lørdag 24. januar 2015

Nye Håkon-løypa opp Nøkkane på Fjellsetra, 460moh


Lørdag og fri! Om været ser ut til å være ustabilt, så er planen å dra til enten Stordalen på langrenn, eller opp på Fjellsetra. Pga usikkerhet angående været, så vart det Fjellsetra til slutt. På Fjellsetra har dei laga et nytt spor for langrenn, opp på Nøkkane 441moh med høgste punkt på 460moh. Løypa starter fra Fetstølen  380moh, går opp på Nøkkane med storslått utsikt utover Velledalen, så rundt området der oppe, før ned att til Fetstølen. Løypa er ca 3,5km lang, og har fått navnet Håkon-løypa etter mannen som har designa den, og gjordt arbeidet med å rydde traseen. Mor synst at da er navnet på sin plass også :-)
Pakke pulk, sekken og ski, og dermed er mor, lillemann og sambo klar for tur!


Et fantastisk fint vær for å være på langrenn! Ikkje mørkt, ikkje skarpt lys.


Starter omtrent med det samme du kjem opp på Fjellsetra, parkerte før Sætrevatnet, og ser no utover det snødekte vatnet. Skisporet går på begge sier av vatnet no, så valgfritt ;-)
Oi oi oi! Antydning til sol? Kan ikkje blir full sol vel? Tvilsomt, men kjekt å sjå litt av den i alle fall.
Sol på fjelltoppene i alle fall, folk i skitrekket, skispor ved hyttene, oppskriften for en fin fjelldag :-)

Trøtt lillemann ville i pulken. Rekner med han sovner om ikkje så alt for lenge.


Ser ut som dei som har tenkt seg en tur på Fausateighornet  794moh og Storheirøra 805moh der bak, får full sol!


På vei langs Sætrevatnet 347moh og mor kikker opp mot Nøkkane for å sjå om ho ser løypa der oppe. Blir en lang bakke opp dette, men rekner med at du får ei fin fin utsikt der oppe.Jo, bakker opp vart det, så mor overlot pulken med lillemann til sambo. Han er tross alt sterkere, og gikk masse på langrenn i sin ungdom, og er dermed 100 gonger flinkere enn mor. Protester ifra lillemann som vil at berre mor skal dra. Sukk...

Up, up and away! :-D
Mor er glad sambo har pulken akkurat no. Gått fiskebein heile veien opp hadde nok blitt tungt. Kanskje en dag mor er aleine med lillemann og berre vil opp igjen?

Det fine med å gå her oppe, er fjella som titter opp fra kanten. Tenk at det skulle bli så fint her, med tanke på været sånn det såg ut heime.
Mor kikker til høgre, og ser folk på vei opp til Langfjellet ca 1060moh på randonee. Mor hadde det som mål ifjor å gå opp dit på randonee og komme seg ned att uten å knekke noe. Klarte det, men vart en del bannskap på vei ned og skare som ga nerver.... håpet er å gå opp att dit i år også! Må berre skaffe randonee ski.Over kanten kikker Holetindane 1288moh og Ytstevasshornet 1330moh. Mor gleder seg til å komme opp på kanten og sjå!

Oppe på Nøkkane og framme på kanten. Ser ned i Velledalen, og ser alle fjella som omkranser dalen. Dette er verdt turen opp :-) Til høgre Lafjellet 1161moh, langt bak i skyene finner du Råna 1586moh, til venstre Holetindane og Ytstevasshornet.

Løypa går rundt her, og fortsetter litt innover området. Fitjakollen 734moh til venstre, og ser deler av Kleivdalsfjellet 1154moh til høgre.


Mor snur seg, løypa kom opp, og får skitrekket til venstre i fjellsiden. Dette her er berre en perfekt dag å være på fjellet! :-D

Mor sjekker til lillemann, som sovna siste biten på vei opp. Legge til dyne og putte vekk hender. Sov godt lille venn <3

Etter passert ei større gruppe folk på tur som stod og diskuterte kor flott denne løypa her er, og kor fornøgde dei var med den, så bar det inn i skogen. Vinterstemning med litt nysnø på trea og greinene blir nesten som et kunstverk.
Løypa snur i skogen og tilbake mot Nøkkane, og mor ser tunge og mørke skyer i horisonten. Det ser ut som heime ikkje er like heldige med været som her. Sporet går ned side om side med sporet opp, og det blir en laaaaang bakke ned. Så her er det å ploge heile veien.


Nede att og gått videre forbi Fetstølen. Lillemann søv enda, og mor og sambo er ikkje slitne, så berre å fortsette. Mor snur seg og ser retning Nøkkane. Nøkkane blir den kvite "haugen" midt i bildet. Veit ikkje kva du syns, men mor syns lyset og det fine som oppstår når du får snøbyger på vei inn er så fint.


Fjellet med skitrekket Sætrefjellet 877moh til venstre, Revsdalshornet 949moh i midten, og Auskjeret 1203moh.
På vei ned fra Fetstølen med Lafjellet rett fram, og du får en litt sånn klisje følelse av frihet og glede når du står på skia og berre glir avgårde. Mor får lyst til å tykke på repeat-knappen og føle den følelsen en gang til.Vakkert, vakkert, vakkert.....
Lillemann? Han søv enda, ingen planer om å våkne. Er på vei langs Nysætervatnet, men trur best å snu og finne en plass å vekke han på. Han er veldig glad i den pulken sin, uten tvil.

Kan du skjønne mor som har tapt sitt hjerte til plassen her?Fjella her, området, trea, lyset.... om teknikken til mor på ski er elendig, så tar mor att i turglede :-)

Løypene her er fantastisk fine og innsatsen som er lagt ned her i løypekjøring er imponerende. Ei glede å gå her :-D


Funnet en pauseplass, og lillemann har ikkje lyst å våkne. Litt sutring og mor måtte løfte han ut med posen på. Kven liker å bli vekt når du er i din gode søvn da?

Utsikta ifra pauseplassen, midt i løypekrysset inni noen trær.

Lillemann på fanget til mor for å våkne opp. Litt kos er alltid godt, om enn en godt varm mor med lett lilla farge i kinna.
Lillemann har trumfa gjennom at han skal ha med seg en liten pose med leike kopper og fat. Ville ikkje ha skiva si med nugatti, men ville gjerne ha toddy i leikeglasset og yoghurten.

Fornøgd lillemann i posen og spiser yoghurt og ser på alle som passerer og skal ned den lille bratte bakken.
Mor tester ut nok ei Rett i koppen suppe, eksotisk tomatsuppe med mozarella.

Med lillemann tett inntil, en kopp varm tomatsuppe i handa, sambo står på skia med kakao i handa og ha sånne omgivelser. Joda, livet er slettes ikkje så verst ;-)


Sambo datt vekk i sin utsikt, kikke på dei som rann i ned 12`ern i slalomløype. Ser han kunne tenkt seg en tur opp sjøl. Mor får lett skrekk ved berre tanken, og er glad ho kjem seg ok ned t-trekket. Jodda, mor er i trekket ho også av og til, men ser ut som bambi første 2 rundene kvar eineste gong.
Lillemann husker kjeksene med farge og sitter og koser seg.


Mors gogutt <3 mor har en gogutt til altså, men han er så stor at mor er lavere og kan ikkje klemme på han på samme måten som lillemann (sjøl om mor klemmer på han enda, men ikkje mens andre ser på)


Lillemann ville ikkje gå sjøl, så mor setter han i pulken og spenner den på seg. Tilbake til bilen var det å følge løypa ned til krysset nedenfor trekket, og ta den nytrakka løypa som går rundt Dravlausstølen på nedsiden og opp att til løypa langs Sætrevatnet.

Mens mor går og ser opp den nye løypa opp på Nøkkane og folk som går opp og ned der, så sitter lillemann bak og leiker monster og brøler. Han har sett filmen Monster universitetet noen ganger, og seinere fått filmen Monster bedriften, så alt går i monster for tiden. Han brøler og roper for å skremme sambo som går ved siden av.
Mor må sjekke til lille monsteret der bak, skummelt med all den brølinga, og lillemann berre ler og tuller. Later som han sutrer, for så å brøle når han liksom skal få trøst. Har ikkje meir moro enn man lager sjøl ;-)Siste biten av løypa gikk fort unna, spesielt med et brøle-monster bak seg, får litt sånn ekstra motivasjon til å forflytte deg fort ;-)
Vart litt trim idag også, rett oppunder 1 mil til sammen, litt bakker og litt pulkdraging. Nye sporet opp på Nøkkane var som forventa en lang bakke opp, men da også med den flotte utsikta utover Velledalen og fjella som forventa også. Den var virkelig verdt turen! Håper dei fortsetter å kjøre spor der oppe, for det er ei utrulig fin løype som mor gjerne vil gå en gang til. Tusen takk for arbeidet til Håkon av både planlegging og rydding, mor er sikker på at den løypa der virkelig gleder mange skiløpere :-D
Bildet av Håkon-løypa er henta ifra skianlegget si side, også brukt i avisa. Ei veldig flott løype, ta deg en tur! :-)
2 kommentarer:

 1. Hei!
  Ja dette var ei flott løype og all ære til Håkon som har rydda og ordna den til!! Vi var ein god gjeng som gikk den på lørdag og møtte nok på dokke:) Spesielt likte vi godt bamsen i sekken til far og den kjappe kommentaren hans om at bamsen var hans:) Du har en flott blogg som jeg har vært innom flere ganger. Supre og godt dokumenterte turforslag og stor turglede!
  Ha ei flott uke videre.
  Hilsen Kristin

  SvarSlett
 2. Hei Kristin! Dokke var en god gjeng som hadde "møteplass" på høgste punkt ja :-D Bamsen må være med, fint å ha ekstra utkikk på sekken eller i pulken, om han bruker lille som skalkeskjul eller om den er lille sin, det er en hemmelighet ;-)
  Så kjekt at du liker bloggen da, og prøver å vise mange av dei turmulighetene vi har her, også at folk skal klare å finne ut kor dei skal starte. Har fått telefoner ifra folk på tur som har lurt på enkelte ting, og da er det alltid hyggelig å kunne guide dei på rett vei.
  Og Håkon-løypa, den skal eg garantert gå opp att, den var berre super fin!
  God tur Kristin, og kanskje vi sees igjen i løypa ;-)
  Hilsen Trude

  SvarSlett