søndag 8. mars 2015

Middag på G-stove og skogstur


Altså, siste 2-3 dagene har det blåst noe innmari. Enkelte plasser opp i 20 i styrke. Noen kast har ristet huset til mor så ho ikkje har sovet, og tenkt på den stakkars lavvoen som stod ute i skogen. For sånn vind, det var absolutt ikkje meldt! Og regn? Har bøttet ned i perioder. Skulle tru det var høststormene som herjet, ikkje begynnelsen av mars. Men på søndag, da var det et lite opphold i både regn og vind, dermed så tenkte mor å teste ut den G-stove lavvo ovnen mor har kjøpt. Middagen tar mor og lillemann dermed ute. Mor turde ikkje be med Camp Skogstroll gruppa, for det var mulig den lavvoen låg nede for telling :-( Lillemann var flik til å hjelpe til med å lage en liten sjokoladekakerøre, pannekakerøre, minipizza og vatn til toddy og kakao. Sekken pakket, og kjøre til lavvoen. Håper den står....


Lillemann opp bakken til lavvoen. Konkurranse om kven som ser lavvoen først! Og lillemann har i oppgave å finne ut om den er heil eller ikkje, for mor tør ikkje.


Som den "jeger" lillemann er, så må det undersøkes om hjortebæsjen er ifra en pappa, mamma eller baby hjort. Lillemann konkluderer at det er en mamma.Lillemann var kjapp med å rope til mor at lavvo var heil (mor puster lettet ut) før han skifter kjapt retning til balansetauet. Johoooo!


Gøy med tau i skogen! og glemt var sjokoladekaka han skulle steike på ovnen :-)Etter litt leik, så var det å fyre opp. Lillemann insisterte på at han skulle tenne på, og fekk fyrstikken etter mor hadde tent den. Lillemann syns det vart litt vel varmt å fyre opp, og kom fram til at han skulle vente til han var litt større før han skulle være brannmann å tenne på.

Middag først. Pannekakerøre i flaske er praktisk. Og her blir det ingen blåbærsylte på pannekakene, lillemann skulle ha sukker.


Så var det å fylle på vatn i vanntanken. Trur en liten blir lei seg om ikkje toddy når han er i lavvo på tur. Den rommer 3,2 liter, nok til både kaffi, kakao og toddy. Den varmes opp ifra ovnen under, og av pipa den går rundt.


Lillemann er meir opptatt av desserten han, sjekker ut kakestrøsselen, for den er viktig. En miniform i metall, og en ovnsbakt leverposteiboks blir steikeformene for sjokoladekaka. Sprayer først med formfett, før tømmer ut kakerøra ifra den lille flaska.


Første kaken er i ovnen! :-DOg mens kaken stekes, er første pannekaken også ferdig. Lillemann skal ha først, selvfølgelig, og har hentet seg fat allerede.

Oi da! Litt vel varm ovn. Men lillemann jubler! Han får kake!! :-D

Litt svarte flekker bryr han seg ikkje om, og drysser på strøssel.

Med kaka til avkjøling, går pannekakene fort ned. Lillemann er kjempe glad for at mor og han tar middagen ute, som han sier sjøl, mat er best ute! ;-) Og så er det kosligere hevder han, og gir mor en stor klem. Tusen takk lillemann, du er en fornøyelse å lage mat til ute <3Mor sin kake inni ovnen, og no er det ikkje full fyr i ovnen, så går nok bedre.
Vatnet kokte fort opp, og varmt vatn rett i koppen ifra kranen. Lillemann  er klar med sin kopp også. Veldig praktisk vanntank dette her, berre hell på vatn, fyr opp, og tapp.Middag er faktisk best ute :-D
Neste test er en minipizza. Et polarbrød med pølsebiter på, så ost og grillkrydder, så i folie. Kremt, kremt, mangler en liten bit. Lillemann syns den såg så god ut heime, at han berre måtte ta en bitte liten bit før mor pakka den inni folie ;-) Så inn i bakerovnen med den.Går kjapt, og vips så er den ferdig! Mor måtte pent dele den i pizzabiter til lillemann.  Er det pizza, så skal bitene være 3kantet også. Og borte vekk var biten til lillemann. "Mmmmmm... godt!" hevder lillemann og smiler, stryker seg på magen. Neste gong mor skal bruke stekeovnen, så skal mor ha med ei lita rist å legge unde formen eller folien, så ikkje får direkte hete på seg og blir svidd. Mor har en liggende i skuffa, og vurderer å ha den fast ilag med ovnen. Veldig kjekt å lage mat på denne ovnen! :-)


Lillemann har etegilde idag, og trykker i seg pannekake, pizza og sjokoladekake med brun strøssel.

Etter lagt matrestene på fatet til mor, og hevder at magen er full, så må lillemann ut og sjekke kva det er som hamrer på lavvoduken."Kom og sjå!!! Det hagler!" Og sant det, det hagler ute! "Går bra" hevder lillemann, "kan leike ute likevel." og stikker ut og finner slenga."Full fart!" roper lillemann og syns det er kjekt med leikeplass ved lavvoen.


Litt meir tau skader ikkje, føttene har fått masse energi fra masse mat.Blir bedre her så fort været blir bedre, og mor får litt tid aleine til å knyte opp resten. Ikkje alltid like lett med en liten som alltid er på slep.Mor foreslo en liten skogstur, sjå om finne lille elva som er her. Lillemann er ganske så enig, og utforsker skogen.
Hoppe over bitte små bekker er kjekt, og mor snur seg vekk og later som om ho ikkje ser når lillemann bommer og plumper midt oppi det våte.Lille elva er no full i vatn ette masse regn siste 2 dagene, pluss snøsmelting. Kjekt for lillemann som kaster mange pinner i elva, så mange at det nesten blir en demning til slutt.Grunnen til mor syns det er så kjekt å ta med lillemann ut på tur, det fornøgde smilet etter klart å knekke ned et heilt stort råttent tre sjøl <3 Mestringsfølelsen, gleden, oppdagelsen, at han koser seg, og mor som slapper av ute i det fri med fuglene som synger rundt om i skogen. Dette er det friluftslivet handler om, gleden over å være ute, og et smilende barneansikt.

Full av sjøltillit så prøver lillemann seg på alle trær som ser passelige ut. Spiderman! roper han og føler seg som verdens sterkeste.Mor fann et gammelt fuglereir oppi et tre, og lillemann vil også sjå og sjekke det ut. Lillemann meiner at reiret må repareres før ny fugl kjem og legger egg.Lillemann vil opp på det treet der, og mor skubber lillemann opp. Han henger og dingler og koser seg. Han er både en ape, en slange og spiderman.
Han vil ha hjelp ned også, men mor smile og hevder at det klarer han fint sjøl, berre å prøve. Etter litt så fann lillemann ut, at det klarer han faktisk sjøl! Og jubler mens han spring til neste tre.

Lillemann fann ei egnet grein, og klatret opp sjøl. Mor tenkte lit sånn små engstelig inni seg sjøl at faller han ned, så får han ikkje vondt, men blir veldig våt. Mor rister av seg tanken, er jo kort til bilen, og han må få lære sjøl. Og lillemann henger der lenge, veldig lenge og kikker på vatnet under, skraper vekk mose, synger og har nesten glemt at mor er der.
Et nedblåst tre er et ypperlig klatrestativ, innbyr til masse leik og balansetrening.

Mors barndoms skog <3 Lavvoen er godt skjult mellom trea til venstre, fin leikeplass rundt her. Balansetauet er rett til høgre, og meir skal bli. Her har mor lekt masse som barn, cowboy og indianere, jaktet på diverse og bygd hytte. Litt kjekt å ha lavvoleir her no og ha med min lille hit.
Lillemann leiker i skogen, mens mor prøver å knyte opp neste hinder, en netting. Ikkje akkurat hjelp å få med lillemann, men det har ikkje mor reknet med heller. Han leiker seg og tuller og sier at mor har fått fisk i garnet :-) I så fall er det verdens mest dyrbare fisk for mor <3
Blir nok fleire turer hit til skogen og lavvoen, og heilt sikkert fleire matturer hit også. Dårlig vær, og det er berre å trekke inn i lavvoen og lage mat der. Kjekt med lavvo ovn! :-D


2 kommentarer:

  1. Wow så utrolig mye deilig mat :) Så helt herlig ut, vi kommer gjerne på middag i Lavvoen engang ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Da har dokke herved en stående invitasjon til middag og kake med varm drikke stående Monica :-D skal med glede svi ei pannekake eller to om dokke dropper innom! :-) :-)

      Slett