mandag 22. desember 2014

God jul!


Mor og lillemann har vært på fleire turer til Sessvatnet i det siste, da på tur med hund og enten bror eller syste vært med. Idag ville lillemann en tur på Hovdeåsen, og den er jo grei. Både bror og syste er ikkje heilt i form, og andre opptatt, så traska oss en tur aleine. Mor foreslo en nissetur, og det var lillemann heilt enig i. For når lillemann er på toppen av Hovdeåsen, da kan han synge "På låven sitter nissen" og da hører nissen han! Mor måtte smile, grei nok unskyldning det for tur. Og så foreslo mor at lillemann kunne legge att en julemann til nissen, for da vart han sikkert glad :-) Fram med bæremeisa, nisseluer, koke vatn til drikke, julekaker og opp på Hovden.

Ikkje heilt kvitt ute no rett før jul, men meir snø blir det heilt sikkert før toppen.
Lillemann klar for å synge til nissen, men nekter å synge sangen før han er på toppen! Nissemor og nissegutt på tur :-)

Artig å kunne ta på einer uten å stikke seg! Lillemann og mor sammenligner vottene, for lillemann sine er harde, mens mor sine er strikka, og da kan stikke gjennom.
For 2 dager siden var her masse snø! No har det smeltet betraktelig. Men heilt greitt å gå da.

Lillemann har nok vært opp på Hovdeåsen fleire gonger enn mor kan telle på fingrer og tær i sitt 3 årige liv, og som ifjor er vi her igjen på nissetur :-)

Ved den store gamle bjørka husker lillemann at der er hull som musa bor i. Og han husker at han satt der ilag med Mona sist og kikka. Men er musa heime tru? Ingen som kom ut og sa hei dessverre.

Men om musa ikkje kom ut, så har hjorten vært her. Sporene krysser stien og lillemann lurer på kor langt inn i skogen hjorten har gått.

Lillemann koster vekk noen snøfnugg som kom dalende. Ser ut til at det skal bli snø på vei opp, og ikkje den sludden som begynte da vi parkerte :-D


Lillemann vart heilt stil, og mor spør kva han tenker på. Jo, kjem det tankefullt der bak, Eg ser ikkje hytta! Vinden tatt den?? Mor må smile litt, trur ikkje den hytta fyker med vinden med det første, godt bardunert. Mor beroliga lillemann med at ser ikkje hytta herifra, den ligg lengre bak, og lengre opp. Ser ikkje toppen herifra. Lillemann puster lettet ut, og kommanderte mor til å gå litt fortere. Enkelt for han å sei det, han trakker ikkje med ca 24kg på ryggen oppover i snø.
Lillemann? Mor kjenner vinden som kjem, og snur seg. Ups... dårlig vær på vei! Og det der kjem fort!


Og snart er vinden og snøen her. Lillemann glad for taket sitt, og mor glad for å ha meisa bak på ryggen.PANG!!! roper lillemann, og mor stopper brått. Hjort no?? Lillemann roper at han såg hjorten og sa Pang! på den! "Du hente!!" roper lillemann. Mor hente? "Mmmm...." nikker lillemann, "Du bære hjorten heim att, eg skjære og spise hjorten." Mor måtte le litt, "kjære deg, mor klarer ikkje å bære en heil hjort! Kanskje en liten kalv, men ikkje en stor hjort!" Jo ho, det kan du" kjem det eplekjekt ifra lillemann, "Eg bære hjorten! Plass i meisa" :-D Mor måtte virkelig lure på om ho skulle bære både hjorten og lillemann, og han nikker enig. "Du sterk, du bære, eg hente traktoren min og kjøre hjorten til Gunnar." Mor måtte berre le av heile greia, og takk og pris så er hjortejakt over i morgo :-D

Framme!!! Lillemann jubler i meisa, gjer jobben sin som utkikker, og opplyser kapteinen på skuta at målet er i sikte.

"Ser ingenting!" sukker lillemann og rister på hodet. Enig med deg lillemann, null sikt i snøkavet her.Lillemann litt glad for å sjå at hytta fremdeles er der, at vinden ikkje har tatt den. Mor og lillemann sjekker kjettingene som er i kvart hjørne, og sjekker at den står godt fast.Godt å komme innendørs i sånt vær!
Litt banan, og er smøre blid lillemann finner fram boksen med julemanner og pepperkaker :-)
Varm kakao og julekaker er ikkje så verst på en førjuls dag. Mens andre no er ute og stresser i butikkene, så sitte vi to her og koser oss. Nei, ikkje vaska ned alle rom til jul, og nei ikkje baka 7 sorter. Men det er ikkje det ungene kjem til å huske best ifra jula her, men heller den tiden vi har hatt no dei siste dagane på tur ilag. Mor med lille og syste på Sessvatnet, så mor og bror på tur, så mor med syste igjen osv. Litt tid aleine med dei er det dei kjem til å huske, ikkje kor reint det er, eller at berre 4 sorter julekaker, derav eine boksen allerede spist opp. Og jo, har pynta til jul, har handla, men fridagene her har mor prioritert ungene og den tiden vi kunne vært ilag.
Og så var det målet med turen her da, lillemann som skulle synge "På låven sitter nissen". Synger begge to for full hals, berre for å være sikker på at nissen hører oss. Ikkje klage på engasjementet! Måtte stå for å få til å synge høgt nok :-D

Så var det å kose seg litt til, ville ikkje heim enda. Lillemann sitt lys er her enda, nissen måtte være med og passe på visst sjølvaste julenissen dukka opp.Mor kikker ut. Frister ikkje å gå enda nei, vente litt til..... naboene våre dukka opp også i snøkavet, og satt ei stund ilag med oss. Koselig å treffe folk på tur også :-)Kos har vi tid til <3
Liten kar som kikke ut på den store verden, en verden fylt med kommende eventyr!

Lillemann syns han hørte noe ute, var det julenissen tru? Nei, ingen der ute. Kanskje han skulle legge ut den store julemannen han har spart til nissen?
"Nissen! Nissen! Kor er du??!"Lillemann henter julemann hjertet, og mor finner en plass der nissen kan sjå den, men snøen ikkje gjemmer den.

Lillemann setter nissen vår i vinduet som vakt så lenge ;-)


Snøkavet har gitt seg, berre vind att ute, og dermed ser mor sitt snitt til å komme oss ned uten å bli så våte.
Lillemann måtte kikke ut døra og forsikre seg om at julemannen låg der enda. Takk og pris, det gjor den enda!
Da fekk vi litt utsikt siden snøbygene har passert oss. Inn STorfjorden med Auresnes fergekai, Skopphornet 1226moh heilt til høgre.

Ut Storfjorden og retning havet. Ei snøbyge leiker seg enda der ute, håper den ikkje kjem hit.

Lillemann er lasta på, nissen har komt på plass i ytterlomma, og klare for å kikke etter nissen på vei heim.


Og sånn for sikkerhets skyld, så synger vi "På låven sitter nissen" enda en gang så høgt vi kan så det gjaller i fjellheimen. Garantert ingen hjort som er her no. Snøbyga held seg unna, for lillemann i utkikken passer på at den held seg unna, blåser alt han kan.
Nissen er heilt sikkert oppe i himmelen på sleden sin hos andre barn, men lillemann er ikkje sikker på at han kjem til musa i hullet i treet. Dermed så var vi nissens hjelpere, og ga musa en av lillemann sin favoritt, en seigemann. "No musa bli glad!" jubler lillemann. "Ho ho ho, god jul" roper han. "God jul ho ho ho!" stemmer mor i. No blir det jul til musa, museungene og musepappa også.
Så Ho ho ho, og god jul til dokke andre også, med dei beste ønsker for ei fin jul til dokke alle.
Klem fra mor og lillemann :-)

2 kommentarer:

  1. I managed to read the entire text. I'm glad he cares to load the deer. Tell Lillemann be careful with animals, with the cold and take good care of his mother.

    SvarSlett
    Svar
    1. I will tell Lillemann to be carefull with animals, and I will try to make sure he doesnt get cold :-) And he is good taking care of his mother, being a good lookout in the carrier making sure we dont see anything scary.

      Slett