søndag 8. februar 2015

Langrennstur på Bjorli-helgetur i stormen Ole


Dei to store ungene er hos far sin, så da er det lillemann, mor og sambo heime. Siste helga sambo er heime, før han drar på sjøen og er vekk i 5 uker. Ikkje ofte drar vekk, men mor foreslo ei helg på Bjorli, forslag godt mottatt, og har bestilt ei leilighet i Vetlegrenda. Vetlegrenda ser ut som Skomakergata, og mor fall pladask berre ved å sjå bilde fra gata. Altså, Bjorli, typisk plass du berre kjører forbi når skal sørover, og mor aldri vært der. Derfor veldig kjekt å dra dit ei helg og sjekka ut langrennsløypene der, og eventuelt fått lillemann på slalomski. Uhellet er selvfølgelig etter bestilt og betalt, meldt storm den helga :-( Ja ha.... da er det berre å dra og håpe på det beste. Bil pakka, mor har fri fredag, lillemann tatt fri fra barnehage, og Bjorli, her kjem vi! Stormen Ole, du kan gjerne berre droppe å stikke innom :-)


Fredags morgen og våkner opp til full sol, og denne utrulig sjarmerendes gata her! <3 <3 Mangler berre at Skomaker Andersen og Tøflus kjem ut ei av dørene. Da ankom kvelden før, så lyste juletreet! Men før mor rakk å ta bilde av gata, kom brøytetraktoren, passerte treet og dermed var lyset av...Etter gått litt i gata i Vetlegrenda, så var det ut på tur! Lillemann hadde et ønske, og det var en tur i skiheisa. Og det skulle no alltids la seg ordne. Berre ta skisporet som starta 20m ifra leiligheta, og gå dei 100m bort til trekket. Fryktelig praktisk ;-) Så er det berre å fortsette skiløypa etter endt skiheis tur.


"Heisa!!!" roper lillemann bak i pulken. Gjett om han er klar! :-D

20m og dette møter deg. Rart mor smiler??? :-D

Går i sporet og lillemann speider etter skiheisa oppi fjellet. Han er klar som et egg for å kjøre heisa, og må ikkje komme her med ande planer nei. Ser fantastisk flott ut oppi trekket her, og bakkene ser faktisk så greie ut at til og med mor kunne tatt på seg slalomskia og rent her ;-) Håper stormen Ole dropper å stikke innom...
Mor var innom trekket etter handleturen at det var mulig med berre en rundtur i heisa, og evnt sette att pulken nede. Og no satt mor, lillemann og sambo der i stolheisa, og en spent lillemann satt på fanget til mor og berre gliste!En liten kar som føler seg meget stor akkurat der og da, med skibriller siden vanlige solbriller vart ekkelt under lua. For han er heis utrulig viktig, og reine tivoliet som han kaller det :-P Kva gjer man ikkje for å glede en liten??Litt spesielt her på Bjorli, en gård midt i trekket! Med kuer ute også! :-O Mor og lillemann kikker langt etter alle kuene der nede, virkelig??


Og snart er vi laaaangt oppe på fjellet også. Mor lurer på om det er mulig å gå med ski og pulk her oppe? Eventuelt korleis komme seg ned uten å havne i bratte? Mor fann seinere ut at det er kvista ei løype her oppe til høgre, og heisvakta sa at dei tar opp puken enten i stolheisa, eller via t-krokene. No mor virkelig skal huske om mor kjem tilbake hit!

I staden for mange bilder av den herlige utsikta av området på vei ned: Ta daaaa! Vakkert, ikkje sant? ;-)


"Hoppe ned!" kjem det ifra lillemann som vil ned på bakken. Lillemann da, eier du ingen høgdeskrekk eller?? Mor må forklare et og annet om høgde og hoppe ned, konsekvenser og kropp. Men skjønner godt han vil ned og ake, full forståelse der du :-)


Nede igjen og opp i pulken. Berre går rett inn i langrennsporet, og er inne i skogen med det samme. Snakk om ski-luksus! Tok sporet inn til høgre, retning Åndalsnes. Finn ingen løypekart på området, så berre tar sats på et spor og ser kor vi ender.Passerer den eine hytta etter den andre, men dei ligg ikkje så tett at du hører naboen fiser, rett koselig plass. Kunne vært kjekt med ei hytte her da, sjøl om mor virkelig falt for Vetlegrenda :-P


Sambo får suse litt avgårde mens mor har pulken. Ser han skøyter avgårde, lett som berre det. Mor halvskøyter og irritere seg litt over alle dei årene ho misslikte ski så inderlig, at det tok 25år før ho kjøpte seg ski igjen. No er mor kløne på ski, men gir egentlig blanke, for mor har funnet skiglede, og er meir enn nok fornøgd med det. Bedre seint enn aldri....


Ååååååå! Noen klyp mor i armen!! <3 sukk hjerte men brist ikkje....

En stykk meget, meget fornøgd mor!! :-D og en meget fornøgd lillemann i pulken som fremdeles snakker om skiheisa.Det er fredag og mor tenker på dei som no sitter på jobb og ser ut på sola, og her trasker mor i solskinnet og gliser fra øre til øre. Joda, akkurat no er det godt å ha fridag :-D
Men mor lurer på den toppen der, med det passende navnet Toppen 1251moh, om den er mulig å gå opp på med ski ifra trekket?
Et skilt faktisk, og mor måtte notere seg det navnet der og finne ut på kartet seinere kor har vært. Fann ut at det er ei rute på ca8km.Vakkert landskap i vinterland, og mor ser revespor der nede. Lillemann får i oppgave å kikke etter reven, den har nemmelig traska under brua, under lillemann! :-P
Etter trakka opp noen bakker, og sola forsvinner litt, så er det på tide med en liten rast. Lillemann er glad i matpausene, et av høgdepunktene på tur. Han er så rutinert at han no kan finne fram ting sjøl.


Kva mangler du no da lillemann? Gaffelen? Den må du no ha om du skal ha favoritten, pølse på termos :-)

Etter siste turen på Fjellsetra, fann mor ut at dei 2 rompeakebretta berre kunne ligge i pulken, veldig praktisk!! Perfekt akebakke her jo! :-D


Renne ned bakken, så heilt opp på toppen for enda meir fart! Sambo står att på pauseplassen mens mor og lillemann aker og hyler i skisporet. Mor misstenker smabo for å ha funnet sjokoladen :-P


"Klar!" roper lillemann og gjer seg klar for å suse ned bakken, passere sambo og havne nedi neste bakke.Brems lillemann!!! Mor ser lillemann forsvinner ned bakken, og bakken er lang. Han var så godt i gang at han ikkje vil stoppe. Men mor er tyngre og tar innpå fort.


Fornøgd eller?? ;-) Lenge leve lange akebakker! Et rompeakebrett kan skape masse glede det i et skispor.Kjøre i tog! Og da veit lillemann at da renn han fortere, og ler før han får startet å renne.
Etter masse aking og trakking av bakker, så er det godt med dessert ;-) Og Freia med Japp, smakte fortreffelig :-P Den Bounty, den forsvant med en latter og en springende lillemann ned bakken. Det var den sjokoladen.Pakke raskt sammen og sette etter en lattermild lillemann som skulle gå/springe sjøl. Sambo innhenter lillemann, og sammen forsøker dei å stikke ifra mor. Men med lite hell, for mor innhenter fort og en lillemann som har kort navlestreng, protestere etter litt, og skal gå ilag med mor.Med lillemann tilbake i pulken, så er det å returnere retning trekket, og heller prøve oss på den andre løypa, på motsatt side av trekket. En kar i løypa fortalte at den løypa vi var på, gikk bratt opp fjellet, og bratt ned. Han hadde gått der sjøl med pulk, og anbefalte det ikkje. Men her er fleire fine spor å gå, så ingen krise.Mor og sambo vart stående å kikke på denne hytta og drømme oss vekk i helgeturer og nok soverom til alle 4 ungene. Lov å drømme.... mor syns ho allerede hører tenåringene roper på kor internettet vart av, jentene som hyler over at eldste bror er plagsom, eller at lillemann stadig vil inn til dei. Eller at bror sitter med nettbrettet og headsett og er borte i sin egen verden. Eller kanskje dei overrasker med å forsvinne i skitrekket og er ute i meir enn 2 timer. Leige ei hytte og prøve?? Mor og sambo kikker på kvarandre, tja kvifor ikkje? Blir det for ille så er det å skille dei på kvar sin del av hytta. Herlige tenåringsfasen :-PLenge til lillemann er tenåring, nesten heldigvis. Akkurat no er han halvsovende i pulken og koser med dyna si, mens siste est av sol skimtes mellom trea.

Det var knall sol og blå himmel for 20min siden, men uværet som er meldt til i morgen se ut til å komme. Berre å nyte det man kan, mens man kan.

Og dermed så sovnet lillemann. Men hallo, om noen hadde puttet deg i masse dyne, dratt deg i pulk i frisk luft og du berre nyter naturen som passere deg, hadde ikkje du sovnet til slutt? Etter våkenatten med lillemann hadde mor sloknet på få minutter!


Funnet løypa som er på andre siden av Vetlegrenda og gått et stykke. Har avtale om å dele å dra på pulken, så no er det sambo sin tur. Mor er sta og vil egentlig dra sjøl, men må lære seg å dele.
Heime er mor vant med lyst skjegglav, men her er den mørkegrønn eller brun? Mor veit at den lyse (grå/kvite) skjegglavet kan du faktisk bruke til å rense sår med, heilt sant! Mor husker å ha lest en plass at di tar en neve med grå/kvit skjegglav, putter det i en liter vatn, koker det i 10min, så bruker du vatnet til å rense såret med, eller dyppe bandasjen i det. I overlevelses situasjon kan du lage grøt av brunlaven, er visst full i karbohydrater. Det var dagens lille læring ;-)
Mor er heldigvis ikkje så sulten at ho spiser skjegglav, har akkurat fylt på og har alltid en energibar i sekken om skulle gå tom for energi. Akkurat no så nyter berre mor omgivelsene og kjenner at ny energi fylles på etter kvart som mor går. Reine rekreasjonen dette her.

Ja ha, dette må være ei sløyfe løype. Så kva retning først? Ser ut som brattest blir til venstre, og da tar vi den. Ta bakkene først, og få det fine på vei ned. I følge et skilt tidligere, så er denne løypa her ca 8km. Mor har ikkje sett noe oversiktskart over langrennsløypene, men såg et skilt som stod 7km att og har gått 1 km. Og ifølge karen traff tidligere, så sa han også 8km.
Koselig å sjå den klassiske gården inni mellom hyttefeltene her. Og ikkje minst sjå at der er litt sol på fjelltoppen enda.

Mor sjekker lillemann at han har dyne rundt heile seg og ikkje fryser, og skjønner at han er langt borte i drømmeland enda. Mor har tåvarmere ned i skoene til lillemann, han fryser lett på føttene, og han sitter tross alt still i pulken.

Bakkene opp var bratte, så bratte at ingen spor, berre plogespor ned. men ikkje verre enn at mor hadde dratt pulken sjøl opp. Løypa går i sikk sakk oppover, og snart er mor et got stykke opp fjellsiden.
Tar litt synd i sambo som fekk dei bakkene her, men litt gald for å ikkje dra sjøl også opp her. Han er tross alt en god del sterkere enn mor, og tyngre. Nesten oppe! :-)Kjære vene kor mange hytter her er! Mor skuer utover og ser hytter på hytter. Løypa går mellom diverse hyttefelt, men er ikkje plagsom nært hyttene så du føler at du plager hyttefolket.Sånne små skilt finner du langs løypa, og stedsnavn skilt. Kun 5km att før tilbake til Vetlegrenda.


Så belønninga, fine nedover bakker! Faktisk om bratt opp, så hadde mor valgt samme veien igjen. Få sånn som dette ned er jo berre herlig!

Stopper opp ved en annen gård som dukker opp. Må være fint der sommerstid med sola og utsikta utover området og fjella her. Mor bure nok ta seg en tur hit sommerstid også.
Tenk alt lillemann ikkje får med seg der han sover. Men mor er glad for han er glad i pulken sin, er berre litt verre å få han til å gå sjøl, blitt for vant med å bli båret opp fjelltopper i bæremeis, og dratt på tur i pulken.
I en skarp sving så er der tillaga en grillplass. Litt levegg, bålplass og en bossbøtte, og litt meir åpen plass så du får utsikt.Og utsikt er her! Ser  gårder, fjell og daler. Kanskje fiskevatn mellom der? Studere kart når kjem tilbake.
Er fint her da, og er veldig koselige løyper. Du får skog og fjell, og sjøl om du krysser noen veier oppi hyttefeltene, så føler du ikkje at hyttene presser seg på deg heller. Ei løype mor godt kan gå opp att om ho kjem tilbake hit.
Nede ifra bakkene og løypa er nesten nede ved hovedveien. Du ser det på en måte ikkje, hører en lastebil og kan klare å sjå konturene av den, men så er du borte igjen uten å tenke over at hovedveien ligg der.

Et tilfelle av menneske mot natur, menneske tapte. Ser ut som noen skulle sage av det eine treet, men er grodd fast i det større treet, og henger der enda ;-)
Med ski og pulk mot den svake solnedgangen, med kun svak sol på fjelltoppene.Ser trekket borti fjellsiden der, skal heilt dit att. Ingen hast, er kjekt å gå her og ingen stress med å komme tilbake til leiligheten. Mor kunne vært ute heile dagen om mulig.

Mens gikk på ski gjennom gata i Vetlegrenda, så våknet lillemann. Snakk om perfekt timing! Skulle tru Egon Olsen sjøl hadde lagt slagplanen for dagens søvn. Og dermed så vart det litt uteleik, før inn og pusle puslespill og spise sein middag. Snakk om herlig fredag!! <3


Men lørdags morgen, da var det dette som møtte mor. Uværet Ole kom iløpet av natten og sterke vindkast i samarbeid med herlig snø, så vart det for vanskelig å være ute. Både mor og lillemann vart stående i vinduet, litt mutte for å måtte være inne.


Så når pølsene ikkje kan grilles ute, så får et telys gjere susen, og mor er glad for alle barnebøken ho tok med og alle puslespilla. Liten ball og såpebobler for å få dagen til å gå. Men jamne mellomrom, bort til vinduet for å sjekke vinden.

Endelig et lite opphold i snøen! God vind ute enda, men akkurat sånn at får med lillemann ut. Kle godt på og dra hetta godt fram.Takk og pris for 2 rompeakebretta i pulken! Masse moro med dei i akebakken :-D

Vanskelig snø å lage snømann i, så mor klemmer etter beste evne noen små baller, som lillemann forsøker å stable sammen til snømenn. Lagde en heil haug, før lillemann leika dinosaur og trakka ned en stor del av dei.

Til og med sambo prøvde seg på rompeakebrettet, og lillemann leika fremdeles dinosaur og la ned byttet som kom susende ned bakken. Hurtigmat?  Mor lurte på kor mange år siden sist han satt på et sånt, og han måtte medgi at det er fleire år enn han kan huske. Da var det absolutt på tide! Kanskje mor ikkje skal fortelle han kor ofte ho aker?? Mor er 39år, men syns det er like kjekt å ake enda :-P

Vinden vart veldig plagsom, og ny dose med snø er her. Men med skibriller på så dekker det masse av ansiktet uten protester, og ikkje ekkelt for øynene. Mor og lillemann klar for å ake i tog!

I uvær skal du grave deg ned, heiter vel du skal grave deg ned i tide. Men dette her vart nok litt lite ly lillemann. Mor må finne en mjukere plass og grave en større hule til deg, her vart det for hardt for mor og et rompeakebrett som spade.


Ny hule, og lillemann hjelper til. En drøm er å være med på å grave en snøhule en dag, og overnatte i den.

Men været gjorde sitt for at lillemann hadde knall røde kinn, og vinden tok seg opp att dessverre.Vart litt vel hardt for lillemann å være ute, og da er det berre å komme seg inn og varme seg på varm drikke. Kaffi på sambo, kakao på mor, og toddy på lillemann. Mor blir aldri ei kaffikjerring, samme kor godt det lukter, men kakao er slett ingen dårlig ting det heller.

Uværet tok seg opp med full styrke ute, og snart så vart sikten nesten null. Mor vart sittende å berre kikke på snøen som kom meir sidelengs enn ned, og skjønte godt hunden som snudde i gata og nekta å bli lufta av eieren sin :-D Den stakk med halen mellom beina!Utpå kvelden var der er lite pusterom, og var raske med å kle på og komme seg ut. Vindkasta kom fort, så holde seg veldig i nærheten. Lage snølykter var stor stas, og lillemann gikk rundt og passa på etter kvart som vinden forsøkte å blåse dei ut.

Det eineste lyset som klarte seg i lyshulene, var appelsinlykta. Der hadde telyset dobbel beskyttelse, og slokna ikkje. Og så var det utrulig fint med oransje lys i snøkanten også.


Lillemann lager huler ved gatelykta i gata, vil lyslegge heile den lange gata, men fekk utbyggings stopp ifra mor. Mor kan ikkje springe rundt halve gata for å plukke opp telys i snøkavet, og dei kjem til å bli nedsnødde ganske så snart. Men fekk laga noen huler ved leiligheten, for der kunne mor finne dei. Så han laga heller mange hus til musene, for han veit at dei lager seg hus og ganger under snøen. Han er jo berre gravemaskin og hjelper dei litt.

Vart litt nedtur å måtte være inne omtrent heile lørdagen og søndags morgen når endelig hadde ei helg ilag vekke, og er her på flotte Bjorli. Våkner opp søndag til vind, men som avtar litt utpå formiddagen. Gata er forblåst med snø oppetter veggene. Ytterdøra fekk mor knapt opp, og måtte ha sambo til å skubbe den opp. Men mor falt virkelig for plassen her, og fekk oss en fantastisk fredag ute i sol og kjempe flotte løyper. Mor vil virkelig tilbake hit en gang, og da også prøve slalomskia som låg på biltaket heile helga. Bjorli er et vinterparadis og familievennlig. Du har matbutikk, sportsbutikk, bensinstasjon, pub, hoteller, svømmebasseng, langrennsløyper rett utenfor hytttene og rundt skitrekket. Egentlig alt for enhver alder. Neste gong blir badetøyet med i tilfelle dårlig vær.
Men har du lyst hit, så ikkje nøl, er en fantastisk flott plass med masse muligheter :-)

2 kommentarer:

 1. Godt du hadde fridag fredagen slik at dere fikk en super dag i skispora:) Kjekt å "følge" dere på tur. For et flott landskap! Ser at det er mange turløyper å velge, både "nede" i bygda og muligheter oppe i høgda (flott å kunne benytte trekket opp først om en trenger det). Har som deg bare kjørt forbi, men ut fra bilda er spora mange og flott. Synd "Ole" også booka inn på Bjorli..... Men kjekt å komme litt vekk uansett vær:)
  Ønsker deg ei flott veke!! So håper vi at det blir mykje fint ver dei neste 5 vekene og at vekene går litt radig unna:)
  Hilsen Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kristin! Jo, den fredagen er god å ha i bakhånd som turer som dette. Og Bjorli overraska meget positivt :-D Spora der har eg nok ikkje gått for siste gong, og tar meir enn gjerne en tur tilbake fort om det er mulig! "Ole" kunne gjerne ha passert kjapt, men den likte seg godt der den også (skjønner den godt).
   Eg og krysser fingrene for flott vær, så vi får vært masse ute, og tiden går fort.
   Håpe du får ei super tur uke, og ei fin helg med både en tur og kveldskos :-))

   Slett