lørdag 13. september 2014

2. Drømmen om Tafjordfjella med meis del 2, Danskehytta-Kaldhussetra


Det er morgen på Danskehytta. Våkner opp på 1440meters høgde til klar himmel og vind. Lillemann har sovet godt, mormor også virker det som. Mor derimot har vært oppe 3 gonger for å enten flytte på lillemann som har vært på vei ut av senga, eller sparka av seg dyna. Men mor smiler uansett, for vi er jo ute på eventyr! :-D Mormor fekk et gryende gnagesår igår veldig tidlig av turen, og mor er spent på om det blir berre idag på tur, eller i morgen også. Gnagesår er lite kjekt å ha, og spesielt ikkje på langtur med tung sekk. Mormor som nesten aldri får gnagersår da skulle selvfølgelig få det no, stakkars mormor. Mor har allerede plastra hoftekammene der meisa lagde gnagesår på mor for på forrige langtur for 14 dager siden. Meisa er tung med full oppakning, og lillemann er levende vekt, pluss vekta er langt bak, ikkje tett inntil ryggen. Men det er verdt kvart et gniss og kilo! :-) :-)
Dagens etappe fra Danskehytta er på 12km, og for det meste nedover, enkelte plasser bratt nedover. Men mor gleder seg, lillemann også. Å spørre mormor om ho gleder seg er bortkasta, for mor ser ho berre smiler allerede ;-)
Lillemann våkner blid og fornøgd, og kjem over til mor for å krype under dyna. Ingen stress her i alle fall :-)Ute er det heilt fantastisk å våken opp til, om enn vind, men kva kan en forvente på 1440moh?? Himmelen er blå jo, og berre det er jo skjønt!Ut på do.... mor skulle snike seg ut, men nei da, lillemann skulle absolutt bli med. Trakker oppi et pat gummistøvle som står til rådighet i gangen ( står noen par i forskjellige størrelser), og ut i vinden bar det. 2 søppelkontainere, så hus for hund og eiger, og bakerst utedoen.

Kikke litt i klistermerkeboka er populært, og sette på plass deler som mangler på bilder er både spennende og utfordrende for en liten. Lett å ta med seg ei sånn bok, og veg lite.
Mormor får god tid til å kikke seg rundt, her leser ho planketten for hytta. Stille og rolig på hytta no, for dei 2 andre parene har dratt.

Lillemann ville bygge meir lego, og opp på loftet bar det. På denne delen av loftet er det laga til madrasser under taket i bur. Plass til 20stk her om man er villig. Lillemann er berre opptatt av legoen han, og legg ikkje merke til dei oppredde madrassene.


Andre halvdelen av loftet er loftstue. Var varmt her oppe igår kveld da det vart fyrt opp nede, så her satt folket igår og slappa av.Ferdig å leike deg lillemann? Han berre rister på hodet som om mor var gal. For noe perfekt å ha på ei sånn hytte! Ikkje berre å sleppe ut unger for å leike seg rundt hytta heller, må passe konstant på, dermed kjekt å ha inne aktiviteter.


Mormor har kokt seg kaffi og grønnsaksuppe, mor og lillemann starter med havregrynsgraut med rosiner. Få inn mest mulig mettende som varer, og gjerne varm mat før en starter. Så skive etterpå.


Kremt.... det vart noen deler på gulvet, men lillemann var veldig flink å rydde oppatt etterpå, med litt hjelp. Han styrte seg sjøl lenge mens mormor vaska opp.

Den der klistermerkeboka, den var en suksess! Mor måtte berre passe på at den ikkje vart brukt opp allerede på første hytta, for skal no på ei hytte til, kanskje to, alt etter som.En meget fornøgd liten fjellprins på hyttetur <3
Og mor studerer kartet og kikker ut vinduet. Vil så gjerne vite kva fjell det er mor ser, og etter litt kikking så fann mor det ut også ;-)Etter litt rydding og pakkin, så var 3 kløveret også klare for å begi seg videre. Lillemann er veldig klar for tur igjen.

Om enn meir stein og berg, lillemann går rett på idag også. For en iver denne lille karen viser!
Legg Danskehytta bak oss, og tar sikte på neste, Tøssebrobu på Kaldhussetra. 12km blir da dagens strekning.Berg rett opp? Null problem!

Lillemann sine fjellsko Tresko, og han fekk dei ifjor. Treng nok nye neste år... Fungerer kjempe godt for han i alle fall. Mor blir berre meir og meir overraska over framkommeligheten til en 2 åring.Kaldt ute og kald vind, så har på tynne ullvotter. Være forberdt når man skal være så høgt oppe i fjellheimen. En drikkepause trengst!
En siste kikk på denne utsikta før forsvinn ned kanten av Fetegga. Farvel Danskehytta og Vikavatnet!


Trur du lillemann skulle i meisa når begynte på ned bratta? Glem det! Her skulle han gå sjøl, basta.


Og dermed så åpner det seg opp et nytt landskap, Reindalshola. Første vatnet her ligg på 1254moh, det der nede er Reindalsvatnet 1173moh. Lengre bak (dit skal ikkje vi) ligg Kollhøvatnet 1252moh med Langegga 1588moh bak. Ruta er ned til Reindalsvatnet, så til høgre langs vatnet.Meir vindstille her bak egga, og tar av vottene på lillemann. Når mor ser kor langt ned vi skal, så er mor glad for at  vi går denne veien, og ikkje opp :-P
Helleggi ser virkelig tøffere ut herifra enn ifra Danskehytta. Hadde hatt lengre tid igår, så mulig tatt den toppen. Står på ut.no at det er ca 30min opp til toppen ifra hytta. Hadde virkelig vært tøft og hatt den toppen også, men rekk ikkje alt.Lillemann sjekker skilt, og at retninga er riktig. I alle fall sånn sett ifra en 2 årings ståsted ;-)


En ting er sikkert, her er nok stein! Og lillemann benytter sjansen til å studere nærmere. Fine farger skjønner du, og former. Masse rødt på steinene her, og finn noen heilt kvite. Noen bitte små steiner klarer mor å få plass til i meisa og skal få bli med heim....
Lillemann? Finn du noe interessant?Er litt vanskelig terreng å få i for en liten, mormor fekk litt nerver av en liten, og syns det var bedre mor hadde kontrollen til tider. Ser den. Men så lenge mor fekk holde i handa, gikk det greitt. Så kom det til dette punktet, da sa mor stopp. Sand og grus der du sklir nedover og har nok med deg sjøl. Da vart det pent nok meisa for lillemann. Ingen protester da mor forklarte kvifor, og at mor er redd for han.Kom ned til vatnet, og terrenget var veldig masse bedre. Himmelrike! :-)Går du til venstre mot Reindalsvatnet, kan du komme tilbake til Hamsevika.


Ikkje Hamsevika på oss, men til høgre og ned dalen. Lurer på kva den bringer?


Mormor?? Kor er du?? Lillemann ber mor stoppe og vente. "Mommmmmoooo!" Mormor hatt et lite nødvendig ærend, og må da få litt fred, så vi står og smiler og venter. Kjekt at lillemann passer på alle.

Her blir det beitetid for mormor! Mormor elsker rypebær <3Litt vind fann gjengen. Mor fortell lillemann at vinden kjem for å hilse på lillemann, roper hei til han og lurer på om han er på tur igjen.
Lillemann er litt overraska over å finne blåklokker her oppe! Og dei er ganske så mørke blå også, mørkere enn mor er vant med. Fjell art av blåklokker tru?


Lillemann vil ned igjen, og det må no han få lov til. Veldig greitt at mormor går først, så lillemann ser kor han skal gå :-)


Ikkje akkurat sulten, men litt ekstra energi er ikkje så dumt å dytte inn... og lillemann får alltid smake, dele er viktig!1-2-3 hopp!!! Kjekt å hoppe ifra stein til stein.
Mormor la merke til noe oppi fjellsiden, ei hytte faktisk! Oppi der?? Kva i alle dager?Zooma inn og litt anna vinkel ser mor en tunnel eller gruve der oppe. Utvinning av noke? Ser at det som såg ut som et ras, er fyllmassa ifra gruva. Uansett, interessant plass det der. Om noen veit noe, mail mor gjerne, eller kommenter bloggen, hadde vært kjekt å vite.Stien er nymerka og T-ene lyser opp i terrenget. Lett å finne med andre ord. Mor las på ut.no før 3 kløveret dro, at en mann akkurat hadde tatt turen og merka på nytt og fiksa vardene, all honnør!

Mor og mormor hadde snakka om Veltdalen, snø og breer. så dukka desse steinene opp, akkurat slike steiner som du finn i Veltdalen. Store ensomme steiner, med få mindre steiner under så den store ikkje berører bakken.


Oppmerksomme lillemann har funnet en bolt i berget. Han lurer på kva den er for noe, det lurer mor også på, for den stakk rett opp. Merking en gang i tiden?Mormor fyller på vatn, lillemann opptatt med å kaste Plopp! En bekk, mange muligheter ;-)En pause, for har komt til et vatn rett etter Reindalsvatnet på 1157moh, og lillemann skal få fiske. Han har sikkert fjellets minste og søteste slukskrin :-D

Dagens lærdom, i så klart vatn så må en snike seg stille og forsiktig bort til vatnet for å ikkje skremme fisken....

.......... for så å kaste ut og håpe fisken ikkje har oppdaga deg. Men fisken har nok oppdaga lillemann, for han hadde noen dårlige kast før traff rett, pluss i vinden var det ikkje lett med lett sluk å kaste heller.

Mens mor og lillemann forsøker å fiske ved vatnet, har mormor satt seg til rette med kaffikoppen sin :-)
En god del bedre å gå idag når man veit man har god tid, og kan nyte turen til det fulle. Bedre pauser, studere meir, og stoppe opp og kikke seg en gang ekstra rundt.
Trur det vart litt vanskelig å kaste idag, for lillemann fekk ikkje heilt taket på det idag, og ville heller kaste Plopp! Liten lillemann, stor verden å leike seg i...

Mormor kaster Plopp! med lillemann, og mor setter seg ned. Litt reinsdyrpølse gjer godt i en turmage, og mor lager biter til alle. Sånn pølse er virkelig kjekk på tur!
Mormor og lillemann <3

En ganske så tørr mose som mormor stussa over, litt ensom mellom steinene.

Mor kikker seg litt rundt og kva slags planteliv der er. Det meste er vissent, eller held på å visne. Men litt av dei søte små plantene er her.
Lillemann fann en annen søt plante, og med små fingrer plukker han noen til mor.Ingen fisk, men masse glede, og begir seg videre til den smale dalen mellom Fetegga og Kolhø. Lurer på kva som venter rundt svingen?

Lillemann har sin faste oppgave på tur, finne T-er. Er noe å kikke etter når han går på tur. T er som lillemann sei, mor sin bokstav først og fremst. Så er det bokstaven som betyr "Tur her" og viser kor stien er, pluss den leder til hytte! Den fungerer også utmerket som stol ;-)
Lillemann funnet T-en og legger på sprang! Mor lurer på om han fekk for masse energibar i stad :-SSlutt på energibaren, og en pause i meisa. Og en smoothie er veldig godt på tur. 3 min og lillemann gir mor søppelet, "Kan ej få meij?" Korleis i alle dager han klarer å tømme en så fort??Lillemann er glad i myrull, eller q-tips som mor og lillemann kaller den. Den er så fryktelig kjekk å kile med! Kiler mor i øret en heil masse til frydefulle hyl, og nå tak i mormor og kile ho også :-DStår på en slags høgde, og en dal åpenbarer seg. Det er sånne opplevelser som dette som er så fantastisk med å gå mellom fjell og i daler, krysse områder som er en ukjent. Et bilde klarer ikkje å gjengi det inntrykket en får når en ser noe flott åpenbarer seg og alle inntrykk som berre slår inn over seg.

Der kjem en liten kneik ned her med vaier, og mor fekk beskjed om at det er mulig å unngå den ved å gå stien på andre siden, berre krysse elva rett etter vatnet. På andre siden ingen bratt kneik og ur. Men mor er redd for å rote seg vekk, og gjer som dei fleste andre, følger rødmerkinga nesten blindt. Men mor og mormor ser stien på andre siden, og det viser seg at det er der stien gikk før, inntil 2 år siden. Mest sannsylig flytta pga folk ikkje må krysse elva 2 ganger, som heller ikkje ser ut til å være et problem, bred men med lav og spredt vannføring.

Flott eller?? :-) Kollhø 1418moh midt i bilder der dalen bukter seg som en stor sving med elva midt i. Ser et lite vatn der nede, og et enda større lengre bak. Det bak er Fitvatnet 1052-1030moh alt etter regulering.

Elva tilfører grå stein og berg litt etterlengta liv. Oppå den bergkanten der stod mor med meis og kikka utover dalen.Så var det å komme seg ned en ur til.....


Mor kjenner ho blir tørst av å berre sjå på den elva! Fram med flaska! Viktig å drikke på tur ;-)Lillemann sitter godt i meisa mens mor tar seg forbi dei steinete områdene og ur.

Mor ser tilbake. Er no flott område dette å gå tur i, og høstfarger over alt. Kontrastene med grått fjell og stein, til flater med farger. Fetegga 1578moh vise seg fra sin lange side der den strekker seg til venstre.


Hmmmm... lillemann, no hadde det vært fint om du ikkje hoppa og dansa i meisa, meir ur skal forseres.
Nede i botnen og lillemann har begynt å spørre om å få gå sjøl. Mor spør pent om å få bære forbi steinene her først, og viser en veldig fin sti i svingen av elva. Perfekt sti for en liten å springe på. Lillemann veit at mor held det ho lover, og gjer seg klar for å springe :-)Klar, ferdig, spring!! Og dermed så fyker lillemann avsted! :-D
Trala la la! Mor er glad, mormor er glad, og lillemann er glad. Ser tilbake, da er det partiet også gjordt, og en autostrada venter oss et stykke. Truffet en del folk no, og alle på vei oppover all stigningen. Mor og mormor smiler og ler og er så glad for vi går andre veien enn dei andre, for vi får nedover alle kneikene, for det er en del høgdemeter opp til Danskehytta.
Det lille vatnet uten navn er så klart at du ser kvar en stein der. Krystallklart vatn som kan få en stakkars med dårlig byvatn, til ta med seg bøttevis med reint og godt fjellvatn. Klarere vatn enn dette får du knapt.En stykk lykkelig lillemann <3
Plutselig så dukker det opp et lite steinbord og stoler utpå flata. Perfekt for en lunsjpause. Få i lillemann noe mat fø han eventuelt sovner i meia snart. Lillemann fann seg fort en passelig plass, og er klar for mat.


Å sitte pent ved bordet er ikkje lillemann si sterke side, heller ikkje spise sjøl, spesielt ikkje om man er ute og alt annet er spennende og gøy! Bra det er et delvis lukka bord og er lite, eller så hadde han vel vært under der også.Eineste steinene på heile flata. Kor er lillemann??


"Der!!" roper lillemann og strekker seg. Naturen, verdens største og beste leikeplass!Og rulle rundt......... i blåbær og krekling. Fint at han har solide klær på seg i det minste som tåler en god del. Mor sender en stille takk til Skogstad for slitesterke fjellklær, verdt kvar ei krone!


Kanskje huske å smøre mat til mor også?? Sylte er friskt og godt. Mor er glad at pålegget er i porsjonspakninger, det blir så lett å velge og ta med større utvalg enn berre to sorter.
Mormor oppdager noe ved føttene sine, for under bordet ligg restene etter et reir. Mor må vise det til lillemann, som da også finn en del bæsj rundt reiret. Her har det vært baby pippiper!


Mor og mormor ser på galskapen til lillemann. Han springer rundt, roper og ler, og hiver seg rett ned på bakken. Mor kjenner ho får vondt ved berre tanken på å hive seg ned på bakken på den måten, men lillemann ler og gjer det mange ganger og har det visst nok utrulig gøy. Er nok berre oss voksne som er så stive når vi gjer sånt at vi slår oss.
Klare igjen, og mor trykker inn alt sammen i det lille buret under meisa, og er like forundra over at glidelåsen ikkje sprekk. Det må nesten tilføyes, at ved dette vatnet her og den store fine flata, er et perfekt sted å telte! Beklager, mor må skynde seg her, lillemann har retning Fitvatnet allerede. Drar att glidelåsen og drar meisa etter seg.

En liten snøflekk! Mor peiker den ut for lillemann, men den er dessverre vanskelig å nå tak i.Sjøl om steinene begynner å bli veldig store i stein, så skal lillemann sjøl så langt som mulig. Jubler kvar gong han klarer det sjøl, og stråler som ei sol. Mestringsfølelse er veldig viktig, og er en fin drivkraft til å ville gå videre.

Kom over et område med denne planten som virkelig lyste opp med sine høstfarger. Kva plante aner mor eller mormor ikkje, men du verden for en flott farge!

Stien går langs heile Fitvatnet, og både mor og mormor veit at etter vatnet så er det ned fjellsiden, og dermed turen over. Lillemann påstår at han skal gå sjøl enda, men mor trur at han nærmer seg sovetid.


Der det er litt bratt utenfor, eller mor syns stien er for ulendt, da har lillemann ingen valg enn å holde mor i handa. Men det var likevel godt å holde mor i handa, og lillemann hopper fra stein til stein.


Mormor kom med et hyl, maaaaasse rypebær! Mor og lillemann plukker ivrig.
Rypebær, fjellets sorte perle, som mormor kaller den. Lillemann plukker til mor, mor plukker til mormor :-)


Mor såg ei hule under stien, og tok med lillemann for å sjå om noen bodde der. Ingen troll, konstanterer lillemann.
Bregner er aldri flottere enn no på høsten.
Mor tok et kjapt bleieskift ved bregnene og fekk lillemann i meisa, han var sliten og stien her begynte å bli litt vel vanskelig for lillemann.

Og det tok ikkje lange stunden før en sliten lillemann sovna i meisa.
Enden av vatnet og ei lita hytte står der. Og etterpå, da bærer det ned fjellsiden.

Når mor ikkje leier lillemann i handa, så kan mor endelig spise blåbær! Plukker en kvist og spiser mens mor går. Er fantastisk store og fine blåbær her oppe i fjellheimen.Sovende lillemann <3


Mor lurer på kva som er bak i den sprekka der?
Den ensomme hytta ved vatnet.


Etter vatnet møtte vi på enda fleire som var på tur. 3 tyskere hadde en pause og lurte på om det var langt att? Kjære dere, dere har så vidt begynt på turen! Mormor og mor er glad vi gikk denne veien, og ikkje skal opp alle høgdemetrene :-) :-) Framfor oss, ei fin flate, og lykkelige vandrer vi.
Nydelig landskap og farger, med mange fjelltopper som lyser imot oss.


Fitvatnet er som mange andre vatn i Tafjordfjella, regulert. Når mor snur seg, ser ho demninga.

Det fjellet der kjenner mor att!! :-D Det der er Litlejordhornet! 1560moh og rett nedenfor der ligg Heimste Kaldhussetervatnet, der mor med lillemann, syste og frøkenH padla og rodde.

Lillemann er våken, og ikkje heilt blid. Han har ikkje sovet ifra seg, og er i overgangen sove eller ikkje sove på dagtid. Og for å snakke lillemann litt vekk, så kikker vi etter sopper. Og lillemann er enig, denne der var stilig!

Juhuu!! Der ser mor Heimste Kaldhussetervatnet!! :-D Og hytta!!

Veiskille... Djupvasshytta? Kva er det?? Må sjekke opp når kjem heim...


Stien går no nedover, og skal ende i en grusvei her i fjellsiden et sted.Etter å ha gått et stykke, så ser lillemann veien!! Veien til kraftverket.


Og når vi nådde veien, da satte vi oss rett og slett rett ned.... mormor har noen føtter som er litt vonde dessverre, mor er litt tung i skuldrene, og lillemann spretter rundt.
No som lillemann er ute av meis, og veien er fin å gå, så legg han ivrig i vei.


Det er virkelig en bratt vei ned dette, og igjen er veldig glade for at vi gikk denne veien, og ikkje skal opp! Lillemann fann en heil masse sopp midt i veien som han gikk og sparka etter.


Virkelig bratt vei, og går i sikk sakk ned. Vatnet der nede er Fremste Kaldhussetervatnet.


Mor ser inn Storekaldusseterdalen! Dit hadde mor så lyst til å gå da mor var her med med syste, frøkenH og lillemann. No får mor sett korleis det ser ut inn der :-D

Mamma, fange frosken inn der! Lillemann fulgte etter en frosk som forsvant ned i veikanten. Når han sjøl ikkje turde følge etter, så er det greitt å sende mor inn ;-)
Nede ved bilen, og hiver alt inn. Skal bli så deilig å komme til Tøssebrobu og få av seg skoene! Mormor og mor smiler og ler, vært en sånn fantastisk fin tur! :-)Da er mor og lillemann tilbake til Kaldhussetra, 3 uker siden sist. Men no har vi mormor med, som ikkje har vært her før. Mor ser at det er fremgang på hovedhytta, stillaset er borte no. Og her er biler, ergo, noen fleire som er på Tøssebrobu.

Her var 2 familier med kvar sin gutt, og var midt i matlaginga. Etterpå var det vår tur, og 2 bokser lapskaus havna raskt i ei panne. Sulten!!

Mormor laga seg et fotbad til et par slitne og vonde føtter, mormor som aldri har gnagesår! Og krysser fingrene for at med litt godt stell så vil dei fungere for tur i morgen også :-)Lillemann fekk låne leikefigurer me den eine gutten som er her, en veldig snill gutt. Lillemann syns nye leiker er veldig spennende, og følger med når dei 2 guttene springer rundt og leiker.

Ikkje heilt forstått dette med kortspill enda, men jobber med saken og spiller med mor.
Kjøkkenkroken på Tøssebrobu :-) Sist vi var her spiste ei mus hull i matposen til mor på gulvet. Guttene observerer ei mus på soverommet, så den er her enda.
Flate mobiler til lading er spennende å trykke på.... mor skjønte noe var i gjære når det vart så stilt ;-)


Litt seint å dra kl20 for å ro, men lillemann hadde blitt lovt det. Tok med naustnøkkelen for å vise mormor kanoen, og dei 2 kajakkene som ligg i naustet.

En robåt ligg ute for bruk, og det er den som vi skal bruke en kjapp tur. Regner litt ute, men gjer ingenting.


Naustet rett nedenfor hytta. Vannstanden har steget betraktelig siden vi var her, da var det et godt stykke ned til vannkanten ifra naustet.


Siden mor kludrer med å gjere klart fiskestanga til lillemann, tar mormor første økt med roingen. Og mormor er virkelig flink til å ro! Nesten sånn at mor gruer seg ti å ro sjøl, for mor er elendig :-/


Vart litt fisking, men meir kos med det å være ute å ro.
Lillemann ville sitte ilag med mor, og hjelpe til med å ro. Ikkje like lett nei å ro sånn nei.... men litt koselig da.


Rett opp att til hytta, og sengetid for en liten sliten kar. Dei 2 guttene er allerede i seng, og når lillemann tok natta, så tok det ikkje så lang tid før mor og mormor også tok natta. Dei voksne satt ute på altanen utover natten, mens vi andre tok natta. Slitne etter en lang, men fantastisk nydelig dag i Tafjordfjella, og har ikkje akkurat lyst heim i morgen noen av oss 3. Greitt med bil her, er at valgmulighetene er mange i morgen. Gå inn Storekaldhusseterdalen, berre padle og ro båt her, eller stikke opp til Reindalsetra. Om overnatte der eller dagstur, finn vi ut i morgen. I morgen, en ny dag med nye muligheter :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar