fredag 17. oktober 2014

Lauparen 1434moh, lillemann sin høgste topp! Ørskog.


Der er så mange fantastiske topper og turer i området mor bor, og mor bor midt i et fjellandskap med høge bratte fjell og fjorder. Der er nesten umulig å rekke over alle som er på ønskelisten, og listen blir lengre for kvar tur der mor oppdager nye muligheter. Søstern hadde vært på en topp som dei fleste Sunnmøringene tar seg en tur på i løpet av si fjellkarriere,  Lauparen. Søstern var i ekstase!! Mor har hørt om den før, og dermed så vart den satt opp som tur onsdagen og mors fridag. Carol har flytta opp att, så ho vart også med. Søstern har "skremt" mor litt med at det er en tung tur, bratt, og at mor burde ta kun bæresele mot slutten. Som å gå til Slogen meinte ho. Ja ja, mor skulle no i det minste prøve. Kjører til Sjøholt, tar av til Stordal og kjem da til Vaksvik. Ta av opp til Vaksvikfjellet, og kjør til du kjem til et skilt som står Bomveg, Gytalisetra til høgre. Ca 5km å kjøre ifra hovedveien. Fra setra står både skilt, og er en fin sti inn. Ikkje merka, men skilta etter kvart.
Lovende morgen på vei inn til Grytasetra. Litt skyer, kanskje sol og tåkedis som er på vei vekk.


Litt av setra og ser flott ut i terrenget her. Verken mor, mormor eller Carol har vært i dette området her før, så alt er nytt for oss alle!Parkert bilen og går siste biten av grusveien gjennom Grytasetra. Alle sammen kikker seg rundt og lurer på kva fjell det e vi skal opp. Ser vi det herifra tru? Dit over, eller den veien? Spennende! :-)

Lauparen 7km??? No tuller dei vel? Mor las på ut.no at det var 6,2km, middels grad og for vksne og barn. Tidsbruk, 1 dag. No når mor er heime, så har skiltet rett, over 7km er det en vei. Så blir en litt lengre tur enn mor har kvinnet seg opp til.
Stakkars lillemann... mor har glemt jakka hans heime, og han får på seg mormor si blå ekstrajakke. Sukk mor, ditt rothue!! Mor er utrulig irritert på seg sjøl no, at ho kunne være så uorganisert! Men prøver å ta det med et smil.

Oi!! Det er is på søledammene her! Mor fryktet dette, for det var nordlys i natt. Og da vi var på Sjøholt og kikket etter toppen, så såg vi at dei høgste toppene hadde snø! Og skal vi komme oss opp på en topp med snø, og det uten snowline broddene? Blir interessant...Stien ifra setra er litt våt, så gode sko er veldig kjekt her. Men det er bygd små gangbruer her og der, så det verste kjem du galant over.


Grytalisetra der nede, med utrulig flott utsikt! Må få noen fine solnedganger å sjå på her.

Kva fjell skal vi opp der bak? Eller det som Carol står og ser på? Som regel så studerer mor turen ho skal gå nøye før ho drar, spesielt om det er ny plass for alle. Men denne gangen har turen blitt kjakpt planlagt, og mor har berre sett lett over, og veit at den viser seg sjøl etter kvart.Er så kjekt med nytt område! Nye topper dukker opp, nye småturer, nye lengre turer. Var en campingplass litt lengre ned, og mormor fantasere om å sette campingvogna vår der og være her noen dager. Sjekke kart... Skurdfjellet 620moh og ser ut som en liten tur for lillemann.
Rett fram ser mor nye flotte fjell. Og ser ut til å kunne være et vatn inn den buen der. Heimste Skorka 1322moh til høgre, Fremte Skorka med Litlebotnstinden 1302moh til venstre. Og midt nedi der ligg Litlebotnsvatnet 836moh. Og det som kikker opp der bak, er faktisk morgensola! Jippi!! :-D
Balansere.... litt nattefrost sitter att, så å fint over.Er fremdeles bakke frost enda, og bladene treng litt sol for å tine.Stien her minner litt om å gå til Patchell. Litt stein, litt vått, og opp små hauger. Landskapet er slakt oppover, med en dump her og en dump der.Opp en haug og nye fjell dukker opp. Ser ut som vi skal inn der en plass. Kva topp er det tru? Den til venstre er en topp på 1253moh og er toppen framfor Lauparen. Den i midten er Svartvassegga på 1217moh. En liten spiss ved siden av er Grytavasstinden 1328moh. Her er et skilt også, stien til Blåfjellet 741moh.

Men kva er det mor ser over Heiane til høgre for mor?? Er det ikkje? Jo, det er det! Det er faktisk Regndalsbreen!! :-D Den fineste dalen i heile Sykkylven, Regndalen med Regndalsbreen! Ser heilt dit jo :-DGjengen blir heilt begeistra, og diskusjonen går intens mens peker på topper og breer i overraskelse over kva som man ser. Så ser bak oss også, ser ut til Godøya osv.Operasjon "ta på sta lillemann votter", utført!


Lillemann syns det er morsomt når mor finn søledammer med is på, og trakker lett på så det knaser.

Tar lit ttid å gå inn til Grytavatnet, mest pga lillemann skal ned å gå sjøl, vil ikkje, noe styr med han osv. Ikkje hans dag idag, og er nok litt kaldt ute. Lillemann er som regel glad i å gå litt sjøl også på tur, men idag er han ikkje det. Nok litt ubehagelig med lang jakke.


Men det er jo flott innover her, nytt område i flotte farger.


Vil ned sjøl, stakkar i litt stor jakke berre. Var enten stor jakke, eller snu heim. Bytta jakke på han me mor si, den er mindre, og mor tok på seg den han hadde. Kanskje bedre no?


Gikk berre litt det der, og smiska med mormor om å bære han. Og kva gjer ei mormor når et bedende blikk kikker opp? Jo, smelter totalt og løfter han opp. Bøløthjerta mormor.Litt sol på ei grå fjellrekke. Mor er nesten heilt sikker på at det der er fjellrekka som er bak Ørskogfjellet, og mor og mormor gikk bak da dei gikk på ski til Jutavatnet! Den toppen der er Næremstindan 1163, med Høgsvora på. Mormor!!!! Dit vil mor!

Så spennende fjell! Åååååå.... mor er så nysgjerrig på kva er bak der, kva er oppi der, er det mulig å gå noen topp der?? Mor har ikkje godt av å gå noen nye plasser, får jo rett og slett wiplash!Litt stilig? Frost i mold bakken :-) Veldig vakkert berre du kryper ned på bakken og kikker etter.

Kor er Grytavatnet? Dukker det ikkje opp snart? Mor er så spent på korleis det ser ut! Og fjella her, kor skal mor opp???


Det skaret der ser veldig spennende ut! Hadde vært spennende å sett kva som er bak der.
Vatnet!! Lillemann ser vatnet! Hurra!! :-DNoen småvatn først, med is på! Tydelig vært frostnatt her ja.

Mor har hørt så masse pent om Grytavatnet, og det ser virkelig ut til å være sant, for til og med småvatna rundt er fine :-D

Mor og lillemann kikker på småvatna, lurer på om der hopper fisk der? Turduoen på tur, nok en gang. Om mor teller riktig, så er det snart bæremeistur 300.Da veit vi no retninga, skal faktisk opp i det skaret mor var så nysgjerrig på! Jippi!! :-)
Men så var det kva topp. Den her til høgre som ser høgst ut, eller den til venstre..... kartet ligg att i bilen.


Skjønner godt at vatnet her heiter Grytevatnet, ser ut som ei gryte vatnet ligg inn i. Svøpt inn i fjell.
Is mamma! Lillemann ser den knudrete isen på lille vatnet, og vil trakke på den. Mor spør lillemann om kva han trur frosken tenker no? At han er innestengt under isen og ikkje kjem seg opp? Så lytter mor og lillemann etter om der er en frosk som banker på isen og vil ut. Ingen banking, heldigvis! Da er det ingen frosk som er fanget under isen ;-)Carol har sett seg ut en plass for å ha pause, så ho leder an i stien. Mor og lillemann berre dilter etter. Svartvassegga 1217moh rett fram.Ikkje sol på, men du store det er fint her! Folkens, vakre Grytavatnet 654moh.
Lillemann fornøgd med pauseplassen, for her var jo en stor stein med hule! Så spennende! Det her må undersøkes, pronte.

Inni hula var faktisk posten som lillemann kaller det. Artig plass dette her, spennende for unger akkurat her.Lillemann veit mor har med pølser til han på termosen, og setter seg godt til rette.

Fornøgd eller? :-D Kva er det med lillemann og grillpølser??


Mor tar heller favoritten sin, en rett i koppen nudelsuppe.

Mor hadde også med seg 3 kokte egg, og en enda lykkeligere lillemann måtte ta med seg posen og vise mormor! Tenk egg på tur! :-)Ga seg på pølse nr 2, og klar for egg. Knekke sjøl er viktig.

Kvart sitt egg, og skål!

Mor gleder seg til å gå opp dit! Men også gruer seg litt, for venter på den bratta som søstern snakka om, og svaberga. Dessuten så hadde ikkje mor fått med seg at Lauparen er på heile 1434moh heller! Mor ikkje sjekka høgda før ho dro. Det blir da veldig mange høgdemeter ifra Grytavatnet på kun 654moh.
Vakker sky kunst.....

På tide å komme seg videre, og tatt et bleieskift på lillemann. Greitt med lang jakke som tak når skifte. Lillemann måtte fortelle mormor og Carol om hula på andre siden også, med plass til sauer å sove på.Mormor ute på beite. Fann seg tyttebær skjønner du.

Løsning på lang jakke problemet, snurpe inn snora, og rull opp. Og da går lillemann fint sjøl :-)Mor såg et hull i bakken, og måtte sette oss ned å lure på kven som bodde der. Lillemann at der det må da være hullet til et lemen, og nikker enig med seg sjøl. Siden det virkelig er et lemenår iår, så protesterer ikkje mor.


Det er rart dette med gamle vaner. Carol brukte å ha med hunden Eamon på tur, og var da alltid fremst i stien, sånn er det enda. Som oftest gå mormor bak mor, i tilfelle noe faller ut av meisa. Sjøl om det er lenge siden sist tur ilag med Carol, så fell vi tilbake til gamle vanene. Inngåtte turvenner! :-)


Lillemann gikk ikkje så lenge dessverre, så var det opp i meisa. Og fremdeles med posen med siste egget i handa. Det har han ikkje sluppet siden han fann 3 egg i meisa! Mormor går bak og passer på i tilfelle han mister det.

Diskusjon om kva topp som er høgst, den til høgre, eller den til venstre. Ingen veit enda kva topp vi skal opp, og det er litt spennende også å ikkje vite.

Tydelig dette er en rasplass med ei bra oppsamling av stein. Har ikkje tenkt inn her med ski altså, så bratte fjell i en så smal dal, nei. Men mor har blikket rettet fram til det skaret, for mor lurer så innmari på kva som er bak der!
Utsikten bak mor er faktisk ganske så flott! Grytavatnet er virkelig ei perle her i fjellheimen, med noen utrulig flotte fjell rundt seg.

Fordelen med å være fleire på tur når mor har meis, er du berre stopper og får service på lillemann når han treng hjelp. Om så det er votter, sitter fast, mister noe, eller han berre vil ha litt ekstra oppmerksomhet. Mormor fikser alt! :-)
Etter litt diskusjon og synsing, så er det litt avgjordt at toppen vi skal opp idag er den der! Mor ser på den, og tenker på ordene ifra søstern. Litt sånn gruer-gleder seg, men berre stålsetter seg for at dette her blir tungt.

Folkens, dette er da Trongbotnen, og mor skjønner navnet. Er ganske så smalt her.1,2,3,4 stk på tur! Lillemann har tatt seg en dupp i den friske luften, og bra er no det. Uansett, dette er en veldig fornøgd gjeng på tur! Glade for faktisk å være ilag igjen på tur, Carol, du har vært savnet <3Mor tar advarslene på alvor, og tømmer meisa for ting og tang. Tom termos treng jo mor ikkje, alt annet heller. Fyller opp nettet med det meste, og heller stikker av med ei skive med mormor på toppen. Litt godteri og vatn blir att i meisa.Opp til skaret har tynt islag og våt mose, så her er det berre å snirkle seg mellom dei frosne partiene. Men ser heilt greitt ut enda.


Du ser ikkje stien så godt på avstand, men du ser den etter kvart som du går.Når mor ser til høgre, så begynner topper å stikke opp. Mor kjenner forventningene begynner å stige. Søstern har satt Lauparen som en av topp 10 turer med utsikt, så mor har litt høge forventninger.Mor er så spent på kva som er bak skaret, at mor går rett forbi skiltet som peker til Lauparen. Med vilje altså, berre sså det er sagt, for mor måååå berre sjå først! Carol og mormor får berre henge på ;-)
Oi oi oi!!! Mor ser røffe fjell og kløfter som duker opp bak steiner! Mor roper ut til dei bak at her må dei berre komme og sjå! Mor står og hopper som en liten unge på julaften! Mor vil sjå meir!Opp på kanten, tripper og sluker med øynene heile dalen. Du har Svartevatnet 663moh rett nedenfor her, Rollsbotnen ligg til venstre her, ned dalen ser du Medvatnet. Toppen midt i bildet er Ørastolen 1393moh, og så ser du litt av Auskjeret 1340moh heilt til høgre. Til venstre ser du litt av Rollsbottskorka 1333moh.

Mor med sovende lillemann står på 998moh og føler seg virkelig heldig som kan gjere dette her. Ser ned på Rollsvatnet 777moh rett nedenfor Rollsbottkorka 1333moh, og lurer på om det er mulig å gå til det vatnet der, eller ned i dalen her.

Mor står midt i skaret 998moh med ryggen  til Lauparen, ser opp mot Svartvasegga og ser etter muligheten til å gå på den toppen der. Det er mulig, og der er varder på noen andre topper også. Hmmmm...
Når mor ser andre veien, ser mor mot egga som går videre ifra Lauparen mot Brudefølget 1345moh. For noen farger sånn på sein hausten! Heilt rått!


Mormmrmor og Carol står og diskuterer utsikten dei også. utsikta ned dalen her er virkelig en bonus :-)Herifra kan mor no sjå fleire av tpppene i mors heimkommune. Ser Sandvikhornet, Søvikhornet, Jogardshornet, Skopphornet, og over til Ørsta kommune med toppen Festøykollen.


Flotte mormor i sitt ess, ute på tur :-)

Opp haugen, før sjølve toppen begynner. Mormor er nok like spent som mor på kva som venter oss.
Å svarte.... skal opp der altså. Mormor ytrer sin skepsis til mor om at ho skal gå opp der med meis. Ser ikkje stien heller ifra her. Vart litt fram og tilbake om mor skal eller skal ikkje gå videre. Speider etter sti osv. Mor meinte at kunne i det minste prøve, og sjå korleis det går. Kvifor snu uten å ha prøvd?Mor begynner forsiktig, ser seg tilbake. Dette går no greitt enda, så gir ikkje opp enda.
Det skal Carol ha, ho er veldig flink til å lese terrenget, og blir derfor sendt fremst og plukker ut sti. Her er fleire stier, og ho er flink med å sjå an. Så kjem mor etter Carol, og mormor bak for å enten gi mor en dytt bak på høge plasser, eller ei hand å holde i på enkelte plasser.
Juhuuu!!! Mor ser ned. Derifra kom mor :-)
Der oppe ser mor noe spesielt langs egga. Hesten blir den kalt, og mange som er opp på Lauparen må en tur bortom til den. Luftig bort, ca 100m. Ikkje noe for denne gjengen med snø på toppen og lillemann med.
Lillemann trur at det er noen som har tatt en bit av fjellet han, et kjempe stort lemen som har smakt på fjellet og laga den der "hesten". Mor er sjokkert over historien hans, høres skummelt ut! :-O Lillemann har endelig begynt å komme i humør igjen. Han våkna et stykke etter skaret, og var slett ikkje i humør. Det gikk i babu-babu og nei, nei nei! Våkna skjevt og humøret var elendig, rett og slett.Mor prøver etter beste evne å prate lillemann blid der ho gikk, tar litt pust det faktisk i bratta.
Må berre sei det, utsikta blir berre bedre og bedre!


Og det blir lengre og lengre ned...... sakte men sikkert går det oppover, og mor syns at stien faktisk er bra med tanke på stigninga og korleis det såg ut da mor stod nede og såg opp.


Mor tar det berre med ro..... all anna turgåing og fjellturer lønner seg no, det er sikkert.
Så finner mor noen fine fjær! Lillemann kikker på dei, og en etter en så blåser mor dei avgårde mens lillemann følger med kor dei lander.
Mor med lillemann og mormor på vei oppover.

Til lillemann si store glede, snø!! :-D Og ved kvar snøflekk stopper mor, plukker opp litt, og lillemann bestemmer om  mor skal kaste på mormor eller Carol :-)


No ser mor faktisk alle toppene som omkranser Grytavatnet også. Oi oi oi.....Lillemann ser snø utpå en knaus, og vil ha mor til å gå utpå den for å hente snø. Nei takk du lillemann, morr trur ho held seg på trygt hold. Finn nok meir snø lengre opp. Det som redder oss for snø, er at dette faktisk er solsiden av toppen, så snøen har smeltet vekk. Men er garantert snø på toppen.Ser du stien her? Prøver å ta et bilde av den, for her er en sti altså. Men flere av dei, så kikk deg rundt etter kva sti som passer deg. Litt skli underlag her og der.

Turglede!!! :-D
Stilig stein oppå der også.Dette er eineste plassen mor syns var litt ubehagelig. En plass her var stien litt vel smal, og det var ganske så glatt rett ned. Carol fann en alternativ vei for mor, å mor tok en omvei. Mor tar ingen sjanser med lillemann på ryggen, berre så det er sagt. Men visst du no ser oppe til venstre i bildet, to sprekker i skygge. Skal videre opp skygge sprekken til høgre.
Joda, er kaldt ute. Istapper finn du no her oppe. Lillemann syns no at det er veldig artig å sjå istapper no.
Og så var mor her... det er festa solid jernrekkverk her. Is kaldt å holde seg i, men solid. Er nok her mor får problemer ned med meis, for meisa kjem til å ta ned i fjellet. Ordner seg det også ;-)Mor først, Carol etter. Går ganske så greitt dette her :-)


Tydelig at der har vært andre før oss på toppen etter snøfallet også, for klare fotspor her. Etter størrelsen å bedømme, så er det en mann, og han har gått både opp og ned.


Glad dette er solsiden av fjellet så meste av snøen er smelta vekk. Mor veit at toppen nesten er der, og mor kjenner at føttene har lyst til å gå fortere, og fortere.


Og der ser mor og lillemann en veldig stor varde!! Toppen!!! :-D :-D Lillemann jubler også, og mor er berre så innmari glad for at ho faktisk kom seg opp!Mor ser utover, og det er fjell og topper så langt øyet kan sjå! Nesten som å være på Verdens tak!Å hendelse! Det er langt ned her! :-O Mor går absolutt ikkje utpå noen kant, vær  du trygg. Mor har lillemann, og han er en av dei 3 kjæreste mor har. Og det er snø med litt is under, og mor har planer om å leve veldig lenge. Men kva vatn er det der tru? Mor kikke i kartet.... jo i mørkret rett ned er Midtvatnet 652moh, og et som ligg i skyggekanten er Sørvatnet 684moh. Der går faktisk en sti ifra Kjersemsetra opp til dette Sørvatnet og fortsetter over dalbotnen her og ender i Eirsdalen.
Veit du kva lillemann sa da han såg varden? Jo "Masse post!!!!" og jubla. Stakkars postmann om han skulle gå hit kvar dag! Men det var det lillemann festa seg ved, at her faktisk var 2 postkasser og ikkje berre ei.
Lillemann, sjå der! Og mor peiker. Her har vært en fugl også på fjelltur! Lillemann syns at det var jo heilt naturlig at fuglen også ville på fjelltur, ville kikke den også. logisk, ikkje sant?
Du får berre unskylde mor litt, men mor er heilt himmelfallen over utsikta her..... Er berre heilt utrulig kor langt du ser ifra denne toppen her. Du ser inn til Sykkylven til venstre herr med toppene Sandvikhornet blant andre med Storfjorden. Se ut til Ålesund og Godøya uti havet der. Det store fjellet midt i bildet er Kvitnykja 1244moh. Fjorden til høgre er Tresfjorden og du ser heilt ut til Moldefjorden og Molde uti der.

Vent litt.... Sånn! No får du Tresfjorden midt i bildet så du ser bedre Moldefjorden der ute. Og så ser du Brudefølge 1345moh til høgre her som videre egg, med Nonsfjellet videre framover som slutt på egga.


Prøve å få med heile Brudefølget her, og egga fram til Nonsfjellet. Du ser rekka som en hestesko her. Går du bort egga her ca 100m så kjem du til den Hesten som mor tok bilde av lengre nede. Til høgre her ser du ned den dalen mor var så himmelfallen over da ho kom opp i skaret ifra Trongbotnen. Dei to tydelige toppane er da Rollsbottskorka 1333moh og lengre bak langs dalen Ørastolen 1393moh.


Er jo nesten obligatorisk å ta bilde ved varden med Lauparskiltet på ;-) Mor skal nok også, for hallo, mor var ikkje sikker på å komme seg opp engang!
Er jo berre fantastisk å stå sånn som dette her og skue utover landskapet også. Mor må ikkje ha topper heile tiden, men er kjekt en gang i blant å faktisk ta en topp og få den følelsen også. Mor kan ta alle slags turer ho, skogen, daler, fiskevatn, i hagen, i fjøra, småturer og store turer. Akkurat der er mor altetende ;-)Ser at forrige som var opp satte spenntak i varden og på kanten for å kikke ned. Det skal mor absolutt ikkje gjere! Uten lillemann på ryggen og uten snø, så kunne mor lagt seg på magen og kikka ned, men ikkje med snø.


Toppen er heldigvis ingen egg, og mor skal sette ned lillemann snart. Trur han berre skal få sitte i meisa og passe varmen der, men litt kos og noe å tygge på.

Bildebeviset (og veldig fornøgd mor) ved varden. Mor og lillemann er faktisk på toppen av Lauparen! :-)
Mor har klemt og kost på lillemann no. Nase-kos og stryke på kinnet. Lillemann er veldig glad i kos, og lager koselyder og klemmer mor. Lillemann nekter skive, er ikkje sulten. Ville ha seigemann, og mor har 3 stk. Veit du, når han sitt der og har vært så tålmodig opp, så fortjener han det virkelig.

Kor vart det av den seigemannen??? Her!! roper lillemann og gaper alt han kan! Og seigemannen roper visst på hjelp der inne ifølge han sjøl :-)Mormor nyter utsikten og har spist skiva si. Mor spiser på ei skive ifra mormor og koser med lillemann. han spiser en kjeks sjokolade med energi i, og tar livet av dei siste seigemennene.
Mors gull <3 Alt han der har vært med mor på.... lurer på kva han meiner når han blir større og finner ut av alt han var med på, alle toppene mor dro han med på som liten i den meisa. Om han kjem til å syns at det er greitt, eller om han syns mor var gal? Lillemann, bloggen trur mor ho skal slette til du blir så stor :-P


Hallo verden!!!!!! :-D :-D Mor kom seg opp!!! Med lillemann! Juhuuuu!! Mor kjenner at det bobler litt i magen i glede også der ho står, er faktisk fornøgd :-)
Mor og datter <3Et siste blikk på utsikten. Mor aner ikkje om ho kjem opp att hit noen gang, om så fall er det uten bæremeis. Suge inn siste inntykka, før ned att. Ta en matpause med lillemann nede i Trongbotnen.Damene begir seg nedover, og mor og lillemann får dilte etter. Klar lillemann?

Mor snur kamera på mobilen, og ser bak på lillemann. Kor har vi vært no lillemann? spør mor. "På fellet!" svarer han smilende baki meisa. Mor og lillemann, et superteam! :-DLitt vanskeligere å sjå "stien" nedover enn oppover. Men finner fram. Carol går som vanlig først og sjekker og er no nede ved rekkverket i kløfta.  Mor litt spent på komme seg ned akkurat her, men rekner med at det går greitt å gå bakover, eller vri seg litt sidelengs ned. Berre å ta seg god tid, så går alt bra. Hastverk er lastverk.

All ære til dei to som er med mor på tur og passer på mor. Mor har god balanse, heldigvis, men det er alltid greitt å ha noen som går først så mor kan dilte etter og slepp å kikke opp heile tiden og bruke tid på å det. Og veldig greitt å ha ei hand fra mormor som sikkerhet på enkelte plasser også.

Nede ifra bratta og ser eine fortoppen bak :-) Og lillemann lukter... best å finne att det nettet og ta et skift, med derpå mat. Lillemann har prata heile veien, klagd litt for er kjedelig å sitte stille så lenge som dette. Så noen bestikkelser har han fått.
Deilig å være nede på finere stier og flatere, og berre skue utover Grytevatnet. Berre å komme seg ned i Trongebotnet og ta en meir behagelig pause der.Farvel Lauparen, du er virkelig en utrulig flott topp!
Funnet posen, fram med bleier, og ut av meisa med lillemann. Han er ikkje glad for å sjå den bleien nei, liker ikkje å skifte bleie, og absolutt ikkje ute. No har han på seg lang jakke, den beskytter. Så tar mor av seg si jakke, og legger over mors hode og lillemann sine føtter. Litt som telt.

Ikkje fornøg med å skifte bleie, men er bedre med tørr. Litt kjølig lillemann etter satt så still i meisa så lenge, til tross for fotvarmere i skoen. På med 2 jakker rundt lillemann, og massere føttene. Mor har blåst varm luft ned i skoene også. Da smilte faktisk lillemann, fekk varm sko! Mat tid!Dei to damene sitt i ettermiddags sola og skravler der borte. Mor koser seg over at dei to venninnene endelig er sammen igjen. Mor og lillemann sitt fint her i en haug med jakker og varmer opp lillemann. Men mor må på do..... 7 timer siden sist. Mormor???

Lillemann skjønner at mor virkelig må på do, og godtar at mormor tar over. Mormor har en heil pose med seigemenn, og dei sitter der og spiser av en og en lem på seigemannen. Dei er så borte vekk i sin historie at mor faktisk er glemt ei stund :-)

En smoothie til lillemann er supe å ha på tur som mellom måltid. Og han deler gjerne med mor, som også får smake en liten sup. Er no en god gutt da :-)En fornøgd mormor i lav kveldssol. Graset får en sånn lysende farge i sola, som om bakken skinner rundt oss.
Nesten vindstille no, og lillemann sitter uten trekket på. Han er no i meget godt humør der han sitt, så en pause, ny bleie og masse kos gjor nok sitt. Litt ny energi skada heller ikkje. No er han som han bruker å være, ganske så fornøgd på tur :-)

Og mor tuller med lillemann og snakker om sola. At den roper Hei! til lillemann og skinner på han og lurer på om han har det bra. "Ja" nikker lillemann, han har det bra og smiler. At sola lurer på kor han har vært. Og lillemann forteller. Sånn går mor og lillemann og prater, og mormor og Carol går og prater på sitt lengre framme. Mor og lillemann stopper og ser på sola som skinner på Grytavatnet, og lurer på om fisken liker sola, eller om fisken har lyst på solbrillene til lillemann.Så er mor visst nok en traktor, og lillemann er den som styrer. Siden lillemann har ei jakke tedd på beina som bukse, og ei på seg, så har han ikkje selen på seg, så når han styrer, så svinger mor virkelig! Og så tullestyrer lillemann mor utpå marka, vekk ifra stien, og så ler vi begge to.


Ups.... mormor og Carol er laaangt der framme! Vi har tullet oss vekk og tatt noen bilder. Dermed så må lillemann være flink å styre, for no må traktoren springe! Dermed jogger mor etter damene.

Vakre Grytavatnet i kveldssola.

Mor kikker på fargene i fjellsiden. Nesten som et maleri dette her, men så er det det vakreste maleriet som finnes også, Moder Natur.Den gyldne topp, Svartvassegga.

Mor har tatt att damene igjen, for 3.gong. Dei surrer med sitt, og mor med lillemann, vi surrer med vårt. Lillemann er en glad gutt no som synger og prater i vei, så vi surrer fint aleine vi to.
Nei lillemann, sjå, no forsvinn sola!! Å nei! Lillemann litt fortvila, det er jo ikkje leggetid no!! Lillemann syns no ikkje at det er leggetid no, han er stor gutt og skal være lengre oppe meiner han.

Litt seinere kom sola faktisk litt tilbake, stakk fram ifra andre siden av fjelltoppen. Den ville tilbake til lillemann for å sei god natt, og skinne litt ekstra til oss. Mormor hadde et håp om å få sola på Grytalisetra, men det trur mor ho berre kan glemme. Så mormor går inn i solnedgangen og nyter dei siste solstrålene denne dagen.


Farvel fjell her inne, var veldig hyggelig (og slitsomt) å bestige dokke, men du store kor utrulig flott! Frister å komme tilbake for en annen topp en dag :-)

Kva mor og Carol ser på? Jo, Lauparen som så vidt stikker opp fra en topp. No som vi veit kvar den er og ser etter, så ser vi no litt som stikker opp der bak.
Lillemann driver å hopper i meisa, synger og gjemmer seg nedi alle jakkene og kosedyna. Det du her ser er 4 meget glade og fornøgde tur folk som faktisk har vært på tur i 7 timer no. Tatt oss god tid, og hatt lange pauser. Tid har det tatt mest pga lillemann, men vi er på tur og ingen har noe å stresse med å komme heim for å rekke. Lauparen er virkelig  verdt turen om du har anledning. Mor trur ho setter den på topp 5 av beste topper med utsikt ho har vært på, for det er virkelig flott der oppe! Men setter den også på topp 5 av tunge bæremeisturer ho har gjort og. Lillemann er snart 3 år og er ikkje liten og lett lengre, og det er bratt med tanke på meis der oppe. No har mor gått jamt med bæremeis i meir enn 2,5år med lillemann, og har snart 300 turer berre i meisa. Dette er ingen tur du begir deg ut på med bæremeis om du ikkje er meget godt fjellvant fra før av, og gått en del med meis. Sjøl om mor no tok denne toppen med meis, ikkje tru at den er lett. Mor er berre redd for at noen skal ta opp att etter mor, fordi mor gjor det. Men tenk deg om først. Mor tar nok turen opp att en dag, men det blir uten snø og uten meis. Og Lauparen, en fin fin tur , nei rettelse, en FANTASTISK tur!! :-D
Og for siste gang, Mor og lillemann har vært der!!! :-D

4 kommentarer:

 1. Nydelig tur der jeg ser dere storkoste dere helmaks!!! Herlig:))

  Fin helg:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Du som har vært der Jill veit jo kor flott det er der inne :-) og ja, helmaks tur med full turnytelse :)))
   God turlørdag til deg Jill :))

   Slett
 2. Flotte turbeskrivelser, men dem blir litt i drøyeste laget lang :S
  Stå på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord Nightwranglers :-) Noen turer blir litt lange, da veldig kjekt å kunne variere med korte turer også ;-) Tar alt av tur vi, micro, lange, halve og rett utenfor stuedøra. Så lenge vi er ute! :-D

   Slett