lørdag 4. oktober 2014

Kveldstur til Myrdalsetra 350moh.


Dagen starta herlig i teltet på Vellingsneset, fekk det eineste solglimtet som var den dagen til morgenlys. Vel heime, og lillemann skule ha en ettermiddagslur, og kom med et ønske: "meir tur" Mor kikker på lillemann, sikker lillemann? Vil du på tur igjen? Mor skulle hente sambo seinere på kvelden, og kunne ta en tur i det området mens ho venter på han. Ja ja, mor o mormor snakka tidligere at kunne ta en kveldstur, så heilt greitt. Meisa var akkurat pakka ut, så var det berre å pakke den igjen. Tenke, tenke, kor gå en kjapp men barnevennlig tur i området på vei til Stranda? Myrdalsetra! Selvfølgelig! Det er en veldig fin og banevennlig tur, kjapp og grei i veldig fint landskap. Og ja, det er mulig å kjøre til setra, ifra hovedveien når du kjøre over mot Strandafjellet. Men vi er ute etter turen, og veien opp vi skal gå er den gamle setreveien som slynger seg opp siden. Fin sti, fin løvskog, fredelig og idyllisk. Mor veit allerede om noen med barn ho må tipse om den turen til seinere ;-)
Mor på vei! Mange går denne veien her som tur, men mor kjører til en plass med parkeringsmulighet, så det er kun 1km å gå opp til setra. For å komme hit kjører du opp Velledalen, til Drotninghaug, som er siste bebyggelsen i Velledalen. På flat før siste bebyggelsen, står gamle kvite Lade fabrikker, kvitt murbygg. Ta inn ved fabrikken, og over ei smal bru. Ta så til høgre.  


Fleire muligheter til å parkere langs veien, så du bestemmer sjøl kor langt du vil gå. Feire benker langs veien også om du ønsker en matpause. Mor kjører til siste stoppe mulighet, nemmelig her, og du ser da oppover veien.
Da ser du opp slik. Lillemann fått seg turstav med mormor, og er klar for en tur.
Mormor har tatt ei grein og er en hjort, mens lillemann er skytter. men berre pass deg mormor, ekte jegere surer rundt i skogen no, så ikkje brøl for masse ;-)Og her har ikkje alle soppene råtna vekk i regnet! Glede :-D
Mor hører ei elv, og plukker med stein til lillemann. Kaste Plopp! blir han aldri lei av.


"Mamma, beje mej..." lillemann vil bli båret. Mor sier enten meis eller gå sjøl, og dermed går han videre til mormor, som tar han på skuldrene sine. Lille luringen ;-)Så fint med farger no på høsten, og rødt og gult er nydelig ilag.Regnet brygger seg opp, er meldt å komme no, så her er det berre å nyte utsikten mens den er der. Her Lafjellet 1161moh, omkransa i gult og oransje.
Like omkransa i farger, er lillemann og mormor i den koselige skogen. Vært kjerrevei dette her en gang, no er den en ypperlig turvei. Riksveien over til Stranda var ferdig i 1938, et par år før var veien opp til Myrdalsetra ferdig, og etter det vart den veien brukt. Så denne her har grodd att.

Dette treet her minner mor litt om et gullregntre. Mor måtte berre utenfor veien og ta den i nærmere øyesyn.Alle årstidene har sin sjarm, men høsten har så mange varme farger, og da gå i en løvskog, er heilt perfekt!Fint å være liten på mormors skuldre og kan nå opp til skjegglavet på treet og plukke :-)


Barte flotte mormor og lillemann :-DMor kan no ikkje være verre ;-)
Siden lillemann sitt på mormors skuldre, så er den kilometeren opp fort unnagjordt, og mor ser allerede kanten.

Lillemann trivst i høgda på tur, får jo full oversikt utover området!


Som med dette treet, stor rikule på, og noe utenom det vanlige å sjå på. Forårsaket av en plantesjukdom eller virus, og noen lager turkopp, skåler eller lignende av kulene. Denne her var så pass stor at den kunne blitt ei skål.Restene av en steingard ned Brekka som det blir kalt opp siden her.
Flott på høsten <3 ser mor Fjellsetra, Nakkane 441moh til høgre, og muligens Sætrefjellet 877moh der bak?

Mor husker fra i våres da vi gikk her sist, for da såg vi utrulig mange lemen og musehull, var reine leilighetskompleksene her. Som dette her, og mor viser det til lillemann.Og da vart det for interessant, og lillemann ville ned, for så mange lemenhull må no berre undersøkes! Men med streng instruks om ingen fingrer inni hullene, bruke pinne. Lillemann stod der med pinnen, pirka inn i hullene, og lokka på lemen: "Komme, ej ikke farli...." og stikker pinnen inn. Lillemann, trur ikkje et lemen vil ut med en sånn pinne inn inngangen ;-)


Når vi nærmer oss kanten, så kjem vinden. Stopper opp, og berre ser på alle trea som legger seg i vindkastet. Mor held på lillemann, som ikkje føler seg heilt sikker i vinden.


Oppatt på mormors skuldre og kikker over kanten, og ser, hytter!! Lillemann teller for harde livet etter kvart som hytter eller sommerfjøser dukker opp.

1,2,3.... lillemann teller, snur seg rundt. Mor kikker opp fra kanten ho også, ser 3 bygg og rett på fjellsiden på 893moh bak der.
Det dukker stadig opp tak, og mor tenker på at her var det 30 bygg engang for ca 60år siden. Og Myrdalsetra (oftest berre kalt Myrdalen) ligg oppå et slags platå, med tinder som Holetindane 1288moh der bak og Ytstevasshornet 1330moh. Virkelig flott plass dette her.


Veien her er den som kjem ifra riksveien. Veldig kort bort, men du går glipp av den fine opplevelsen av å gå opp Brekka. Mor og mormor er ute etter opplevelsen ;-)


Denne hytta her var uferdig da vi var her i våres også, og søkte ly der. No kikke om dei har blitt fedige, og om den har blitt låst siden sist.


En ovn i deler ligge utenfor døren og gjer kun nytte som fuglebad.

Lillemann kjenner seg att, og husker at det var et rom til. Åpner forsiktig døren for å våge seg å kikke inn. Er her spøkelse tru??


Mor fann en foldekniv som var åpen på gulvet. Mor aner lite om kven som bruker hytta her til vanlig, eller kven som eig den, men føler det tryggest å folde den sammen og legge den øverst på vinduskanten, unna barnehøgde.

I alle fall er bord og stoler lite brukt, godt i støv. Men mormor tar seg en liten matpause uansett, støv har aldri skadet noen og har jo pose.Mor fann noe inne på soverommet, og sjekke rundt om beboere er i området. Mor ser ingen, og roper dermed på lillemann.
Litt skeptisk, til mor viser han at det er tomt inne. Tenk at noe så skjørt og lett kan tåle så masse! At vepsen faktisk kan bo inni der, skall tynnere enn papir.Døren blåses opp, der er ingen krok til å festes innendørs. Kjem noen vindkast no og da, og er så fint å sjå på det lysegule grasstråene som legg seg flatt i vinden.Inne er det godt å være, og fint å sjå ut. Fin plassering på ei seter dette, oppå platået med en liten dal bakover. Veldig fint å ha dyr på beite her, men seterdrifta vart lagt ned på 1950 årene. Tungvint og lite lønsomt. Og tenke seg til at her var jenter ned i 12-13 år seterjenter, også ei på 11år. Det hadde ikkje vært i dagens samfunn.Mor henta fram et par av dei små sjokoladene i meisa. Ups! Der forsvant en! Lillemann! :-D
Mens mor trykker i seg en Bounty, så ser nærmere på alle tall og bokstaver som er skrevet på bjelker og stokker. Tydelig at dette bygget her har vært nedrevet, så bygd oppatt. Mor lurer på om det stod en annen plass før, eller alltid har stått her? Gulvet er i alle fall nytt, delingsveggen også. Taket ser delvis nytt ut. Historien til dette bygget hadde vært kjekt å vite meir om :-)

Utenfor står en ensom nedstrippa sykkel. En gang så suste den rundt og gleda noen, no er den kun et minne.Fleire forskjellige kroker og hengsler ligg også ved sykkelen. Noe ser du tydelig kva det er (eller har vært) andre ting stusser mor og mormor over.


Fra Myrdalsetra ser du rett bort på Lafjellet 1161moh. Nok en plass mor ikkje har vært på, men kanskje en gang. Ser så røft ut med det gråskurte partiet, og er vel ikkje den beste plassen vinterstid.


Myke bakker i høstfarger, gir sjelefred og mr snuser inn lukten av gras og høst.
Lillemann studerer sine egne ting, som fugler på himmelen, skyer i farger og spør om alt mulig. Bra han er nysgjerrig, det er da han lærer ;-)
Bak lillemann står et sommerfjøs med fleire båser. Ingen kyr der lengre, kun gamle stoler, ovner og annet vekksatt ting. En gang satt der noen og melket dyrene, og bodde her på setra sommerstid.


Mor og lillemann, på livets landevei, utforske omgivelsene og kanskje lære noe nytt <3

Mor og lillemann såg et traktorspor, så da var det å følge sporet, og sjå kor det ender. Står nede ved elven og ser mot setra, og berre må smile. Tenk å være så heldig å få kunne gå ut, kjøre en kort tur, og oppleve sånn som dette! Mor føler seg priviligert som har muligheten.


Traktorsporet fortsetter tvers over elva, og en storøyd lillemann stusser! Traktoren flyt over! Mor må forklare at den har så store hjul at den kan kjøre rett over uten å drukne. Lillemann ser på mor, rister så med armer og bein, "Sånn riste traktoren kjøre over elva!"

Det er meldt ganske så masse nedbør om en time, og når mor ser på den mørke himmelen, så ser det ut til å stemme også. Den mørke himmelen er en flott kontrast til den lyse marken.


Tørst lillemann syns mormor si vannflaske frister mer enn sin egen..... Sommerfjøset bak mormor og lillemann hadde åpen dør som slo i vinden. Mormor sat en stor stein framfor så den ikkje skulle bli ødelagt.Sommefjøset ved siden av, ikkje lengre i bruk enn til lagring. Tenk alle som bruke det sommerfjøset der opp gjennom årene.

Mor tenker på dei som en gang stod inne i fjøset her, kikket ut dette vinduet, og sett samme flotte utsikten som mor ser no.

Kom et vindkast så grasstråene la seg helt flatt, og lillemann klamra seg fast i føttene til mor.
Gir oss før regnet kjem for fullt, no berre litt yr. Ser rett mot Fjellsetra her ifra, skianlegget og noen av hyttene der.
Lillemann ville bli båret, ikkje meisa. Sukk... skuldrene til mor vart løsninga. Fornøgd liten eller?? ;-)Mor og lillemann, på vei ned att til bilen.
Veien her berre innbyr til tur! Så fin og koselig, flotte høstfarger som får deg til å smile :-)

Tenk deg små barn som trygt kan spankulere her sjøl og plukke løv i alle farger....
Halvveis nede så vil lillemann gå sjøl. Og måtte ha en stopp på den kjempestore tistelen! Lillemann trudde den kom til å stikke gjennom skoen, men både mor og mormor lova at det gikk heilt fint. Litt spesielt å stå opp den syns lillemann.


"Passelig meg" kjem det ifra lillemann, og meinte stien. Akkurat en lillemann bred den stien, laga for han.
Stien på den gamle kjerreveien går i sikk sakk, men ikkje mange svingene, og ikkje bratt heller.Mor og lillemann opptatt nedi graset. Kva kikker dei på tru?Jo, blad i alle farger! :-D
Lillemann og mor teller alle forskjellige fargene, og lillemann kjem fram til gult, oransje, grønt og rødt. 4 farger i alt.


Lillemann fornøgd med kveldens tur, mor og mormor også. Kort og grei tur, passer for alle. Sånn at du rekk den etter jobb før det blir mørkt også. Du parkerer så nært som det passer deg, om du skal ha en kort tur, lengre tur, eller berre rusle med barn. Hit kjem mor garantert tilbake med lillemann.

Her finn du turen, om du ønsker å gå den sjøl. Anbefales virkelig om du har små barn! Og komme opp på kanten, så finn du deg en benk og tar en liten matpause, om det er kveldsmat, lunsj eller berre en snacks ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar