onsdag 29. oktober 2014

Berre la det regne, regnklær finst! Selet en tur.


Regn, regn, vind og atter regn. Alle venter på at fjellet Mannen skal rase ned snart, på Odda forsvinner det tragisk hus i flom. Over alt er det masse vatn. Også her. Vatnet er over alt, og sånn har det vært  flere dager no. Lillemann har mast på tur og lillehytta, altså selet på Løvoll, så no er det berre å ta seg en tur, og la regn være regn. Dessuten så må mor sjekke musefellene, og smøre dørlåsen. Mormor er heime igjen, og blir med. På med regnklær, fram med sydvest, spise frokost og dra! :-)


Inne på Løvoll og ser opp i fjella. Snøen har komt langt ned i natt, det der er Sandvikshornet 876moh. Brr....


Lillemann kledt for regn, funnet seg en kjeks, og er berre lykkelig over at han skal på hytta!Veldig spennende å sjå små rør som nesten spyr ut vatn, lager til og med skum og bobler!Fargerike mormor i høstens gule farger.Lillemann ville som vanlig opp i meisa når oppoverbakken begynte. Lur han der, sitte på opp, og går ned att sjøl.


Men kva er det som er på trestammen der? Baby-kjuker! Lillemann jubler i meisa, dei var jo bitte små! Mr rekner med at det der er en helt annen sopp enn kjuke, men lar lillemann kose seg over at det er baby-kjuker :-)
Fann en søledam også! Mor hopper litt i den, til glede for lillemann oppi meisa :-D
Dette er grubbeb til at mor tok jaktstøvlene på enne turen, visst der kom til å være søledammer! Lillemann får ikkje den gleden aleine ;-)
Mens mor hopper i søledammen, rusler mormor videre. Lillemann hører elva, den er stor no og bråker bra.

Siden det er et lite opphold i regnbygene, så stikk vi en tur bort til elva og fossen. Er noe helt eget ved å sjå kreftene til vatnet etter masse nedbør, høre elva bruse og fosse avgårde. Naturens krefter.


Er ganske så flott å stå her og sjå på det, og mor tenker på kor fort det fyker avgårde, lillemann er bekymra for stakkars fisken som har karusell. Mor kan være ganske så enig med lillemann der.Sjølve fossen! Og den er stor! Lillemann kjenner dei små dråpene som kjem drivende ifra fossen, som lett yr med vind. Står du der lene nok er du gjennomvåt.Mor og lillemann lurer på om fisken klarer å svømme oppover der, for der er jo ingen trapp!


Det går an å gå opp til fossen og stå ved en avsats. Mor og lillemann stikker opp for å sjå litt nærmere på vatnet som skummer avgårde. Ser du mormor? En gul prikk til venstre i bildet? Der stod mor og lillemann for 2 minutter siden.Lillemann er veldig opptatt på at mosen her har mange farger, og at den er ganske så våt. Nesten som i badekaret mener han, for skoene til mor bader jo! Litt rett i det lillemann ;-)

Tilbake på veien, og kva finner mor der? Jo sopp! Noen har visst overlevd alt regnet, og lillemann stadfester at dei er gule. Ser ut som noen har tatt en bit av en, og lillemann hevder det er han. Mor tar oppatt det med at man skal ikkje spise noe visst man ikkje vet om det er trygt. Lillemann hevder at han dør ikkje av sopp. Mor forklarer at det er ikkje lillemann sjøl som bestemmer om han blir sjuk av sopp, det er magen det som plutselig får au og ikkje tåler den. Det syns lillemann vart litt verre å styre.


Et område der har en del trær skjegg. Mor og lillemann lurer på kven som har laga det skjegget. Lillemann tenker seg om, musa! Mormor og mor forklarer at musa kan ikkje gjere sånt, må være noe annet. Men ingen kjem opp med ei bra forklaring som kan passe til fantasien til lillemann.

"Framme!" roper lillemann, tydelig lyst til å være framme med en gang, aller helst for 5 minutter siden. nei beklager lillemann, det er en sving til, liten bakke, så en sving, og så lang bakke. Da ser lillemann hytta. "Jaaaa! Snart framme!" fortsetter entusiasten. Ja, ja, bra han er positiv, men idag er han ekstra på hugget med at skal være framme. Savner tydligvis hytta.Vært litt yr, men no kom det tett regn. På med sydvest, og mormor fikser på tak og regntrekk på meisa. Kjekt med assistent ;-)
Grøn bæsj!! Mor trakka nesten på den, var like grøn som bakken jo!
Lillemann henger ut av meisa, grøn bæsj vil han absolutt sjå, og roper ut "Eg ser ikkje, eg ser ikkje!" heilt til mor svinger seg rett vei så han og får sjå. Dette fartøyet her har ingen ryggealarm, men har en ganske så godt fungerende svinge alarm :-D


Team mor og lillemann, om ikkje et uslåelig team, så er det et humørfylt team :-)

Altså, mor er ikkje så glad for den vinteren som er i anmarsj, men må medgi at det er no fint med kvite topper på sterke høstfarger. Snøen lyser no opp i det minste. Berre den hel seg der oppe ei god stund til.

En jublende lillemann kjenner att uthuset til hytta, hopper i meisa og er tydelig glad. Framme! :-)

Rød og ven stå hytta der og lyser opp ved foten av snøkledde Remerhornet 866moh. Har en følt seg ensom i det siste tru? Og har der komt mus i fellene? Mor tviler, åtet satt ikkje fast.
Lillemann har alltid sagt at det er hans hytte, men idag er noe annerledes, han sitt i meisa og sier at det ikkje er hans. Nei, svarer mor, det er mannen sin hytte. Jo, det måtte han innrømme, men meinte det var fjellet si hytte, den står jo på fjellet! Logikk folkens, logikk...


Men har du sett! Der er jo mus i eine fella! :-D Hurra!! Men du store kva med mengder med muselort det er her! Usj.... nesten grensa til ufyselig. Langs heile gulvet, oppå teppene, kjøkkenbenken. nei dette her var virkelig til griset. At det er museår i år, er det ingen tvil om. Mor er påpasselig med at ingen mat er framme, ikkje roter mat på gulvet, alt er pakket vekk inni skapet på veggen, eller ned i kjelleren og lukket. Men har aluminiumsfolie liggende på hytta som mor skal putte inni noen hull. For musa tygger ikkje i aluminium.

Mens mormor fyrer opp, så er lillemann på raid i meisa og finn seg yoghurt. Nam, nam! Han får pent beholde skoene på, for all muselorten her var ikkje noe morsomt. Men han ser og bryr seg ikkje om muselorten han, for han er på hytta han, og er berre strålende fornøgd!
Mormor oppdaga at der var ei mus i ei felle til! Ei felle oppå skapet! Mormor løfter opp lillemann, mens mor fjerner musa. "Heilt flat" sier lillemann og rister på hodet og ler. "Virker ikke" konstanterer han og tar det med døden og dyr veldig greitt.
Tenne lys er viktig for både kos og for å kunne sjå. Og kva pålegg lillemann skulle ha på skiva? Trampe hopping med "Leverpostei!!!" som tekst på heile melodien.Hytte kos <3
Og ja, mor er ikkje så streng med sofa hopping og klatring her. Lite område å bevege seg på, og når man er overlykkelig over å være her, må det ut. Klatre og tulle er alltid gøy.

Sitte og spise maten sjøl? Nå nei du, ikkje når han endelig er her og skal rekke over mest mulig før man må heim att. Mor må strekke seg maks for å nå tak i en sprudlende liten.

Mor opp på en krakk med aluminiumsfolie og tette noen hull. Og skal mor opp på en krakk, ja da skal selvfølgelig lillemann også opp på den krakken. Musa kjem seg ut mellom takplankene, og har gnagd hull i plastikken der. Prøv deg no du mus!Også kjølerommet i gulvet får seg et lag med folie, og tette att et hull i botnen. Lillemann er flink å hjelpe til.


Men rundt det kjølerommet, så ser mor sprekker, heilt ut! Aha! Musene kjem seg opp gjennom gulvet! Det skal det bli en stopper på no, og jobbes hardt med å dytte folie i alle sprekker. Også lokket blir pakka inn i folie.

Mor ut kjøkkenvinduet. Ser bort på Sandvikshornet. Stille og rolig her, litt vekk ifra folk og biler. Litt deilig å ha en sånn stille plass. Kun et helikopter i ny og ne.


Mormor i gang med siste turs opplegg, Bæ bæ lille lam, med lillemann på foten og vipper. For kvar gong mor, far og bror blir sunget, så vipper mormor han høøøøgt opp, og dermed synger lillemann dei ordene veldig høgt også. Mor kan ikkje annet enn å smile av dei to der dei synger og ler :-)

Mor rister tepper og koster muselort. Lillemann smetter ut døren og tramper hardt i den klissvåte mosen så vatnet spruter! Litt gøy med regnvær også ;-)
Blir litt inn og ut, risting av tepper, feiing av gulv, vasking av bord og benker. Fjerne gamle musefeller, og sette opp nye. Pakke sammen etter snart 2 timer her, heim og lage middag til 2 tenåringer som snart er ferdige på skulen.

Er jo utrulig vakkert med bekker også, noe som former og gir skogen liv.
Mormor og lillemann gikk før mor. Mor pakket på lillemann klaær, så rydde vekk, kle på seg sjøl, og så slukke og låse. Kjekt å sjå at lillemann kan gå uten mor også. Koselig å sjå mormor og lillemann hand i hand ute på tur. Heldig lillemann er som får så masse kontakt med sin mormor. Tenk alle gode minner han kjem til å ha i livet av henne når han blir stor.
Lillemann sjekker at mor kjem etter, og får beskjed om at her skal alle gå på rekke. Så mor må pent føye seg inn i rekken, bakerst. Men heilt greitt, vi synger på både Hompetitten, Norge rundt sangen/isbilen og andre, så det er ei gla rekke på vei heim att :-)


Full fart!!! Og en lattermild lillemann spurter avgårde.
Juhuuu!! Søledammer! Og no er lillemann på bakken sjøl. Mormor og lillemann klare i avhoppet!

Og PLASK!!! Du har hørt ordtaket at like barne leker best? Du ser dette bildet? Mor sier ikkje noe mer.....

Lillemann, mormor og mor hopper seg på vei ned i dei søledammene som finnes.. Det er jo dette som er et fine med regnvær! :-D
Mor veit ikkje kva det er med regnvær, men dette 3 kløveret her er alltid ute når det regner! Og aldri sure heller. Og når været er som no, er det så perfekt å gå til selet på Løvollsetra, eller hytta på Hovdeåsen. Og det er alltid så godt å sitte her på Løvollsetra og høre regnet tromme på taket, fyre i ovenen og tenne noen lys. Og å sitte inne i dagesvis, er rett og slett tortur! Så det er berre å finne turer etter været ;-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar