
Mål, Fauske kambane. Opp Ullavik krysset, ta av 2 vei til venstre opp forbi skulen, ta så til høgre, og følg svingane oppover til du kjem til et eldre kvitt hus. Inn der går veien til Kambane.
Troppene samla ved starten på veien/stien, og klar for tur :)


Storebror til Kompis er også med, og leder an i stien. Kjekt at han også ville være med :)
Lillemann har ikkje sovet ettermidagslur idag, og det er lenge siden han har sett MissMa, Kompis og Storebror, så han vart litt forlegen, og søkte ly i meisa. Meisa er lillemann si trygge havn virker det som, alt blir bedre når han sitt der.Kjekke turfolk å ha med seg <3

Kambane gir deg flott utsikt utover Sykkylven sentrum, Aure.
Når du runder "haugen" så dukker restene av et hus opp. Kun en plankehaug er att, med dører, treverk og kvitevarer i hulter og bulter.Låven er i god stand, i forhold til huset. Mor tenkte å sjå om den blå kjelken fremdeles låg i kjelleren, men den var borte!

Kikka inn låvedøra også, men ingen spor etter kjelken. Navnet til ho som eigde kjelken stod på, så den hører liksom til her.Oppdagelsestur under låven er også spennende. Mørkt men stor plass. MissMa kjem ilag med Kompis og kikker inn.2 gode venner som kikker ut det store hullet i låveveggen. Her satt nok jegerne før på jakt, før jaktbua kom opp.


Og mens vi alle 5 stod der musestille, kom en eldre mann ifra skogen. Han hadde ikkje sett eller hørt oss, og guttane syns at det var veldig spennende, for dei hadde satt der på jakt da han dukka opp.

Ut fra kjelleren og rundt til hullet, for der står den store jaktbua.
Mor fortell at her sitt jegeren og stikker ut geværet sitt, ser hjorten som spis gras på marka, og PANG! på hjorten. Dei to små lev seg inn i historia, og kikker stille ut. MissMa kom rundt og vinka opp, gutane er høgt der oppe :)
Klatrer ned, og dei 2 gutane stikk hodene sammen. Der i hullet i låven satt dei i stad.

Lillemann spør ikkje på å sitte i meisa no, men full fart framover på stien! :-DIngen problem å være liten og porten er stor, så lenge man er problemløyser ;)Natur time i enga..... alle følger spent med om kva er forskjellen på humle, bier og kveps. At kvepsen faktisk er et rovdyr.

Stakkars humla som vart studieobjekt idag, med sine hår på kroppen for å samle pollen, for det har ikkje kvepsen. Bier og humler lager honning, det gjer ikkje kvepsen. Kvepsen sitkk også for å drepe byttet sitt, og beheld brodden. Det gjer ikkje bien. Bien den dør for brodden blir revet av kroppen, og dør seinere av skadene.
Enden før nedover igjen, og får utsikt ned til Stølene ned i Kambedalen. Emblemsfjellet på andre siden av fjorden.Ser akkurat ned til Aursneset fergekai mellom tretoppane.Mor kikker etter stokken med koden..... ser den ikkje! En viss Storebror ser innmari uskyldig ut, og fann den bak han. Var smilet som avslørte han ;) Gutta dei var opptatt med å undersøke småskogen. Mor får ta et oppgjer med Storebror seinere, eller var det muligens hevn for at mor skubba Storebror i enga så han trilla avgårde??

Lillemann er flink til å diske opp med diverse rester i meisa. Også rester mor ikkje visste var der :-PMors lille luring med Gifelsnurr med vanilje, fått med MissMa. Fornøgd er han i alle fall!Leike gjemme og sei Bø til Kompis og Storebror under jakka til mor. Fungerte fint som lite telt :-D Lillemann syns Storebror er veldig morsom å tulle med.


Gutta forsvinn et lite stykke, enige om noe i alle fall. Berre bra dei koser seg ilag. Mor skal nemmelig teste kicksparka til Storebror ;-)En råtten stubbe vart offer for Storebror og mor. Kven sparker hardest tru? Mor fekk den i det minste i fillebiter! :-D Masse latter, bomspark, hyl og morro!


Så var det å sjå etter om man kan finne noen insekter eller larver inni stubben. En viss Storebror hoppa av ordet larve, men der var ingenting inni stubben. Kanskje den var for våt? Gutta kikker nøye etter, finn ingenting dei heller.
I en anna stubbe vi sparka i stykker, der fann mor diverse ganger. Lillemann meinte det var hakkespetten som hadde hakka seg hull, men mor trur heller det er mindre dyr som har vært på ferde her. Men interessant syns alle at det var ;)Pauseplassen vår med MissMa som ser på lillemann som kikker etter larver i stubbrestene.

Mor får holde lillemann i handa så han også får prøve seg på å sparke på stubben. Gjere sånn som Storebror gjer, det er viktig. Storebror går nemmelig laus på stubber og røtter, drar og sparker. Ikkje vanskelig å ha det gøy ute denne gjengen her nei ;)


Einebær.... mor måtte tenke litt her. Mor har aldri plukka inn einebær for tørking. Mor må heim og google når dei skal høstes.
Kompis syns det er kjekt å ta over røttene etter at Storebror har fått dei laus. Storebror mot trerot, 2-0. Mor mot stubbe 2-0 :-)


Eineste dyret som vart funnet i denne runden, ei lita smal bille. Bedre lykke neste gong.


Nok ei regnbyge, og vi begir oss til bilene. Lillemann har regndress på seg, så ingen problem der han spring.
Fekk virkelig fart på seg da Storebror tok teten og sprang veldig fort! Kompis la også på sprang, og vips så var vi halvveis.


Regntung dag, og regnbyge hadde vi venta oss idag. Utsikta på kanten dropper vi denne gang.Veldig fornøgd Kompis når han også vart bært, ikkje berre lillemann som hadde mast seg til å sitte i meisa igjen.
Leiken på vei ned stien, Kor er Storebror?? Han spring i forveien og gjemmer seg, så skal dei små finne han. Alle skulle hatt en sånn storebror :)Siste delen av stien er veldig idyllisk og koselig, som en allee. Lite regn som kjem gjennom i det minste.

Et og anna hassseltre er der også. Mor fann 2 nøtter på bakken som lillemann fekk i meisa. Tviler på mor finn 3 magiske nøtter som askepott, for mor er nok ingen askepott heller....
Vi speida litt etter nøtter, fann kongler og vips så var turen over. En tur med masse morro, latter og fanteri. Tar deg en dag Storebror, berre vent til neste tur! ;)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar