søndag 15. februar 2015

Lillemann tester slalom, så tur i pulk i solskinnet


Lillemann har ikkje vist særlig skientusiasme, og trivst godt i pulken, men mor presser ikkje. Men han har ytra ønske om "store ski", altså slalom i tautrekket (barnetrekket) på Fjellsetra. Litt spesielt fordi morfar av og til står vakt der. Så etter fått samlet sammen utstyr til lillemann, så var det opp lørdag på fjellet. Mor krysser fingrene for at lillemann fremdeles vil, og at mor får til dette her. Men i alle tilfelle, mor har pakket slalomski, langrennski og pulk, snowracer og rompeakebrett. Og ja, ryggsekken med mat, drikke og noe godt :-) Skal bli godt med en skikkelig utedag, enn berre dei småturene i skogen mor og lillemann har hatt dei siste dagene, på jakt etter lavvoleirplass og gapahuker.

Vel... kom til trekket, og lillemann ser på alle ungene som renner. Men han nekter fullstendig å ha på seg slalomskoen. Morfar prøver, mormor prøver, venner prøver, men nei. Morfar tar en pause ifra trekket, og tar en pause med pølse på varmestua. Mor kom med den lure, og sa forsiktig, om han ikkje tar på seg skoene, så kanskje noen tar dei. Lillemann tenkte litt på den, og dermed fekk mor på han skoene. 1-0 til mor ;-)
Mens han venner seg til skoene, som no er tøft å ha på for alle andre har, så er pølse godt!

Spennende og motiverende å sitte på altanen og sjå på dei andre som renn i storbakken. Sånn vil han og!! Men da lillemann, da må du øve først. Og han nikker heilt enig, skal øve.Dermed var mor rask med å få på han skiene! Tok 30min å få på han slalomskoa, nye 30min å få på han skiene. Tålmodighet....Dermed ha lillemann mellom beina og renne ned til trekket der morfar er tilbake på vakt. Ikkje akkurat beste stil første gong, men han nekter noe annet. Lillemann syns at dette var gøy! Vil meir! Og dermed så stabber han seg til trekket.Nok en runde, sjøl om mor prøver seg på å renna baklengs og holde skituppene i plog, så hyler lillemann, nekter plent! Kun mellom beina, ellers vil han ikkje renne. Sukk.... om andre prøver å ville hjelpe, nei. Kun mor, og berre mor.


I rein desperasjon på å få lillemann til å stå sjøl, hadde mor han mellom beina, bøyde seg heilt ned, og holdt i kanten på skiskoen til lillemann. Etter 2 runder så prøvde mor å få lillemann til å trykke med en og en fot, for å vise korleis svinge. Å kjøre sjøl og holde i skisko mellom beina, var god lårtrening på mor. Men han forstod til slutt at det går an, men nekta å renne sjøl. Opp att for siste runde, så sa lillemann at no heim. Så bar det ned til bilen.


Nytt dette her, og blir slitsomt. Men da mor tok fram pulken og henta kosedyna, da vart det en annen tone. I pulk og kvile seg :-) Triste var at mormor skulle endelig være med, men skoene passet ikkje dei nye langrennskiene, og ho måtte berre gi seg. Dermed var det mor og lillemann aleine på langrennstur.


Men sola skinner, 3 pluss grader ute, lillemann koser seg i pulken, og mor koser seg i sola :-)


Uansett kor mor er, beste plassen på langrenn er her <3Med så mange spor å velge i, fjellene rundt her, og landskapet, mor trivst virkelig her, Eineste negative mor kan komme på, er at sporene her er litt smale for dei som ønsker å skøyte. Men da er lysløypa perfekt til det.


Herlig utsikt, ikkje sant? Mor kan tenke seg at på det store fjellet der, Auskjeret/Auskaret 1203moh, at der er mange på randoneeski no i full sol.Lillemann var tydelig sliten, slokna veldig fort idag! :-D Men samtidig, kven hadde ikkje likt å væt i pulken og sovet litt? Varm pose, kosedyne, frisk luft, ristinga i pulken, lyden av pulken i skisporet og hører litt folk. Skjønner lillemann veldig godt.
Lillemann koser seg i pulken, mor koser seg med denne herlige utsikten her <3

Mor går langs et nytt spor, nede ved kanten av Sætrevatnet 347moh, og det går til slutt rett nedenfor det sporet som buker å være der.
Kan ikkje noe for det, men mor kaster laaange blikk opp til Langfjella, har så lyst til å gå en gang til med randoneeski der! Drømme, drømme....

Men i mellomtiden, så er det ikkje så aller verst å gå her på "flata" heller ;-) Uten drømmer, kva har man da?
Sett fra omtrent enden av Sætrevatnet utover heile vatnet, retning skitrekket. Vakre kvite sunnmørsalpene.

Da var det å snu, mor tenke å gå opp til Fetstølen også, og da er det berre å ta sporet over og opp. Litt rotete spor berre. Og sola har varma sporene sånn at dei er ganske så glatte. Tross smørefrie ski, så er dei litt bakglatte. Skulle nok hatt på litt klister, men går berre utenfor sjølve sporet.


Kjekt å gå her og høre der er aktivitet på hyttene her. Ungene he har vinterferie no, og noen er her hører mor. Noen som hyler i fryd, litt latter, og hører foreldre som prate. Nesten som påskestemning dette her :-)


Siden sjølve sporet var så glatt, så tenkte mor å vandre litt utenfor løypene på noen småhauger. Gikk ikkje så bra. Liten kopp på skistaven som går rett gjennom snøen. Ja ja, kryssa en haug og berre rusle seg tilbake til sporet.

Stille Fetstølen. Er veldig greitt å gå her oppe. Du er på en måte litt vekk ifra folk og skitrekket, litt meir stillhetfølelse og meir følelse av berre du og fjella rundt. En og annen skiløper passere, men ikkje så mange som der nede.

Ei av hyttene på Fetstølen.


Trala la la! Eldstemann er på jobb, frøkna har besøk av venninne, lillemann sover, og mor går her og koser seg. Livet er ikkje så verst dokke ;-)


Mor sjekker bak med jamne mellomrom. Ser akkurat godt nok gjennom det grøne vinduet at lillemann ikkje har flytta på seg.
Vårfølelse ute også. Rundt bekkene s har snøen smelta, og mor hører det klukker i smeltevatn. Nesten så mor venter på å sjå ei snøklokke. Hører også en eller to fugler som kvitrer, så vårstemning er det litt av.


Mor hører unger som roper bak haugen, såg en familie som satt i hytteveggen og kosa seg, og unger som aket. Sol og blå himmel og livlige stemmer, er koselig å gå her og høre folk koser seg ilag med lykkelige unger.


Stopp og sjekk av lillemann. Akkurat det er arbeidet med å gå aleine med pulk, stoppe og sjekke. Men han vil ikkje våkne, og berre snur ryggen til mor. Nei vel, ikkje matpause enda. Da går berre mor videre langs Nysætervatnet.

Nysætervatnet der nede. Stort vatn, og går no løype rundt nesten heile vatnet, litt over 1 mil rundt heile.


Litt meir skog her, men heilt greitt for da ser du mindre av hyttene som er her.

Ser no inn til enden av vatnet, men mor snur. Om ikkje lillemann våkner sjøl snart, så må mor vekke han. Og da greitt å ha funnet en pauseplass og fått laga til.


Stillhet i sporet, kun lyden av dei smørefrie skiene som suser avgårde, og lyden av pulken. Dette som kalles rekreasjon? I så fall så tar mor gjerne en dose kvar 3. dag ;-)Lillemann nektet å våkne, så mor la seg rett og slett ned i vintersola, og snakka til lillemann med jevne mellomrom for å vekke han fint. Heilt greitt å ligge her også, hører folk nede i løypa som passere, og kjenne varmen ifra sola som jobber intenst med å steike fleire fregner på mor :-P


Lillemann? Lillemann? Skal du ikkje våkne no? Litt grynting, og en liten som forsøker å sige enda lengre ned i pulken.
Mor rekk fint en kopp varm Rett i koppen suppe også mens han våkner.
Til slutt så får mor litt kontakt. Lokker med snøskuteren som held på å kjøre folk og last til ei hytte. Mor lover han skal få sitte i fanget i posen.


Og der dro snøskuteren forbi igjen. Denne gangen ikkje med sekker og last, menn med et eldre ektepar. Ser ut som en storfamilie skal på hyttetur.

Lillemann ser langt etter snøskuteren, vil kjøre sånn han også!

Mor og lillemann koste seg to egg, renska og pakka inn i plastfolie. Tok med en sånn McDonalds pakke med salt, vips, egg i det fri :-)


Og i mangel på appelsin, skive med appelsinsylte! Lenge leve pålegg i porsjonspakninger.

Siste solstrålene, og lillemann er tilbake i pulken, for å sjå om vi finner morfar, som er ferdig som vakt i trekket. Rakk det ikkje. Men har vært en utedag i skienes tegn, og ny barriere for lillemann med "store ski". Det er meldt like flott vær i morgen, og da skal Bror også opp i trekket. Kanskje lillemann vil en gang til? Gjenstår å sjå, men ut blir det, om så på store ski, små ski, ake eller rusle i skogen :-)
Ny dag, nye muligheter!


2 kommentarer:

 1. For ei fantastisk helg vi har hatt!!! Og bare bilda dine viser jo at vi er heldige som bor akkurat her:) Syns jeg hører alle fordelene som ble servert før slalomsko og ski var på beina, hærlig fortalt. Tenk så heldig lillemann var som kunne ha mamma liggende slik å småprate ved pulken:) Du er god på å kose dere!
  Jeg håper dere får ei flott turuke videre:)
  Hilsen Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Helga her har vært heilt utrulig Kristin! <3 Lenge siden sånn helg som dette, og trur vi brukte den til det fulle også. Lever ei god stunde på den :-) Og få ski på beina til lillemann tok litt tålmodighet, men ville ikkje ødelegge gleden eller presse på, for da kunne morroa forsvinne. Men trur no at han vil tilbake igjen, så lenge han får suse ned bakkene! :-D
   Og den kosestunden ved pulken, er tid du aldri får att, og tid du husker. Prøver å nyte dei stundene eg får servert og nyte dei <3
   Håper du får deg noen fine turer iløpet av uka Kristin, til tross for meldingane ikkje er særlig lovende ;-)

   Slett