mandag 3. november 2014

Kveldsmat på DNT hytta Velleseter 410moh


Alt starter om morgonen når mor spør lillemann kva han vil gjere etter barnehagetid. Jo, han vil finne stor hytte, mange hytter, laaaaangt på fjellet. Mor forklarer at det rekk man ikkje etter jobb og barnehage på kun en kort kveld. Lillemann ser med dådyrøyner på mor, jammen han kunne være flink å gå masse og langt sjøl, og hjelpe mor med å finne hytte? Sukk hjerte, men brist ikke.... Lillemann har lyst på ei helg med hytte til hytte tur han. Det klarer ikkje mor å presse inn på en kveld der det er mørkt kl17. Mor spør om ta en tur på lillehytta (altså selet), men det var ikkje sånn hytte han meinte. Så det nærmeste stor hytte som er i Sykkylven, er DNT hytta Velleseter. Den ligg i Velledalen, og har en 2km lang grusvei nesten heilt opp. Litt kjedelig vei, men er no stor hytte. Så etter jobb venter mormor hos lillemann og mor. Pakker meis med termos med pasta og pølser, pluss skiver. Fram med hodelyktene, og det er berre å starte jakten på den store hytta :-)

Kjører inn til Velledalen, tar av skiltet ned til Brunstad, tar av ned første vei til venstre skiltet Brunstad. Passere Joker butikken, og tar til høgre ved Bøveien. Så ser du kraftverket over brua, parker, og veien går videre opp til Vellesetra. Godt skilta.


Veien opp til hytta, en superb vei til barnevogn og sykkel. Knapt nok et søledamhull å finne på veien. Brei nok til en lastebil kan kose seg her.
Lillemann i meisa, insisterte på å ha med både bamsen og store kosedyna. Trøtt gut som vil slappe av.
Synd at det blir mørkt så tidelig, men med hodelyktene klar og turhumøret klart, så er det ikkje noe som stopper denne gjengen på tur ;-)Hadde det berre vært lyst så du fekk sett flotte fjella her! Heilt fantastiske! Brunstadhornet 1524moh ruver terrenget her, og fjellrekka bak er som en hestesko. Hytta ligg ned i buen der framme, ligg heilt på kanten av dalen der og har full utsikt ned hit.

Kjekkeste å sjå på i dag for lillemann, var alle bekkene som renner ned langs veien, der kraftverket har laga store fine dreneringer med rør og stein. Spennende å lyse ned i hullene og sjå vatnet forsvinne.


Etter litt pust og pes i motbakkene, så var det over brua ved elva, og velkomstskiltet lyste opp. "Framme!" roper lillemann i meisa, og ser konturene av hytta oppå kanten.


"Den er stor...." kjem det ifra lillemann. Mor må smile, lovte deg stor hytte lillemann, og no er vi der. Her har du vært før også.


Fra hytta har du noen flotte turmål, både Patchell og Gullmorvatnet. Men også noen supre topper finner du her.Vellesetrerhytta vart bygd av ÅST i 1969, og pussa opp i 2004/2005. Hytta er bygd oppå murene til et sel som vart bygd i 1920-åra. Sengeplass til 9, og inneheld 1 stor stue med kjøkken, 2 soverom med etsjesenger, en innebygd do rett innenfor døra, og en utegang.Fram med "Fjellets-nøkkel" ifra meisa, og mor løfter opp lillemann så han får låse opp. Litt vanskelig når man berre er 2 år, men viktig å få prøve seg ;-)

Inne på stua, så kjenner lillemann seg att! Han springer rundt og peker på ting han husker, og smiler og kvitrer. Husker du det, husker du den, og der satt han, har leika seg der. Var så kjekt å sjå at han husker fra sist, og virkelig koste seg over minnene :-) Sist han var her var i vinter, med heile elva gjenfrosset. Da låg han her ilag med mor, mormor og FrøkenA. Ei riktig koselig overnatting <3


Benker seg i kroken med spillboksen, og fram med maten. Lillemann smiler fra øre til øre, som om han har fått i seg ei plate med sjokolade.


Pølse og pasta på termos! Mmmmmmm.... Lillemann spretter sånn at det er vanskelig å spise! Lykkeliten!Lillemann, har du tid til å sitte og spise no? Mor prøver å få i han siste bitene der han spretter rundt i glede.
Dei siste bitene gikk fort ned, for lillemann veit at der ligg noe i meisa, men får ikkje før spist opp. Deretter så stuper han inn i meisa, og drar fram det han finner. Høgst på ønskelista var seigemenn! :-DTrur det er en liten som kunne tenkt seg å berre være att her for natten. Han henter dyna og bamsen, kryper opp på benken, og legger seg. Lillemann, vi kan heler komme tilbake og overnatte en annen dag, men må på jobb og barnehage i morgen. Men kjekt at han liker seg her, da er det ingen problem å få han med på hyttetur hit en dag.Lillemann, må ha på dressen, kan ikkje dra ut uten dressen på, er kaldt ute! En lite kar vil ikkje heim. Sukk.... mor jobber iherdig med å overtale lillemann, og snakke han vekk. Endte med ut for å sjå om finner hjorten, og lyse på øynene til hjorten, sånn som da vi gikk til Kolda i mørkret og traff fleire hjorter. Da ville han kle på, ellers så kunne han godt berre vært her han.
Inn å kikke på soverommet han låg sist. Senga der nede klarte mor og få begge to på, gikk sånn akkurat. No er det nok ikkje plass lengre.
Lillemann skulle gå sjøl, og det er heilt greitt, og heit vanlig. Skal bli båret opp, spise mat og kose seg, så gå ned sjøl.


Etter fått på seg lys han også, så gikk det strålende å gå ned bakken ifra hytta.

Stor gutt, gå sjøl over brua.

Ifra hytta og ned til brua har du en sti på 50 meter. Så litt dårlig og meget steinete vei på ca 30-40 meter. Ellers så kjem du deg heilt hit med barnevogn på en meget god vei. Lillemann syns at veien er veldig god å gå på, og plukker steiner som ser ut som hjerter.Lillemann er nok ferdig for idag, for han gikk et stykke, så opp i meisa. Vi kikker etter hjorten inni skogen, men ingen lysende øyner. Ser på himmelen etter månen som kjem og forsvinn bak skyene, kikker på stjernene som dukker opp, og fantaserer rundt ting. Mor kjenner at ho må tilbake hit mens det er lyst en dag, få med dei flotte fjella, og kanskje gå litt bakover i dalen. Å gå bak og inn til botnen, er en meget fin tur å gå, også for barn


Turen er på 2km på nesten berre fin fin grusvei. Er på ca 290 høgdemeter, og har litt bakker, men er heilt grei. Veien er veldig bred og fin, perfekt for sykkel. Vi brukte godt under 1 time opp, for på 2 timer gikk vi opp og ned og hadde en god matpause inne på hytta. Hytta er låst med DNT nøkkel, berre for å minne på om det ;-)
Men skal du en liten tur med ungene, treng ny plass å gå, så er dette en fin plass. Området rundt hytta er fin og flat, med utsikt innover dalen med ruvende fjell. Om sommeren så treff du koselige sauer her også. Kjempe fin plass å ta en mat tur til :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar