søndag 28. september 2014

Villa Norangdal og Skaret 660moh


Det er no 20 år siden mor gikk ut av videregående. Jepp, mor begynner å bli gammel :-P Men dei aller fleste som du sjøl gikk på videregående med, treff du aldri att. Noen har du på facebook, berre kjekt å sjå korleis det har gått med dei. Men ifjor høst så kom det en invitasjon fra ei mor gikk i klasse med, om vi ikkje skulle treffest dette året her og gå en tur ilag? Jo, det ville mor gjerne, hadde vært hyggelig å truffet ho att :-) MissI jobber i marinen, og er over alt i verden, dessuten gikk ho skule i utlandet ifjor. På heimtraktene har ho kjøpt et gammelt nedlagt hotell som var fra hennes tippoldeforeldre, pusset det opp, og faktisk fått Olavsrosa for det flotte arbeidet. Prisen er Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke, og fekk på grunnlag av "Å ha berget et unikt anlegg fra fjellsportens pionertid og videreført en rik historie gjennom et særpreget reiselivstilbud" Mor har fulgt med MissI via facebook, og fulgt med opp gjennom åra arbeidet på det spennende hotellet, for mor elsker gamle hus. Og no skal mor avgårde på fridagen sin og gå tur ilag med MissI, og få sjå det spennende hotellet mor har lest så masse om i media, og bli der natta over. Mest av alt så gler mor seg til å treffe ho att! :-D Det ligg an til å bli en super dag! :-)
Hotellet ligg ca midt i Norangdalen, og er ca 1t 15min ifra mor å kjøre. Til Stranda, så til Hellesylt men tar ikkje av ned til sentrum, men retning Hornindal. Ta av i krysset Øye og Ørsta. Ca 5km inn og du ser skiltet Villa Norangdal.


Allerede på vei til hotellet, så dukker det opp turskilt. Meget lovende :-D Mor har vært gjennom dalen her mange gange før, men ikkje gått turer her. Smal dal, høge og bratte fjell og rett og slett ikkje visst kor starte og kva som er bæremeisvennlig. Kanskje mor kan få seg en start denne dagen her? Dalen er i alle fall nydelig!
Marka rett ved hotellet, og en stor mengde sau går og beiter. Bakgrunn, noen heilt fantastiske fjell! Blåfjellet 1274moh heilt til venstre, første topp i tåkeheimen er på 1587moh, før til høgre ligger den meget kjente Kvitegga 1691-1653moh. Et skiturmål for mange.
Og rett ved gårdstuna, der ligg Villa Norangsdal! At plassering her, er fordi 2 bønder som holdt til her gikk sammen om å bygge hotellet i 1885, derav eine er tippoldeforeldrene til MissI. Og dette er grunnen til at ho kjøpte bygget på tvangsauksjon i 1996.
Hotellet er i sin siste uke no, kun gjester til helgen, så stenger dei fram til skisesongen. Og siden det er på hotellet MissI bor når ho er heime, så er det her mor også blir for natten. Alle rom har navn fra et tiår, en epoke. Mor får rom 1900, jugendstil :) Jugendstil pga den stilen kom etter bybrannen i Ålesund i 1903. Til og med kurvstolene er tidsriktige, for det er da det sunnmørske møbeleventyret starta, med fletta kurvmøbler på Stranda hos P.I.Langlo. Tapeten er faktisk laga ifra mønster på Jugnedstilmuseet i Ålesund.


Etter kikka ut på lavt skydekke, topper og regnskyer, så droppa mor og MissI den opprinnelige planen med å gå på Blæja 1420moh. En skydott har klemt seg fast på toppen, og den dotten såg ut til å inneholde en del vått, kalla regn. Nytt mål, Steimsnibba 1285moh med ei lita steinhytte på toppen. Den har mor faktisk på ønskelista si ;-) Kjøre tilbake til krysset inn til Norangdalen, og kjøre litt mot Hellesylt nesten 1km, til Karbø. Der finn du denne grusveien.Lit forvirring ang kart og navn på denne toppen, på finn.kart står det Stadheimsnibba, men mor kjenner den kun under navnet Steimsnibba, og på skilt. Der går sti opp til Steimsnibba fra Hellesylt sentrum også, men brattere, der for skilt også til Hellesylt Stiene møtes i Skaret. Denne stien går også tvers gjennom Toskedalssetra 503moh.
Veldig fin vei å gå på, barnevennlig faktisk.Sjøl om MissI har fri fra jobb no, så er ho ikkje heilt fri, og telefonen ringer. Avtaler skal gjerest, som med hotellet, kom telefon på bestillinger av rom for august neste år osv. Dama har nok å henge fingrene i, og det er ei driftig dame dette ;-)


Mens MissI tar noen bestemmelser, så benytter mor anledningen til å hoppe til skogs å kikke nærmere på en fin sopp som stod så pent i den mosegrønne bakken under grantrea.


Der dukka opp noen ekstra skilt forskjellige plasser, som her ved to ganske så høge furutrær. Skiltet stod det Tvilling furene.


Det som er så spennende med nye plasser, er nye fjell og nytt å spekulere på. Som kva heiter det der borte?? Varm gul høstfarge med ryggen opp til Gråfjellet 821moh.Mor og MissI går bruker meir pust på å ta att fra 20 år tilbake, enn på å gå sånn egentlig. Bra lungetrening det ;-) Er en del å mimre tilbake på, og alt som har skjedd siden da. Prøv å komprimer 20år på en tur, så skal du sjå! Og stopper opp og beundrer dei fargene som høsten tilbyr. Høsten er rett og slett fantastisk! Mor tenker på alle dei land som ikkje har høst, alt dei går glipp av i fargespill, sånn som dette her.Toskedalssetra 503moh, og bakom til venstre ligg da målet, Steimsnibba 1285moh. Regnskyer dekker dei fleste toppene rundt her, og det kan sjå litt skummelt ut for en viss mengde nedbør ja.
Sjøl om regn så har det sin egen sjarm. Skaper sin egen stemning. Lager litt topper i det skjulte, og mor forsøker å sjå bortenom regnskyene.Må nesten også nevne at her er godt skilta her, så retninga har du heile tiden :-)
Fleste sauene er henta ned fra fjellet no, men her går noen på et tak med benker på, luer på oss nykommerene på setra.
Når mor og MissI står bak hyttene og ser tilbake, så ser oss at heile Norangdalen er dekt i regn, og at alle toppene rundt der er. Glade begge to for at ikkje forsøkte på Blæja.


Ei av hyttene er under renovering og påbygging, og i pipa så er det risset inn et årstall, 1944. Det begynner å bli noen år siden no, Norge fremdeles under krig.


Døren som har åpnet seg utallige ganger for besøkende på hytta, døren, inngangen til en annen verden.

MissI leder an i stien. Ho har vært her før, mor aldri. Veldig koselig å gå her, prate med MissI, fint landskap, farger og fin sti. En veldig god dag!


Stien er aldri bratt, men slakk oppover. Mor tenker ikkje på stigningen, og ser at der framme flater det ut. Skaret der framme, og da skal man få utsikt utover fjorden her. Mor gler seg!MissI ser mot Steimsnibba, ser litt tvilsomt ut....Skaret! Ca 660moh, og fjorden åpenbarer seg. Denne retninga her har mor aldri sett fjorden her på.

Wow!! Mangler berre en cruisebåt der på Sunnylvsfjorden, på vei inn til Geirangerfjorden. Geirangerfjorden går inn til høgre ca midt i fjorden. Til venstre ser mor hovedveien på fjellet der mor kom ifra Stranda, nemmelig Ljøen. Til høgre ser mor Nokkenibba 1380moh. Og for dei som lurer, så ligg den berykta Åkernesrenna her i fjorden. Mor ser den til venstre, det neset som stikk lengst ut i fjorden.


Ser stien videre til Steimsnibba, tydelig sti.

Litt kjølig her, og vinden øker litt. Hjelper på at det regner også, så her er det berre å kle på litt meir og ta en liten matpause og nyte utsikten.Damen på tur! Regn og vind, men legg ingen demper på humøret :-) :-)
Ga oss på å nå toppen, og nøyde oss med turen til Skaret. På vei nedover så ser mor toppen  til Steimsnibba, der regner det bra no. Heller forsøke på den toppen en mindre regnfull dag :-)
Nedover går det fort. Praten går like fort! Alt man klarer å diskutere på en kjapp tur som dette, komprimere 20 år ned til 2-3 timer på tur :-DAv og til så stopper mor rett og slett opp. Ser et glimt som fanger netthinna med sine farger og skjønnhet, og må ta en liten stopp.
Steimsnibba der bak, mor kjem tilbake! Du skal nok fremdeles stå på mors ønskeliste ;-)
Det er denne årstiden her man ikkje trenger maleri på veggene, men berre kan dra med seg stolen ut i skogen og sette seg der. Vakrere blir det ikkje <3

Ops... allerede tilbake på Toskedalssetra igjen. Dette gikk fort gitt!Norangdalen i full regn....

Og tilbake til grusveien, litt glade for bestemmelsen med å snu. Bli våt til skinnet er lite gøy, da heller bruke tiden på en tørr fornøyelse.En kjapp tur tilbake til Villa Norangdal, og en fornøgd mor inntar altanen. Kva gjere no, vart spørsmålet. Ned til Hellesylt for en lunsj og være litt turist.

Like ved fergekaia på Hellesylt, så har dei et freda badehus som vart bygd i 1937. Nylig oppussa og vart masse brukt i sommer. Perfekt badestrand!

Ikkje mange att av desse flotte badehusa, men dette trur mor må være av dei beste som er att.


Men tydelig at badehuset er stengt for sesongen, for en ganske så stor edderkopp har spunnet sitt nett i døra til omkledningsrommet.

Trur ikkje mange kjem til å krangle med denne her om det omkledningsrommet nei..... et vennlig "Benytt neste rom".....


Flott område! Og så er det snakk om å bygge opp att et stupetårn borte på berga? Om mor husker det rett? I ale fall, er du i området her en varm dag og vil bade, stikk ned her ;-)

Elva på Hellesylt, veldig liten akkurat no som du ser, men når den går stor og lysene er satt på, da er den et virkelig flott syn!
Tilbake for litt avslapping. Mor er litt fasinert over historia til dette hotellet, og skjønner godt at MissI kjøpte det og ville bevare det pga familie historia. Det starter i 1878 med at Den Norske Turistforeninga sponser bøndene på Haugen med 40kr for å kjøpe bestikk, tallerken og glas til overnatting gjester. Trafikken med turister auker, og blant anna den kjente britiske klatreren Slingsby overnatter her. Så i 1885 så tar 2 bønder og bygger Hotell Norangdal. Slingsby kjem att blant anna, og Dronning Wilhelmina og Bjørnstjerne Bjørnson. Ikkje småfolk som har vært gjester her. For å gi et lite innblikk i kor mange turister som var her på 20-30 talet, cruiseturister vart skyssa gjennom dalen med et skysslag her, så disponerte skysslaget 125 hester og 30 biler! Hotellet påbygd i 1920 og 1925, og siden det uendra. Så sånn det ser ut idag, sånn såg det ut i 1925. Etter 2. verdenskrig er det slutt på hesteskyssen, hotellet fradelt gårdene, og 2 damer fra Ålesund kjøper det. 1960åra var dårlige tider for trehotell, krav om brannsikring, og folk begynte å kreve do og dusj på rommet, og hotellet hadde kun innlagt vatn i 1. etasje. Og så får ikkje hotellet fornya skjenkebevilgninga si, så stenger i 1965. På 80 tallet kjøper en mann hotellet og tømmer det for inventar som han selger, og selger bygget til en kar i Oslo, og han går konkurs. I 1996 kjøper MissI det på tvangsauksjon, vil bevare historia, for det var hennes tippoldefar som var eine bonden som bygde hotellet. Beklager, litt historie her, men mor liker historie bak sånne flotte bygg :-)Mor får lov til å kikke seg rundt om på hotellet. Glede!! :-D Mor har kun sett bilder via nett. Dette er spisesalen, før opprydding.

Bjørnsonsalongen har alltid vært salong, og møblene her tilhørte faktisk huset. MissI gjordt en iherdig innsats med å finne Art Deco møblement for å få heilheten. Alt ifra kopiere brystpanelet som var her, samlingen med Nora Gulbrandsen porselen til  Grethe Prytz Kittelsen emaljeboller. Sjekk den stilige gulvlampa i hjørnet som er ei Chrysler Imperial billykt fra 2-30 talet satt på en lampefot. Pluss ei samling med svart kvitt bilder ifra historia her. Et bilde av MissI si bestemor i brudekrone fra Gullsmed Stamness i Ålesund og bunad, som solgte bunadsdukker til turistene.


Peisestua, eller som den heiter, Slingsbystuen. Var en gang spisesal men oppkalt etter den engelske fjellklatreren William Cecil Slyngsby som var gjest her mange ganger på 1890 tallet. Han ga ut ei bok "Norway-The Nothern playground" og har et heilt kapittel om oppholdet sitt på Haugen, om førstegangsbestigninga av Nordøstryggen av Kvitegga, om bjørnejakt og skytekonkurranse osv. Derfor i engelsk stil. Mor liker denne stua her, virkelig!
Rom 1930. Mors favorittrom ;-) Her er 6 rom berre, men du store det er store rom, med derpå store bad. Badene var engang små rom, men no omgjordt til bad. Alle rommene er gitt en tidsepoke, og innretta deretter i stil. Og MissI har virkelig lagt seg i selen med spesialtapet, utskjæringer, fliser, lamper og møblene. Har full kontroll på desingere, forhandlere og vært inne på museum for å sikre seg tapetmønster osv. Skjønner virkelig at ho fekk Olavsrosa for arbeidet med dette hotellet. All honnør!

1950 rommet og inspirert av husmødrene fra Ålesund som var på husmorferie her på 50 og 60 tallet.Mor kunne vist dokke mange bilder fra både rom og interiør, men en ting falt mor virkelig for, denne telefonen som heng i gangen! Til ære for hennes oldemor som fekk sentral for rikstelefonen med 5 abonnementer i 1901.
MissI har fyrt opp i Slingsbystuen, passelig tema for mor som er glad i fjell. Og en god kopp varm te siden det er litt kjølig ute no.

Oppå peishylla, Slingsby himself! Og en falk som flaug på et vindu... her er også en hubro i denne stuen, som hennes bestefar skaut før den vart freda. Og et bjørneskinn fra Alaska.

Lesestoff for fjellfolk! Berre litt av det siden bøkene er litt her og der ettersom folk har lest. Mor tar med seg Fjellbarna, gitt av forfatteren sjøl.
Etter middagen er det å legge seg i kvar sin sofa framfor peisen, og være skikkelige sofagriser til leggetid :-) Heilt greitt etter vært på tur dette her! Og har du her som base, er det ut døra på tur sommer eller vinter, komme tilbake slitne, så er det veldig greitt å plumpe oppi badestampen som står i hagen også.

Morgendagen kjem snikende, og mor våkner på rom 1900 til Kvitegga som utsikt. Fremdeles med tåke på toppen, men dog like flott å sjå på.Og badet? Så stort at du kan ha overnattingsparty på gulvet! Og sjekk badekaret, med føtter på :-P og dusj.... Blir glad av å stå opp til et sånt bad :-)

Her kjører man stilen fullt ut! Nytt, men veldig 1900 med drasnor :-DSpise frokost ilag med MissI før tilbake på jobb. Mor fått fri noen timer på morgonen for å nyte livet litt ;-) Ikkje verst å gå ut og sjå rett opp på Fivelstadnibba 1209moh. Dit opp kunne mor tenkt seg.
Ikkje verst ned Norangdalen heller. Smal dal med høge fjell som får deg til å føle deg liten. Kjem videre til Øye og Urke den retninga.


Et øyeblikk tåkefritt der bak på det som egentlig var turmålet for igår, Blæja 1420moh og med utsikt utover Hjørundfjorden. Fjellet er der, men mor får berre komme tilbake. Om noen sponser med randoneeski, så skal mor bite tennene sammen og ta den på ski!Før mor drar på jobb, tar mor seg en liten kort tur ned Norangdalen. Fantastisk fint her!Og ei lita seter ligg det her også, Urasetra. For en plass! Rett ved foten på et ruvende fjell Staven på ca 1500moh.

Lita seter, massivt fjell....


I det mor passerer Villa Norangdal igjen, så ser mor på fjella rundt, hit må berre mor tilbake! Plassen, turmulighetene, ski (om mor tør) og atmosfæren. MissI har virkelig skapt en fantastisk og gjennomført plass her, med mange muligheter. Ikkje er her mobildekning, og ikkje tv. Her er du tilbake i tid, og i ett med naturen. Perfekt for alle som elsker friluftslivet og vil koble ut. Mor og MissI har en avtale uti lufta om å møtes att neste år for ny tur, men da litt tidligere på året, før nysnøen kjem. Mor gleder seg! :-D Tusen takk for en kjempe hyggelig tur og for invitasjon, har vært utrulig kjekt ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar