onsdag 1. oktober 2014

Telttur på Vellingsneset


Mandagsmorgen kom lillemann med et spørsmål, sånn heilt uti det blå : Telt?? Mor kikket på lillemann. Vi har ikkje telta på ei stund, vært meir DNT hytter og lange turer. Men telttur, no? Mor kikket på lillemann, han smilte og nikka "Telt og sovepose, bål og pølse!" Ønsket fra lillemann var klart, men ute regna det og blåser, dessuten barnehage tid. Mor lovte lillemann, at så fort været blir bra så skulle vi prøve på en telttur. Faktisk så vart det ok vær dagen etter, og så passet det at mor har fri onsdagen. Sambo skulle vekk, og mormor ville bli med. Plassen vart valgt, meis, telt, soveposer og mat vart pakka. Vellingsneset, endelig ligge der ute i sjøkanten med utsikt utover fjorden :-)
Plukka opp mormor, og er klare for tur. Vellingsneset er uti Humdeidvik. Kjem til butikken, og tar av mot Kurset. Kjøre til endes, så kjem du til en grusvei med en parkeringsplass. parker der, og gå forbi dei siste husene. Flat, delvis graskledd vei som er veldig barnevennlig, før et skilt med en sti som lede gjennom skogen og ned til fjøra og berga. Grovt oppstreket på kartet, 1km+.

Lillemann gikk knappe 10 steg før han nekta meir. Oppi meisa, furta han. Ok, og opp i meisa bar det.


Skiltet som viser stien ned til plassen.Og no er det skog og sti, og da sånn plutselig skulle lillemann gå sjøl. Vei er kjedelig.... så ned med meisa, og få ut lillemann.

Greitt å gå her, og lillemann stopper opp. Et stort tre har falt overende og laga ei slags hule under. "Reven bo der.." peiker lillemann, og mor måtte sjekke at reven ikkje var heime, så han trygt kunne gå forbi.Full fart framover! Og dette var han som ikkje ville gå sjøl for 15min siden??
"Ser sjøen!!" roper lillemann og skal være først ned. Men berre vente litt, tur det er en frosk i løvet.....

Nede ved plassen, og det har begynt å bli skymt ute. Tar lit tid med jobb, middag, tenåringer, hjortekjøtt og så pakke. Men rekk å få opp teltet før det er mørkt.


Oppe med telt og laga klart med underlag og soveposer. Lillemann stod utenfor og trippa, ville inn!! Han stupte inn i teltet og rulla seg hylende i fryd rundt! :-D ser du han midt i alle soveposene??
Nattens bolig, Helsport Fjellheimen 3 camp. Ca 3,2kg og har ok takhøgde inni, ca 110cm i innerteltet. Men skal mor og lillemann på tur aleine, og må bære teltet også, så skulle mor hatt det i superlight. Vinne i lotto tru?


Mormor har fyrt opp på bålplassen og lillemann er klar for å grille pølse! Ser akkurat bak til teltet, og lillemann syns at livet er topp!


Super griller Lillemann :-D

Og toddy og kaffi hører til på en høstkveld i fjøre steinene. Mors kanne koker, og da blir det  noe godt i koppen på alle.
The escape of the candymen :-P Ja da, skal ikkje leike med maten, men noe moro må man få lov til å ha på tur ;-)


Mens mørkret falt på, kom der er merkelig kraftig lyd ifra fjøra og berget. Koakk, koakk...... hmmm... dette måtte undersøkes. Men kvar gong mor sveipa lyset over området, vart det stilt. Mor og lillemann sneik seg innpå, sakte. Men når kom fram til dammen på berga, da vart det heilt stille. Var nok en ganske så stor frosk dette, men mor syns no det var seint på året for å kvekke som dette.
Tilbake til bålet, og det er toddy tid! Lillemann hopper opp og ned i vente på toddyen sin. Noe han er veldig glad for å ha med på tur. Det minner mor samtidig på at ho må kjøpe inn meir, ellers blir det krise!


I lyset fra mors hodelykt, og studere alle dei veldig spisse piggene på tornebusken. Lillemann prøver seg fram med kor nært han kan pirke på med fingeren sin på blad og torner, før han stikker seg. Mor venter berre på en au.


Til slutt så ville berre lillemann inn i teltet, og e utålmodig på at mor skal få spist den pølsa si. Han vil inn i teltet for å kose, ikkje sove. Ser den du lillemann, tok 5 min eter han krøp ned i soveposen sin, til han var i drømmeland <3
Og dermed senket roen seg over leiren vår. Lillemann sov godt, og mor og mormor hadde seg ei lita stund ved bålet og kikket på stjernehimmelen ute. Til slutt vart dei så kalde at soveposen fristet veldig ;-)


Morn mor!! Og mor ser rett opp på en veldig morgenblid lillemann :-D han var ikkje så blid i natt da han våknet opp, surra seg rundt i soveposen, og sleit med å roe seg ned igjen og sovne. Men alt virke glemt no, for han stråler som ei sol, og er i hundre!Buste-troll!! Å krype nedi alle soveposene, er berre himmelsk på en morgen i teltet :-)Åh å! En edderkopp kryper rundt på innerteltet, men på utsiden. Lillemann følger den med fingeren, knipser på den så den flyger i luften og kræsjer med ytterduken. Vips! så var den borte :-)


Hade mor, stikker til mormor og bålet.


Lykkelig skynder lillemann seg til mormor og bålet, mens mor får kledt på seg.


Morgenstemning på Vellingsneset. Himmelen i morgenfarger, nesten før solen bryter fram. Fuglene som sitter i treet og synger, og lillemann og mormor som prater om alt mulig.


Teltet står litt utsatt til for vind, men den lille vinden som kom, gikk fint.
Alt som kan sees der ute på fjorden! Ferger, båter, fugler osv.
Morgenlyset på sitt vakreste i dag. Midt i fjordkrysset i Storfjorden. Sulafjorden rett fram til høgre, Hjørundfjorden inn til venstre her, og bak oss kjem Sykkylvsfjorden. Så fortsetter Storfjorden videre inn mot Geiranger. For en herlig måte å våkne opp på en onsdags morgen <3


Teltplassen ligg på en måte heilt ytterst her, vinden kjem ifra alle fjordene, men utsikten du kan få her, er virkelig flott en kveld med solnedgang. Har ikkje teltet her i sommer, pga det er en del maur under steinene ved bålplassen her, og området rundt. Skikkelig plage. Men no er det kaldere ute, og mor ser mauren er i slow motion. Kun 3 inni teltet, og noen få rundt sitteplassen som sneik etter mat.


Lillemann som er kjent for sin hurtggrilling, griller en kjøttbolle på under et halvt minutt! Grillmester! :-)

På med kanna og koke vatn til toddy for mor og lillemann, og kaffi til mormor. Mor kjenner at ho har savna telt, bål, toddy og pølse-livet. Så innmari godt å være på telttur igjen!


Oi! Litt sol kjem det også! Sulafjellet 776moh lyser opp. Nei no kan det knapt bli bedre her :-)

En utålmodig lillemann vil at vatnet til toddyen skal være ferdig no. Ikkje like kjapt å koke vatn, som å grille ei pølse nei.Klatremusa henger over frokostbordet, fornøgd med å være på tur. Berre pass deg så du ikkje bikker over og ender oppå bordet no da :-P

Mor drømmer seg vekk i Molladalstindane der bak. Mor har virkelig lyst tilbake til Molladalen! Om det hadde vært mulig før vinteren....
Neimen lillemann, ligg du og ruller deg på bakken?? Et lite monster ligg på bakken og brøler og ler, skal skremme mor og kråkene som sitt i treet og vil spise skiva til lillemann.Flott her, ikkje sant? Fjorden, Festøykollen 911moh midt i bildet, Molladalstindane til venstre, Sulafjellet heilt til høgre, og langt bak i det fjerne, Hareid.


Greitt med store stokker å beskytte bålet for litt vind. Siste del av frokosten snart klar også :-)


Lillemann øver seg med å legge på, og ta av kanna. Tunga beint i munnen no......Du kjære morgensol <3 ikkje masse mor fekk sjå av deg, før du brått forsvant igjen.
Bokbåten kom uti fjorden, og mormor står og forklarer lillemann kva bokbåt er, og kva som er inni. Kjekt med mormor som kan forklare en liten om ting her i livet.Vil du heim att lillemann? Lillemann ser på mor, tar beina fatt, og spring retning bålet. Tydeligvis ikkje...... her trivst han litt for godt enda.


Mens mor og mormor pakker, har lillemann vært inni meisa og funnet noe å styre med, såpebobler :-) Så gøy å blåse og sjå dei forsvinne med vinden. Ikkje lett heller for en liten å blåse, er en teknikk som må lærest dette.


En fiskebåt!!! Lyden av motoren som tokker avsted. Mor tenker på Nord Norge, og drømmer seg nordover. Mor har så lyst til å oppleve nord! Lofoten, Senja, Tromsø, Reine.....Gikk kjapt dette, og plutselig var vi ferdig pakket. Gjordt dette før vi ;-)

Med litt nylontau, carabinkroker, frontlommer, så er meisa full lastet :-P
Lillemann blir lett overtalt til å gå sjøl, er tross alt skog først. Og med en turstav, med lovnad om at han skulle få ta den med heim, så vandrer han faktisk lykkelig sjøl.

Og kor er mormor? Ha! Bak et tre jo! :-D

Og så er det å klatre oppi det samme treet etterpå. Om han vil ned? Nei du! Opptatt med å plukke bark av treet, og kunne sikkert satt der i en evighet.
Fekk han omsider ned ifra det der treet, prata han litt rundt for å få ned. Lit framdrift, før full stopp for å koste stien for barnåler. Og den stien var full! Livsprosjekt det der lillemann.


Og så dukka det opp en meget vakker sopp! Den måtte no studeres.Mor syns den er litt artig, for dei kvite prikkene er på en måte som kasta på den, som ei dårlig dekorert kake med kremspruta.
Framme ved "veien" igjen, og lillemann forsøker å lese skiltet. Ikkje akkurat bokstavene til Vellingsneset som kjem ut av hans munn, men det som han trur passer ;-)


Fram med staven, og trasker i vei :-)

Han fann ei grein og leika hjort! Enda bedre når mormor også leika hjort, så mamma, og så held mormor på han også. Da vart han veldig farlig! :-S Men veit no ikkje om en hjort som først er farlig, så ler er en så stor trussel? Sikkert den søteste hjorten i heile skogen <3
For at lillemann fremdeles skal gå sjøl, så bruker mor tiden til å finne passelige trær til å riste på, så løvet daler. Lillemann syns det er så artig når løvet faller ned som snø!

Mor fann lillemann sin favorittblomster, Blåklokke, i veikanten. Lite å finne no på høsten. Og så kom han til å plukke av en knopp, og det syns lillemann var så dumt, at han her forsøker å sette den på igjen. Dessverre ikkje vellykka forsøk, så tok med heile blomsten heim.

Men til slutt så var det fullstendig bom stopp, lillemann nekta å gå meir sjøl. Satte seg fullstendig på bakbeina, og da var det berre å ha han oppi meisa igjen. Pakkeselet mor....

Siste delen tilbake til bilen gikk fort mens mormor, mor og lillemann såg på alle hjortetrakka som gikk over alt her. Kikka langt ned her om der var hjort. Men nei, sikkert blitt redd da lillemann leika hjort tidligere.


Lillemann lurte veldig på kva som var på treet, og mor måtte da enkelt forklare, at dette var et skjerf. Noen hadde sikkert gått tur, og treet hadde hosta. Så knytte dei på skjerfet, og dermed så vart treet bedre. No slepp i det minste treet å fryse sånn. Heilt grei forklaring syns lillemann, og dermed var historia i gang. Mor syns no det ikkje alltid må være at det er det korrekte som må være svaret, litt fantasi og historie kan no være lov til. Og har ikkje vi voksne fantasi ilag med dei små, så kan no ikkje vi forlange at dei skal ha fantasi heller. Og høre kva dei trur, kva personlige egenskaper dei tillegg et tre, kan gi like masse latter det som noe annet. Artig å høre deres uskyldige fantasi og tankemåte. Tur med barn kan være slitsomt til tider, og ta tid. Men opplevelsen, høre kva dei syns og trur, gjer at du sjøl kan sjå på verden og naturen på en litt anna måte. For oss er alt sjølvsagt, men ikkje for dei. Lillemann har beriket mors turliv en heil masse! Og som no på telttur, å sjå han kose seg, mestre ting, kose seg og glede seg over dei små enkle ting, det er ekte turglede <3

4 kommentarer:

 1. Finfint innlegg fra en finfin tur virker det som! Telttur er herlig og det teltet der er blant de beste jeg har. Riktignok litt tungt å dra på alene, men høyt under taket. Det er kjekt. :)

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig kommentar Bjarne 😊 jo det er tungt å dra på aleine, men er et supert telt! Et lettere berre for meg og lillemann er på ønskelista, men dei er så dyre at eg tviler. Sitt ofte og dømmer meg vekk på Helsport sine sider :-P

  SvarSlett
 3. Bra innlegg og forøvrig en kjempeflott blogg du har. Fint å lese litt om de turopplevelsene og erfaringene dere har gjort.Har selv en liten gutt på samme alder som skal få prøve teltlivets gleder i høyfjellet i året som kommer :) Ha et godt turår ! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Unger i denne alderen er så herlige når det gjelder teltturer! Dei ser alt på en ny måte i forhold til oss, og sjøl om litt arbeid å ha dei med, så er gleden enda større :-) Så hyggelig at du likte bloggen Sturla, og lykke til med tur på lille gutt i telt :-D

   Slett