lørdag 25. oktober 2014

Fantasifull-bli kjent-tur Hovdeåsen 369moh med hodelykt


Lillemann er ikkje den som tar lettest til seg nye folk, han er ganske så reservert og bruker litt tid på å godta nye. Mor og MissM jobber ilag, og har planlagt å ta en lengre tur ilag neste helg. Men for at det ikkje skal bli ubehagelig for lillemann med ny veldig brått på, så avtalte mor og MissM å gå en liten kveldstur ilag. Plassen, en av lillemann sine favorittplasser Hovdeåsen er en fin fin plass. For da sitt lillemann i bæremeisa på vei opp og kikker litt på avstand, og så sitt alle ilag inni den koselige hytta og pater ilag. Og så bruker lillemann å gå ned att sjøl. Det er en plass lillemann føler seg trygg og kjenner, og fin plass å komme i kontakt på. Dessuten, MissM er veldig hyggelig og snill, så mor trur dette går veldig bra :-)
MissM stod klar og venta på oss på Hovden, og lillemann kikker sjenert på den nye dama og smiler :-)
Tryggest å sitte oppi meisa når det er nye folk, og så liker han å bli båret opp og få slappe av etter en lang da, og så gå ned sjøl.Kjent og kjær sti dette, heldigvis fremdeles uten snø.
MissM går først, og lillemann ser på dama. Vi prater som vanlig, og det er greitt så lenge ho ikkje ser direkte på han, da tør han ikkje svare og kviskrer til mor "Du sei det mamma..."
Mors favoritt tre har noen veldig store hull rundt roten, og mor bøyer seg ned for å kikke inni noen av dei. Tru kven som bor der tru?? Lillemann kikke godt etter han og.
Endelig har regnet stoppet, og der er litt farge på himmelen der ute mot havet. Lover bra for morgendagen og tur :-)

Inn Megardsdalen ser du fjell og topper, alle over 1200moh. Hundatinden er den til høgre blant andre.
Det som er så kjekt med Hovdeåsen, er variasjonen i landskapet. Har no gått gjennom skogen, no kjem et parti med einer og sti, så litt småskog. Får litt av kvart på den akkurat passelige turen :-)
Og bak deg på vei opp, der har du fjorden med Festøykollen 911moh, Svinetinden 1092moh, Rametinden 1198moh, og inni skydekket Molladalstindane.
Lillemann såg store-steinen og ville opp dit. Lett jogg siste stidelen, og oppe var vi! Og lillemann ser laaaangt utover ifra toppen! Skal ikkje så masse til for å glede en liten ;-)
Oppe! roper lillemann og MissM er på siste stegene, og lillemann peker på hyttetaket. Han er jo utkikken, og hans jobb er jo å varsle ifra om hytter.


Fra toppen får du full utsikt utover Hundeidvik. Og der nede er huset til mormor og morfar! :-D

Litt lengre til venstre så ser du Skopphornet 1226moh, Koldastølen og Mysetstølen.

Litt vind oppå toppen, og lillemann vil inn i hytta.

Men først, mor kikker litt på den store tavlen som står her. Mor har sett den i mange år, men aldri lest alt som står på den. Står på norsk, engelsk og tysk faktisk! Skrifta har blitt temmelig lyseblå og ikkje så lett å lese lengre. Men ser det handle om gamle båter, vikingtiden osv. Burde fått lest alt en dag...Utsikt mor aldri blir lei av, ut mot Ålesund! Berre tenk deg her når det er solnedganger, da brenner himmelen her i alle vakre farger. Ikkje i kveld dessverre :-(

Andre veien ser du innover Storfjorden der den passere Sykkylven, Sjøholt og svinger seg inn til Stranda og Geiranger.Egentlig en fornøgd lillemann i meisa, fått sett seg litt rundt, og klar for å gå inn.
Lillemann koser seg med boka si :-) Mor kjøpte den dagen før på Moa, og har utrulig mange dyrelyder. Og den boka skulle han absolutt ha med seg! Han prøvde nesten panisk å putte den inn i buret under meisa, men boka er aaaalt for stor. Oppi meisa, på siden osv. Til slutt hadde mor den i en pose og fekk den fast bak i lomma der. Gikk så akkurat på millimeteren! Vart et leven i alle slags dyrelyder mens mor lirket og lurte for å få den med.Mona hadde laga til godt leselys til lillemann, og fekk være med på å lese i boka. Lillemann er litt stolt av boka og måtte no vise den nye dama alt spennende som er i den.  Og lese bok mens vinden uler litt ute, en kopp toddy, sjokolde ifra MissM, rosa-kjeks og en smoothie, da har lillemann det veldig bra <3


Lillemann måtte sjekke i vinduet om der var løve der ute! Tenk om der var ei løve som brøla som den i boka! Han kikker og kikker.... ser mange ferger med lys på da.


Men om den løva kom, begnte han energisk, da skulle lillemann ta øksa som var i hytta (laga i tre og er ei dekorøks) og slå den hardt så den ikkje skulle ta eller slå mamma eller MissM. Ingen fare å være på tur med lillemann, han viser muskler skjønner du :-) Og historier har han ingen problemer med å finne på!
Berre for å sjekke, men også for å sjå om lillemann syns det var greitt å være ilag med MissM, så skulle mor gå ut og sjekke om der var ei løve der, eller en hjort. Mor sneik seg rundt og banka på vinduet til lillemann. Han og MissM kom til slutt ut, og sneik seg innpå mor ;-) Spennende!!

Kveldstemning på Hovdeåsen......

Inne igjen og snart dra. Lillemann sjekker ute om der er noen farer, og er klar med en stokk å slå løva eller hjorten om den kjem. Håper inderlig at ingen kjem innom akkurat n, for da kan det hende vedkommende får seg en kilevink! Eller at lillemann virkelig hopper av at han blir overraska! :-D

På med hodelyktene, og mor og MissM lyser for lillemann der han går sjøl. Bra han ikkje er mørkeredd! Er det ikkje på kjente plasser han der, og her er hans plass som han kaller det.Glitrestein! Så spennende med lys på mørke kvelden  er at steinene glitrer sånn i det sterke lyset!


En snegl og en lang mark på en stein, og lillemann klapper sneglen fint på ryggen. Etter at han ved et uhell trakka på den først i mørkret....Kom til et litt bratt parti og litt sleipt her, og mor minte han på kva han gjor der sist? Jo han aka på rumpa ned! Og dermed så var det rett ned på baken igjen, og sklei på baken nedover. Lillemann sine uteklær får virkelig gjennomgå!

MissM lyser opp for lillemann bakfra, mor gikk fremst og lyste for han fram fra. Mor skulle hatt ei lita og lett, men kraftig lykt til lillemann også. Kan ikkje ha noe tung lykt på et lite hode og nakke. Billige fra Europris lyser knapt opp noe som helst dessverre. Tips om billige, men veldig lette og gode lykter egnet for lillemann mottas med stor takk ;-)


Lillemann laga bomvei igjen. Og mor og MissM måtte til å finne blader for å betale seg gjennom. Det kan bli litt verre med å finne blader til den bommen til vinteren :-S
En stor stein virker større i lyset fra lyktene, og lillemann måtte selvfølgelig klatre oppå den. Klare sjøl er veldig viktig også, sjøl om både mor og MissM tilbyr han hjelp.


Utforsking av glitre steiner i stien. Morsomt med hodelykt tur!
Nok en bom, og MissM måtte betale seg gjennom ho også. Lillemann har snart leika seg heile stien ned ifra fjellet. Alt skulle virkelig utforskes denne turen her.Og endelig komt til det store treet med alle hullene i seg! Lillemann og MissM sjekker ut om der er noen heime, eler noen som har lagt seg. Han stapper hullene fulle i mose og gras, skal no ligge mykt!
Juhuuu! Noen heime???
Aner ikkje kva som har skjedd med lillemann idag, han er i ekstra leike humør akkurat her enn han bruker å være. Trur det har litt med både det er mørkt og spennende og ting blir meir framheva i lyset fra hodelyktene. Men så trur mor også det har litt med at han sjekker ut MissM litt, skal vise seg litt for ho, og utforske ilag med ho. For her tar han av stien og roter seg inn i buskvekster og kratt! Men han har hatt en kjempe tur han, har kosa seg maks! Og så var han ganske så enig med mor om at MissM kunne gjerne få være med oss på andre turer seinere. Og det lover godt for en planlagt lengre tur neste helg, ilag med MissM :-)
Tur maks vellykka! Tusen takk for en fantasifull og bli kjent tur MissM!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar