søndag 5. oktober 2014

Ei natt på selet med farge.


Er ikkje enkelt med været for tiden, yr.no skifter fortere varslinger enn mor rekk å rekalkulere planer. Mor gir opp... telt blir uaktuelt, og da blir planen å få opp malingspannet, pensler og vatn til vinteren på selet. Den utrulig hyggelige eigeren av selet har tilbudt seg å kjøre opp med terrengbilen sin, så det var berre å laste opp! Ved middagsbordet sier sambo at han skal på jakt både kvelden og morgonen etter, kvifor ikkje berre overnatte på selet? Lillemann er heilt enig! Mor var så i planer på telttur som var utgangspunktet, at mor ikkje tenkte tanken på at kunne jo berre bli der over natta. Joda, her var det å hive seg rundt å pakke kjapt for overnatting også.

Lillemann har vært med tur med "Bråkebilen" til eigeren før, første gang vi kikka på selet for eventuelt leige. Lillemann elska bilen! Og no gledde lillemann seg til å sitte på med den igjen, men han sovna rett og slett i bilen til mormor. Ja ja, sliten etter dagen i barnehagen :-)Bråkebilen! Eigeren starta den opp, vi fylte den opp med 5x1,5l flasker med vatn for vinteren, 10l malingspann, pensler, mat, pålegg som kan ligge der og anna mat, flugepiske, teppebanker, musefeller, tennbriketter osv. Mor tok lillemann forsiktig ut, og han våkner til dette synet ;-)
Meget spent lillemann i bråkebilen :-D og for en bil! Kryper seg opp veien som ingenting, og kunne tatt terrenget istedenfor enn veien Lillemann elsker den! :-)

Så fort mor fekk låst opp døren, så forsvant lillemann rett inn, og følte seg heime. Eigeren var med opp, og slo av en prat og fekk kikka seg rundt inni hytta. Kjekt å høre at hans minner herifra dukker opp når han er her. Mor har kun brukt plassen i 1 år snart, men har likt det fra første stund. Har alltid lurt på kven som hadde selet her først, for hans foreldre bor i samme hus som han, så dei har brukt det også. Selet er faktisk etter hans mormor. Så da lurer mor på, kor gammelt er det, og kva heiter det? Har selet et navn tru? Uansett, mor er veldig glad for at ho får bruke det.Lillemann er også veldig glad for å være her, han har dette her som en slags friplass, en plass han trivst, er som ei lita boble i en hektisk kvardag. Her har han funnet mors malerpensler og "maler" vinduet.Mor følger eiger ned att til terrengbilen, og tar en kikk opp mot selet. Skal bli så godt å få malt den, få farge på den, så den lyser friskt opp. Ikkje i kveld, for seint og for vått, men håper på i morgen.


Påfyll i kjelleren av vatn, sylte, ketschup osv. Berre synd musa har gnagd seg hull i isoporen. Så mor skal få tettet den med aliminiumsfolie neste gang, eller kanskje putte einer nedi der?
Etter fått pakket ut, så begynner det å bli mørkt ute. Fyr i ovnen, stearinlys over alt, ro på selet, og en glad lillemann.

Musene blir kanskje ikkje så glad for det mor har tenkt å etterlate når vi drar i morgen :-/ men allerede ny dose med muselort på hylla, så noe må gjerest.Noe lillemann elsker, toddy! Mor hatt opp en pakke med toddy og kakao som får stå her. Er nesten sånn at tar du med 6 brødskiver no, så er her mat og pålegg for 3 dager ;-)


Lykkeliten <3
Toddy, pølse, ketschup og leikeboksen, og lillemann har det som plommen i egget :-)
Mor tok med 2 lykter opp for telys. Er tryggere på bordet enn åpen flamme når lillemann leiker seg her. Og dei er jo koselige også da.


Etter denne kvelden er "Bæ bæ lillemann" sangen ikkje den samme etter dei to her har laget en versjon av den med vippefot. Mor ler så ho nesten griner, mormor ler så ho knapt klarer å synge! Synd ikkje kan legge til et lydklipp her ;-)Sliten lillemann sovner ved siden av mor, mens mor passer på lys og en åpen dør for å slippe ut litt varme. Mormor har sovnet allerede, og musen i taket springer rundt no som det er stille. Mor føler seg heldig her ho sitt, har muligheten til å gjere sånn som dette med sine kjære rundt seg.Morgonen etter våkner mor til en lillemann som no deler pose med mor, og en mormor som fremdeles søv. Lillemann ligg absolutt på ingen måte still om natta. Mor er våken 5-7 ganger kvar natt når vi ligg vekk, for å dra på han soveposen så han ikkje blir kald. Han kryp ut av den, eller våkner og leter etter smukken, vil ha drikke, eller klager fordi han sliter med soveposen. Men han er like glad kvar gong mor spør om han vil sove i soveposen, skjønn det den som kan, for han kryp utav den om natta.
Akkurat no, meget lykkelig nedi mors pose og er bustetroll :-DMormor har tatt stand på kjøkkenet, fyrt opp i ovnen og venter med lengsel på at vatnet skal koke ,så ho får morgen kaffien sin :-)Lillemann treng ingen varm kaffi han, han held varmen med å hoppe i senga!
Tidlig morgenstund på selet, og solen lyser på Sandvikhornet 876moh. Etter solen og fjella å bedømme, så tviler mor at den kjem hit. Mor studerer selet, det er lite og koselig, 2 roms og akkurat plass til oss 3 :-) Den er vel 3m bred, så under 5m lang. Den søte døren er passelig til lillemann, alle andre må bøye seg. No er det minst 15 år siden noen var inni selet, til mor og eiger var opp for 1 år siden. Siden da har selet hatt jamt med besøk av oss. Hatt mange koselige stunder her, dagsturer, kveldsturer, overnattinger og morsom nedvask :-) No håper mor å gi noe tilbake til selet, nemmelig litt farge ;-)Men akkurat no er malerpenslene litt opptatt, som rørepinne i leikeboksen.Frokost tid! Egg og bacon er berre så deilig en lørdags morgen, kjenner duften i heile selet. Treng en solid frokost til arbeidsfolk ;-)

Etter frokost så er det ut å forberede selet på å få litt farge. Første trinn, slå inn alle spikrene som har hoppet ut. Og det var veldig mange! Til og med deler av bordkledningen hadde hoppet 1cm ut flere plasser, og mor endte med å slå på nesten samtlige spikrer på selet. Da godt med en god hjelper! Full konsentrasjon, og fulgte med rundt heile selet, og tok jobben med stor iver :-)


Lillemann med hammeren, mor fann en øks-hammer. Grrrrrr!!! Mormor skal være glad ho er innenfor vinduet, 2 stk bevæpna ute :-DDet som er fint med økse-hammeren, er øksa var fint til å skrape bort mose. Denne stakkaren vart neste tatt for å være mose!

Mor løfter opp lillemann til en vanskelig spiker, konsentrasjon....Etter alt arbeidet med spiker og mose, hadde mor og lillemann seg en runde med pensel og kosta vekk spindelvev og annet rusk. Sliten lillemann inne i selet, mens mor lager klart til maling.
Forskjell eller? :-D
Tar litt tid å male under tak, rundt vindu, og på plasser som aldri har fått maling. Så mor fekk servert litt varm kakao og sjokolade av mormor <3
Mor tok ut lillemann på krakken så han skulle få sjå litt kva mor gjor på, og kor fint det vart. Mormor måtte også ut og sjå, har ikkje sett fargen ho heller.

Mor når ikkje heilt opp på mønet, så mormor kledde på lillemann, og stakk til naboselet for å sjå om der var en stige.
Stolt lillemann fann en gammel stige full i mott-hull, men fullt dugenes :-) No kjem mor seg opp i mønet! Håper ikkje eiger av stigen har noe imot at mor låner den berre litt, for mor aner ikkje kven som eiger selet, eller har mobildekning og får spurt. Lover å være forsiktig med den.
Når mor fekk tatt litt i mønet, fekk lillemann lov til å klatre litt i stigen. Endte med at han vart sittende der, og holde mor med selskap :-)


"Sooooool!!" lillemann sitter øvst i stigen og ser sola titte fram! Den klarer akkurat å kikke opp fra fjellet et lite øyeblikk, før skyene stenger den ute.Lillemann ville så gjerne male han også, men dessverre. Han fikk til nød røre litt i den meget tjukke oljedekkbeisen, før han for inn att ilag med mormor.

Forskjell?? Mor har aldri noensinne opplevd så tjukk beis, og et treverk som suger til seg så masse! Veggen her var som en svamp i varmeste Sahara ørkenen :-P Inne hører mor at lillemann og mormor synger og leiker seg. Mor maler så fort ho kan, mens mormor har oppgaven med å passe lillemann. Samarbeid kalles det :-)Når mor kom til siste veggen, inngangsdøren på, så åpner mor døren så mor føler litt at ho år være ilag med dei. Her er det norgesglaset som år tatt ut alle kaffibønnene, og lillemann er langt vekk i full konsentrasjon.
Føles så innmari godt å endelig få malt selet :-D
Ferdig! Og mor syns at det faktisk vart veldig fint <3 Tok noen timer dette, men er virkelig verdt det! Mor bytta leige med eiger mot at mor kjøpte maling og mala det. Noe mor syns er heilt greitt, å få gitt tilbake til selet litt omsorg.


Inn å ta en velfortjent pause, spise litt mat alle sammen, leike litt, før pakke og heim. Lillemann fornøgd med tut-hatten og synger på "Min hatt den har 3 kanter" som er passende for denne hatten.
Og så etterlater vi noen overraskelser til musene som spring rundt inni taket. Når mor og lillemann hamra på veggene, så satt mormor inne og hørte all muselorten som falt ned på plasten inni taket. Og om natten hørte både mor og mormor mus som sprang oppi taket. Mor får komme opp en kjapp kveldstur og sjekke fellene.
Føles godt å låse døren denne gangen, fått gjordt det som var avtalen og det før snøen kom.  Endelig har selet blitt rødt igjen :-) Vinduer og dør får mor ta neste år, for vinduene treng litt vedlikehold først.
En lemen!! Lillemann hopper rundt i mosen på jakt etter lemen han såg. Her er mange hull, så noen av dei er det her omkring.
Og denne soppen her, den var den eineste vi såg på nedturen vår. Lillemann måtte ta bilde av den, så fin var den ;-)
Varme høstfarger på myra her, om ikkje så lenge så er det vel snø. Mor kjenner ho ikkje er klar for vinter enda :-/
Lillemann er i veldig godt humør, og spretter rundt på veien. Har masse å fortelle, og leiter stadig etter kubæsj.


Et lemen bolig kompleks! Her var det jammen mange hull!!


Lillemann er veldig glad i å være ute, gjerne ute på tur som no. Og han kan gjerne spørre på ny tur dagen etter. Mors store utegutt! :-)


Mor er vokter av lillemanns skatter for denne turen: rosa stein, ryllik blomst, prestekrage og 3 kongler ifra or. Og mor og mormor har aldri møtt noen på denne veien før, men idag traff vi faktisk 2 karer med motorsag som rydda veien, og 2 jegere som skulle på haugen bak selet på hjortejakt. Like greitt vi gikk ned no, så jegerene får være i fred. Mor år sørge for å være meget fargerik når mor skal opp en kveld og sjekke musefellene, og ei meget god lykt, så mor ikkje blir tatt for å være en hjort ;-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar