tirsdag 23. september 2014

Sein kveldstur på Haugvatnet 611moh


Det starter på barnehagen og en lillemann som skriker krokodilletårer, vil ikkje på barnehagen, sjøl om det tar 3 min etter mor har gått, at han leiker seg og tuller. Men uansett er det ikkje gøy at det er slik på morgonen å levere lillemann, og barnehagetantene er supre og passer godt på han. Men når lillemann kniper seg fast, hyler mamma mamma og tårene renn, så spør mor om det er noen han vil gjere når mor henter han etter jobb? "Tuj..." altså tur er ønsket. Og dermed lover mor at lillemann skal få tur med bæremeisa. "Og mommo" kjem det. "Ja da, skal spørre mormor med" svarer mor. Og mormor er gjerne med ho, skal være eineste dagen uten regn denne uka, og mormor mangler en Fjøre til fjells kode. Haugvatnet, here we come! :-)
To veier som er mulig, fra Vikedalen, opp grusveien til Høyset, så Gimsdalen. Eller litt kortere og finere, opp Hydro stasjonen, bomvei til Skålholten, og parkere ved brua der. Så gå veien der, gjennom skogen, over brua, så er du på Gimsdalen. Gjengen tar den siste veien.Parkeringsplassen ved veien opp til Skålholt. Ikkje aleine på tur her, og ikkje så rart, flott turområde dette, og fine topper rundt her, som Gimsdalstinden 1007moh.
Lillemann holdt på å sovne i bilen dei 10min det tok oss å komme dit. En meget trøtt gut. Rekner med han sovner veldig fort, egentlig så fort mor begynner å gå no ;-)

Krysser brua over elva, og har grusvei et stykke først. Grei oppvarming.
Lillemann rakk å registrere sauegjerdene, så var han borte.....mormor støtter han opp med mors mellomlagsjakke. Sov godt lillemann <3


Det har blitt saga ned små trær langs veien, og det fine er jo alle soppene som veks i massevis på alle stamme restene.Siste heile hytta på Skålholten. Er et nedfallt et, og en ruin lengre oppe.

En snarvei. Tar opp til en ruin et lite stykke etter Skålholthytta, lita bru over grøfta. Så kjem du opp på veien igjen, berre kutta svingen.Du ser faktisk glimt av ruinen ifra veien også. Noen har laga til et eller anna, det stikker opp stenger osv.


Aha! Dei har laga seg en grillplass! Stengene er vel et forsøk på tak. Men ikkje verst dette her da :-)

Komt opp att til veien, er du usikker, berre følg grusveien rundt, du kjem hit uansett. Strake retninga Gimsdalen/Gimsdalsetra. Litt forvirrende dette der, for folk kaller det å gå til Gimsdalen, og da meiner dei hyttene her. Men dalen innover heiter også Gimsdalen, så mor trur ho skal berre bruke Gimsdalsetra for å ikkje forvirre meir enn nødvendig. Ser hyttene så vidt på bakkehaugen der.


Soldis og mor ser snøen som har komt på toppene dei siste 2 dagene. Brrr... mor er absolutt ikkje klar for vinter!
Fin sti når grusveien tar slutt.


Kjem til et stiskille, og stien til venstre leder til brua og opp til setra. Til høgre går til Gimsdalstinden og innover Gimsdalen. Mormor midt på brua og nyter elvebrusen. Elva her har fleire fine stryk nedover om du har lyst til å gå langs den :-)Flott elv, Gimsdalselva. Er søkt om kraftutbygging i denne elva her også, og det er stort engasjement med å få bevare elva. Område her er veldig masse brukt som fritidsområde.
Ikkje på sitt største nei, men den er flott uansett :-)


Lillemann sov seg gjennom heile elva! Han sov tungt!


Over brua, noen få meter opp, og vips så er du oppe ved veien og trimpostkassa.

Lillemann våkna nedi veien og sovna igjen. Men må jo sjekke bak av og til korleis det står til der bak :-)


Oppe på Gimsdalsetra, og må no sjølvsagt gå bak for å få utsikta!Gå bak hyttene, og du får utsikt ned til Vikedalen, over til Ikornnes, og faktisk ut til Ålesund og skimter havet der ute.Sett utsikta, og snur tilbake for å finne stien. Mormor mellom hyttene, og Gimsdaltinden 1007moh til høgre. Det lange fjellet baki, er Langfjella ca1000moh.. Fantastisk fint å gå som fottur eller skitur. Starte på Fjellsetra, går opp, så langs ryggen retning Gimsdalsetra, ned Saudegrova og ender i dalen her. Mor har gått der til fots på snø. Super tur!
No ser du store deler av Langfjella der bak. Stien mor og mormor skal gå idag, starter bak hytta til venstre. Begynnelsen på samme stien som opp til Borgundkollen 782moh.


Du kjem til ei skjult hytte, stien deler seg snart i 2 her. Til venstre ser du går opp mot Borgundkollen, høgre til Haugvatnet.
Litt sånn "kva gjere no" for er merka med rosa/rødt litt nedover, og gamlestien som mormor ha gått i alle dei år vises tydelig her. Vi går den gamle stien.Litt vått, men som forventa. Gimsdalen er en del myr, botnen enda meir. Så best å gå oppi siden.
Mor snur seg og ser tilbake. Gimsdalsetra ser du på en haug der nede, og en rekke flotte fjell bak, topper på godt over 1200moh.

Ser no innover Gimsdalen. Ser området der Haugvatnet ligg. Du ser 2 urflekker på ryggen til Langfjella. Urflekk nr2 litt til høgre i bildet, der ned ligg vatnet. Så det er et godt stykke bort enda.


Høsten er no berre flott også da :-D


Har kryssa elva, og på vei opp fra den, ser mor et hull i bakken. Lillemann våkna for ei lita stund siden, og mor viser lillemann hullet. Kven bor der tru? spør mor. "Musa!!!" roper lillemann, "Eller lemen..." og han tenker. "Stooore tanna, bite finger mamma. Ikkje putte finger inn i hull." Så lillemann har altså hørt etter når mor har terpa på at han ikkje skal putte fingrene sine inn i hull, for veit aldri kva som er der inne, bruk en kvist.Kom opp fra elva, og ser ei rødmerking. Så stien kom opp langs elva altså. Dermed så følger vi stien videre.
Stien går opp langs elvekanten, ser Saudegrova der bak.Og lengre til venstre ser mor til Borgundkollen. Er ei god stund siden mor var der no.
Lillemann spør på votter, er litt kaldt ute no. Da godt å ha mormor til å hjelpe å ha på. Må no ikkje fryse der baki.Snille mormor smiler, for dette er område ho har trakka mange gonger før i årenes løp, vokse opp i Vikedalen her. Og kjenner området godt sånn. Tilbake på kjente trakter :-)

Stien er ikkje noe god, den kjem og forsvinn til tider, men oppå haugen her er den god et stykke.Sola er på vei ned, det ser ut til å bli en flott solnedgang denne kvelden. Sånne kvelder er veldig fine å være ute på.Et øyeblikk kjem sola fram kraftig, med høstvarm farge og får bakken til å skinne i varm gullgul farge. Sånne stunder er det berre å nyte max!Magiskt øyeblikk.....


Fremdeles et stykke til vatnet, mor ser ura i fjellsiden der borte. Men nærmer seg :-)

Lillemann fekk ei halv eske med mini smarties, og slit litt med  spise dei med votter på. Dermed så tropper ei snill mormor til å putter litt etter kvart i handa til lillemann, og så varsler han når han er tom, og mormor fyller på :-)

Stien er sånn delvis merka med røde og rosa prikker på steiner og småtrær. Litt slitt maling, og er ikkje like enkelt å finne alle. Surrer fort utav stien enkelte plasser.


Krysser noen få småbekker. Fint terreng her inne, og mor koser seg over å være her.
Stien går tvers gjennom krattet, og mor ser heilt inn i botnen på Gimsdalen. Hadde vært noe å gått heile dalen inn til grønvatna og gått ut til kanten på skaret, sett ned Velledalen.


Lillemann vil snu og heim, er ikkje berre å la han gå sjøl i terrenget som mor og mormor har gått i no dessverre. Så mor snakker han vekk med tivoli trær! Små bjørkene her slår krøller på seg etter kvart som dei veks, og har svinger på stammen som tivoli :-D


Og mor viser lillemann et tre som har kjempe krøll på seg...
Himmelen vart så utrulig flott i kveld! Heilt fantastisk nydelig, at til og med lillemann syns den var fin  :-P


Like flott er faktisk fjellrekka med Urfjellet 1267moh heilt til venstre, Hammarsettindane ruvende høgt rett fram, og Gimsdalstinden 1007moh til høgre. Fjellrekka som danner eine veggen av Gimsdalen, med Langfjellet som vegg bak mor.

Ei flate dukka opp i krattet. En teltplass jo! Her var det heilt perfekt for å slå leir. Vatnet må vel være ned bak haugen her den da? Mor må sjekke.

Måtte berre ta en siste kikk mot himmelen bak før ned bak haugen......
Joda, Haugvatnet! :-D Rett nedenfor leirplassen finn du vatnet. Og dessverre så hoppa der en fisk, og lillemann såg den. Og mor som ikkje hadde med fiskestanga! Trur den fiskestanga snart må festes permanent på meisa.  


Litt spesielt når du får vatnet oppi fjellsiden, ser den flotte fjellrekka på andre siden, og veit der en en dal nedenom. Og dei flotte fargene som kveldssola gir, er berre heilt utrulig fint!  <3  

Lillemann ville sitte oppå leirplassen og spise. Kjem opp og det meste av farger er no borte. Men kan no nyte siste fargene ved å sitte her.


Mors nye matboks, var sjokolade inni :-P  

Mor skulle ha på en kald lillemann den blå mellomlags jakka si, men den var borte!! Å nei!!....... Lillemann har brukt den som støtte mens han sov, men den har fallt ut en plass, og no er den vekk :-( mor som likte så godt fargen. Mormor hadde heldigvis med seg teknisk fleece jakka si, og pakka inn lillemann pluss koseputa. Godt og varmt, og kos med mor <3  

Åma til lillemann gikk i band, så den ikkje skulle stikke av. Den fekk nam nam kjeks som turmat ;-)  
Fjellfie med åme :-D        
No når sola forsvant, så kom mørket veldig fort. Ikkje å lett å følge en svak sti heller, og prøvde å sjå etter den jakka. men berre å glemme, og heller konsentrere om å komme oss tilbake til bilen. Mormor først, så mor med lillemann i meisa. For å holde lillemann varm, så trede mor føttene hans i ermene på mormors fleece jakke, tulla resten rundt han, koseputa, og så regntrekket. Regntrekket lager lun varme, og lillemann satt godt.Ikkje så lett å orientere seg i mørkret, men mor og mormor veit både retning og kor er. Surra litt langt opp siden, før sikta ned på Gimsdalsetra. Passerte noe som en gang har vært et lite vatn, men gror att.

Hadde litt kratt surring, litt hit og dit, men retninga var heilt rett. Og snart så var vi tilbake på veien. Dermed er resten null problem! Mor skal herved legge inn den store hodelykta fast i meisa.


Kryssa elva og brua, ned skogen, tilbake til traktorveien, og visp så var vi nede ved bilen igjen. Og velkomst komiteen ved bilen surra rundt, lettere forvirra over lyset i fra hodelykta. men til stor glede for lillemann som no fekk følge et lemen lenge, til den forsvant i et hull. Vart en interessant surretur dette, men veldig fin! Terrenget og fargene er så fine, og held du deg litt oppi sidene, så slepp du en del av det våte. Koden for Fjøre til fjells er hanka inn, og det er berre å komme seg heim og legge lillemann. Jakka er nok tapt, sjøl om mormor og søstern tok seg en kjapp tur idag for å hente kode for søstern, men også for å sjå etter jakka. Så mor må nok ha seg en tur på butikken og kjøpe ny mellomlags jakke :-( Kanskje der går en frostig hjort med turkis jakke de ute? Om du ser han, hils han ifra meg og ønsk han en god vinter ;-)                                                    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar