søndag 10. august 2014

Vakre Urfjellet 1267moh, SykkylvenSykkylven har mange utrulig vakre fjell, nesten for mange. Det er rett og slett vanskelig å finne ut kva fjell som står først på lista, men her også en heil mange tinder. Et fjell har vært en tur både mor, mormor og søstern har hatt planer om i noen år å gå, men aldri klaffa. For mor sin del så har det vært graviditet og ikkje fekk være med, eller bæremeis og fekk beskjed det er ingen meis-tur. Men så bestemte søstern seg for at no skulle ho rett og slett få seg den toppen, og bad mormor med. Det klaffa. Så ringte mormor til mor, og det også klaffa! Sambo drar på sjøen igjen om 3 dager, og da er mor aleine i 5 uker med barn. Når han kjem att er det jakt. Så en litt større tur aleine uten lillemann måtte vel la seg gjere? Dårlig samvittighet, ja, for mor har kun hatt noen få (telle på ei hand) bittesmå turer uten lillemann på 12 uker. Veit det er idiotisk å tenke sånn, men den dårlige samvittigheten kjem snikende. Kalles vane? Lillemann er nesten alltid med.
Uansett. Urfjellet kan du starte å gå ifra 2 plasser, opp fra Langenesvatnet, eller ifra Hjortdal. Beste etter mors mening er opp fra Hjortdal. Der er en stikkvei med stor parkeringsplass på oversiden av veien midt i skogen.


Ikkje skilta avkjørsel, ligg litt ensomt til på strekninga.Fra pakeringa er veien skilta. Du år til Urfjellet via Koppen 522moh. Fra Koppen får du utsikt ned til Langenesvatnet 377moh og ned heile Straumsdalen.
Det er meldt torden og styrtregn fra kl12 idag, men som fremdeles ikkje har komt. Starter med varmt vær, men lummert. Søstern og mudern på vei :) Ca 1km med grusvei før du tar av til stien.
Gått et godt stykke, og mor snur seg. Veldig fin vei å gå, og veldig fin utsikt bak til vakre Regndalen :)

Vips å var vi ved stien! Den kom litt brått på, og varden i grøftekanten begynner å bli litt attgrodd. Et skilt tår der også. Litt stilig skilt. Vent litt, mor skal finne bilde av skiltet.....


Der ja!  Skiltet til Koppen :-D Hadde i alle fall humor den som lagde skiltet ;-)Og da folkens, da er det å ikkje starte for hardt på her. Stien er bratt, veldig bratt. Visst mor skulle sammenligne med en anna tur. tja, er brattere enn starten på Aurdalsnibba?
Veldig god og tydelig sti, og du kjem raskt til en veldig fin og koselig skog. Mor finn til og med hasselnøtter her :)

Høgdemeterene kjem fort her! Ser ned og husa blir fort små.

Søstern glad for endelig få gått til Urfjellet, og at vi tre er ilag på tur igjen! Lenge siden sist vi var det.


Sjå kva mor fann i stien! En kjuke. No savner mor lillemann :-( men samtidig så trur mor at denne bratta her med lillemann kunne blitt i vel overkant tungt. Så på den andre siden, glad han ikkje er med. Men ja, mor savner han.Stien flater litt, altså litt ut. Fin sti og lett å gå her. Skogen er åpen med fin bunn uten høg vegetasjon.
Litt tyttebær er her også.
Vi kom til en utkikksplass. Får fin utsikt utover deler av Velledalen, her ser du Brunstad. Du ser fjell som Brunstadhornet 1524moh, Skjortehornet 1082moh, Klovetinden osv osv. Heil til høgre ser du Regndalsbreen.
Mor ser opp det fjellet vi ikkje skal opp, retning Tretindane 922moh.

Mor og mormor bytta sekk, og mor er vant med å bære meir enn mormor er. Mor er i litt bedre form enn mormor.


En liten søt sopp i stien :)


Mormor og mor i diskusjon over ruter og fjell. Ser no heile ruta til Urfjellet. Heile lange ryggen til høgre, Svadfjellet med 754moh første kulen og 816moh siste kulen, før opp ura til toppen. Er et stykke å gå. Ca 4 km til toppen ifra Koppen.Veldig fint å stå her i Koppen og kikke ned til Langenesvatnet og ned dalen. Fjella her ruver så fint og dalen er så vakkert bua.
Mormor starter på ryggen mens mor og søstern står att og tar bilder. Her er så fint at mor går i ring!

Bildet vart litt mørkt, men du skjønner no kvifor mor og søstern vart stående å berre kikke?? ;-)


Og kvar er mormor no tru?? Mor syns ho ser ryggen forsvinne inn i noen busker. Berre å følge på!I ale dager! Borti kanten så står det ei lita veldig bortgjemt hytte! Den låg no veldig fint til. Tenk å våkne der og kikke ut døra og sjå rett på fjellrekkene, og så Straumsdalen rett ned. Perfekt plassering jo :)Vi går ikkje fort, dette er en kosetur. Og på koseturer så stopper vi opp en heil masse og kikker oss rundt. Mor og mormor i diskusjon om fjella i Velledalen.
Ifra her så ser mor at det er litt disig ut mot havet som kan skimtes langt der bak. Men her er det fremdeles litt sol på Urfjellet.
Nei men! En etternøler av molteblomst. De andre her er både ferdige og spist. Forsovet deg stakkar??Søstern og mormor midt i et eldorado av turområde. Dette området og fjella her, mangfoldet er grunnen til at mor er så glad i plassen sin. Fra småturer, åser, fjell, breer, elver, vatn og tinder. Du kan vrake og velge i vanskelighetsgrad her.Hompetitten litt denne ryggen her, men lettgått terreng.
Mor ser ned til enden av Langenesvatnet. Der er ei strand med grillplass, ligg litt ved du kan kjøpe og en utedo. Fin teltplass der. Mange liker å padle kajakk eller kano her.Mor heilt borte i egne tanker mens ho speider utover vatnet. Mor har så lyst på kajakk!! :-P


I fare for å gjenta seg sjøl her, men du store all verden kor fint det er her! <3


Mor ser bort på Regndalen. Mor er veldig glad i akkurat den dalen der. Den er berre så nydelig fin! Som om du kjem i en annen verden der og ser ingenting menneskeskapt enn sti og noen ruinrester heilt i starten. Hengedalen der har 2 grønne vatn rett ifra isbreen med stor foss, foss ifra dalen og ned, noen virkelig ruvende fjell og Sykkylvens høgste fjell som majestet, Råna 1586moh. Er det mulig å få en telttur dit snart tru??
Treng en matpause, og sikter oss innpå en haug som kanskje har litt le for vinden som kom, pluss utsikt. Kan no ikkje sitte midt i smørøyet av fjell og daler uten utsikt?

Søstern nyter sin varme toddy i stillhet.


Mor bryr seg lite om at brunosten er stempla som sukkerholdig og nesten som nugatti, den er smeise god å ha på skiva på tur uansett :-)


Mor ser rett bort på Holetindane 1288moh og Ytstevasshornet 1330moh. Ikkje vært der, men skulle ha vært. Mor har lyst på Ytstevasshornet, men er nok for lang og tung tur med lillemann. Og dermed så begrenser mulighetene og anledningane seg fort. men en dag, for fjellet forsvinn ikkje ;-)


Mor stakk raskt opp på kanten for å kikke, såg begynnelse av en dal, og mor lurte på kva. Mor ser på inngangen eller om du kaller det utgangen til Gimsdalen faktisk.
Til venstre har du det mor lurte på, inngangen til Gimsdalen med Lafjellet 1161moh. Langt bak i himmelsjå ser mor heilt til Grøtet 1519 i Eidsdalen! Nærmere her ser mor Kleivalsfjellet 1154moh.


Komt til siste kulen før begynne på sjølve toppen og ser no havet der ute også.


2 små maur mot foten av fjellet, og Svadfjellet er ferdig.


Mor snur seg og zoomer inn. Råna 1586moh sin topp vart så spiss og spesiell fra denne vinkelen! Fra Sykkylven sentrum ser Råna ut som et segl, men toppen er smal, og fra denne vinkelen så ser den veldig tynn ut! Mor har vært der, og den er ikkje så bred oppå der nei.Står enkelte varder her, og sikter oss inn på noen av dei vi ser. For stien er ikkje merka her.


Der går en sti ytterst langs kanten til venstre, men der går en til høgre også. For at vi ikkje skal gå rett opp, så held vi litt til høgre, sikter oss inn på grønne flekker og tar så til venstre. Treng ikkje gjere det for tungt heller.Mørke skyer og regner der ute, ser Grøtet så vidt titter opp med regnbue.

Toppen byr på ur, og atter ur. Men ura er litt fast og er ikkje så ille.Til tross for masse ur, så var der store klynger med krekling! Virkelig store klynger også.

Alle plasser er mørke og skylagte, men en flekk er solfylt og lyser virkelig opp. Langt der bak på Grøtet.
Mormor tar seg en kjapp pustepause i ura.

Ups... mor held nesten på å ødelegge nettet til edderkoppen. Trakke pent rundt her.Turglade søstern!
Bratt helling på fjellet. Litt greitt å ta litt til høge først på vei opp, der er det litt "flatere" å gå.

Sikte inn på en varde som viser vei.Veldig lokalt pent vær det der...

Vakre Regndalen 429moh med dei grøne vatna og den flotte breen.
Mor ser no kor vi har gått, ser Koppen der nede.
Vi har holdt så pass til venstre opp no at vi har komt ut på kanten. Toppen ser vi allerede no. Men det er tydelig kvifor fjellet har fått navnet sitt. Ur opp, men fjellet i seg sjøl er hakkete og steinete, som ur.


Men sånn røff stein er tøff kontrast til dei mjuke konturane til vatnet der nede.Siste innsats før toppen :)

Fjellets topp er virkelig røft! Mor hadde ikkje venta det slik.

Toppen har på en måte smale lange avstikkere, utrygge med lause steiner og heller.Mormor og søstern oppå en stor stein. Fantastisk utsikt her oppe! :-D

Og Hammarsettindane... mor får no sett dei fra denne vinkelen også.


Mor nyter utsikten med Hammarsettindane bak, og toppen til Urfjellet heilt til høgre. Mørke skyer i horisonten, men ser fremdeles forbi Ålesund og ut til havet. Virkelig fantastisk her oppe!


Urfjellet er ikkje en stor samlla topp, men delt opp i tagger og avstikkere. ett ned ligger Langenesvatnet, og på andre siden av vatnet har du rekka med Tretindane 922moh, Dravlausnykjen 1056moh og Straumshornet 976moh heilt ytterst på enden.

Må no en tur på sjølve toppen også :)

Mange små spennende plasser her :)

Toppvarden.
Ser du søstern på toppen? Hint, kvit prikk ;-)

2 stk søstre på kvar sin topp! Ser du oss?

Kjekk topp å være på dette, for det er formasjoner over alt! :)
Mørke skyer kjem sigende, gjer faktisk toppene meir dramatiske. Ser mellom toppen til Urfjellet og Hammarsettindane, og det er dalen Gimsdalen. Vatnet nede til høgre er Grønevatna inst i dalen.

Mormor og søstern har satt seg ned for å ta en matpause. Mor er ute på tindane og får komme seg tilbake ho også.
Begge to borte vekk i utsikten mot alle fjelltoppene i Velledalen.

Tøff utsikt ned i Straumsdalen også.
Da er mor på plass også :-D 3stk glade på tur! :-DLitt mat trengst nok. Alt smaker bedre ute, spesielt etter å komt seg til målet og er kjempe fornøgd!


Mor myser inn i skydekket, zoomer inn. Inn i skyene der ligg toppen av Slogen, turmålet for morgendagen for mor. Det ser ikkje bra ut dette været her for Slogen :-( :-(

Skylaget ser ikkje bra ut for denne turen her heller for å sei det enkelt. Mor har hørt torden i det fjerne, både i innlandet, og ute på kysten. Var meldt torden her også fra kl12, men det er 8 timer siden. Spørs om det kjem no. best å stikke.


Mormor er klar til å gå, mor nesten. En kikk utover dette herlige landskapet av fjell og daler først ;)

Tåka kjem fort, en dott har inntatt Hammarsettindane allerede, og kjem mot oss. Så takk for no Urfjellet, vi må stikke ;-)
Kan no ikkje anna enn åå elske plassen eg bor i, uansett vær <3

PÅ vei ned kjem tåka som kasta bak oss. Full fart mellom Urfjellet og Lafjellet ifra Gimsdalen.
Vi går no stien som går heilt utpå kanten av Urfjellet. Veldig grei sti, og er ganske tydelig ned. Mor fann til og med Geiterams oppi denne ura og høgda her :)
Regndråper er no over oss, og berre å ha seg. Håper det ikkje kjem noe styrtregn no, gjernevente til vi er nede ifra ura.... 3,5km til vi er nede i Koppen.


Grei sti, med et par plasser man trakker forsiktig ned. Ur er alltid verst nedover syns mor.
Ikkje bekker eller vatn på vei til Urfjellet. Denne dammen eineste våte innslaget.

Der kom mormor og søstern også, på tide å følge på!Regnet kom aldri skikkelig ned ura, heldigvis. Så vi får en fin tur ned til Koppen. Kjekt å kunne nyte turen og utsikta når vi endelig er her, etter så mange forsøk på å ta denne toppen. Enda kjekkere at vi 3 fekk ta den ilag :)Flotte Langenesvatnet. Er så spesielt når fjella er så buede på kvar sin side, som om dei vugger vatnet.
Mor drømte seg visst nok vekk et øyeblikk her.... søstern og mormor runder kulen. Som dokke ser, fin sti. Eineste fra foten av fjellet og til første kulen, Svadfjellet,  den er "vekk".
Mor fann en frosk!! Dømmeprinsen tru?? Ingenting skjer, mor er ingen prinsesse heller.
Snakk om uttørka hjortebad! Stort er det også. Fullt av hjortespor over alt, men ingen spa plass dette lengre.

Oi da! Sauer her. Hørte sauer nede i Straumsdalen tidligere, så dei har hatt ei lita vandring hit opp. Ville vel nyte utsikta dei og ;)Bildet er ruta vi gikk, sånn ca. Turen til Urfjellet var heilt herlig! Litt tung i starten, men fint oppå Koppen og ei herlig utsikt der innover Straumsdalen. Urfjellstoppen var ikkje slik mor trudde. Mor trudde en meir flat topp enn dette, med berre ur. Forventa ikkje slike tagger og utstikkere og slik råe formasjoner. Toppen var virkelig verdt turen! Regnet kom virkelig da gjengen var halvveis ned skogen i mørkret. Da virkelig høljregn det! Regnjakka utenpå sekken, tørr oventil men klissvåt nedentil. Tatt med såpe så kunne den nesten klassifisert til dusj. Men det la ingen demper på turhumøret, der vi sang og spratt, lo og koste oss ;-) Det er alt for lenge siden sist vi 3 har gått tur ilag, og når sjansen endelig kom, da tok vi den virkelig, og fekk en topp alle 3 ikkje har gått før, men har hatt lyst til. Håper det ikkje er for lenge til vi 3 er på tur ilag igjen ;-)

2 kommentarer:

  1. Så utrolig flott tur. Tror jeg må snike meg opp dit når leggen er bra. �� Er det ett luftig fjell? Greit for hunder opp?

    SvarSlett
  2. Fjellet er absolutt ikkje luftig Camilla :-) ikkje meir enn det du gjer det til sjøl. Ingen luftige partier opp, kun du sjøl om kor ut på kantene du vil gå når du kjem opp. Toppen er genial sånn ;-) Hund går fint visst den tåler ur, ta da den litt brattere sti opp for der er det mindre ur. Hold til venstre på fjellet når du skal opp, det var den sti vi tok på vei ned. Håper den leggen din snart bestemmer seg for å bli frisk! :-D

    SvarSlett