søndag 26. oktober 2014

Nokkenibba 1380moh, en fin fin vindfull trøstetur med søstern!


Regntunge dager, og lørdagen var det meldt sol med sky, høgt skydekke, men bra med vind. Søstern planla Slogen ilag med fleire, og mor inkludert. Skulle mor endelig få ta den toppen der? Etter så mange forsøk? Mor håpte så inderlig! Og sikkert siste sjansen for mor også. Syste ville passe lillemann, passet for søstern, og alt låg til rette for en endelig bestigelse med utsikt av den toppen. Opp gristidlig om morgenen, snike seg ut uten å vekke noen, og syste ligg på rommet ilag med lillemann. Mor og søstern er opprømte på vei inn til Slogen, aleine, for passet ikkje for dei andre. Heilt til ankomst til Engeset... :-( snakk om nedtur! Lavt skydekke, regn, tåke og vind. Dette her var absolutt ikkje lovende kl 8 på morgonen. Mor kjenner at ho snart camper ved toppen i et håp om fint vær en dag! Flytte inn på Patchell hadde gjordt seg. men så, kva gjer vi no??? Kikker rundt oss på himmelen. Kva vei drar skyene, kor ser det lovende ut å dra? Unngå ferger og for langt pga barn heime. Hellesylt! Mor har noen turmål der inne, og der er flotte topper! Søstern snu bilen, og mo googler. Nokkenibba vart herved den utvalgte trøsteturen. Og ut av den siste tunnelen, der åpnet himmelen seg, og Nokkenibba lyst opp! Jubel i bilen! Klare for tur!! :-D
Kjøre til Hellesylt sentrum, videre inn Sunnylvsbygda og til Hellebostad. Du ser noen turskilt med Nokkenibba på, og kjøre opp forbi noen garder, til dette skiltet her. Lett å finne fram! Starter på ca 220moh, og skal da opp 1160 høgdemeter.


Ingen parkeringsplass her, så prøvde å ikkje stenge noen vei for noen. Kom en bil seinere også, parkerte på marka rett ved siden av. Berre vis hensyn.Flott plass dette her, nyyydelig rett og slett! Og ikkje verst som utgangspunkt for tur  heller. Ser Frøysa bak inn til høgre.


Koselig med steingarder og porter. Blir nok en bratt tur dette, men sikker på en fin tur! Og satser på at den er godt merket også, googla og fann ut at åpning av post på Nokkenibba med tur i 2011, og med barn med. Så rekner med at det er merket i kjent stil her.

Fin sti er det i alle fall. Og her er merka, så du kan trygt ta deg en tur her.

Søstrene sisters på tur! Vart ikkje Slogen på mor (#%!?&# Slogen) men ny trøstetur i staden for. Men vi starter med et stort smil, for Nokkenibba er ingen småtur av et fjell heller. Og vi er glade berre vi er på tur vi :-D

Oi! Her var litt svaberg her, og dei var såpeglatte! Søstern har piggsko, men det har ikkje mor. Har med chainsen brodder, men ikkje egnet for dette. Sikkert noe med høsten og råttent gras og blader som legg seg på steinene. For steinene i stien var også temmelig glatte. Trakk varsomt no på høsten berre.Dette trur mor må være av dei laveste skiltene mor har sett! Sikkert en god grunn til det, men litt morsomme var dei no :-)
Stiger fort dei høgdemetrene her, er litt bratt opp, så er ingen daffe tur dette. 2 fjell som markerer seg her, og det er Klovningsnibba 1322moh til høgre og Frøysanibba 1281moh til venstre. Og der er 2 andre ting som stikk seg ut her, en spiss og spesiell kvit topp heilt til venstre, langt bak, Middagsnibba 1531moh og er meget spesiell å sjå på. Noe annet er en dal heilt til høgre her oppe i bildet...

Litlesætra, passende navn, for ruinene er også veldig "Litle" :-D

Fint å gå her da, og en fordel med høsten, er når alle bladene er borte, så ser du så masse meir av landskapet! Oversiktlig og lettere å finne fram, og sjå kor du skal. Mor ser bort til Åsenakken 869moh og rekner med at der har du utsikt ned til Hellesylt sentrum og ut fjorden. Håper på samme utsikt ifra Nokkenibba, men tviler at man ser sentrum derifra.

Åååå! Her var det så fint! Tenke seg til plassen her på våren med nytt grønt gras, kvitveis og morgensol mellom trea....

Krysse noen elver hører til her i bratte fjell lanskapet.


Oi! Ei seter! Mor liker gamle hytter, dei har så masse sjel.
Herlig plassering eller?! :-DSetra heter Vindholen og her er 2 hytter, og ca 4 ruiner. Ligg gnaske så luftig til, så skjønner navnet på denne setra her også ;-)
Ser at det ikkje er så langt opp til skaret herifra heller.En ensom blomst som lyser opp i det gyldne graset, litt seint ute med blomstringen din lille venn?


Fantastisk utsikt ifra Vindholen! Måtte være noe å være budeie he og sitte på seine sommerkvelder å kikke ned på bygda.


På gjensyn svaiende gyldne graset.....

............og hallo du fjell!


Rett over setra er stiskillet. Godt merket og 2 gode stier.
Oi oi oi! Det kom lit sol jo! Søstern kikker utover om der er håp om meir sol.
Håpet om meir sol forsvant raskt da dette her kom kastende på oss :-( Nei, nei, nei..... absolutt ikkje etter det yr.no meldt for denne dagen.


Godt merket og fremdeles fin sti. Du kan trygt gå her på tur! Siden vi aldri har vært her, så er det litt "kor er toppen" gjetting. Søstern trur den toppen der borte for en har en varde, mor trur på rett opp overfor oss. Alltid spennende med nye plasser! :-D


På med hetter, stoppe å ha på ekstra jakke. meget sur og sterk vind no, og hansker var godt å få på no.


Masse varder og rødmerking så du finner fram i fjellsiden. En sti går rett bortover her, men er godt merket den du skal ta opp. Ser du ingen rød prikk, så snu ;-)


Kva gjer litt dårlig vær når man har gode klær og godt humør?? :-D

Et sol brudd i regnværet, og lyset er så sterkt og vakkert! Uvær gir magiske øyeblikk!


Med Åsenakken i bakgrunn går stien i sikk sakk opp bratta her. Tung tur sånn sett.
Det er laaangt ned til Vindholsetra no, ser det gyldne graset der nede. Høgdemetrene går raskt unna i bratta.
Vindfullt........ men i strålende humør! Om ikkje vart Slogen denne gangen heller, så virker dette som en meget lovende trøste topp. Og nye plasser er alltid like spennende :-)

Et skar. Rekner med ferden går til høgre her, men er litt spent på om mor får utsikt der oppe?
Ser bortover rekka her før den forsvinner ut av synet. Tviler på at det er den toppen der vi skal til, var så langt unna fjorden, og du skal få fjordutsikt ifra Nokkenibba der den ligg midt i fjordkrysset.
Søstern berre trakker på, ser ikkje ut til å få noe utsikt enda nei, så får berre smøre oss med litt tålmodighet.


Takk til dei som har tatt alt arbeidet med å lage gode varder! :-) Mor tenker ofte på dei som har hatt arbeidet med å tilrettelegge for tur, all tid dei har brukt for at oss andre skal finne fram til flotte plasser.
Noen må ha hørt mors tanker, for om litt kom faktisk sola og regnbuen over den varden! :-D :-D

Litt ur må du rekne med på sånne høgder, men den er ikkje så ille ;-)


Som sagt tidligere, uvær gir dei mest magiske øyeblikkene! <3
Alt folk går glipp av ved å berre være god-værs-turgåere.


Herifra ser mor laaangt! Visst du zoomer inn på bildet, ser langt bak mellom fjella, der ser mor ne vatn. Det er faktisk Horningdalsvatnet!


Mor ser på regnbuen så lenge den varer, flott som det lyste opp her!

Godt kledde, for vind og vær, var faktisk meldt opp i  13-14 i vind på Slogen, og i kasta her så tvile vi ikkje på at det er det samme her også.Men er det der toppen??? Jo det er det!! :-D Der er den faktisk! Den masta der såg mor og søstern ifra hovedveien da vi kom ut av tunnelen! Gledeutbrudd på oss to og smiler bredt begge to :-D

Men er et godt stykke att uansett, for stien går heilt ifra den kanten der, og følger heeeeile ryggen fram til toppen.Men vi var glade for at toppen var rett overfor oss, og ikkje langt avgårde bortover fjellene.

Masse interessant stein her! Vi bestemte oss for å gå rett opp steinrøysa enn å finne stien. Og der var så masse fin stein å sjå på! Mor endte faktisk med å ta den med heim... :-S

No begynner mor å få litt utsikt! Ser sola skinner litt i Strandadalen der bak.


Litt spesiell grøn farge på denne her. Mor treff på den no og da i fjellet og smiler kvar gong.
Steinete topp, men er tross alt på 1300 meters høgde også.


Og der er den høge dalen mor lurte på! Og der var et vatn som mor trudde! Tenk å komt seg dit opp... det er faktisk Haugedalen, og går en sti opp til Haugestølen 708moh, men det er langt til Haugedalsvatnet 888moh fra stølen. Det vatnet lengst inn ligg på 912moh. Og den spesiell toppen til høgre som en spiss på, mor lurer på om det er Lianibba på 1500moh. Spesiell er den i alle fall.

Tok ei stund, men no ser vi endelig den masta/senderen! Toppen er ikkje ved den, så litt til.Ser en varde langt der bak! Vinden øker på her, og balanse er virkelig godt å ha her. Var meldt sterk vind, så vi er forberedt på den. Men du store den tar virkelig godt tak! :-O


For et fjell landskap som er her oppe! :-D Topper, kvite og store som lyser opp. Og sola som jobber hardt med å presse seg gjennom skyene.
Bortover ryggen, til Tjukkhornet 1290moh. Og alt anna rundt her, heilt utrulig!
Søstern på toppen! Den var utrulig kjekk å komme til! Og ho tar jobben med å skrive oss inn i boka. Må no skrive oss inn på en sånn flott topp som dette!Mor ser mange topper som stikker opp rundt her, men toppen her er så stor og buede at vi må gå rundt til kantene for å få utsikt.


Litt solmagi er ikkje å forakte når man er på en fjelltopp og gjerne vil sjå seg rundt.

Mor på tur til kanten inn til Geirangerfjorden.Velbekommen, den berømte Geirangerfjorden som er Verdensarv listen! Fjorden bukter seg rundt dei majestetiske bratte fjella, gir mang en turist hakeslepp ifra cruisebåten og hurtigruta.Til venstre igjen ser søstern ut til Storfjorden, som leder inn til Geirangerfjorden.
Går lengre ut på toppen for få sett bedre ned på fjorden. Står og ser rett ned på inngangen til Geiranerfjorden, mangler berre et cruiseskip som hadde blitt en liten badebåt der nede. Fjellrekka til venstre har store topper som Tårnet 1378moh, Flosteinnibba 1514moh og enden ned mot jorden ser du den berykta Åkernesrenna. Frykta raset som en dag kan rase ut og skape tsunamibølger. Fjellmassivet til høgre her har du Lundanesegga 1020moh med snødekte Furneshornet ca 1180moh.

Berre heilt vanvittig flott å stå her og beundre utsikta! Søstern er i fjell-himmelen der ho står! Og den store kvite toppen omtrent midt i bildet, det er Geitfjellet 1615moh.  Men skal vise deg noe artig, og sjå heilt nede ved sjøkanten på solflekken ca midt på bildet, litt ned. Der nede er noe skjønner du. Vent litt så skal mor zoome inn for deg....

...... Sånn! Ser du husene der? På den grønne flekken nede ved sjøen. Det der er Matvika! Alle plasser folk bosette seg før! Heilt utrulig egentlig, med tanke på mat, kirke, skule osv. Langt å ro når du skulle noe.

Litt snøføyke i vinden her, og litt snøfall, men ingen demper på humøret!


Søstrene sisters på tur!! :-D Turhumøret er på topp! Og mor er så glad for den kjappe helomvendingen og at vi endte her :-D
Mor prøver så godt ho kan å studere fjellene her gjennom det skiftende været. Ser store vatn i dalene som er spennende, og skal bli litt kartkikking når mor kjem heim ;-)Går litt tilbake for å finne plassen som hadde minst vind, for å kunne ta en matpause uten at maten tar en flytur.
Lover at vi spiste skive først! :-D
Greitt å dingle med føttene med en varm toddy med denne utsikta :-)
Mor har funnet seg en spennende dal med vatn å finne ut av. Ser du vatnet ned i dalen der borte, den mørke dumpen? Holtvatnet 959moh, og har Slettfjellet 1298moh til venstre for det. Det rare er at visst du følger den elva nedover, så finn du ei seter midt i fjellsiden, Blomberg, og nede ved fjorden er både molo og et sted til, Syltavika. Mor er mållaus! Alle små plasser inn denne fjorden folk busette seg, værhardt og ensomt i bratte fjellsidene.Kjem noen skikkelige vindkast som tar snøen og virvler den rundt. Ser nede på fjorden også at der er virvler som herjer der nede.

Da godt med en varm toddy <3

No trur både mor og søstern at dette her er berre å gi seg på, for uværet som kjem inn no gir seg ikkje med det første. Berre å pakke sammen.


Søstern på vei tilbake til varden. Mor går litt forsiktig her, litt småglatt under snøen med litt frost på enkelte plasser. Dammene her er is, så større toppturer her kjem du deg ikkje på uten snø.

Stakk innom varden ikkje så langt unna den masta, for å sjå om fekk sett ned til Hellesylt sentrum. Får sett det meste av fjorden i det minste. Mor satte sjøbein i vindkasta, og holdt seg trygt innenfor kanten.
Ser rett ned på Åsenakken 869moh, og får ikkje sett noe av Hellesylt.

Flott utsikt eller? ;-)
På vei ned ser mor bort til den mystiske dalen mor har kikket på heile veien opp, Haugedalen. Mor er berre så svak for bortgjemte daler og vatn. Lurer alltid på kva er der, korleis ser det ut der, går det an å komme seg dit?Mens mor går og lurer, bryter solen gjennom skylaget igjen, lager så fint englelys ned over dalen.Går så fort nedover! Er berre å lene seg frramover på vinden, og nesten falle på den. Mor stod snart 50 graders vinkel mot vinden, og den bar! Fingrene var iskalde, og touchen på mobilen nekta å virke. Bedre her nede i fjellsiden, heldigvis.
Let it shine!!!
Endelig varm igjen!! Og den verste vinden har vi forlatt der oppe. Mor liker egentlig vind, det er så friskt!Raskt bærer det ned! Vardene er lette å følge, men ingen regnbue her no.Magi!! Folkens, dette her opplever du kun på tur i dårlig vær! Ser du kva magi du går glipp av? Heilt fantastisk! Søstern vart stående heilt stille...

...........mor også. Berre heilt nydelig <3Nede på Vindholen igjen, og det nydelige gyldne graset låg neste flatt i vinden, så mjukt og innbydende. Så innbydende at mor la seg rett ned og kjente vinden sveipe over. Nyte naturen er viktig!


Søstern står og berre flirer der mor ligger i graset. Ser du mor der?Trengst ingen ord..........
Tempo, tempo! Og så en brå stopp! Noe lyste opp i det visne graset nedi fjellsiden. Ei halv visnet revebjelle er fremdeles rosa og lyste så innmari opp.Etter å ha truffet på den nyansatte presten her med frue (kjempe hyggelige folk!) så var resten av turen ned heilt vindstille og varm. Veldig til forskjell ifra toppen! Skulle ikkje tru det var mulig! Men jo. Iskaldt er oppe, her nede i dalen er det heilt rolig. Har vært en heilt super tur! Slogen vart det ikkje, nok en gang, men fekk en absolutt ikkje planlagt topp som var heilt fantastisk! Er en bratt tur, det er ikkje til å stikke under en stol, men den er virkelig verdt det. Mor og søstern brukte 2 timer ifra bilen og opp til vi såg toppen+tid til toppen. Da med fotopauser og kikke oss litt rundt. Distanse veit mor ett og slett ikkje, men det meste gikk ganske så bratt opp. Men det er nok en tur som kan anbefales om du virkelig ønsker ei flott utsikt utover fjordene her og inn begynnelsen av Geirangerfjorden. Fjella rundt her er virkelig verdt turen opp!
Vart nok en gang ikkje Slogen, men mor er ikkje frustrert eller noe, vært en super duper dag ilag med søstern på tur, på en super duper topp! :-D


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar