onsdag 13. august 2014

Straumshornet 976moh i ruskeværet Lena.


Mor skulle til Slogen, det gikk i skyene bokstavlig talt. Så skulle mor, sambo og lillemann til Runde og DNT hytta der fra lørdag til søndag, det gikk skitt det også med uværet Lena som var på vei. Lite pene ord i mors hode, men berre innvendig. Så kom mormor med forslag om en tur uansett i været som var meldt. Her på Ikornnes skulle det ikkje bli vind, anna enn 4m/s, litt meir på toppene og regn utpå natta. Da skal vel en tur være mulig! Pakke lillesekken og stikke en tur etter å ha vært i fjøra med lillemann og fiska og grilla. Mormor har snakka om Staumshornet ei stund no, så den låg for tur i kveld ;-)
Kjøre opp ved Hydrostasjonen på Vik, opp Blindheim. 1 bom på 20kr. Så videre på grusveien en bom ved Per Sveins plass, 30kr. Så kjøre til Brune og parkere der.
Mormor skifter sko og sokker, klar for en kveldstur.


Ikkje verst utsikt berre ifra parkeringsplassen ;-) Rett framfor mor er der 3 fjellrekker. Til venstre finn du Gimsdalstinden 1007moh, så taggane på Hammarsettindane, så bakerst ruver Urfjellet 1267moh. Der har mor akkurat vært!! :-D Juhuuu! Det var et sidesprang, beklager den der. Jo fjellrekka i midten har kveldens turmål Straumshornet som ende, du ser ikkje rekka bak med Dravlausnyken og Tretindane. Heilt til høgre ser du litt av fjellrekka som grenser til Hjørundfjorden på andre siden, topper på 1500 meters høgde og tinder du kan drømme om. Uansett, mor og mormor skal en tur i midten og nyte fjellrekkene som er på begge sidene :-)
Mor er i alle fall veldig klar for tur! Stien til Straumshornet starter rett ved parkeringsplassen ved skiltet "Brune".
Starter med å krysse ei myr, der stien går langs gjerdet. Mor ser seg tilbake ifra skogkanten.
Mormor på vei inn i skogen. Starter fint og flatt.


Så blir det litt brattere..........
.........så enda brattere ;-)


Og når tregrensa er passert, så stiger utsikta opp fra trekronene. Sykkylvsfjorden bukter seg mellom fjella her.


Veien opp til Straumshornet har blitt kalt "dei 3 trippene". Ser ut som 3 avsatser på vei opp til foten av sjølve toppen, som du da runder og går opp på siden. Mormor på vei opp en av trippene.........
...........som du går opp ved å runde den.


Stor fornøgd mormor på vei opp stien. Tydelig sti, så ingen fare, berre å ta det med ro ;)


Mor ser utover dalen. Kom opp ryggen rett over hodet til mor. Ser den irrgrøne flekken i botnen, bak den står bilen til mormor.
Stien er veldig god, men er bratt utenfor. Så har du litt høgdeskrekk, så er ikkje dette turen for deg.Mormor storkoser seg over å endelig gå her igjen :)
Mor skulle berre sjekke kor fort mor kom seg opp kneika, for føles ut som å flyge på tur uten meis! Sambo drar på sjøen i morgo, og da er det kun turer med lillemann i 5 uker framover.


Mor står oppå kanten og venter på mormor, berre smiler og koser seg på tur :-)Ikkje verst utsikt heller berre på trippene som det kalles her. Ser faktisk nesten heile Sykkylvsfjorden, mangler berre siste metrene inn her. Ser topper som Straumsheimhornet, Trollkyrkja 1233moh, den andre Straumsdalen, Keipen 1108moh, Gjerdekollen 838moh og Skopphornet 1226moh.
I motsetning til da mor gikk Urfjellet, så såg Råna utrulig spiss ut. Ifra denne vinkelen, med sol på, ser fjellet ut som et storsegl, derav navnet Råna også, råsegl. Fantastisk topp som ruver over Sykkylven!Mormor opp til nest siste flata før skal runde toppen og opp. Er no innmari flott å gå her når du ser fjella du går midt i. Straumshornet ser nesten umulig ut å gå opp uten tau ifra her, men toppen lurer ;)
Etter lillemann, så er dette mors aller beste turvenn <3 mormor <3 alle turer vi har tatt ilag, alle opplevelser, alle minnene vi har. Ubetalelig!Stien her har vært merka, for ser antydning av røde merker med litt godvilje. Men stien er så tydelig at det ikkje er behov for det.Mor fann molter! Spise noen sjøl, resten til mormor <3 skal no dele på godene ;-)
Skrubbær er her masse av. Posete og kvite og ganske smaklause.Mormor beiter på krekling ho ;) Å spise bær på tur er ganske så forfriskende, og ekstra energi!3 stk er på vei mot oss. Vært på tur dei også. Eine karen hadde faktisk hjelm på seg, ikkje fast, men som psykologisk støtte. Mange som lider av litt høgderedsel og har Straumshornet som mål. Skal ikkje så masse til for litt støtte, så her er det berre å ta alle midler i buk! Mor veit jo sjøl, utrulig til balanse du får berre du held tak i en grastust :-S Å ja, for å sjå folkene, så må du nok zoome litt inn på bildet ;)


Kontrastene her fanger mors opmerksomhet. Sola skinner på Straumshornet, men fjellrekka bak har mørke skyer og er i skyggeland.

Mormors favorittbær på tur, rypebær :-)


Ved foten av toppen, og mor ser ned. Tar en Langbein, ju hu hu hu!!!

Samme kor masse mor lente seg bakover, umulig å få med, så panorama i høgda måtte til for å få med heile fra bunn til topp.
Ser du mormor? På ryggen på vei til foten av toppen?

Mor ser ned i juvet, og registrerer at ho ser Fetvatnet der nede, før ho springer etter mormor. Mormor er i telefonen med Bror-lille, så mor surrer litt rundt.Mor sitt favorittbær å beite på, blåbær! Og ja, mor hadde temmelig lilla tunge ;)

Mor kikker ned. God sti, men du skal ikkje seile avgårde her.....
Hammarsettindane, heilt fantastisk rå!!! Håper en eller annen tar med mor dit en dag.Mor i fjellsiden heilt til venstre, Straumsdalens botn der nede. Tynesfjellet 498moh rett til høgre for fjorden, så Borgundkollen 782moh, før rekka med Hammarsettindane.Litt klyving må du absolutt rekne med på denne turen.


Stien opp har litt lausgrus, så veldig gode sko her er viktig. Joggesko uten mønster kan du berre legge att heime.Luftig sti, men samtidig så utrulig fint med utsikta her.Stien går opp, humøret også! :-D

Avsatser og litt klyving hører med til å gå her.Mormor kikker etter stien som går opp og opp her.

Vart litt vindfullt her! Stormen Lena som skulle komme i natt, men ikkje her. Trur ho er en liten svipptur innom uansett trur mor. Kjem noen kast som ikkje er meldt, men vi bestemmer oss for å prøve uansett, så ser vi.Mørke skyer i horisonten som kjem innover. Mor syns sånne himler er så fasinerendes, mørke og vakre.

Vi prøvde oss på den "vanlige" stien. For stien deler seg i 2 ved en liten hammer. Vi gikk rundt hammeren og tok denne. Skal være mindre bratt, og er mindre berg enn den andre meir rett opp.Stien er i mold, og hadde noen våte parti som var litt sleipe.
Straumshornet har fått mange til å kikke langt etter seg der den ruver over Straumgjerde inst i Sykkylvsfjorden. Mange har den som mål "en dag så skal eg...." Det er en fin tur også, ikkje berre trollbindende å sjå på.

Litt solnedgangs farger er i emning.
Høgt er vi, sure er vi absolutt ikkje! langt ned, så he er det berre å passe på kor en går så du ikkje sklir, for her stopper du ikkje med det første.
Beste utsikt mot den tøffe kløfta som markerer Straumshornet ifra resten av fjellrekka.

Siste innsats opp. Vindkasta kjem og går, men vi prøver oss. Er det for masse vind på toppen, så snur vi berre. Fjellet ligg der til en annen gong også.

Lover en bra solnedgang i alle fall :)
Det heiter seg at du skal gå inn nye sko, mor heiv seg rett på Straumshornet med en gang. Dei gamle var utslitte, dei også av merket Salomon og smeise gode. Like gode dei her og :-) Dei har no holdt mor på stien hittil og ikkje sklidd.Oppe!! :-D og ser ned kløfta i toppen. Juhuuu!!! :-D


Ser inn til Fet i Velledalen og Fetvatnet.  Vi går litt ned og rundt for å komme utpå toppen og der boksen står.


Grunnen til at Straumshornet er så masse brukt av turfolk er ganske innlysende vel? ;-) Du får litt av ei uhindra utsikt her! Fra Fetvatnet til venstre, ut heile Sykkylvsfjorden, ser ut til Ålesund og heilt ut til havet her. Og så er toppen så liten, og absolutt meget luftig.

Stor fornøgd mor! :-D Så kom det et vindkast så fekk mor til å setet seg veldig raskt ned. Vi blir ikkje lenge her nei.
Men du store kor flott her er!! Virkelig nydelig utsikt!
Og når mor snur seg, utsikta andre veien. Slettes ikkje verst den heller!
Mormor som har snakka og hatt lyst til kveldssola eller morgensola her en gang, no fekk ho kveldssola i det minste ;-)
Mørkner veldig fort no, klokka er masse. Så mor skynder seg bort på lille plassen ved siden av for å sjå rett ned på Straumgjerde før avgang. Mormor starter å gå. Matpause dropper vi.Ikkje verst utsikt rett ned her. Hallo der nede! ;)Heilt herlig!!
Ikkje for dei høgderedde her nei...


Ser lengre inn Velledalen.Mormor har begynt på turen ned, kun mor og boksen som er att her. Kjem mormor!!!


Mormor tar det med ro, ingen vits i å skynde seg på et fjell som dette. Her skal du være trygg på deg sjøl kor du går. Mormor har ikkje det beste nattsynet heller, så her er det berre å gå før det blir for mørkt. Mormor har heldigvis med seg lykt. Mor har ikkje noe særlig å skryte over, men godt nattsyn, det har i alle fall mor.
Vi likte ikkje den moldete og sleipe stien, så vi tok den andre meir bratte stien ned. Den var tørr og fin, berre høgre avsatser. Stiene er så nedtrakka etter veldig mange turfolk opp her. Du rekk den som en kveldstur, og med sitt luftige preg, litt spetakulær topp og sin utsikt, så er den veldig masse brukt av folk her.


Tunga beint i munnen mormor! :-P


Mor prøvde å ta bilde lengre nede. Regnet kom (ikkje meldt før i natt og morgen) og vinden blåste på skjermen på mobilen at det faktisk ikkje var mulig å ta særlig med bilde. Vinden var ikkje meldt sånn, og ikkje no. Men sånn er det med værmeldingene her, sjelden dei stemme :-( Men smeise kor vakkert det er i uvær! :-)


Nede fra den bratte toppen i det minste i vinden og regnet. Liker ikkje denne toppen her i våt tilstand. Lett å skli, og her har mor lite lyst til å skli. Regnjakke på, og mørkt ute, og litt vått. Mormor har fått på seg hodelykta, og mor surrer uten. Ser faktisk uten særlig problem. Har flaslight app på mobilen om behov, men  mor skjønner at hodelykt begynner å bli et must på kveldsturer no.
Straumshornet er en veldig, veldig fin tur. Nesten sånn at er du i Sykkylven og skal ta en topp som en rask tur, så ta denne. Er du ikkje høgderedd så er den midt i blinken om du liker litt bratte, og litt spetakulær topp. Mormor og mor går i alle fall rundt og smiler i mørkret, og er fornøgde med turen :-) No kan stormen Lena berre komme!
Da mormor er det berre morgensola her en dag som mangler? ;-)

4 kommentarer:

 1. Herlige bilder:) Nå må jeg virkelig snart komme meg på den fjelltoppen:) har hatt lyst i en liten evighet:)) og du inspirerer meg hele tiden nå gjenstår bare handling:))

  Ha en forsatt flott turuke:)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Trudde du hadde snart vært på alt i områdene rundt her. Da syns eg virkelig at du skal ta deg en tur opp her! Den er virkelig en flott tur og flott topp Jill :-D Du vil ikkje angre!
   Håpe å sjå deg her snart ;) eventuelt bli med ;)

   Slett
 2. Så fint det så ut :) Herlige bilder av flott natur og to spreke damer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Monica :-) Straumshornet er en flott tur som du rekk på kvelden også, og utsikta er fabelaktig på den meget luftige toppen :)

   Slett