mandag 20. oktober 2014

Traktortur med lillemanns traktor til Koldastølen.


Lillemann er som mange små gutter (og jenter også) glad i trøtraktoren sin. Så når mor og lillemann skulle en liten tur, så fann mor en traktor vennlig tur. Fram til Kolda, mors barndoms seter, er det veldig fin vei, og kun en bakke. Perfekt å dra den blå traktoren fram og tilbake. Mor tok med meisa også, i tilfelle en trøtt gut skulle finne på å ville sove. Dessuten greitt å ha maten osv i den, for meisa står alltid ferdigpakka med det nødvendigste.
Starter ved det som er den gamle Sykkylvsbrua ved Hatlemarka, akkurat grensa mellom Tusvik og Hundeidvik. En meget brukt grusvei som turvei av mange. Og du kan gå videre til Sessvatnet der ifra, eller over til Myrsetstølen i Hundeidvik. Fin å sykle på også.

Er en fin søndag dette, og faktisk sol ute! Vises på parkeringsplassen langs hovedveien at det er en fin fin søndag for søndagstur :-)Mor tar ut traktoren, mens lillemann springer til mormor som venter på oss. Skal kaste Plopp! i elva.
Dette er det man kaller en fin vei med oppløftendes solgløtt! Alltid kjekt å sjå sola etter par dager med litt dårlig vær, og meldt ei uke til med regn.

Skal ikke så masse til for å glede en liten, i alle fall ikkje en som er glad i å være ute :-D

Når mor ser bak, så ser mor rett bort på Hovdeåsen 369moh, og der var mor med lillemann dagen før.


Kom litt kald trekk, og på med lua. Vottene datt ut av meia, og da ville han ha dei og. Mormor fikser ho, og dermed så vart ikkje små kjøre hender kalde. Racingvotter må til skjønner du, om en den komfortable sorten i form av devoldull.

Til høgre mens du går, så har du flotte Skopphornet 1226moh å sjå opp på. Dette er delen Storheia 1086moh, som mor var opp på via Blåråsa for ikkje så lenge siden.


Mormor, vår faste turvenn, ved lange bakken. Bildet lyg litt, for bakken er litt brattere enn vises. Mor husker som liten at den lange slakke bakken aaaaaldri tok slutt! Fordelen er at på toppen av bakken står det en pausebenk!


Lillemann skal absolutt være ned i sporet og kjøre. Rister litt meir der, men han er fast bestemt på det også. Noen steiner stikker opp her og der, men ikkje verre enn at mor ikkje drar så fort over dei.
Og når du får et glimt mellom alle trea, så ser du utover myra her, og ser heilt over til Festøykollen 911moh og Molladalstindane. Ååååå, mor har så lyst tilbake til Molladalen! Men tid og vær.... Mor kunne sikkert gjordt som ei anna mor veit av, tok fri et halvår ilag med dattera si før ho begynte på skulen, og reiste rundt på tur over alt. Det hadde vært noe det!Ikkje særlig med søledammer her i forhold til opp Sessvatnet, men dei ytterst få som dukker opp, må jo traktoren berre kjøre gjennom!

Var ikkje aleine på tur denne dagen her heller. Koldaveien er veldig masse brukt, og har møtt på noen. Ekstra kjekt er det jo å møte kjentfolk og arbeidskolleger av mor, som var ute og spaserte :-)
Siste biten fram til Kolda er litt gjørmete. Veien er ikkje opprusta siste biten, og mor ber lillemann pent om å kjøre på midten, tungt å dra i gjørma. "Litt kliss-klass" hevder lillemann, og svinger en og annen gang i gjørma berre for gøy.


 Ikkje så mange hestekrefter på denne traktoren, heller et trekkesel i form av mor i enden av et nylontau. Men lillemann er fornøgd med det han, kjem seg fort nok fram med et trekkesel også ;-)
Noen drar dekk på tur som trim har mor sett, men mor drar heller dei 4 dekkene her, med lillemann på. Masse meir koselig!Og der er Kolda! :-D 2 sel til høgre, og ei større hytte inni skogen over elva. Stølen ligg rett ved foten av Skopphornet, og her ser du rett oppi Svartekoppen som dei kaller den gropa oppi fjellet.

Og en post! Mor har fått lånt nøkkelen til dette selet, og vi skal inn der for å spise litt lunsj. Lillemann har vært litt spent på det å finne ny lita hytte, og han elsker hytter!
Mormor inn og finn seg fort en plass ved bordet. Rekner med at mormor drar fram en kaffi snart ;-)Liten kjøkkenkrok med vedovn har dei laga en plass til. Og kaffikoppene heng klar på rekke, klar for "tirsdagsklubben". Det er en gjeng med dame som bruker/brukte å møtes å gå hit kvar tirsdag. Koselig å møtes på tur på den måten syns mor :-)


Lillemann med matboksen, men meir opptatt av å kikke seg rundt enn å spise. Ei dame stakk hodet innom oss, litt overraska over at der var folk inne. Ho var av og til med på den tirsdagsklubben ho også en gang. Hyggelig dame forresten.
Etter litt mat, kikket litt rundt inni, sett på restene etter 2 vepsebol, så var det å komme seg videre. Ikkje så stort dette her, gammelt er det også. Men det blir ikkje det samme når seterdrifta stopper. Ting forfell fort, og blir en del vedlikeholdsarbeid. Men et rom med bord, stol, sofa, ei kort seng bak døra, og en kjøkkenkrok. Akkurat nok for å drive med seterdrift på sommeren.
Mor fekk tillatelse til å kikke på den store hytta også, for nøkkelen hang på samme hank. Denne har mor heller ikkje vært inne i før. Den står litt for seg sjøl inni skogen, over elva, og er av nyere dato enn selet.

Ei virkelig nydelig dør! <3 denne her falt mor for!


En rask kikk berre, og tilbake over elva for å gå heim att. Lillemann er trøtt som berre det, så berre å komme seg på traktoren igjen. Skal du over den elva, vær forsiktig, steinene var utrulig glatte!
Lillemann har strake kursen for traktoren! Meisa? Nei takk, heller traktoren. Er du ikke trøtt da lillemann? Fekk et sinte-ansikt til svar. Maken altså, mor som foreslår meisa når han har traktoren!


En super ting dei har bygd opp her i år, en gapahuk! Det visste ikkje mor om at dei skulle bygge. Men den er jo perfekt for en mat-tur med unger en fin dag :-)


Heimveien gikk raskt unna. Lillemann var litt still, er litt trøtt, men nekter enda å sitte i meisa for å kvile. Så det blir heller brukt energi på å snakke om naturen rundt.

Kom noen få regndråper, og ser at der borte så regner det mange fleire enn noen få! Berre dei ikkje kjem hit så....Mor oppdager et stort hull i ei maurtue. Et stopp måtte til for å diskutere kven som hadde laga det. Lillemann hevda at det var ei ku, men mor var no ikkje så sikker, for ku hadde vel ikkje en sånn fot vel? Lillemann funderte lenge, så kom løsninga som er løsninga på alle hull, et lemen! Han har i alle fall fått med seg at det er lemenår i år :-DTuren til Kolda er akkurat passelig for små barn. Fin fin vei, kan både sykle og jogge, trille barnevogn om enn litt humpete et parti, og dra traktor som mor. Ikkje bratt på noen måte, berre en litt lang slakk bakke. Ca 2 km en vei. Lei av din vanlige turvei? Ta en tur hit ;-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar