onsdag 13. august 2014

Vennetur til Brunstadsetra 300moh.


Det starter i barnehagen ved frokostbordet, der mor sitt med lillemann som ikkje vil at mor skal dra, for alt er nytt med å skifte til storbarnsavdelinga. Kompis syns også det er litt skummelt, så her sitter lillemann, Kompis, mor og MissMa. MissMa kjem med forslaget om en tur etter jobb? Jo, det ville både mor og lillemann! Lillemann syns det er kjekt å ha med Kompis på tur, smilet hans kjem, og mor får med ei venninne. Da har lillemann noe å glede seg til når barnehagen er ferdig. Vinn, vinn! Mors forslag er Brunstadsetra, barnevennlig. Og dermed så er det tur på dagens plan :-D
Kjøre til Velledalen, ta av inn til Brunstad (skilta), ta så av første vei til venstre, også skilta Brunstad. Fortsette forbi butikken, heil til du kjem til skiltet Bøvegen og tar til høgre. Dermed kjem du til Brunstad kraftverk og ei bru. Parker før brua, og du finn en stor port der det står Brunstadsetra på.

Mor og MissMa har parkert i solskinnet. Lover bra for en ettermiddagstur :)


Gjengen komt gjennom porten, mor måtte berre tilbake, for ho glemte å låse bilen :-/ Lillemann syns ikkje at det var et problem engang at mor sprang tilbake for å låse bilen! han som er mammadalt var fornøgd med å være med MissMa og gjengen! Dette lover bra :-)

Kor er lillemann??? Lillemann husker kva Storebror gjor på forrige tur, og gjemte seg  buskene :)Dette her er en kjekk gjeng å være på tur med: MissMa, Kompis og Storebror :-D


Lillemann gikk ikkje lange stykket sjøl, han er alltid sliten etter barnehagen, og ville opp i meisa. Dermed skulle Kompis også opp i meisa. Samme kva både MissMa og Storebror prøvde, så skulle han og opp. Kompis er noen kilo tyngre enn lillemann, så her får MissMa goood trim!


Jakthytta med den flotte utsikta til Bruntadhornet, Vellesetra og alle tindane rundt Vellesetra. Hadde mor vært jeger der, så hadde mor nok glemt hjorten og drømt seg vekk i fjella :-P
Ser du akkurat nedi kløfta der fjella møtes? En liten prikk? Velleseterhytta! Ei ÅST hytte som mor og lillemann har overnatta i en gang, og hatt dagsturer dit. Den ligg så fantastisk fint til :-D

Yo baby! Tøffe lillemann i solbriller, is trålende vær, og i strålende humør ;)
Kompis myser under capsen, prøver å få med seg kva som skjer.Gjengen på tur!
Lillemann husker den blå boksen, og ville sjå. Saltboksen var heilt tom! Kompis ville også sjå, og skulle dermed ned fra meisa.

MissMa puster letta ut når Kompis spring rundt sjøl. Han er en blid liten venn på tur, men han er en sterk kraftplugg som ikkje er berre berre å bære. Så MissMa, lårtrening dette her, du er absolutt ingen pingle ;-) Og kjekt å være på bakken sjøl og studere den store maurtua. Den har vært her i årtier, og har fått stått ifred. Alle unger som går her syns den er stas å sjå på.I området her var det veldig mange maurtuer. Berre dei 10m før den store, så var der påbegynt 4 stk langs veien. Oppi skogen fleire, og ned i skogen ei til nesten like stor. Mor og MissMa trøsta oss med, at der det er masse maur, der er ikkje hoggorm.
Samme plassen stod mor i vinter og kikka opp til Velleseterdalen og Velleseterhytta. Like fint no på sommeren, og mor drømmer seg bak i dalen, opp Gullmorbrekka, og bak til Gullmorvatnet. Mor makter rett og slett ikkje å gå opp brekka med lillemann, så det får holde med å drømme :-S


Kompis vil opp att i meisa han og. Kjemt å ha med Storebror som er flink til å bære sekk med mat og drikke. Og så syns Storebror at det er greitt at han har sekk, for da får ikkje mor lov til å skubbe han i gøfta :-( men mor skal nok finne på noe ;-)Mors lille apekatt med ablegøyer i meisa :-D Studerer ei grøn kongle som mor fann. Stor og grøn, baby-kongle enda forklarer mor. Lillemann syns det er kjekt med kvaen fra kongla, og skal rote det på Storebror. Storebror får kjørt litt tålmodigheten sin på denne turen, for der er 2 gutter i kvar si meis som heile tiden maser på han! Han fortjener ei tålmodighetsmedalje :)

Lillemann fekk plutselig lyst på kjeks. MissMa bak i meisa til mor, og fann fram pakken. Delte broderlig ut, og det var fleire som syns at kjes no var midt i blinken. MissMa fann anna bak i meisa også av godteri og diverse, men det var best å ikkje nevne høgt ;-)


Her har det skjedd ting! Gamle benken er borte, ny benk er bygd. faktisk enn veldig fin og praktisk benk. Her vil alle 3 gutta sitte ned. Det betyr at mor og MissMa berre setter meisene ned på kvar sin ende.


Kort pause berre, men benken måtte berre prøves ut. Blitt veldig fint å stoppe her no med ny og praktisk benk, og rydda for skog så du får litt meir utsikt :)Ei mor med 2 barn kjem imot oss, vi er ikkje aleine på tur her idag. Veldig fint å gå her for familier, så det er ikkje rart.Komt til raset. Uten snø så ser mor kor stort det faktisk var. Skremmende å sjå kor langt bak det starta, og krafta i det. Kor makteslause vi mennesker er overfor Moder natur og hennes krefter.Raset nedover på andre siden av veien. Langt ned havna det. Stort var det også med all snøen i vinter da det gikk. Ser spesielt at Storebror tenker der han kikker.


No er begge gutta nede, og det er rett i grøfta for å undersøke ting. Knott og Tott på tur :)
Kjekt med Storebror på tur! Han løfter på begge to for å kjenne forskjellen, tuller og tøyser. Lillemann protesterer ikkje på at Storebror løfter han heller, for lillemann syns det er kjekt at Storebror er med. Full fart!! :-D

Framme på setra, og noen i følget er ikkje så veldig glade i kuer..... og vi har hørt bjeller på vei opp. Lett nervøse for kor er dyrene? For mor veit at her er sauer, og ho vi møtte fortalte at kuene også går rundt hyttene.

Hyttene her ligg så fint til mellom ruvende fjell, topper på 1300 til 1500moh som du kan få kink i nakken av å kikke opp på.


Etter kikka på sauebæsj, hørt på bjeller, så var det å finne sauene.

Sauene like nysgjerrige på oss, som vi på dei.

Brunstadsetra har mange fine og koselige hytter, men her også fleire ruiner. Runene gir liksom setra meir historie, viser at dette er en plass som har vært i bruk i lange, lange tider.

Siste hytta på setra, og videre inn er Brunstaddalen. Går du gjennom heile dalen, så kjem du faktisk ut i Liadalen, som der igjen går til Patchelhytta! Så du kan gå til Slogen via Brunstadsetra.
Vi fann en perfekt pause plass for pølser på termos rett nedenfor siste hytta. Steinbord og steiner å sitte på.
Sulten lillemann har gleda seg lenge til denne pølsa! :-D
Kompis like fornøgd med si pølse i lompe.

Mor er også glad i pølse på termos ;-)To fornøgde gutter fann seg en egna klatrestein rett ved, og var på vei opp før pølsa var spist opp.

Og plutselig kom sauene vi passerte spankulerende forbi. Dei virka målbevisste, og skal sjå det var noe grønt gras som lokka på dei en plass ;)
Mor hilste på mor sjøl i flokken, nysgjerrig og kosete.

Mor skulle ta seg en runde å hilse på kuene, og gutta følgte med. Storebror fra den eine store steinen til den andre, en herlig gutt å ha med på tur :-)


Halloen kuer! Veldig fine farger på dei, og tillitsfulle.Når lillemann ser kuene, kjem han i full fart. Resten held litt avstand. MissMa hevder ho er "allergisk" mot kuer og bør holde avstand. Ja ha, ny sort allergi på gang? ;)

Gutta veldig interesserte i kuene, men om dei tør seg ned til dei, det er noe annet....
Mor er forsiktig, men får klappa ei som virker nysgjerrig på mor. Lillemann vart faktisk med mor og klappa ei ku. Han husker godt den kua han klappa i Oppstryn, og at den var varm etter å ha gått bakkane. Men denne var ikkje så varm.


Tilbake på pauseplassen, og ei trapp skulle undersøkes. Forsøkt støpt, men held på å falle ifra kvarandre. Tidenes tann tærer på det meste. Men den var meir enn bra nok for lillemann, som aller helst ville inn i hytta. Vi banka på, men ingen svarte.Kompis kom opp på trappa ilag med lillemann, og MissMa og Storebror satt att på plassen. Her kjem da gjengen med kuer for å hilse på! Skeptiske der dei sitt, ikkje særlig høge i hatten. Kjem dei hit tru??


MissMa kom for å ta bilde av gutta på trappa. Du MissMa? Kikk bak deg ;-) Den nysgjerrige kua som mor klappa, kjem for å hilse på MissMa også, og alle tingene våre lukter mat, så kuene er litt lysten på pølse dei og! Lite veit dei at det faktisk er av deres egne som er i pølsene :-SGutta på trappa følger meget spente med der mor må avgårde for å jage vekk kuene. Kompis roper ilag med mor for å jage han og! Herlige gutter! <3

Mor jager kuene både 1 og 3 gonger, men kjem likevel tilbake. Mor både husjer på dei, jager dei vekk men den kvite fremst er litt vel selskapssjuk. Så her er det berre å pakke sammen. Lett nervøse (for dei som er litt skeptiske til kuer ja) var det å passe ryggen sin for kuer ;-) Mor syns dei er fine ho, kjenner at mor savner livet på gården mor er oppvokst på og dyrene.
Siste standhaftige kua kjem fremdeles etter. Gjengen står litt nervøse og roper på mor at ho no må komme! Kua har jo horn! Mor er avslappa i forhold til kuer, men sunn avstand siden dei er ukjente. Mor smiler litt for seg sjøl, men skjønner at det ikkje er så lett å forholde seg til så store dyr når man ikkje er vant med det.

Mor kjem! :-D Koselige turgjengen <3Mor kikker en ekstra gong på Brunstadsetra, en veldig koselig plass å gå tur til, og veldig fint å ta matpausen her. Brunstadhornet 1524moh dominerer setra, og skaper en lun plass.


Ut grinda, og passe på å lukke så ikkje sauer og kuer kjem seg ut. Gutta går lykkelige sjøl, fulle av energi etter pølse og all spenninga med kuene.

Elva som markerer grens til Brunstadsetra. Den kjem ifra Storevatnet 847moh. Går en sti ifra setra og opp, skilt ved stistart. Står ei stor heilt ny hytte ved vatnet også, som du kan leige. Tlf og info står ved porten på parkeringsplassen ;)Gutta i full fart!!! Og du store for ei fart også!

MissMa hadde lagt att 2 lomper til kuene, men lillemann skulle ha dei med seg og spise dei. Ikkje mange bitene på lillemann, så bit på Kompis. MissMa, er nok berre å legge dei att til mus og fugler.


Gutta ville ha en lengre pause på den nye benken, og det vart innvilga. Spise opp restene av kjeks, sjokolade osv som ikkje vart spist på setra pga kuene. Heldigvis ingen bilder av det som skjedde her, men gutta leika parcour der dei gjor som Storebror, pluss kampen mellom mor og Storebror :-/ kan berre sei at det vat harde tak og raske bein da Storebror skulle gjere et forsøk på å "ta" mor :-D
Pausen på benken tok sin tid, og kveldssola skinte flott på vei tilbake. Begge gutane vart slitne etter litt, og opp i meisa på begge to. Sauene kikka spente på gjengen, og stakk raskt da dei hørte utbruddene på guttaboys.


Kompis sin tur til å åpne porten :)Med kveldssola ifra fjelltoppene og strålene ned på Velledalen, så kan man ikkje sei anna enn at Velledalen er en flott dal!
Mor blir rett og slett glad av å gå her :-D Er så fint og rolig, behagelig og koselig, nesten magiskt lys også. Og denne gjengen her på tur ,kan virkelig det å kose seg.Virkelig flott lys på Brunstakollen.
Tilbaketuren til bilene var fort gjordt, og plutselig var vi tilbake. Og alt det Storebror gjer, det skulle også guttaboys gjere. Begge to ser opp til Storebror, og er sånn stas å ha han med på tur! Mor og Storebror har nok en liten krig på gang, og en vart ikkje avslutta heilt. Kanskje på neste tur? ;-) I alle fall burde Storebror få en tålmodighetsmedalje for å holde ut med maset på gutta inni mellom. Mor syns at det er en kjekk turgjeng dette, og kjekt med at lillemann har en kompis på tur. Mor har trua på at dette ikkje er siste turen på denne gjengen!
Tusen takk dokke for en kjempe koselig tur!

2 kommentarer:

 1. Så kjekt for lillemann med kompis på tur. Det er virkelig en ekstra motivasjon å dele turopplevelser med venner :) Og lillemann blir stadig større og utvikler seg i et rasende tempo ser jeg, en skikkelig go gutt altså! Å tenk han har begynt på stor avdeling og greier. Herlig :) Vi var aldri på Møre i sommer, men kommer helt sikkert til å kontakte dere når vi er i området neste gang slik vi kan få til en tur sammen igjen. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Dei utvikler seg så fort i denne alderen her, at det virker som om tiden flyg! Og tur er masse meir gøy når man har noen å dele det med ;-) Synd dokke ikkje kom til Møre i sommer, men rekner med dokke kjem tilbake, og tar da gjerne en tur ilag med dokke igjen :-D
   Gler oss til å sjå dokke igjen <3

   Slett