onsdag 10. september 2014

2 Drømmen om Tafjordfjella med meis del 1, Grotli-Danskehytta 1440moh,


Mor oppfylte egentlig drømmen om å krysse Tafjordfjella med meis for 14 dager siden. Det var en uforglemmelig tur som mor og lillemann gjorde heilt på egenhand ifra Grønningsetra i Valldal til Tjønnebu, så videre til Vakkerstøylen dagen etter, før 3. dagen til Tunga der mormor henta mor og lillemann. Mormor var veldig engstelig siden kryssa fjella 3,6mil aleine, så når neste prosjekt var under planlegging, så vart mormor inkludert. Ja du leste riktig, mor har ny Tafjordfjellstur under planlegging! Funnet ei ny mulig rute som kan være mulig å ta med lillemann på. Plan, Grotli til Danskehytta!! :-D Danskehytta er viden kjent når noen snakker om Tafjordfjella, og ligger på 1440moh, lengde 14km. Og mormor har sjøl hatt en drøm om å krysse Tafjordfjella. Så med mormor på teamet, så vart ruta sånn: Grotli-Danskehytta 1 dag. Så videre til Kaldhusseter 12km dag 2. Der har mor en bil stående, og står fritt til å gjere kva vil 3. dag, om sliten eller en tur til.
Morfar var kjempe snill og kjørte mor, lillemann og mormor til Grotli, og spanderte middag før avgang. La neste eventyr begynne!!!


Bak Grotli hytta og spist middag. Sekkene klare, og mor er like lasta som forrige tur, minus en pakke grillpølser. Mor har mors og lillemann si oppakning, mormor har sitt. 3 stk klare for nok et eventyr i Tafjordfjella :-D
Veien begynner rett bak Grotlihytta, ingen problem å finne startpunktet.
Startpunktet Grotli, og morfar gjer vendereis heim. Tusen takk for at du kjørte oss morfar, var veldig koselig med biltur ilag med deg, og middag på Grotli :-)


Lillemann starta friskt, men en lang biltur på 3-4t tok på. Trøtt og sliten ville han i meisa.

Samme vekt som forrige Tafjordtur, og mor kjenner det att. Men gjer ingenting, for mor er berre lykkelig over å være på tur igjen! 25kg pluss skal nok mor klare en gang til :-D
Men så var det å finne den stien... mulig mor og mormor rota det til sjøl, men der var rødmerking ifra skiheisa feil vei, sjekka kartet og tok til venstre, gjennom hyttefelt som er bygd i stien, og passere en dumper.Voila!! Stien dukker opp i et lite sandhøl, passert fleire nybygg av hytter. Tydelig populært å bygge hytte her no, men skulle ønske dei kunne merka gjennom hyttefeltet.
Kjem oppå kanten av kanten, så ligg der et lite vatn. Herifra er det berre sti og null sivilisasjon på mange timer! Herlig! :-)


3 stk fornøgde i sola og klare for nye eventyr!

Høsten er perfekt for sopp og soppleiting. I manko på sauer å kikke etter, så er sopp en veldig fin erstatning. Og lillemann er glad i å sitte i meisa og leite etter sopp. Spesielt om dei har fine farger, og hull i seg, for da kan man fantasere om kven som har laga dei hulla.
Stien er flott merka og veldig tydelig. Tviler sterkt på at vi skal miste stien på denne turen ;-)

Ser der vi kom kjørendes ifra og Breiddalsvatnet 900-887moh.Veldig varmt for mor i den tjukke Devoldulla, og med en liten på ryggen, blir det ikkje mindre varmt. Håper han sover ifra seg no.
Ser ned til Grotli, men det blir ikkje så lenge lengre. Ser Grotlivatnet og Skridulaupen.

Framfor mor ligg turiststi og varder, og for mor, nye plasser å sjå :-D


Mormor like glad for å være på tur, like ukjent område for ho også.

Sjøl om lillemann søv, så er mor stadig på utkikk etter fine sopper.For en fantastisk herlig dag å være på tur i! Mor har tatt fredagen fri, fo å ikkje treffe for mange folk på første hytte, og tenker på dei som er på jobb no, mens mor er her og smiler :-)


Skilting er heller ikkje noe problem, du finn garantert fram.Mor ser golde fjell som stikk fram i horisonten. Grå og nakne, men ønsker oss velkommen i fjellheimen.

Er noe heilt spesielt med sånt landskap også. Ikkje noe likt der mor bor, midt i mellom sunnmørsalpene, med høge spisse fjell og tinder.Da er det litt spennende med anna landskap også, nye opplevelser.
Oppe på kanten og Kjerringtjønne dukker opp. Det er fleire vatn på 1139-1159moh. Planen var egentlig at lillemann skulle fiske her, men han søv jo. Timing du lillemann, timing...Vatna er spredt utover, og mor kan berre tenk seg kva lillemann hadde sagt hadde han no vært våken! Hadde sagt ordet fiske med hakk i plata.
Fantastiske høstfarger! Greitt nok at kveldene blir mørkere, men høstfargene er virkelig slående når du er ute i fjellheimen.


Passerer vatna, og mor ser seg litt tilbake. Ja ja lillemann, vart litt for seint for deg og fisking no dessverre.... kanskje i morgen på vei til Kaldhussetra, for da skal vi passere mange flotte vatn.

Storfiskeren søv, og stanga står fast i meisa bak.
Lillemann sov ikkje så lenge etter passert dei fleste vatna. Litt klaging og ikkje heilt våken, og tok litt tid før han var blid att. Henge litt i meisa, slappe av og våkne skikkelig. Men så fort han syns at han sjøl var våken nok, så kom det ifra bak "Gå søl". Og dermed var det berre å sleppe mors fjellprins løs i fjellheimen. Første punkt på ny plass er å utforske :-)
Men så fort han har funnet ut kva omgivelser han er i, kva slags planter og lyng her er, så er det full fart i stien!Lillemann virkelig liker seg i fjellheimen her, og steiner blir forsert elegant. Han viser at han har utvikla seg masse på forrige tur, er meir stødig og balanserer på store steiner uten problemer.

Lillemann som har en meget kort navlestreng, tør seg til og med på at han og mor tar kvar sin sti som går parallelt. Mor og lillemann tar alltid sånne stier, for så å møtes igjen, hilse høflig på kvarandre, og liksom treffes for første gong : "Neimen, kven er det som er på tur?" spør mor. "Det e mej!" svarer lillemann, ler og peiker på seg sjøl og sier navnet sitt, temmelig stolt. Litt morsomheter må man jo ha på tur ;-)


Opp på en stor stein er viktig, og lillemann koser seg og føler seg som kongen på haugen!Ingen tvil om at lillemann liker seg ute på tur! :-D Han som har masa om å leite etter meir hytte siden langturen for 14 dage siden, og har gledd seg til denne turen. Som han bruker å sei: "Finne hytte laaaaangt på felle!"Og hytte skal vi finne, må berre komme oss dit først. 14km er et godt stykke, men vi har gått lengre, så fram kjem vi oss til slutt. Og heldigvis er vi meir heldige med været no enn sist, da regna det fleire gonger kvar dag. Og denne gongen har vi også med mormor ;-)


Tiriltunge?? Den veks da utrulig høgt oppe! Fann tuer av den her på snaufjellet, og dens gule farge lyste virkelig opp i alle høstfargene.
Lillemann er litt opptatt av alle soppene som har sprekker på seg, for dei danner så fine mønster! Og han roper ut når han finn dei, og vil vise dei fram. Og så har han fått beskjed om å ikkje røre soppene, sjøl om har veeeldig lyst til det. Lyst til å peike på ved å ta fingeren på, aller helst prukke dei. Men fått beskjed om at sopp kan være så farlig at han kan slutte å virke. Best å være sikker og kun spise dei som er på butikken enda. Lillemann sin løsning? Kjøpe ny på butikken ;-)

Lillemann er en iherdig bærplukker, og lærer navna på tyttebær, blåbær og krekling. Han er dessverre ikkje flink til å spise dei sjøl, men glad i å plukke og gi vekk. Blåbær! Vær så god mor :-)Den gode og velbrukte meisa til lillemann. Har hatt noen turer den der no, lillemann har nok hatt ei 300 turer til sammen, halvparten i denne. Overlasta er den ifølge lappen, men den har holdt mang en gang i overlast.


Oi! Lillemann springer av sted!! Vent, mor kjem! :-)
Et mini vatn og lillemann vil fiske. Mor må forklare at i et så lite vatn er det ikkje nok reint vatn eller mat til fisk. Må heller finne et større vatn enn dette for å fiske.


Sliten gut tilbake i meisa. Men han har gått veldig langt sjøl, har blitt en raser i å gå. Noe annet å gå her, enn på grusvei, for da er det raskt opp og er sliten hevder han.


Mor har sett bilder og blitt fortalt at det er snøflekker ved Danskehytta og på vei inn. Men ingenting enda, men viser tydelig dei svarte felta at her bruker det å ligge snø. Hmmm.... mor som lovte lillemann at vi skulle finne snø. Satser på der er ved hytta, for den ligg tross alt på 1440meters høgde, og mor har ikkje sett et eineste bilde av hytta uten der er noe snø enda.
Der framme ser det ut til å være noe. Veiskille eller toppen før nedover mot vatnet der Danskehytta ligg?
Har uansett tilbakelagt et godt stykke no, passet heile flata og vatna, og har snart gått heile stigninga. Kjerringtjønne, og bak i der ser mor Breiddalsvatnet.

Framover ser mor siste stykket før nedover. Skal bli godt å komme over og få sett etter hytta!
"Det" viser seg å være et veikryss ja, og skilt. Hamsevika skal vi no ikkje, og er en alternativ vei å gå ifra hit enn fra Grotli.Lillemann går no sjøl, og leiker litt med tauene. Mormor går litt videre, for mor tar ho att med lillemann i meisa. Det er ingen andre mor heller kunne tenkt seg å dele denne opplevelsen med, enn mormor <3Lillemann sier plutselig at han vil ha ei skive. Dermed er det matpause. Rett før toppen, så det passer godt også. For mor har en følelse av at landskapet forandrer seg der bak.


Veldig greitt med små porsjoner med pålegg. Slepp store tunge pakninger, og får ha litt å velge i. Supert å ha med på tur :-)

Litt småleiker har mor med i meisa, og en liten blå trekk-bak-bil er veldig kjekk å leike med på den store steinen. Glemmer å spise, så det er mor som må stikke i han skiva etter kvart. Litt leik må han få lov til.


Lillemann gikk litt sjøl etter maten, og store steiner er ingen hindring. Går fint over eller rundt dei, mor får kun lov til å holde i handa om det er spisse steiner, eller for store.

Har kryssa bekken, over store steiner og lillemann begynner å bli litt sliten igjen. Mor kjenner at det er tungt å holde han slik også. Balansere sjøl utenom stien som lillemann går på, holde han, med meisa på ryggen.  No fin sti et stykke, heldigvis.Lillemann ga seg, og opp i meisa. Meir steinete og oppover vart slitsomt for små føtter. Men er oppe på flata no, og mor er spent på kva som venter ho.På berget så såg mor og lillemann at der hang noe spennende. Det viste seg å være et par sko! Noen savner nok skoene sine...


Lillemann ville også sjekke skoene, og mor lener meisa inntil. "Æsj! Tåfis!!" hevder lillemann. Mor måtte smile litt, skoene har sikkert hengt der så lenge at tåfisen både er lufta bort og vaska vekk :-)

Oi! No ser mor litt av et vatn! :-D Det er Fremste Vikavatnet 1319-1302. Juhuuu!! Da er det berre å gå langs vatnet igjen, sjøl om et godt stykke det og.


Litt spesielt? Ser ut som et lite berg rett og slett delte seg opp i skiver. En smakebit av kva som venter...

Goldt landskap her oppe i høgda. Har sin sjarme det også, fargesjatteringene i gråtoner er heilt spesielt.

Landskapet åpner seg, og mor speider etter hytta. Laaangt der borte på ei lita høgde til venstre for vatnet, der trur mor at hytta ligger. Det er langt dit.... og klokka har blitt litt. Skal vi sjå her.... Fjellet til venstre er Helleggi 1668moh, langt baki der stikker toppen av Storfjellet opp 1821moh. Til høgre er Nibba 1818moh, toppen heilt til høgre finn mor ingen navn på dessverre.

3 kløveret på tur! Vært på tur lenge no, men er like blide. Vi er no tross alt ut på eventyr! :-D
Med meisa på ryggen er det å gi full gass og ta att tapt tid. Landskapet er berg og stein, men lett å finne røde T-er og varder. Ser du ikkje en med det samme, er det berre å stoppe opp, og du finner raskt en. Her ser mor en oppå berget.
Det går litt rundt og mellom her. Småvatn dukker opp mellom berga.En snøflekk! Lillemann vil bort, men den er litt langt unna. Hittil vært lite snø, men håper å finne en som er litt meir tilgjengelig. Lillemann har planer om å kaste snø på mor, og det må han nesten få lov til :-/


Nok kvile på lillemann og vil ut av meisa. Bort til mormor og venter på mor.Mor får ikkje lov til å hjelpe lillemann uten at det blir veldig vanskelig. Så mor går bak og passer på, for lillemann går rett på han, og mor kjenner at ho av og til blir litt nervøs. Vil no ikkje at han skal falle og slå seg. Mormor går først så lillemann ser kor han skal gå, stien er ikkje alltid synlig over stein og berg.Og der skimter mor Danskehytta... langt dit, og den ser ut til å stå på ei trone på en knaus. På avstand ser det virkelig bratt ut opp dit. Den ligg ca120m høgere enn vatnet.En snøflekk!! :-D Og den låg ikkje så langt unna stien heller. Er seint ute, men dette er lovt og er spesielt for lillemann, så 10 minutter med litt snø er veldig kjekt :-)
Traff!!


Spesielt å gå her.... nakent, hardt og uvanlig. Mor hadde egentlig ikkje noen formeininger om korleis det kom til å sjå ut her oppe, ante berre at det kom til å være stein og nakent.


Nok en pause, og tørst. Mor presser litt på med tempoet her, allerede kveld og har lite lyst til å gå i mørkret. tar tid å kjøre til Grotli, pluss en pause på Jostedalbreen nasjonalparksenter for en lei liten, så middag på Grotli. Starta litt seint, så mor presser litt på og setter opp farten.


Hytta nærmer seg sakte, går i sikk sakk mellom berg, men nærmer seg ikkje fort nok syns mor.

Fjellrekka uten navn til venstre, og den øya uti vatnet her er skillet mellom Fremste og Heimste Viksvatnet. Når nok nedtappa, så deler vatnet seg i to. Fjellet til høgre er Krosshø 1857moh, kom opp langs det fjellet der, på høgre siden.

Skilting midt i steinura... Retning Grotli og Hemsevika. Takk, men der har vi vært.


Da er det oppstigning retning Danskehytta. Kneika ser tung ut, spesielt når du har vært på tur noen timer, og det begynner å bli skymt ute.


Ifra meisa så ser lillemann store mengder bæsj! Ser ut som her har lemen hatt bolig under snøen.


Mormor går på, lite lysten på å gå i mørkret ho også. Lillemann vil ned sjøl og gå, men mor overtaler han til å sitte litt til, vil gjerne komme så langt fram som mulig før han få ned.Noen har mista sitteunderlaget sitt, og noen andre har kilt det under en stein. Står Sigurd skrevet på i et hjørne. Mor har ikkje plass i meisa, men tar det i handa. Bedre å legge det på hytta, enn at det ligg her ute.


Mor passere et større berg, og lillemann roper ut: "En dør!" Mor rygger tilbake, jo det ser faktisk ut som ei dør :-) "Trollet si dør" forteller lillemann "Eller spøkelske" som han sei det. "Skummelt...." kviskrer lillemann, og mor går videre. Fantasi har han i det minste ;-)

I alle dager? Kva er det der nede? Mor zoomer inn. Det er faktisk ei hytte der nede! Jøss.... det var litt av ei plassering, utpå øya midt uti vatna.
Mormor trakker seg avgårde, siste kneika opp snart. Skal bli så godt å komme fram! Ser hytta bedre no, heilt til høgre i bildet. Nærmer oss!Mor har lillemann på ryggen enda, lår kjenner det, bakenden også. Men held farta oppe, heller ta det med ro siste biten som er brattere.Og når mor snur seg, så ser mor at har gått et godt stykke. Langt der bak kom vi opp. Og ikkje møtt ei sjel idag heller. Sikkert fordi det er fredag, og folket heller kjem i morgen.
Er ikkje så langt att, og lillemann maser om å gå sjøl. Vel nede og lurer på noe ilag med mormor.Mor er litt overvelda over området her, all steinen, alle berga, den øde følelsen. No som mor er litt oppi høgda så ser mor bedre lengda som er lagt bak oss ved vatnet. Kom opp til høgre for fjellet Krosshø langt der bak.

Og så er mor så imponert over lillemann!! Han går rett på berga, går nesten rett opp, eller klatrer opp med en stor iver. Han utstråler en sånn entusiasme over berglandskapet her, at mor faktisk berre smiler.


Og når mor vil hjelpe og holde handa, så blir mor tvert avvist. Gjere sjøl!Vært på tur i fleire timer, men like blid og fornøgd <3 Mors aller beste turkammerat!Litt for mor hjelpe til, og sleppe ned lillemann i kneika opp var det beste mor kunne gjordt. Tempoet vart satt ned til hans fart, og dermed så tok ikkje kneika knekken på mor og mormor.


Danskehytta!!! Lillemann jubler og springer avgårde når hytta dukker opp. Han har pugga navnet på hytta, og smiler fra øre til øre :-)Og for ei plassering av hytta! Den ruver oppå der i landskapet. Like grå den som alt anna rundt seg.

Meir snø! Lillemann ville dit bort også, men mor meinte heller komme fram til hytta. Men det har ikkje vært mange flekkene med snø nei...


Hmmm... her var det interessante steiner, og lillemann sett seg rett ned. Skal opp her ja, og mor får holde i handa, ellers hadde han ikkje fått gått sjøl heller.

Mange hytter! Lillemann begynner å telle, for det var fleire hytter her enn det han trudde her. Så spennende! :-D


Den første hytta var sikringsbua, og er berre ett av 4 bygg her.


Sjølve hytta er stor! Den ligg lengre bak, og etter stavene å bedømme, så er vi ikkje aleine her oppe. På en så populær plass så hadde ikkje mor forventa noe annet heller. men du store det var godt å komme fram! :-)


Ikkje så verst utsikt den andre veien vi skal i morgen heller.
Danskehytta har 26 sengeplasser til sammen, og en stor hems med plass til 20 under taket. Funnet oss et ledig 4 manns soverom, med utsikt fra der vi kom ifra. Blir ikkje verst utsikt å våkne til dette i morgen ;-)


Lillemann er strålende fornøgd med å være på hytta, og spretter rundt og klatrer på sengene. Vil helst ligge øverst, men der er ikkje kant på, og dermed kan han falle ut. Han må pent nok finne seg i å ligge nede.


Inne på stua heng en plakett som fortell at hytta er bygd på midler samla inn fra danske DNT medlemmer og fleire danske bedrifter, og vart gitt som gave til DNT i anledning 125års jubileet i 1993. Ei virkelig flott gave syns no mor, og navet på hytta er perfekt.

Kjøkkenet er fint, praktisk og oversiktlig. Mor kjenner magen murrer...


God plass i kombi stue og spiseplassen. Meir stue finn du oppe også.
Og så er det kroken med vedovn og tørkeplass. Dei 2 parene som har komt før oss, har allerede henta vatn og kokt det opp. Godt og varmt var det i hytta også, og dei satt no oppe og vart bedre kjent. Morr hører praten går livlig der oppe :-)


I kroken med den beste utsikta vart spiseplassen vår. Mormor fått seg kaffi og skiver, lillemann deler havregrynsgraut med rosiner på med mor, og derpå skive. Rart kor sulten man blir etter komt fram :-/ No kos med ei ny klistermerkebok til lillemann.


Og en toddy og kakao så klart! Det hører nesten til på hyttetur, og lillemann er veldig enig.
Og litt salt mat.... kjøtt med saltsmak er så perfekt som det går an å få etter timer på tur! Den lille pølsa veg litt, men den er absolutt verdt det. Og mors nye kniv, laget for damer. Har alltid kniv med i meisa, uansett kort eller lang tur.

Lillemann har bygd litt lego på loftet og slappa av. Der står faktisk et legobord der med både stor og små lego. Heilt perfekt for unger som er på tur! Er det fordi hytta er ei dansk gave tru? Lego er jo ifra Danmark. Mor syns at det hadde vært et supert innslag på dei fleste hyttene ;-) Har kikket oss litt rundt på hytta, kikket i kart, hilst på dei andre som er her, og no er det natta. Lillemann kjenner att turtannkosten sin, og veit at no er det kveld. Er dårlig med vatn på hytta no dessverre, så alt må hentes ute i bøtter og kokes.


Ute er det mørkt no, og klokka er over 22. Månen lyser og sagt god natt til lillemann.

Lillemann han sover. Mor har tatt ei anna dyne og rulla som ei pølse for å hindre i at han faller ut av senga. Han ligg nemmelig ikkje still om natta, og dette er første natta mor ikkje får ligge ved siden av og passe på. Mor aner er litt våken natt... Det er uansett veldig godt å legge en sliten kropp i senga, strekke seg ut og slappe litt av. Mormor ligg i senga over mor, og mor hører at ho allerede har sovnet. Mor smiler for seg sjøl. Det er så kjekt å ha med mormor denne gangen, spesielt når mor veit kor lyst mormor hadde til å gå i Tafjordfjella sjøl. Lillemann har kosa seg på tur, og er en fornøgd liten gut. Og i morgen, da venter det nye eventyr på gjengen, Danskehytta-Kaldhussetra :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar