mandag 29. september 2014

Overnatting i ruskevær på selet.

Første høststormen er her, vind og masse regn, og ganske så utrivelig å være ute. Men det hadde no vært deilig å lagt på selet på Løvoll ei natt? Fyre opp og kose mat, ligge å høre på det dårlige været ute. Mormor er med, lillemann er virkelig med! Berre å pakke meis og nye hytte soveposen til lillemann, kle på regnklær og fram med sydvesten. Dårlig vær, her kjem vi! :-D
Starter som vanlig på Løvoll, ligg inn til høgre når du kjem ifra Sykkylven sentrum, mellom Andestadvatnet og Litlevatnet. Følg grusveien til høgre, og ta opp midt i siste gårdstunet.
3 uværskråker klare for tur!Skydekket på Remerhornet 866moh der bak hadde sprint konkurranse! Såg skyene berre raste avgårde på toppen. Vindfullt var der i alle fall :-P Litt bedre her nede tenker mor, og skynder seg etter mormor med den store sekken.Takk og pris for sydvester! Et plagg for få bruker, veldig praktisk i det minste og bedre enn hette. Vinden tar et lite tak, og alle bladene på trea viser fram sin bleke bakside. Tydelig at sola ikkje har nådd fram på undersiden, for heile skogen skifta farge fra grønn til kvit i den kraftige vinden.

Måtte stoppe opp litt og sjå ned på elva. Den er tydelig større no etter alt regnet som har falt i det siste, meir er på vei. Orker ikkje gå ned :-/

Vinden blæs rundt på et grønt orblad med masse prikker på. Lillemann titter fram fra regntrekket på bæremeisa, og lurer på om det er farlig. Mor sier at det ikkje er farlig, og dermed så vil lillemann låne og undersøke dei der prikkene. Da har no han nok å gjere på ei stund.
Mor kikker bak til lillemann. Bladene på kvisten blæs fint i vinden, og lillemann syns det er ganske så greitt å sitte i meisa akkurat no.
Bjørka er ganske så gul no, og lillemann er fremdeles fast bestemt på at det er han som har mala alle fargene. I så fall lillemann, så har du gjordt en genistrek med høsten ;-)
Etter alt regnet er det få sopper å finne no. Her som var så mange! Berre noen få står att og det blir trist på turene no når der ikkje er verken sauer eller sopp å kikke etter.Siste strekket før framme, og skyene er fremdeles ikkje ferdige med det løpet sitt på fjelltoppen. Mor er glad ho er her nede idag.Myrer er vakre med sine farger. Mørk rødfarge er en flott kontrast til det gule på bjørkene. Vått ja, men desto kjekkere å gå på en traktorvei akkurat idag ;-)

Framme!! roper lillemann bak i meisa, og kjenner seg att. Begynner å speide etter hytta med en gang.


Med en pose ved og djup mose å gå i siste bakken opp, så går det ikkje fort. Desto bedre tid til å nyte omgivelsene. Der bak toppene i midten, der ligg Simonskarvatnet. En av kodene til Fjøre til fjells i år. Been there, done that :-)Der er hytta! Lillemann stråler opp og peiker for mor. Gjensynsglede!Mormor er allerede oppe ved hytta, venter på at mor skal låse opp. Ensom hytte i ruskeværet. Mor kjem, berre tatt med ved ifra skjulet!
Lillemann finner fort fram til sitt i hytta, stuebordet og stearinlys, tegnesakene og berre koser seg.

Sjøl om der ikkje er strøm på hytta, så lyser det akkurat nok med stearinlys. Mor skal sjå om å få båret opp noen lykter så det blir litt tryggere med lillemann.
Lillemann oppdaga frokosten i vinduskarmen, godt pakket og klare for en frisk morgen i ei varm steikepanne til en morgenfrisk (eller morgentrøtt) gjeng ;-)Mormor forvist til halve stua mens mor vasker gulvet, halve av gangen, for muselort. Komt en del muselort i sommer, så mor lurer på å ta med noen feller.

Litt toddy hører med en kald kveld med ruskevær ute. Lillemann i full konsentrasjon med å røre i den kjære toddyen sin.


Litt lørdagsgodteri er lov også. Mor tok med litt av mor og lillemann sin pose heime.


Hytta er liten, men for oss, akkurat passelig. Som ei stor leikehytte, og alt blir meir intimt og nært. Skape meir samhold på en måte. Og veldig godt å ha litt tulle-tid med mormor.


Etter kveldsmaten er det lov med dessert. Mormor har laga eplekake med epler ifra hagen til mor, og tatt med en boks krem. Artig lyd ifra den kremboksen! Det kan være så dårlig vær som det vil ute, her inne har vi det koselig :-)
Krem! Lillemann syns det ligner veldig på softis, og måtte sjekke.Mor ferdig med å vaske stua og kjøkkengulv, og tatt vinduskarmene for fluer og flueskit. Setter seg ned i sofaen og ser på mormor og lillemann som herjer og koser seg :-) Og dermed var kvelden omme, og leggetid står for tur. Ut med bord og stoler, for å få ligge plass. Ute har uværet løyet seg, og mor håper på en bedre dag i morgen. Lillemann koser seg i sin nye teppepose, og kryper inntil mor. Dermed er det natta <3
Morgenen er her med meir regn. Vinden har løyet litt, men kjem i kast av og til. Inne har mormor fyret opp, og satt på vatn. Lillemann koser seg med morgenkoppen med toddy, og stua er ryddet opp.

Frokost! Mormors heimelaga burgere og egg. Livet er virkelig godt! :-D

Lillemann tegner og slapper av mens han venter på frokosten. Trivst så godt her, friplassen.

Mormor ved ovnen, frokost sjefen for idag :-)
Mor ut og tar en kikk på hytta, eller rettere sagt selet. Mor har kjøpt et spann med maling som er avtalt med eiger for leige av selet. Mor skal male den, og håper på at været skal bli såpass tørt no at mor får seg en kveld uten lillemann og malt et strøk.

Blir fint når det lille selet får seg litt farge, trur det er en del år siden sist no.

Hei lillemann!! :-)

Etter frokost, meir krem og eplekake! Kan jo ikkje bære ned, etter å ha båret det opp vel? ;-)
Lillemann er mett, veldig mett, og syns at kremboksen var det mest spennende! Den lager jo så artig lyd! :-DIkkje så lett å være liten og trykke av alle krefter for å få ut siste boblene.... men får tak på det til slutt.


Lillemann kikker lenge ut av døra, skal heim att no. Trur han står og bestemmer seg for om han skal gå sjøl, eller sitte i meisa.
Etter å ha kikket på været, brukt krefter på å herje inne, så ville han sitte i meisa. Sier hade til hytta, og ser at det ryker litt enda fra pipa. Godt å få hetet opp hytta litt, få den tørr i desse våte tidene. Fått vaska ut litt muselort skader heller ikkje, og fjerne alle dei store flugene som våkna da hytta vart varm. Bruk gir vedlikehold ;-)
Og siden mor la sydvesten inni meisa, så kjem det noen virkelig våte skyer og slipper ned sitt innhold. Ja ja, gjer ingenting, er godt kledde uansett.
Måtte stoppe ved det fargerike rognebærtreet. Lillemann sjekker ut alle fargene. Her er både gult, grønt og rødt.
Lillemann viser fram småkonglene sine. Litt naturstudie skader ikkje. Grønne småkongler fra or, er nye kongler, brune er gamle. Og kongler er nesten som frø, slik at det kan bli nye trær.

Ikkje alt ute har visna. Gjøksyra klarer seg med lite lys, og du finn den derfor ofte beskytta under trær, som her.Mor husker som lita at ho spiste en god del av denne her, også dei kvite blomstene. Sure, men inneholder faktisk kalsium. Men inneholder også giftige oksalsyre, og bør derfor inntas i små doser. Ups....

Litt av naturfagtimene ute er å få plukke sjøl. Praksis gir lærdom! Plukke grønne og brune småkongler, og repetere kva som var kva. Mor kan ikkje så masse om naturen og fag-ting osv. Men prøver å gi lillemann litt av det mor kan, og kan mor det ikkje, så er det berre å slå opp i ei bok eller google. Dermed så lærer mor også ;-) Viktigst av alt er å lære lillemann forståelse og interesse for naturen, og ha en grunnleggende glede for friluftslivet. En kort tur til selet for ei natt, gir litt tid ilag, naturfag time ute, samhold og frisk luft. Ikkje verst det på under 1 døgn  :-)


4 kommentarer:

 1. Jeg misunner dere det lille selet altså:)) så utrolig koselig dere hadde det:))

  Fin turuke:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Selet er virkelig utrulig kjekt å ha Jill, virkelig! Glad for at vi får låne det og tilbringe tid der. berre håper på litt pent vær no så får malt det som takk :))

   Slett
 2. Svar
  1. Tusen takk Monica :-) Vi gjer det beste utav det været vi får, o koser oss max :-D

   Slett