tirsdag 18. november 2014

Ei natt på Runde fyr


Mor har hatt lyst ut til Runde fyr no veldig lenge, fulgt med på værvarselet i fleire uker, i et håp om å få ei helg som passer. For anna kvar helg er mor og lillemann heime aleine når dei to eldste er hos far sin. Det er da mor og lillemann kan ta sånne turer, for dei to tenåringene har ikkje lyst til å bli med. Lillemann har mast på fyrtårn heilt siden teltturen på Alnes, og turen i fyret på Blåvand i Danmark. Lillemann er veldig glad i fyrtårn! Drømmen er vel å overnatte på sjølve fyrtårnet en gang. Men no klaffer det seg for Runde, endelig! Og med mormor på laget, er det å hive seg på 2 ferger og kjøre x-antall mil. Langt ut til Runde ifra Sykkylven, men er garantert verdt turen ;-)
Runde er først og fremst kjent for å være Fuglefjellet med lundefugler og 100 000 hekkende par av forskjellige fugler. Men no er hekkesesongen over for lengst, og alle fuglene er borte. Håpet er berre at der ikkje er for mange folk på ÅST hytta ved Runde fyr, for det er et meget populært mål for alle i alle aldre.Turen starter ved Goksøyr på Runde, og mor var har vært her en gang før, gravid for 16 år siden. Husker ingenting dessverre, og da var berre opp til eine klippekanten. Så det blir en slags ny tur dette, og aldri vært over til Runde fyr. Mor gler seg enormt! Lillemann også, er så klar som det er mulig i bilen, og speider allerede etter fyrtårnet :-)


Lillemann klar med pakke-lasset sitt, et nett full av leiker og kosedyna si. Beklager lillemann, men alt det der er ikkje mulig å få med seg. Her er det å plukke ut.Mor er vant med fjord og fjell, og synet av åpent hav og kysten er noe helt eget. Kjenne sjøluften, sjå på det uendelige, og havbårene. Å ja, mor berre elsker havet!

Lillemann fornøgd med å få med seg kosehunden Leo, stryker på den og forteller den, at no skal hunden på tur til fyrtårnet!

Optimistisk starter lillemann med å gå sjøl ifra parkeringsplassen. Er et skilt er det står at det er siste parkeringsplassen, men der er en til heilt i enden. Litt kortere å gå ifra den andre.
Du ser veien du skal opp i fra god avstand, null problem å finne fram ;-)


Godt skiltet er det også.


Fargerik start på turen, med et bygg full i maleri!

Og ved porten står et opplysningskilt om Runde. Står om fuglene her, fredningstider og oversikt over stiene.
Velkommen til stien på Runde! Pga slitasje på landskapet, så er det asfaltert opp bakken. Kan du forestille deg kor mange som går her på tur? Og under hekketiden for å oppleve fuglelivet? Skjønner meget godt at starten er asfaltert.Lille elva som kjem ifra vatna her, og et lite kvernhus står lengre oppe. Første kvernhuset kom i begynnelsen av 1700-tallet, og i 1780-tallet stod der 4 kvernhus.


Kvernhuset står heldigvis åpnet, og lillemann var først inn, selvfølgelig ;-)

Lille brua ved kvernhuset måtte også testes, men et stort hull gjor lillemann litt usikker. Mor kjem og hjelper!
Det er en ganske så bratt bakke dette her, veldig bratt faktisk. Helling 35-40 grader på det bratteste? Her har ikkje mor tenkt å gå når det blir is.


Det er no utrulig fint med beita grasbakker også. Nakent fjell i gyllen farge. Et felt bort i der med planta graner. Er ikkje akkurat så mange trær i området her. Oppå er det kun heier, null trær.

Ikkje mange husene som er her på Goksøyr, men dei første som er nemt var allerede i 1563, og i 1586 var der 2 brukere. Så her har det vært folk lenge :-)
I 2011 bodde det 116 personer på heile Runde. Så en fredelig plass, utenom turistsesongen.

Nesten ferdig med bratte bakken! Pust pes.... Heier neste!
Lillemann? Kjem du? Trur det er en liten som har 2 stk føtter som streiker ;-)

Opp i meisa og posen, med tova tøfler på føttene. Godt og varmt for en liten kar, og kosehunden sin. Sliten lillemann? Han berre nikker til svar.Til lillemann sin store glede, her går sauer ute enda :-)Veien går over til å bli stier, forbi steingarder og porter.

Sånne skilt som dette finn du mange plasser over området her, og stier i kryss og tvers. Litt vanskelig å lese dei av og til, så er nok noen år gamle dei her. Men du finn fint fram.


En del vått i terrenget her, og små bruer inn du en del av her.

Litt trøtt lillemann koser på mor. Bøyer seg fram og stryker, og sei med si fineste stemme: "Gla i dej mamma" og smelter mor sitt hjerte fullstendig <3


Der går sti litt meir rett fram i området her, men vi tar stien ut på kanten, tar runden når først er her. Så i morgen tilbake går langs kanten på motsatt side, og får dermed sett heile denne delen av Runde.Runde ser på en måte delt ut, med heier og kun gras og mold på denne siden, der borte fjell og stein med litt meir kupert landskap. Kontrast!Du finner ikkje så mange slike skilt, men noen dukker opp. Lære litt mens man er på tur er ikkje det dummeste ;-)

Mor ser på den lave vinter sola. Ser den så vidt over kanten der. Håper på å få en fin solnedgang ute ved fyret, det hadde vært prikken over i`en!
Mor glemmer seg der ho står, og mormor har forsvunnet avgårde. Mor og lillemann prater om alt mulig. Sjørøverskuter og skatter. Kanskje Jake og sjørøverene dukker opp? Ser ingen sjørøverbåter der ute, men andre store båter dukker opp uti havet. Men no skynde seg etter mormor.

Første plass med utkikk til fuglehekkings plass. Plassen blir kalt for Tinden og stikker litt ut. Med sånt fjell som dette, så er det perfekt for sjøfugler!


Du har hav og kyst rundt deg samme kor du snur deg. Mor kjenner att Godøya, Flø og ser Sukkertoppen ved Ålesund der borte.

Et skilt til står ved hekkeplassen, og lillemann omtrent kryper ut av meisa, for han også vil lese.

Dette skiltet her ser du veldig mange av over heile området her, minne folk på at fuglene skal være i fred og ikkje forstyrres! Er fredet her.Om ikkje fugler her no, så er berre landskapet her verdt turen. Kanskje komme tilbake neste år så lillemann får sjå og oppleve fuglefjellet på det mest hektiske?Mormor klatrer tilbake over gjerdet. Er bygd trapp over for at folk ikkje skal ødelegge gjerdene her. Vi kjem mormor!! :-)Ved neste kant så ser man til fyret!!! :-D Jubel i meisa! Fyrtårnet! Ser faktisk fyret om du går litt bak, og lillemann tar jubelen på forskudd. Lille venn, må nok opp på fjellet der først, så gå ned. Han bryr seg ikkje om det, han ser fyret han, og det er mor som går. Han sitter fint oppi meisa han :-/

Når mor ser etter, så er det en dryg bakke opp til kanten. Lillemann med oppakning er ikkje av lette sorten, og opp dit ser tungt ut, bildet viser ikkje heile heller.

Etter en del pust og pes, og støl bakende, så er mor og mormor oppå kanten. Litt deilig å sjå ned og vite at ikkje noe særlig meir oppover for idag. Flateområdet her er berre stort! Heilt utrulig spesielt landskap her. Idag tatt kanten til venstre her, i morgen ta kanten til høgre, og så krysse ned til Goksøyr.

Om lite fugl her no, så er her en del kvite fjør i området. Mor stoppet opp, og skulle vise lillemann. Men der var det ingen svar, for han hadde sovnet.Mormor tar fram kosedyna og legger lillemann til rette. Sov godt lillemann :-*
Er en del vått i området her, og lagt ut planker både her og der. Noe av det er temmelig utslitt også. Men med fjellsko så går det heilt fint. Sikkert ekstra vått siden det har vært frost i bakken også som har tint. Sett fleire med enkle joggesko, men om våt tid på året, ta på deg gode vanntette sko så du slepp å tenke så masse på kor du går. Kjedelig å være våt og skitten på føttene.


Komt til området som blir kalla Storemyr. Stor bølgete myrområde, men med heilt greitt landskap å gå i. Supert for barn når det er så flatt i terrenget også. Bløtt ja, men flatt. Varme og tørre perioder å må dette være en drømmeplass.Til å være ute ved havet så er det utrulig vindstille! Vært en del vind her siste helgene, og dermed ikkje dratt med lillemann. Men no så er det nok vind til at fjør og gras vaier lett i vinden.
Mor tenker automatisk på bilder ifra vidder når mor ser terrenget her, men her får du havet rett ved som bonus! Sjølukta og den spesielle brisen, er litt magi med havet.


Nede på kanten der bak stod mor og mormor og tok bilder av husene og fyret. Fra den plassen og opp til toppen er bratta (spesielt om du har tung sekk/meis) Er vel det som heiter Raudetinden og er 80 høgdemeter kjapt opp. Det var opp der mor sin bakende fekk merke det. Mor tør ikkje vege meisa med lillemann i.... Men kor et fint område da! Gyldne farger og havet, verdt kvart et steg!

Ser ikkje ut til å bli noe spesiell solnedgang i kveld, men det er flott her uansett. Berre synet av havet i seg sjøl er så flott, lyset her er så spesielt.

Hopper av sjølve stien litt, og fram på utkikken. Over gjerdet først. Tunga beint i munnen med meis og sovende liten.Og mormor elegant etter :-)
<3 Havet..............

Og da ser mor og mormor ned på fyret!! :-D  No skulle lillemann vært våken og sett! Han hadde jublet over dette synet :-)
Sjøl om øya heiter Runde, så heiter neset her også Runde. Der restene etter et fyr står, heilt utpå enden der, heiter Kvalen, spissen til høgre heiter Kvalsneset.

Da er mor og mormor her, da er det å komme seg ned dit. En plass så hadde ei lita jente kalt bakken ned for "Verdens største nedoverbakke", og mor har sett på kartet at det er bratt ned. Om det skulle være bratt, sleipt eller frost idag, så ligg broddene klar i meisa. Men du, er det ikkje utrulig fint her ute da?? :-) tenk å stå sånn med berre havet der ute, den flotte plassen der nede, og øyer og kysten til høgre for deg. Verdt heile turen hit berre utsikta.
Stien går langs gjerdet og her er lagt en del stein. Steinen er faktisk flydd ut hit med helikopter, og gjordt en fantastisk innsats med å legge den til for at alle skal kunne gå hit uten store problemer.


Mor må kikke ned litt til. Tenker på dei som bodde her ute en gang og gikk her ofte. Og i all slags vær. Fantastisk fint her, men mor er glad ho berre er her på besøk ;-)


Skikkelig rekkverk er her også. Veldig greitt å ha her, for bratt er det. Ca 145 høgdemeter ganske så fort. Men faktisk utrulig greitt å gå!
Mor med meis tar det med ro. Målet er i sikte, og mor gleder seg ti å komme ned, og at lillemann skal våkne og sjå kor han er.
Mormor kjem etter, og rekkverket i jern er godt å ha her.Nesten nede og det er liv i meisa. Lillemann får øye på fyret før han rekker å begynne å sutre, som han bruker å gjere når han våkner opp i meisa. Jaaaa! roper lillemann og er kjempe fornøgd! Fyret!! Mor er en kokt tomat og skikkelig varm etter turen, og en utkvilt lillemann sitter og jubler.


Og der lillemann, der har du fyret som mor har snakka om og lovt deg så lenge. Berre synd at det er stengt og ikkje får gå opp i det.
Er ikkje så langt til husene, og ÅST hytta er det til venstre, som var fyrvokterboligen. Det til høgre var den gamle fyrvokterboligen. Der til venstre skal du sove i natt lilemann :-) Glede bak i meisa, og vil finne seg seng med en gang. Og aller beste er at vi faktisk er aleine her! På en lørdag! Er det mulig??


Mormor på asfaltert vei ifra fyret og ned til hytta. Siste fyrvokteren flytta her ifra i 2002 når fyret vart automatisert, og det er den boligen ÅST har gjordt avtale om å bruke. Der finner du 23 senger fordelt på 4 soverom, 1 under trappa, og 3 på loftet. Fyret er dessverre låst, så lillemann fekk ikkje inn og opp som han hadde så lyst til. Men han er like fornøgd han, han er berre så glad for at han er her, og at han skal ligge her i natt :-)


Hallo hytte! Fram med DNT nøkkelen som henger fast i meisa. Lillemann vil fort inn og undersøke, og tripper spent.Meir spennende var kjellerdøra! Den var ved et uhell åpen, det skal den ikkje være. En stige der inne fører opp til hovedetasjen, og mor måtte skubbe vekk en stol som var bak døra. Vips så var mor og lillemann ved kjøkkenbordet på kjøkkenet! :-D
Men kor er mormor?? Mor og lillemann gikk ut og kikket. Jo, langt der nede på Kvalen står mormor ved det gamle ødelagte fyret. Den lille prikken til høgre for fyret et faktisk mormor. Det kvite bygget der er det gamle kol og vedlageret.

Lillemann på vei opp restene av den gamle trappa. Gikk ikkje an å gå heile, forfallen dessverre. Resten av fyret er faktisk kappet av og sendt retning trøndelag, der det vart satt opp att. Fyret der vart bygd i 1850- åra, var 27m høgt og hadde installert lampe og fyrlinse. Men i 1935 vart det slutt for dette fyret, da det vart bygd det som er no, oppå plassen til det gamle kullfyret.
Lillemann syns at restene av det gamle fyret var litt spennende, og ville aller mest inn, men måtte nøye seg med å kikke inn mellom plankene.


Utsikta fra det gamle fyret. Tenk at her var det 2 bruk! Og at det har bodd fleire fyrvoktere med frue og barn, assistenter, guvernanter, tjenestefolk og husdyr, alt på dette området her! Heilt utrulig egentlig. En fyrvokter hadde 8 barn til og med.Må vært værhardt å bo og drive gard her ute i havet.Ser ut til Godøya her ifra og Nordøyene, og havet der ute. Dette her er en vindstille dag, og det er ikkje så mange sånne dager. Så tenk alle stormdagene og drive med husdyr og ha en stor barneflokk her.

Fordelen er alle dei vakre solnedgangene du får her, og sola går ned der ute med Nerlandsøya der ute. Veldig kjekt å kunne komme hit og være her ei natt eller to, mor kunne sikkert vært her mange netter :-)

Mormor har alltid vært veldig glad i havet, og sover best på båten i bølgene. Mormor smiler når ho sier at med lydene av bølgene så kjem ho til å sove godt i natt :-)
Den gamle smia, litt slitt, og lukket og låst.


Lillemann koser seg der han undersøker området. Spennende med nye plasser! Og så virker han så avslappet her, han trivst her faktisk. Plassen har en egen ro, og den smitter over på alle 3, alle går berre rundt og smiler :-DEnden av gamle fjøset er utedoen. Ifra den har du super utsikt!Fjøset var delt av dei 2 brukerene som var her, og eine delen med båser er gjordt om til hundeplass. Også søppeldunken finn du i dette bygget, låst med DNT nøkkel her og.

Inne igjen og lillemann er på jakt etter "si" seng. Første rommet er rett ut ifra kjøkkenet, og lillemann vil ligge der oppe. Men mor og mormor vil gjerne ha vindu mot havet og lyden av bølgene, ikkje vindu opp mot det blinkende fyret. Neste rom lillemann! Må gå gejnnom dette rommet her for å komme til gang, loftet og neste rom.


Her blir det! Lillemann legg beslag på øvste senga med en gang, øvst til høgre takk ;-)

Måtte en tur opp på loftet også, sjekke alt når først er i gang. Her er 3 sengeplasser, og plass til madrasser om nødvendig. Om Kystverket er her, så er denne plassen reservert dei.
Stod gamle møbler her, og denne vakre gamle klesrulla. Den må være svintung! Den kan ikkje ha vært enkel å få hit ut, og så båret inn.
Nede på kjøkkenet og på tide med mat. Mormor leter fram egg og bacon mens lillemann sjekker ut. Kjøkkenet er utrulig godt utrusta! Mor er virkelig overraska. Stort kjøleskap, innebygd micro, vaffeljern, kjøkkenvekt, handmikser og kafitrakter. Og dekketøy til 30 om nødvendig.

2 komfyrer står her også, den eine av en eldre modell, men fungerer. Lillemann "steiker" mat i den gamle, mens mor steiker egg og bacon.2 koselige stuer her, og den eine har langbord. Lillemann har funnet deler av gamle spill, og er for opptatt til å spise. Mor må halvveis mate lillemann, for han har slettes ikkje tid til mat!


Så masse spennende her! Spill, kort, lastebil og et bamse-lam.

Fyret er på andre siden av huset, men dette fyret her er med på å lage den rette stemningen.

Ved fyret låg det en stein, en spesiell stein. Mor las lappen. Det er en vandrestein! Malt som marihøne på eine siden, og en laminert lapp. Meiningen er at du skal ta den med deg, og legge den innendørs/under ly en plass noen finn den. Så skal du ta bilde av steinen, og legge det inn på siden, så skrive litt. Mor skal ta den med seg, og legge den et sted på en tur. Litt morsom ide! :-DKoselig her <3 trudde aldri at dette 3 kløveret skulle få Runde for seg sjøl, at det kom til å komme noen til slutt, men nei. For en herlighet! Heile plassen heilt aleine! Berre heilt supert :-D
Lillemann leiker seg, mens mormor leser bøker og ark som ligger her.Mor kikker i eine bokhylla. mange eldre bøker, litt litteratur osv og så er der ei lita blå midt i hylla som skiller seg ut. Ei lita bok med drikkeleiker ;-)

Mormor har smågodt!! Lykke!! :-D :-D

Mor ute en tur. Lys i hytta, og lys i fyret der bak. Koselig her ute på Runde.
Og nok en overraskelse, badet på hytta har skikkelig varme! Og her er varmevatn i kranen. Står en støvsuger bak døra, her er vaskemaskin, og ei potte under vasken. benken er perfekt som stelleplass på små barn.Lite proviantlager i gangen, men meir proviant lagret en annen plass.


Lillemann fann noen briller på skrivebordet, og var veldig artig med kor rart ting var med briller på :-) Mor og mormor hadde nok med å berre le av lillemann der han hadde på og av seg brillene, og kikket rundt seg temmelig forvirret :-D

Lillemann hadde sin plass på inste stua. Der lagde han seg en egen plass og berre var heilt i ro og slappa av. En som kan det å kose seg ;-) Eller så stod radioen på, og med jamne mellomrom ville lillemann danse og hoppe. Mor dansa ho, leike karusell med lillemann og vart en del latter og leik.Hang diverse bilder på veggene her, og ligg permer med bilder ifra oppussingen, og historiske fakta om fyret og plassen her. Interessant lesestoff for mormor og mor. Mormor fekk lest en del meir enn mor, alt etter aktivitets nivået på lillemann og mor måtte henge etter. Dette bildet her viser det gamle kolfyret som stod der dagens fyr står. Bygget var "97 fot over havet, 12 alner høgt" og bygd i stein med innebygd bluss, kullfyrt. Fyrets historie startet allerede 1 september 1767 da det vart tent for første gang, i ei jerngryte plassert på toppen av fjellet. Folk satt vakt ved fyret natten heile året, i all slags vær. Vart til slutt bygd ei lita vaktbu som vakten kunne sitte inni i ly for været. Fyrte med steinkull og torv. I 1807 tok det offentlige over eierskapet og plikta med å passe fyret. Men folk klagde på virkninga på fyret, langt oppå fjellet. Dermed i 1825 vart det flytta ned til der fyret er no, og dette steinbygget vart bygd. Men da det nye fyret kom nede på Kvalen, vart det kullfyrte fyret slokt for godt i 1858, og var et av muligens to siste kullfyrte fyrene som var att i Norge. Da fyret nede på Kvalen skulle erstattes, så sprengte dei vekk det gamle steinbygget, og bygde opp dagens i 1935. Da kom elektrisk drift og er innsiglingsfyr med lysstyrke på over 200 000 normallys.
Lillemann kom plutselig på hullet han kom opp, og for inn på kjøkkenet. Opp med den lille døren, og kikke ned det mørke hullet. Sånt finner man ikkje i dagens hus ;-)

Så kveldens action! Oppdaget at i stuen var en dør, og bak den døren var et soverom til! Med utsikt til havet, og rett ved stuen. Perfekt! For da kan mor høre lillemann når han legger seg. Men da mormor skulle inn og legge på putetrekket sitt, da hoppa ei mus fram fra under puten! :-/ Mormor kom stile inn på stuen til mor, og dermed gikk mor inn med en plastbolle og et lokk i håp om å fange musa. Lillemann skulle absolutt være med, nektet plent å være att på stua. Så med lykt for han skulle sjå musa, plasserte mor han oppå en kommode så musa ikkje skulle nå tak i han. Lillemann lyste, mens mor forsøkte å få tak i den musen som sprang rundt.
Til slutt så klamret musa seg fast bak panelovnen, for den kom seg ikkje opp veggen til vinduet og komme seg ut fort nok. Ser du føttene til musa? Mor gav i alle fall opp, og viste lillemann musa. Sørget for at vinduet var åpent, i et håp om at den skulle stikke ut i redsel. Mor hengte opp en lapp på døren med en advarsel om at det var muselort oppå dynen i øvste køya, og at mor dagen etter ikkje fann den att.
La lillemann i øvste køya på det rommet som vart bestemt tidligere, og det tok ikkje lange stunden før en liten eventyrer sov godt. God natt lillemann, takk for en kjempe fin dag på tur <3

Lillemann sov lenge til å være han, klokka 9! Kvifor kan han ikkje gjere det heime også i helgene??? Mormor var allerede oppe ho og fekk oppleve dette på morgonen. Mor låg att med lillemann, sov litt til, og ventet på at han skulle våkne. Mormor fekk flemmende rød morgen himmel og en fredfylt morgen på Runde.
Gooood morgen du lille sjusover! Tydelig at lillemann har sovet godt :-D
Utsikten ut vinduet kl 9 denne morgonen. Heilt utrulig flott å våkne opp her med sånn himmel og havet her. Så fredelig og så rolig, reine rekreasjonsoppholdet.
Lillemann ville også kikke ut, og fekk sitte i den brede vinduskarmen. (Ikkje langt ned) Lillemann satt så stille og berre kikket ut i den milde luften, og mor hørte at han snuste inn lenge luften, før han pustet ut og  sa: "lukter deilig......" En liten krabat, snart 3 år, og elsker lukten av havet en stille morgen. Livsnyter!Mor ut på do aleine, og får noen minutter til å berre kikke utover. God morgen verden!!! Ser mot Flø, Godøya og Ålesund med rosa himmel.


Ikkje verst utsikt til å være en utedo ;-)
Inne er det godt og varmt med panelovn som oppvarming. Lillemann med frokost på kjøkkenet, og er i strålende humør :-) Han trivst veldig godt på hyttetur!
Lese bok med mormor er kos på morgenkvisten mens mor støvsuger over rommene. Fann ogs en musefelle under en seng, den tenkte mor å sette opp inne på rommet før vi låste og dro. Men så langt kom mor seg ikkje, for der kom 3 stk over fjellet, og det var 3 av hyttefolket :-) 3 kjempe hyggelige personer som kunne fortelle om plassen og historier her ifra. No har 3 kløveret hatt Runde heilt for seg sjøl ei natt. og så kjem 3 som styrer her også, sånn kjempe flaks!Før drar heim så ville vi kikke nærmere på fyret, og sjekke ut meir av området. Også ta en titt på bunkersen som er her. Mormor har gått litt rundt mens lillemann sov og funnet den, så no skulle mor og lillemann også kikke seg rundt. Lillemann legg som vanlig merke til dei små ting, som en bitte lite snile på trappa på vei til fyret.
Hit men ikkje lengre. Mor og lillemann banka på døra, men ingen svarte og døra var låst. Kikka inn noen vindu, men ingen var der. Men lillemann virka ikkje skuffet over å ikkje komme inn på fyret, han rusla berre videre, undersøke andre ting.


Det er så fint her ute, og om havet ser stille ut, så kjem dei store havbølgene sakte men sikkert inn. Er så lange havbølgene, at du ikkje skulle tru dei var der, men krafta i dei er desto større en dei korte vi har inne i fjordene.

Lillemann og fyret sitt <3
Litt tull og tøys har man tid til, og lillemann kaster seg i kanten heile veien ned. Litt ops her, litt ops der, litt latter der, og litt latter der. Vi har ingen hastverk.
Bunkersen ifra krigen ligg rett nedenfor fyret, med godt utsyn utover området og havet.

Hemmelig hus, kalte mor det for lillemann, for det er jo det det er, hemmelig. Og lillemann syns sånt er spennende!
Ikkje store rommet, men stort nok til at lillemann meinte at dette var passelig hytte til han. Blikktak med treverk under, varer ikkje i altfor mange år til dette. Deler av treverket er allerede vekk.

Lille lam. Lille lam hører til på hytta, og heilt siden lillemann oppdaga den, så har den hengt med lillemann. Dansa, laga hytte, tegna, sovet i armkroken til lillemann, og no ute på oppdagelsetur. Trur kor mange barn som har gitt av sin kjærlighet til dette lammet her ute? Er nok ikkje få :-)Tivoli gang!! :-D Lillemann skal klare sjøl, både over steiner og rundt, så mor får berre henge etter og passe på.


Mormor og lillemann en liten stille stund og berre speide utover havet.......


Der nede satt det 3 store fugler tidligere. Satt der lenge også. Mor og mormor diskuterte kva fugler det kunne være. Heilt til dei letta, da såg mormor at dei var ørner! Den som hadde hatt et godt kamera med seg!


Frister det å dra hit? Mor kunne gjerne ha vært her både ei og to netter til, men kan dessverre ikkje. En herlig plass å være, rolig og fredelig, havet og lyset her ute. Rekreasjon så absolutt.

En fordel med at hyttefolket er her, er også fleire av husene blir åpna, og kan kikke meir inn i byggene. Mor er spesielt fascinert over tjukkelsen på veggene! Enormt tjukke! Men måtte være det for å tåle vær og vind her ute. Og vinduene er så små og søte! :-)


Lillemann var så glad i å gå opp og ned denne trappa på gamle fjøset. Veldig fint restaurert, så absolutt. Alt arbeid og alle timene med arbeid som er gjordt her av frivillige, er ikkje få timer! All ære for at dei tar vare på plassen her, stiller opp og føler en viss tilknytning til plassen sånn at vi andre kan komme hit og oppleve dette. Berre det å sjå på skiltet over døren, 1826, og vite at det er et veldig gammelt bygg, og hadde det ikkje vært for folk som dei, så hadde det ikkje stått her lengre.
Flott skilt eller? ;-)


Ned en tur i hamna og kikke på krana her. Glatt å gå her, så ei hand på lillemann er tryggest.


3 engasjerte og veldig arbeidsomme folk. Kjempe koselige folk som mor og mormor er utrulig glade for dukka opp mens vi var her og fekk hilse på dei, og hørt diverse om plassen og historier. Pluss ser kor engasjerte dei er i å passe på her. Tusen takk for det flotte arbeidet dokke gjer her! <3


Lys lapskaus til middag før gå over fjellet igjen. Treng litt påfyll før starte på bratta opp att.
Mens mor sitter og spiser, og fyller ut skjemaet, så kjem det 5 kajakkpadlere inn i hamna. Mor ser på mormor og sier "Tenk om Lene var en av dei, det hadde vært stilig!" Mormor berre smiler og meiner at det skulle no vært litt av et sammentreff, og berre smilte av mor. Er no heilt enig, for der er jo så mange padlere i området, at sånn flaks har no mor ikkje. Lene er ei som også skriver blogg, en blogg mor følger med på. Ei dame med tæl! Og så er ho innom Sykkylven og går Fjøre til fjells turer også. Mor har ikkje truffet henne, men hadde vært stilig å gjordt en dag. I dag er havet veldig rolig og gir flotte padlemuligheter.
Men når gjengen nærmer seg, så ser mor at den eine dama rett og slett må være Lene! Mor slipper alt av penn og papir, springer ut i sokkelesten og sjekker. Jepp! Det er Lene!! Lene drar også kjensel på mor, og mor får en stor klem. Så kjekt å faktisk treffe på henne her, og Sygni også som mor har lest. Dette var virkelig kjekt :-D Og når Fjøre til fjells starter opp att i Sykkylven til mai, da håper mor å få gått en av dei turene ilag med Lene og gjengen. hadde vært kjempe kjekt å gjordt! Kjempe koselig å treffe på deg Lene, og resten av gjengen :-D
Vil du lese innlegget til den flotte padleturen Lene og gjengen hadde, kikk her http://lenesintur.blogspot.no/2014/11/runde-pa-runde.html

Lillemann kom også ut, måtte sjå kva folk mor stod å prata med. Alltid spennende med nye folk, om enn skeptisk. Gjengen skulle sitte ute og spise niste, mens vi gikk inn for å lage toddy og spise resten før heimreise. Lillemann liker ikkje så varm drikke, og vatnet ut med kaldt vatn.

Rydde opp etter seg er viktig, og ut og banke flat noe hermetikk. Lillemann fekk prøve litt han også, og han fekk hive det oppi containeren.Stor gutt klarer å bære inn bossbøtta sjøl. Basta.
Pakket og klart, på med dress og sko. Lillemann ville aller helst berre være her han, men skjønner han må heim også. Men kjekt at han syns det er spennende å dra på sånne hytteturer også, at han liker å oppleve nye plasser og liker å være på tur. Er hans vel 14 DNT besøk no trur mor, alle innen 1 år.Måtte sei farvel til fyret når vi dro, var jo dette som var målet til lillemann. Han var litt redd for at fyret kom til å bli lei seg når vi dro, for at det skulle bli aleine og ensom. Men mor betrygga lillemann med at her heile tiden kjem folk på besøk her, så det blir ikkje aleine.


Lillemann vinka farvel til padlerene også som dro samtidig. Sånn båt vil han også ha, mor også. kanskje en dag lillemann, når du blir større, kanskje skaffe oss sånn kajakk da ;-)Bratta ja.... mor starta i berre ullgenseren, og bra var no det, for varmt vart det! Den er litt tung når du er tungt lastet, men den gikk fortere unna enn trudde!Siste gjengen ser av Runde, og mor hører en lillemann som sier "Hade, kjem snart igjen...." Så det er tydeli at han har bestemt at han skal tilbake. Bra at han har likt seg her og hatt et koselig opphold, da er det klassifisert som en vellykka tur :-)

Da er det berre å gå tilbake. Planen er å gå på andre siden av fjellet denne gangen når kjem opp på kanten de borte, slik at får sett på begge sidene av fjellet. Og det er på den siden det er mest fugl også under hekketiden. Både mor og mormor liker å gå en vei fram, og en annen tilbake. Blir som en rundtur.

En sliten lillemann bad så pent på kosedyna si. Og ei snill mormor plukka den fram og la den tilrette til lillemann. Sovne sikkert.


Er det ikkje flott her vel???

Og så kjem sola stikkende opp også over fjellkanten! Dette her blir berre bedre og bedre :-)
Og siden er så godt i gang, så sikter vi like godt inn på Rundebranden 294moh mens først er i gang.Noen sauer beiter så fredelig i den lune siden, og en lillemann måtte til å telle dei. Sove? Har ikkje tid!For et varmt lys vintersolen gir! Og noen folk er allerede nede på kanten der og kikker ned. Dei blir så bitte små at du knapt ser dei.Heilt utrulige farger! Så varmt, så gyllent og så utrulig flott det er her! Skjønne godt alle som går her på tur. Treff på mange som er ute på tur i det fine været.Blir litt lamslått når naturen viser seg sånn ifra sin utrulig vakre side. Det er da du veit at du valgte riktig plass å dra til denne dagen. Ikkje nok med at vi fekk Runde fyr heilt for oss sjøl denne natta, men så viser det seg at det er en av dei vakreste og mest vindstille dagene å dra hit ut på generelt sett! Det er berre så flott her ute at mor kjenner det verker i kjeven av at ho smiler :-D :-DKlippene her ute som bruker å huse 100 000 par hekkende fugler, og har dermed fått navnet Fuglefjellet og er spesielt fredet pga det. Mjuke heiene med fremdeles grønt gras, i mjuk kontrast til dei skarpe og stupbratte klippene her. Ser innover til Kvalsvik, Fosnavåg, Remøy og Leine.

Fleire plasser ligger det litt ull etter sauene, og selvfølgelig så vil lillemann ha en liten dott opp i meisa for å undersøke. Og det fekk han jo, skulle jo berre mangle. Forklarer han at både body og strømpebukse han har på seg er ifra sauen, ull som det der. Pluss dressen han har innerst er av sånn ull. Og genseren til mor, pluss ull under buksa er ifra sauen. Den holder han varm på tur, sjøl om han hevder alt klør og ikkje vil ha det på seg.

Herlige mormor <3 stråler like masse som sola gjer ho, like glad som mor for at vi valgte å dra hit for ei natt. Alle opplevelser som mor og lillemann har delt med mormor, det er absolutt ikkje få. Takk for at du er med oss på turer mormor, kjempe glad for at du vil være med oss! :-*

Det er her man skulle hatt et telt og soveposen ute i åpningen og sovna i natt.....

Mor er nesten heilt overveldet over landskapet her! Klippene her er rett ned jo! Toppen der er jo 294moh, og den går rett ned til havet. Ikkje rart med den hakkete klippen at fuglene liker seg her, spesielt kjent for lundefuglene  her. Og visst du ser på toppen, noen bitte små prikker? Det er faktisk folk! Toppen mor stod på tidligere og tok bilde hitover.


Hadde vært noe å komme tilbake hit og sett klippen fulle av fugler. Trur det må settes på listen for neste år over "Bør gjere".

Stien går langs heile kanten her, går noen på kryss og tvers også. Øya er ikkje meir enn 4,4km lang, og 4km bred, men likevel så mange stier her.


Beklager alle bildene, men det er så magisk å gå her og blir så overveldet av plassen at mor har vondt langt inn i turglede! Plassen berre fortsetter å bergta mor, og lyset blir berre vakrere og vakrere.

Mor med lillemann på ryggen føler seg som verdens heldigste akkurat no som får være her med 2 av mine kjære og oppleve dette.....
Stadig folk som passerer og er ute på tur. Skal sikkert opp på Rundabranden dei også.Mor stusset litt her, for det hang et tau ned denne kanten. Og joda, det går faktisk en sti ned! Mor har ikkje tenkt å gå ned her med meis, berre så det er sagt. Men den hadde sikkert vært noe å gått litt ned om hadde vært uten lillemann.

Dette her er berre "må-tilbake-plass" med eller uten lillemann.


Lillemann annonserte at no er det tid for mat. Dermed så vart det en matpause i en graskledt bakke i sola. Og en fornøgd gut er flink å spise skiva si, koser seg på vokisposen sin, og ser på folk som passerer. Lykkeliten på tur :-D
Lun matpause plass i sola ved klippene.
Etter mat bestemte lillemann seg for at han skulle gå sjøl. Yess! tenkte mor, for han har godt av å gå sjøl og ikkje berre sitte still. Om en liten fremdrift når han skal utforske ting, så har det ingenting å sei, har dagen :-)
Fields of gold.......

Sukk... om ikkje er oppi meisa, så henger han bakpå. Så her er det berre å gå sakte og forsiktig så han ikkje faller, eller dunker hodet i meisa.

Balansekunst! Og berre pass deg lillemann, dei er glatte!


Lillemann, det der er feil vei, du er klar over det? Som om han bryr seg, og berre nynner på en sang og leiker bil og svinger rundt. Er det no skal leike gps og gi beskjed "snu når det er mulig"??
Så kjekt når det er nedover! Springer fort, fort, fort!
Det er faktisk ganske så vått når skal krysse her, og gangveiene er temmelig glatte. Mor advarte lillemann igjen, og 10 sekunder seinere så ligger han der. Heldigvis med et smil om munnen og ler når mor tar et sekketak i dressen og plasserer han på bakken igjen.
"Min verden......."Lillemann hiver seg ned i graset mange plasser, ler og gjemmer seg. Ruller seg som en hund og er i fri dressur. Fint med gode sko og god dress! Og veldig fint med en unge som ikkje bryr seg om han blir skitten. (Sjøl om mor bryr seg inni mellom)
Som sagt, ikkje akkurat en tørr plass å gå her. Gode sko er utrulig kjekt å ha her. Møtte faktisk noen utlendinger i svarte pussa lakksko og pent kledde på tur her. Skulle gjerne tenkt meg å sett dei skoene etter endt tur.

No ser mor faktisk husene på Goksøyr og om ikkje så lenge no er gjengen nede ved bilen igjen.Lillemann fann en kjempe stor ulldott! Han hevder at den skal han ha med seg inn i bilen. Ikkje aktuelt lillemann, den får bli her ute. Den kan bli dyne til ungene til musa, dei treng noe no i kulden. Lillemann kjenner etter at ulla faktisk er veldig varm, og den varmer hendene hans.


Måtte no inn igjen i kvernhuset, og slippe ned en stein. Oi!! Den forsvant der nede! :-D Mamma, kom og sjå!
I ei kasse på Goksøyr camping, der ligg en av kanonene til skipet Akerendam fra Nederland, kjent for skatten som vart funnet her, rett utenfor bukta ved Runde fyr. Synd at lokket er på så ikkje får sett kanonen :-(Tilbake i bilen og alle 3 er veldig fornøgde. Fekk siste strålene med sol, hatt Runde fyr heilt for oss sjøl, hatt en herlig tur rett og slett. Og da vi passerte Runde Miljøsenter, så såg vi at der var mange biler. åpnet tru? Og dermed stakk vi innom. Er utstilling oppe med mange forskjellige fugler og noen pattedyr som er på denne øya.

Lillemann likte veldig godt alle fuglene, og spesielt selen.
Og så finner du den berømte Akerendam skatten! Litt av den i alle fall. 1 nordmann og 2 svenske dykkere fann i 1972 40 000 mynter spredt utover havbunnen. Altså 20kg gull og 400kg sølv.


En av dei 19 kistene man trur var ombord i båten, som mor fortalte lillemann, ei ekte skattekiste!! :-DOgså en modell av skipet som forliste står her. Her er litt å sjå på, om ikkje så stort. Senteret er mest meint som et internasjonalt miljøforskingssenter, konferansesenter osv, men greitt med denne utstillinga da når vi først er her og har lest i bøkene på Runde fyr om båtforliset.

Runde er no mest kjent for sitt fugleliv, men det har ikkje vi fått opplevd på denne turen. Men det er jo mulig å ta att. Har vært 2 fantastiske dager som har nesten vært magiske her ute. Opplevd herlig og dramatisk natur, havet, historie, møtt herlige mennesker og sitt att med en kjempe god opplevelse. Lillemann er så fornøgd, at han vil tilbake med det samme.
Turen å gå til fyret skal ta ca 1,5t, vi brukte vel 2 timer med litt avstikkere og tok en del bilder. Men kva er vitsen med å stresse på tur? Man går tur for å nyte, og det vil mor absolutt påstå at vi har gjordt, nytt Runde til det fulle <3

Første dag, ca 3,6km og gikk opp eine siden av Runde.Dag 2 på retur og gikk kanten og toppen til venstre. Dermed fått med oss det meste av Rundefjellet :-)

2 kommentarer:

 1. Hei :)
  Kom over denne bloggen for ei veke sida når ej googla Trollkyrkja, hehe. He ikkje vore der, men den står på lista mi over plassa ej må oppleve.

  Veldig fin og inspirerande blogg. Er fra Hareid og bor nå på ei øy utafor Molde, så kjenne mej igjen på noken av turane du he vore på. He vore på Runde mange ganger, men aldri ned til fyret. Så det spørst om vi må ha en tur dit til våren. Ser ut som dokke he hatt en kjempefin tur :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei så kjekt at du kikka innom da, og veldig kjekt å høre at du blir inspirert :-)) Trollkyrkja kjem eg nok aldri til å glemme, spesiell plass med en smule magi. Og du har vært på Runde, men ikkje ned? Da trur eg virkelig du ska ta turen tilbake ja :-D Lillemann spør om vi ikkje skal tilbake dit snart....

   Slett