søndag 22. mars 2015

Med ski og bål i sola


Lørdag og helg! Dei to eldste er hos far sin denne helga, og sambo er heime igjen. Siden det er meldt masse regn på søndag, er det berre å nyte lørdag til det fulle. Pakke sekken, litt ved, pulk og langrennski, og rett på Fjellsetra og tilbringe dagen i det vakre kvite landskapet <3Ikkje alltid den beste plassen er  sitte oppi pulken, men oppå :-) andre former vart også testet, som henge på magen etter pulken mens mor dro. Vart tungt for både stor og liten, men like sta begge to på å ikkje gi opp!

Men pulken vart snart glemt til fordel for et musespor. Lillemann leiker sporfinner, og følge dei søte sporene til buskene.
Mens mor og lillemann diskuterer spor, står sambo oppå kanten og venter, og speider mot skitrekket.


Lillemann er litt sånn makk idag, og mor skjønner at han trenger å få litt utløp for energi. Berre å ta en leikepause. Mor peker mot en liten haug der borte, og forslår en akestund. Lillemann heilt enig, og hiver seg på pulken.Etter litt aking på rompeakebretta på mor og lillemann, så forsvant lillemann inn mellom trea. Mor følger etter, mens sambo står på sine ski og venter. Mor trur at han må vente lenge, for lillemann har allerede forsvunnet i sin leikeverden ;-)


Mor sitter på et lite tre med lillemann hengende ved siden av og leiker ape. Tenk så flott det er med vinter! Mor som misslikte vinteren og ski så inderlig for 3 vintre siden, skulle ikkje tru det var samme person som no står og nyter det :-P


"Mamma sjå, ej e ape!!" roper lillemann og lager apelyder. Mor ser og en fornøgd lillemann springer og finner neste passelig tre.
"Her er huset mitt!" Og med dei ordene så skjønner mor at lillemann ikkje har tenkt seg tilbake til pulken og sambo dei første 20 minuttene. "Lillemann, skal vi berre slå leir her og tenne bål?" mor kikker på han. "Båååål! Jaaaa!" roper lillemann, og mor trasker over haugen og henter pulken og sambo.Mor leiter fram bilen til lillemann som går på batteri, og dermed så er løpet i gang. Bilen først, med lillemann etter :-)


Sambo har lært en ting etter alle kjukene som er i huset, lillemann er fascinert av dei. Og en kjuke på et tre vart plukket, studert, følt på, og gjemt i pulken for å ta med heim (enda en kjuke til i huset...)
På den lille haugen er der masse harespor, på kryss og tvers. Følger noen spor rett nedenfor leirplassen.


Sambo fann harebæsj først, og lillemann syns da at jakten er over, og stikker tilbake til bilen som han tester i små bakker og huler.Når mor begynner å finne ved til bålet, så vil lillemann også. Mor henter sagen hans ifra pulken, og lillemann tar den første og beste greina han får tak i. Viktig å delta i arbeidet ;-)


Lillemann er glad i bål, samme som mor, og liker å ha en liten pinne og prøve å få fyr på den. Kvisten var dessverre ganske så fersk, så tok ikkje fyr, og en litt frustrert lillemann tok dermed frampå pinnen for å sjekke kvifor den ikkje tok fyr, og brente seg litt. Fingeren rett i snøen, og et par krokodilletårer. Og med dei påfølgende ordene ifra mor "Kva har eg sagt om å ta på pinner som har vært inni flammene i bålet?" Lillemann ser på mor, og bekrefter at han veit av dei ordene, og husker dei, men den såg ikkje varm ut berre. Et fang og lit kos gjorde susen, og dermed var han tilbake ved bålet.

Dette er livet! Vel, mor sleit litt med bålet denne dagen. Hadde med 4 kubber sjøl, men veden uti skogen her var fuktig dessverre. Så tok tid før det vart skikkelig grille-bål. Men belønningen er virkelig verdt det! Lukten av bål og pølse er uslåelig <3 og en fornøgd lillemann som snikbytter til seg mors nesten ferdiggrillet pølse, er verdt litt frustrasjon.

Lykkeliten <3Leirplassen, nedpå en liten haug, bak en haug, og du føler deg litt utenfor løypene og folk. Deilig plass faktisk, og mor noterer seg den for mulig gjentagelse.
Mens lillemann rapper lua til sambo, og springer hylende avsted, så nyter mor en lett røkt med svart skjær men ganske så perfekt grillet pølse.


Liten små ramp stikker av med marsmellows i handa, jakter på lua til sambo enda, og gjemmer seg bak mor.Påske stemning....... klementin og sjokoladekjeks.


Etter masse leik, bålgrilling og kos, er bålet omtrent nedbrent. Mor pakker sammen, og finner dette i et hull bak pulken. Lillemann har fått for seg det å styre med tau. Ser ut som han prøver på å sette opp feller, skal fange musa og haren. Kor han har det ifra, aner mor ikkje, for mor har aldri satt opp ei felle, anna enn musefelle på lille-hytta. Kanskje mor burde lære seg det, for så å lære lillemann?

Sliten lillemann sitter no i den rette plassen i pulken, og slapper godt av. Kanskje han sovner?Mor har i alle fall super utsikt! Det er jo eb rein fryd å være ute på sånne dager, og sporet er akkurat passelig glatt å gå i. Perfekt! :-D

Ved enden av Sætrevatnet, så er det å snu, og ser utover vatnet mot hyttene og skitrekket.Tar retning Fetstøylen og kikker til sides. Nydelig vær til å dyrke fleire fregner altså, nesten sånn at man trenger solkrem.


Mor tenker at om snøen forsvinner til påske, og dermed ikkje får gått Håkon løypa meir i år, kanskje berre gå den no? Opp Håkon løypa er det en lang bakke opp, jamnt fiskebein opp. Så for å ikkje sinke for masse, så har mor pulken over til sambo. Han er tross alt en god del sterkere enn mor, og har bedre teknikk. Lillemann protesterer litt, for det er berre mor som skal dra pulken, ingen andre. basta! Mor sier at sambo skal ta pulken, så mor får gå ved siden av lillemann og passe på han. Gikk aller nådigst greitt.

Opp, opp og opp! Snøen ser så silkemjuk ut og innbydende på vei opp, og mor smiler for seg sjøl opp den lange bakken.

Omtrent toppen der oppe av Nøkkane 441moh, der får du utsikt ned heile Velledalen og alle fjelltoppane rundt.
Til venstre er Kleivdalsfjellet 1154moh og en navnløs topp 916moh til høgre. Inn den dalen, Kleivdalen, ligg et vatn, Kleivdalsvatnet 782moh. Dit har mor lyst inn på barmarkstur, for å teste fiske. Mor og sambo går og diskuterer sti opp dit.
Mor sjekker lillemann, har ikkje sovnet enda, men han er stille der han sitt, så han har det bra. 10 minutter etterpå, sover han.
Tynn snø enkelte plasser oppe på toppen, ser at det har blåst vekk litt her. Dette var den mest bare flekken i løypa, så er ingen problemer.Ut mot himmelsjå...... topper på godt over 1000moh i alle retninger.

Mor stikker litt ut fra løypa og ut mot kanten. heile Velledalen servert! :-D


Det går ei lita løype her oppe, videre rundt, før du renner ned att. Opp her ser mor mange spor ifra folk med fjellski og randonee, opp til Kleivdalsvatnet.
Juhuuu!!! Nedover bærer det, rett ned til Fetstøylen.
Kaldt i skyggesiden, istapper henger på rekke og rad.

Gamle støylen. En gang var her masse folk og drift, no står tiden stille her.

Fetstøylen er den plassen her på Fjellsetra som er mest fredelig, og du får følelsen av fjell og ro her oppe. Du ser ikkje hyttefeltene som er på Fjellsetra, eller skitrekket, og det er her du får den "ensom på fjellet" følelsen.
Lillemann våkner litt før er nede att. Litt babu-babu og "Vil ikkje!!" Så mor tar han opp og setter oss i kanten ved løypa ei stund. Han er ikkje særlg morgenblid når han våkner ute på tur, men det går over. Litt kos, en liten stopp, og så er det ok. Og ville protester når sambo drar pulken videre, så mor tar over. Men sånn er det når lillemann er vant med å være med mor 24t og på tur. Han er vant med at mor bærer, eller drar, overnattinger i lavvo og telt, turer, dermed blir det et tett band for sambo er tross alt vekk 5 uker på jobb. Er en mamma gut, men forståelig med alle turene dette teamet har hatt ilag i 3 år no. Et uslåelig team <3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar