mandag 26. januar 2015

Skitur på Overøye i Stordal, ikkje heilt dagen


Mor er veldig glad i å gå på ski på Fjellsetra, det er et faktum. Ikkje berre fordi det ligger kun 20min unna, men der er så fint og koselig å gå der. Men av og til om mor har muligheten, så er det kjekt å gå andre plasser også, og Stordalen er mulig når det er helg. Ferge og noen mil blir det, men kjekt å sjå en ny plass. Sambo har også lyst til å prøve seg der inne, så søndagens plan er klar.
Kjørte inn til Stordalen, så inn til Overøye og skianlegget der. Kjørte til hyttefeltet, og parkerte ved enden av lysløypa og brua som går over til hyttefeltet.Mor står med pulken med lillemann i, i lysløypa og ser seg rundt.... inn der borte, skiløype til Storvatnet 580moh, på 5,8km, eller du fram til Litlevatnet 575moh på 5,1km.


Anna løype går inn til venstre til Jolbotnen på 4,1km, midt mellom fjellet Storlihornet 995moh til venstre og Dyrdalstinden 1371moh til høgre.
Litt vanskelig å forklare en heilt ny plass, så tar et panorama.... begynner ifra venstre med fjella: Storlihornet, Dyrdalstinden, Foghaugtinden 1241moh, aner ikkje kva fjell som titter fram der bakerst men trur det er Kamben 1096moh. Men i alle fall, Fokhaugstova ligg der bak, og den var engang en DNT hytte, stengt i september i 2014. Mor rakk den akkurat ikkje :-/
Prøver først på løypa som går til venstre, inn til Jolbotnen. Jolbotnen ser du så vidt til høgre her, fjellet Storlihornet midt i, toppen bak er Lilteskorka 1164moh, og botnen til venstre er Kleivabotnen.
Mor ser inn til Jolbtnen og husker ifra studert kartet at løypa berre ender der, uten noe mål egentli. Ikkje anna enn å stå der inne med fjella rundt, som faktisk i seg sjøl kan være meget pent. Men om inn mot Fokhaugshytta, så får mor sett inn dalen der, korleis der ser ut, og sett hytta også.Mor snur og ser inn dalen.... jo den frister meir for både mor og sambo, så snur i løypa og tilbake til utgangspunktet.På vei tilbake til utgangspunktet og ser ned Overøye, retning skitrekket. Ikkje lovende vær der heller, og vinden tar seg opp. Ikkje bra, ikkje bra....
Mor sjekker bak. Lite aktivitet på lillemann der baki, sovner nok veldig snart.
Masse av hyttene her ligg litt åpent til, men der er ei og anna hytte som ligg litt blant noen grantrær, som denne her. Liten mini haug og koselig. Sånn som mor kunne tenkt seg å hatt.
Denne her var jo midt i blinken! Akkurat passelig stor og kan dytte inn alle 4 ungene uten krig, oppå en mini haug denne også, og noen grantrær så du ikkje er heilt åpenlyst, og så er mor glad i litt eldre hytter en moderne klosser. Koselig med alle skiene utenfor <3
Da er det opp mot Fokhaugen hyttefelt og dalen der bak. Ser ut som en del vær står og venter på oss. Ingen skam å snu, men får håpe at det er mulig å komme oss bak til Fokhaugstova før må snu.En del vind no, og pakker dyna opp rundt lillemann som sover. Strammer trekket og legger ned vindskjermen.Vinden tar tak sidelengs, men håper stillere inn i dalen.


Er slakk oppoverbakke heile veien opp og skiene klabber. Sambo har kun 1 sort skismøring med seg, så han klabber en del. Sludd og vind gjer ikkje det bedre heller, og mor lar sambo få ta pulken no.

Mor har smørefrie ski, men klabber på dei også. Må heile tiden ha skiene i konstant bakkekontakt, ellers legg snøen seg fast. Ikkje det beste skiføret akkurat no dessverre.
Siste hyttene før entrer dalen, ikkje alle ferdigbygde heller.

Etter passert noen hauger, så ser mor faktisk Fokhaugstova! Mor har kun sett den på bilder, men det er utvilsomt den hytta. Pga dårlig vær og ski som virkelig klabber for sambo, så er målet å gå fram til hytta, og snu tilbake.Sjølvaste Fokhaugstova :-) Dessverre ikkje DNT hytte lengre, en kar har kjøpt den og pusser på den. Men for ei fin plassering hytta har, akkurat i utkanten av hyttefeltet, og med dei flotte turmulighetene rett utenfor døra. Hadde mor vunnet i lotto, skulle mor spurt pent om å få kjøpt den :-)
Kva er det nede ved elva der? Ei bru? Hmmm.. mor må sjekke turkart når kjem heim for kva sti den hører til.
Ser inn dalen. Ser og ser, er ikkje så masse mor ser inn dalen dessverre. Trur mor må komme tilbake på en finere dag enn dette.

Dalen, i snøvær og fremdeles uutforska. men kjem tilbake, håper mor ;-)
Ned att gikk det veldig fort, kun nedoverbakker så det suste etter. Vart ikkje tatt noen bilder, var berre å holde seg på skiene og for det meste ploge seg ned og unngå å kjøre på andre skiløpere. Nede att og været ser ikkje ut til å gi seg, så berre å dra heim.Men området her inne frister til en tur til, da med opplett og klar sikt, for set ser virkelig fint ut her inne.Og skulle du få lyst på en skitur i kveldsmørkret, så er her ei lysløype også. Om lys heile den 9km lange løypa, det aner mor ikkje, men den går i alle fall ifra skitrekket og heilt til brua ved hyttefeltet her.


Lillemann? Han våknet akkurat i det pulken passerte mors bil, lite blid. Litt babu-babu ei stund, og skulle berre opp og kose. Babu-babu i bilen også, tydelig lite fornøgd. Hjalp lite noe som helst og var heilt satt ut. Ikkje hans dag idag, og tok 1 mil med bilkjøring før han stoppa. Ikkje alle dager som er like lette, og dette var den dagen han våkna opp feil. Men ikkje verre enn det er å prøve på att en annen dag, og da kanskje fått gått inn til eit av vatna i dalen og sett oss rundt. Idag vart det kun 5km pluss før måtte snu. Bedre lykke en annen dag ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar