søndag 28. desember 2014

Endelig på langrenn igjen!


Etter litt dårlig start i desember med snøen, så kom romjula med noen enorme mengder på en gang. På en dag kom det over 30cm med snø ved huset til mor, på fjellet desto meir. På skitrekket på Fjellstetra har dei trakka spor, og været ute er heilt perfekt! Mors absolutte favoritt her i nærområdet å gå på langrenn, er på Fjellsetra. Mor har sånn halvveis mast på sambo i ei uke no, så han vart med. Spurte lillemann om han ville på ski og pulk, svaret var et rungene JA!!! da var saken grei, leite fram pulk, ski og pølsetermosen, og kjøre til Fjellsetra :-)

Lillemann er veldig klar for tur i pulken. Han har leika seg oppi den på stuegulvet, og kjenner att posen som han har brukt på telttur også. No vil han ha med pulken på telttur! Rolig lillemann, en ting av gangen.

Mor kjenner at smilet blir bredere for kvart skitak mor tar. Mor er som kjent ikkje særlig glad i vinter og ski, og brukte en halv vinter på å få til langrenn og pulk. Men da fann mor også skiglede!! Noe mor aldri trudde ho skulle gjere. I fjor var det knapt med snø her, men no, no er det et skiparadis! <3
Har du det bra der bak lillemann? :-) Lillemann gjemmer seg ned i pulken, ler, og drar vindskjermen ned. Joda, han har det bra :-)
Mens mor drar pulken, fordi mor vil og vil ha trimmen, så har sambo sekken med pølsetermosen og drikkeflaskene.Heilt vidunderlig å sjå utover vinterlandskapet her.
Det er mange hytter i området her. Mange ligg litt spredt rundt heile området, og du får ikkje følelsen av gater med hytte.Snø tunge trær, gamle hytter og rå flotte fjell. Du skjønner grunnen til at mor berre elsker å gå på langrenn her??
Mange folk og hunder løypene idag, i alle aldrer. Små barn som så vidt stabber seg avgårde, til pensjonister. Og like kjekt å treffe kjentfolk, og alle du treff hilser og er blide :-)


Mors favoritt plass! Dravlausstølen. Skisporet går tvers gjennom tunet av hytter, noen gamle og meget sjarmerende hytter. Visst mor skulle hatt ei hytte, så ville mor hatt ei fin rød ei som står her <3


Rene vinterpostkort motiv! Fra i fjor romjul som ikkje hadde snø, året før var det storm, så kom denne stemninga her denne jula. PERFEKT!Ser rett bort på sjølve skitrekket og alle hyttene som omkranser det området. Mange som er der og renner idag, i perfekte pudderforhold.
Jo da, 1 stk meget fornøgd mor som kom seg over dørstokkmila for å få ski på beina ;-)
Mor ser seg tilbake etter ei stund. Fjellrekka der bak er virkelig flott!

Tittitt mor! :-D Lillemann er vant med å sitte i bæremeisa, og der får han masse oppmerksomhet og er meir intimt. Men no i pulken er han langt bak og får ikkje prata som han er vant med.


Lillemann vart en liten makk bak i pulken til slutt, snudde seg i alle retninger. Til slutt låg han omtrent på rygg og kikket på himmelen og såg både hus, skyer, fugler og andre ting mor ikkje heilt kunne forestille seg skulle være der oppe. Ikkje hus heller for den saks skyld :-S

På tide med pølse på termos!! Og en strålende fornøgd lillemann måtte jo få det han setter mest pris på når han er på kalde turer ;-)Ikkje noe luksus på tur, men veldig ofte er det enkle det beste, og veldig enkelt å pakke.
Ikkje noen gode rasteplasser langs løypa, berre satte oss rett i kanten. Trakka du litt ut, så sank du. Så mor og lillemann på underlag, sambo foretrakk å berre stå. Mange passerte oss og både hilste og noen stoppet.
Veldig kos å sitte der i snøkanten og spise pølser og drikke buljong. Lite tips når du er på vintertur og har pølse på termos, ha oppi en grønnsaksbuljong eller klar kjøttsuppe. Kjempe godt med varm drikke, og spesielt godt med lett salt drikke når du bruker energi. Du må jo ha varmevatn til pølsene uansett ;-)


Det begynner å skumre, og lysene kjem på i skitrekket. Fra plassen der mor sitt ser man akkurat løypene. Faktisk vakkert som diamanter snøen i skumringa.


Lillemann spiser sjokolade og varmer hendene sine før vi drar. Blir fort kald i fleire minusgrader når vottene er av. Men i pulken har mor på lillemann termotøfler og lagt inn i fotvarmere som skal vare i noen timer. Velbehag sukk ifra lillemann som får tøffel tredd på hendene :-)


Kva er det som er bak trea her?? Sol på fjelltoppen! Sol? Mor må kikke ekstra godt etter, jo det er sol. Held på å pakke sammen, så kanskje får sjå litt sol på toppene også?


Lillemann er tilbake i pulken, og mor får på seg skiene. Ser at det er farger i emning på himmelen. Hadde vært utrulig flott å få en fargerik himmel på vei heim!Kjem ut av skogen, og mor ser at ho skal få seg en fargerik ettermiddag. Denne dagen blir berre bedre og bedre :-D
Mor sjekker bak til lillemann, og han lager ablegøyer og gjemmer seg. Litt rastløs, men har det bra der bak. Og så stopper en og annen skiløper og hilser på han, og det skader ikkje ;-)

Sambo i løypa :-) Mor og lillemann henger litt etter, lillemann hadde noke å fortelle, og mor har feller på. Ergo mor renner ikkje fort i nedoverbakker, og må jobbe meir på flata. Plusset er at mor ikkje sliter sånn i oppoverbakker. Neste innkjøp blir smørefrie ski, og av med dei fellene.


Tok en liten omvei på vei tilbake, tok ekstrasporet via Fetstøylen, og fekk dermed nyte himmelen litt lengre.


Trur mor må ha seg fleire runder her i vinter, ski kondisen er på bunn! Men du store kor herlig det er å være her! Mor nyter kvart et minutt i skisporet, og tenker at holder været seg i morgen, ja da må mor ta med lillemann tilbake hit :-)Mor sliter veldig no! Ser så mange fine motiv, så mange flotte farger, og kan ikkje stoppe heile tiden med lillemann og sambo, og har et ok mobilkamera berre. Det er jo berre heilt utrulig flott! Sukk hjerte men brist ikkje.....Andre veien har sola på toppene forsvunnet. Tilbake ligg vinterlandskapet klar for den blå timen.Mor ned i solnedgangen med lillemann på slep....... en klisje, men en fantastisk klisje også :-D
En liten vart så stille der bak, og ganske så riktig, han hadde sovnet. Litt uvant å være i pulken igjen, litt urolig, men fann roen til slutt :-)Skitrekket er åpnet i 1 time til, og rekner med at der er mange som står på toppen og berre nyter fargene denne dagen.
Og ved bilen er fargene borte, lillemann også. Han er fremdeles i drømmeland en plass. Forholdene idag for langrenn har vært heilt perfekte, fleire minusgrader og det knitra i skistavene når du gikk. Sporene var perfekte, og lyset vart prikken over i`en. Det var slettes ikkje så verst å starte langrennsesongen på denne måten :-)
Vart noen kilometer denne gongen, men savner at sporet er trakka heilt rundt lille vatnet. Alltid kjekkere å gå et anna spor tilbake, enn berre å gå, og så snu. Men en ting er sikkert, er været på mors side i morgen, så skal mor ta med lillemann tilbake hit for nok en tur :-)
2 kommentarer:

 1. Flotte natur bilder, ha en fin romjul :)
  Klem
  Ellen S

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Ellen <3 vi nyter romjula vi, og var en liten dørstokkmil å få ski på beina for første gong denne vinteren, men kjekt var det!
   Håper du også koser deg i romjula :-) Klem tilbake

   Slett