onsdag 14. januar 2015

Natt i naturen, Friluftslivets år 2015, lavvo


Friluftslivets år 2015 har startsmakering og har oppfordra alle til å ta ei natt ute. Om i telt, under åpen himmel, lavvo eller iglo, berre du er ute, om så i din egen hage. Det var klima- og miljøvernminister Tine Suntoft som oppfordra folket, og landets ordførere. 193 ordførere har tatt den utfordringa natt til 14 januar. Som friluftselskere så vart jo mor, mormor og lillemann også med på den markeringa, og fekk med syste, på ei natt i lavvoen. Om været her på Sunnmøre ikkje var av det beste, stiv kuling og masse snø som dalte ned, så gjor no gjengen et forsøk. Mor avtalte med barnehagen om å levere lillemann i uskifta bleie så slapp skifte i lavvo, avtalte med jobb om mor muligens kom litt for seint (mor har masse timer til gode) og satsa på å få levert syste på ungdomsskulen i tide om ho mista bussen. Timet og tilrettelagt, og ei natt i lavvo er i sikte! :-D
Pga litt dårlig vær, så passa bror lillemann mens mor og mormor stakk til skogs for å sette opp lavvoen, for så å pakke resten og ta med lillemann og syste opp til leggetid. Været ute frister ikkje akkurat til å oppholde seg ute rundt lavvoen.Og dermed vart mors Kongsvold 8 manns lavvo fra Helsport endelig satt opp att! Lenge siden den har vært oppe no, og mor kjenner at det var på tide. Men har vært en del vind i det siste, så kjedelig å ha den opp og ned ofte. Men no, no skal den endelig brukes igjen :-)
Lavvo oppe, berre å stikke heim, pakke, og vente til leggetid.


Skulle liksom vente til leggetid, men der var 2 som ville ha bål, grille pølse og være der litt før leggetid, Og dermed så vart det tidligere enn planlagt. Men kjekt at dei gledde seg da, og ville ut! Lillemann hadde pakket sekken sin med lego, leiker og bamsene sine. Ikkje så langt til lavvoen, så forsøker på at han skal gå sjøl.

Lavvo!! Lillemann jubler og hopper. Gjensynsgleden er stor, og en liten gleder seg til ei natt i soveposen sin. Litt kvit, så koste av litt.Hjorteskinnet har lillemann fått under seg, og er stolt over skinnet. Underlag og soveposen oppå, og han er fornøgd med senga si for natta.
Mor springer tur 2 til bilen, og ute er det fantastisk fint med snødekte tre. Himmelen har en pause med å drysse ned snø, og kan nyte omgivelsene.
Koselig, ikkje sant? :-) Snø, trær, lavvo og bål, en perfekt oppskrift på en kveld ute!Lillemann og syste gjer seg klar for å gå ut og grille.
Stemning......


Og veldig snart satt alle ute ved bålet, og vart rett koselig på en kveld der vi faktisk skulle få ei lita stund fritt for snø og vind :-)
Mormor har fått nok av pølser for ei stund, og tatt med en mør for grilling. Lillemann det som er så innmari glad i pølser, han kan ikkje forestille seg en tur uten :-/Midt i granskogen har gjengen slått seg ned i ei lita lysning. Litt halling, men beste som mor og mormor fann i snøværet, perfekt for ei natt for denne gjengen.
Kose stund med mormor i snøen <3
Mor og lillemann en stille stund ved bålet. Mor har på seg jakka ho fekk av Helsport som ukens turjente for noen uker siden. Den er fast jakke på sånne turer som dette, varm og god! Mor er kjempe fornøgd med den.Etter pølse, ville lillemann rett inn i lavvoen igjen. Ville ha kosestund der inne. Så mor tok fram en fristelse lillemann spurte så pent om å få på butikken. 4 stk i pakken, og akkurat nok til alle.

Fornøgd eller? ;-)
Tittitt! Og lillemann kikker gjennom doughnutsen sin :-)
Lillemann plukker fram bamsehundene sine, Tinkabell og Sjokolade, som berre måtte få være med. Ser ut til at en liten eventyrer koser seg over å være i lavvoen igjen, og vil flytte inn.
Mor friste lillemann med en liten tur ut mens det er opplett, kikke etter hjorten! For her er masse hjort i området. Ut og kikke etter hjorten....

Og fann spor! Lillemann sjekker dei, at det ikkje er sko.Sporet førte inn i skogen, og litt spennende så mor måtte bære lillemann.


Mormor under treet der hjorten har møtt på et spor fra en annen hjort. Treet har vært som et tak for dei. Lillemann var oppslukt i sporet og kor den hjorten vart av at han heilt glemte av at hjorten kunne stå bak treet som han trudde. Reine krimfortellinga vart det utav heile turen :-)Inne i lavvoen igjen var det en liten som bad om å få legge seg i soveposen. Det skjer nesten aaaaldri heime! Og trur det tok under 1 minutt, så hadde han sovnet. Og skulle tru han ligg godt og varmt, med dunposen som bruker i pulken, med varmeflaske, kose dyna si, og så Alta junior soveposen sin ifra Helsport. Og ja, bamsehunden Sjokolade i armkroken. Du ser så vidt ørene på hunden ved nasen til lillemann :-)Tok ikkje mange minuttene fra alle var inne til vinden kom tilbake, snøen også. Så her har gjengen hatt mask flaks! Fekk oss bål og kosestund ute før det dårlige været kom tilbake. Og det er meldt stiv kuling på natta, så får berre håpe at har plugget godt nok.Alle finner soveposene sine, mor kryper ned i sin. Syste fått mor sin vinterpose, og mor har lagt seg ved vindveggen i lavvoen for å beskytte lillemann. Fleecepose, varmeflaske til oppvarming, og tova strikkatøfler ifra mormor skal nok holde mor varm i Huldreheimposen. Med sovende lillemann tar mor natta...Natta utspant seg som, forblåst. Hørte kor det virkelig brølte i tretoppane til tider, og at lavvoduken stod i heilspenn på mor si side, full i snø. Vinden ristet i tretoppane så både ny og gammel snø falt ned fra trea og ned på lavvoen, og lagde et innmari til leven og brak. Mor virkelig overraska over at lillemann ikkje våkna meir enn 3 gonger, mor sov knapt! Hørte noen skikkelige brak ute også iløpet av natta, torden. Det vart virkelig ei uværsnatt.
Klokka peip 7.00 og mor var veldig trøtt, fremdeles. Men opp og hopp for å rekke skulebuss, barnehage og jobb.
Lillemann våkner med et smil, men kniper seg fast i kose dyna si. Vil berre kose og ta en lang morgen.Syste ligg også i soveposen sin, mormor prøver å våkne og virke. Mormor kan ta en rolig morgen ho, skal ikkje noe idag, og skal være att når mor stikker med unger og den stressende kvardagen venter.


Skal innrømme at det ikkje var heilt lett å forlate den varme soveposen og få på seg kalde klær. Lillemann ligg enda mens mor tar med seg noe av utstyret, stikker til bilen for å måke den.Lillemann, vil du opp no da? Ikkje så veldig lysten, men får han opp til slutt. På med dressen og lue, får med syste og kommer oss ut av lavvoen. Tar med soveposene så dei ikkje ligg att i lavvoen, resten kan hentes etter jobb.

Forlater lavvoen med mormor som er igang med morgen kaffen sin og frokost, får nyte morgonen i ro og fred. Ei natt gikk faktisk veldig bra, tross vær og kvardagen dagen etter. Litt avtaler, planlegging, så går ting veldig bra med å ta ei natt ute midt i uka. Gjordt det før, og kjem nok til å gjere det igjen. Dermed er Friluftslivetsår 2015 markert ilag med tusenvis av andre ute sover, og mor håper at alle får seg en puff eller ide til en uteaktivitet i løpet av året. Treng ingen stor tur eller ekspedisjon, eller masse planlegging, berre en kort tur en plass du ikkje har vært, eller gjere noe du har hatt lyst til å prøve men berre utsatt. La deg bli inspirert av noen eller noe, og finn deg din tur :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar